Zari
ohodnotit

Prokletí

Przeklęte oko proroka

Země:
Rok:
1985
Délka:
100 minut, 3011 metrů
Premiéra v ČR:
7/1986
„Dobrodružná cesta za vzácným diamantem.“
Popis / Obsah / Info k filmu Prokletí
Dobrodružný film "Prokletí" režiséra Pawla Komorowského je pokračováním snímku stejného režiséra Prorokovo oko (1984). Zatímco první díl vycházel ze stejnojmenného románu Wladyslawa Loziňského, druhý díl se pouze inspiruje postavami z díla spisovatele a naznačenými dějovými motivy. Pokračování bylo natočeno na základě diváckého ohlasu Prorokova oka. Děj se odehrává ve dvacátých letech 17. století.

Polský král přihlíží řádění tureckých hord na jeho území a z obavy z otevřené války s Turky trestá spíše kozáky chránící hranice a svá práva. Jedna horda pohanů napadne vesnici, kde je i krčma Marka Bystrého, vojáci utečou a obrana zbyde na vesničanech. Marek vyšle svého syna Hanuše do města s důležitým dokumentem potvrzujícím pravost majetku Bystrých. Na druhý den má proběhnout soud o jejich majetek se zlodějem a podvodníkem Kajdášem. Soud rozhodne ve prospěch Bystrých a Kajdáš skončí ve vězení. Do města dorazí uvěznění kozáci, kteří porušili králův rozkaz. Hanuš mezi nimi pozná svého přítele Semena Bodryška. Rozhodne se ho osvobodit, což se mu pomocí lsti a cikánského medvědáře podaří.

Přátelé se vrátí do vsi, která je vypálena a Hanuš se dozví o smrti svého otce. Dál se vydají k Dněpru, kde chce Semen získat peníze na výkupné pro otce zajatého Turky. To se mu nakonec podaří a cestuje do Istanbulu s Hanušem a Mongolem, kterého osvobodil Hanuš ze zajetí se Semenem. Přidá se k nim mnich Benignus, který vykupuje křesťany z tureckého otroctví. V Istanbulu se dozvědí, že stále žije jejich úhlavní nepřítel z předešlého dílu Kara Mordach, který je nechá ihned špehovat. Mordach se zmocní Semanova otce lstí a uteče na svůj hrad na ostrově při mořském pobřeží. Přátelé se setkají také s Draganem, přítelem Hanuše, který jim pomůže zlosyna najít. Mordach tolik toužil po pomstě a nyní má nepřátele ve své moci, přicházejí za ním sami, navíc má v držení drahokam Prorokovo oko. Aby se vyhnul hněvu Velkého agy, zapálí hrad a odvede své zajatce na pobřeží. Zde se utká v bitvě s bulharskými povstalci vedenými Semenem. Ten zastřelí Karu ve chvíli, kdy se chystá zastřelit Hanuše. Mordach se zřítí ze skály i s prokletým diamantem.


Autor: curil

Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

Podobné filmy

Prorokovo oko (1984)

 Prorokovo oko (1984)
Prorokovo oko n
Oko proroka
Žánr: dobrodružný / dětský / historický
Země: Polsko / Bulharsko
Režie: Pawel Komorowski

(pokračování)

TV Program

ČT1 - Z metropole, Týden v regionech

01:20 - 01:50

7 minut již uběhlo
23 minut zbývá do konce

ČT2 - Magické hlubiny (2018) [TV cyk...

01:25 - 01:50

2 minut již uběhlo
23 minut zbývá do konce

NOVA - Mentalista (2008) [TV seriál]

01:25 - 02:45

2 minut již uběhlo
78 minut zbývá do konce

Prima - Policie Hamburk (2007) [TV ser...

01:10 - 02:10

17 minut již uběhlo
43 minut zbývá do konce

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
David Alan Grier

Grier David Alan

Naposled navštívené:
David Alan Grier

Grier David Alan