Zari
ohodnotit

Předčasná úmrtí - Karel Hašler: Písničku si cestou notoval [TV film]

Žánr:
Rok:
2003
„Velký herec, vlastenec a slavný písničkář, ale také oběť nacismu v ukázkách a vzpomínkách Z. Kabátové, P. Filipovské, V. Žilky, P. Ruta, P. Taussiga a dalších.“
Popis / Obsah / Info k filmu Předčasná úmrtí - Karel Hašler: Písničku si cestou notoval
V dokumentu režiséra Zdeňka Gawlika připomeneme život skladatele, textaře, zpěváka a herce Karla Hašlera. Jeho význam pro českou populární hudbu je nesporný. Stal se průkopníkem domácího šansonu, úspěšným písničkářem prvních českých kabaretů, nadaným literárním i hudebním autorem. Přes Hašlerův tragický konec nevyznívá dokument nostalgicky. Je to nepochybně dáno také veselou povahou známého muzikanta, který by smutné vzpomínání na sebe sama asi nepřijal. V dokumentu o něm hovoří osobnosti, které mají vztah k jeho dílu. Setkáme se tak s názory Josefa Beyvla, Pavlíny Filipovské, Karla Gotta, Jana Jiráně, Zity Kabátové, Pavla Taussiga, Josefa Zímy, Václava Žilky a dalších.


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Předčasná úmrtí - Karel Hašler: Písničku si cestou notoval
Písničku si cestou notoval...


Na bohémského i odvážného skladatele, písničkáře a především odbojáře Karla Hašlera (1879-1941) vzpomínají v dobových dokumentech umělci, kteří s ním pracovali ať už jako generační kolegové např. - Rudolf Deyl st. (1876-1972), blízcí přátelé - Hilda Čiháková-Hojerová (1910-2007) nebo lidé z umělecké branže - prvorepubliková diva Zita Kabátová (1913-2012), divadelní historik František Černý (1926-2010), scénárista Gustav Oplustil (1926) či Pavel Taussig (1949), ale i pravnučka Lucie Piherová.

Připoměli Hašlerovo chudé dětství, kdy v 11-ti letech přišel o milovanou maminku a následně i o sestru Aloisii, které zemřely na tuberkulózu, ale i veselou historku, kdy potkal svou budoucí manželku, klavírní virtuózku Zdeňku Frimlovou (1877-1947) na "Starých zámeckých schodech".
Popularitu Hašlerových písniček připomněly v polovině 60. let duetem Strahováček nastupující pěvecké hvězdy Karel Gott a Pavlína Filipovská.

Koncem prosince 2013 uplynulo již 72 let od tragické smrti tohoto nejslavnějšího pražského písničkáře...


Autor: Angelika2808

Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama
Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Jeffrey Bowyer-Chapman

Bowyer-Chapman Jeffrey

Svaté srdce (Cuore sacro)

Svaté srdce
Cuore sacro

Naposled navštívené:
Jeffrey Bowyer-Chapman

Bowyer-Chapman Jeffrey

Svaté srdce (Cuore sacro)

Svaté srdce
Cuore sacro