Zari
ohodnotit

Poslední rozkaz

The Last Command

Další název:
Poslední komando
Žánr:
Rok:
1928
Délka:
90 minut
Popis / Obsah / Info k filmu Poslední rozkaz
"Poslední rozkaz". Muž dvojích rolí a dvojích obličejů, nebo lépe řečeno, muž jednoho obličeje, dvojí masky, věčného rozdvojení lidských bytostí a lidských osudů, slávy a pádu, síly a úpadku, štěstí a bídy, vždy tak mohutně, neporovnatelně, do poslední žilky své krevnaté bytosti lidský Emil Janings, nezklamal nikdy očekávání.

"Poslední rozkaz" - poněkud problematický překlad původního názvu - dalo mu příležitost k další ukázce nesmírného, podivuhodného hereckého talentu. Děj filmu? Je lidský, dobrý a nikoliv všední. Ruský generál, kdysi carův oblíbenec, dnes zestárlý běženec, uprchlík bez domova, lidský vrak v golfu života, ocitá se v Hollyvoodu, v městě filmů. Cynická, krutá životní ironie. Je mu svěřena role generála ruské armády a celá nenávratná minulost ožívá v nešťastníkově nitru, jitřena a křísena ze svého popela zázrakem století - filmovou technikou.

Celá generálova minulost běží před divákovým pohledem. Příběh jeho lásky k podivuhodně krásné ženě, vyzvědačce, záhadné a nezkrotné a přece pozvolna přemožené láskou a dobrotou rytířského ochránce, kterého v osudné chvíli revoluce - kající Magdaléna zachraňuje. Generál umírá pohnutím v režisérově náručí uprostřed filmového studia, v němž prožil znovu svoji minulost tak blízkou a přece tak nesmírně vzdálenou.

Se strhující energií celé své silné bytosti Emil Janings hrál svoji roli, bratrsky blízký diváku, a nesmírně citlivá Evelyn Brentová byla mu důstojnou partnerkou. Nesmíme zapomenout ani na pozoruhodný výkon Williama Powella v nesnadné a nevděčné roli režiséra, ani na opravdového režiséra filmu Josefa Sternberga.


Autor: Asmodej

Popis / Obsah / Info k filmu Poslední rozkaz
Konec dvacátých let znamenal pro Josefa von Sternberga vzestup. Poslední komando mu zajistilo u společnosti Paramount výsadní postavení. Drama někdejšího generála carské armády, jenž je osudem degradován do role hollywoodského statisty a dostává nabídku hrát ve filmu právě carského generála, napsal Ernst Lubitsch. Ten ho však údajně nepovažoval za dost filmové. Uvedení filmu mělo být původně pozastaveno z obavy vedení studia, že Hollywood je zde vylíčen příliš nelichotivě. Zásahem Otty Khana, jednoho z nejvlivnějších finančníků studia, se film dostal do distribuce a zpětně Paramountu vydobyl během prvního hodnocení Akademie filmového umění a věd prestižní oscarovou nominaci. Emil Jannings se stal prvním nositelem Oscara za mužský herecký výkon v hlavní roli.
Febiofest 2004


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

TV Program

ČT1 - Vražedné šifry: San Francisco

23:30 - 00:20

41 minut již uběhlo
9 minut zbývá do konce

ČT2 - Čas zabíjet (1996)

22:10 - 00:35

121 minut již uběhlo
24 minut zbývá do konce

NOVA - Křižovatka smrti 2 (2001)

23:30 - 01:20

41 minut již uběhlo
69 minut zbývá do konce

Prima - Šefové na zabití (2011)

23:45 - 01:45

26 minut již uběhlo
94 minut zbývá do konce

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Tanis Chandler

Chandler Tanis

Ray Wise

Wise Ray

Naposled navštívené:
Tanis Chandler

Chandler Tanis

Ray Wise

Wise Ray