Zari
ohodnotit

Píseň o stromu a růži

Další název:
Баллада о дереве и розе; Balada o děreve i roze; The Song about a Tree and a Rose
Žánr:
Rok:
1978
Délka:
87 minut
Premiéra v ČR:
24.4.1979
Popis / Obsah / Info k filmu Píseň o stromu a růži
POZOR SPOILER

Náš příběh začíná vlastně ve dvou městech současně, v Moskvě a v Praze. V Moskvě se chystá do Prahy starší muž, který bude velmi důležitý pro další stavbu metra. Je to přední specialista na razící štíty, inženýr Kuzněcov. V Praze je zase mladičká dívka Lenka. Ta dostane za úkol jej přivítat a také se mu věnovat. Lenka o to moc nestojí, má své zájmy, ale udělat to musí. A protože nikde nesehnala ubytování, ubytuje jej v botelu. Letadlo přistává a Kuzněcov je opět po letech v Praze. Je mile přivítán a ihned proveden po stavbě. Pak vzpomíná na léta války, kdy v Praze bojoval a byl i raněn. Lenka jej provází večerní Prahou a zavede jej i do podniku, kde mají kapelu její kamarádi. Což ovšem vzbudí žárlivost u jejího kluka Toma a ten naschvál začne tančit s jinými děvčaty. Kuzněcov se Lence svěří se svým válečným zraněním a začnou pátrat po lidech té doby. Jenže je to těžké, uběhla léta. Kuzněcov by rád viděl sestru Majku Bártovou, a to se mu podaří. Ta jej poznává a je ráda, že se vidí. Další hledání by mělo směřovat k dívce, ke které měl tehdy velmi blízký vztah. Mezitím je však také třeba pracovat a problémy na stavbě metra se vrší. Lenka pátrá na vlastní pěst a také nalézá. A to učitelku Věru Havlovou. Jenže když pak najdou její dům, je zbourán a pošťačka ji nezná. Pod zemí je třeba projevit i osobní odvahu, a té má Kuzněcov na rozdávání. Přežije velmi nebezpečný úkol nebo skončí hluboko pod vodou Vltavy?


Autor: Pitryx

Popis / Obsah / Info k filmu Píseň o stromu a růži
Podnětem k filmu Píseň o stromu a růži byla skutečná událost. Při ražení tunelu pražského metra pod Vltavou se zablokoval štít. Dalším inspiračním zdrojem se stala televizní hra Jiřího Procházky o sovětském vojákovi, který hledá v Praze své přátele z květnových dnů 1945. Spojením obou motivů vytvořil Procházka nový scénář o sovětském inženýru Kuzněcovovi, který přijíždí do Prahy, aby tu pomáhal při stavbě pražského metra. Spolu se svou průvodkyní mladou sekretářkou Lenkou hledá dívku, s níž se setkal v květnových dnech 1945, kdy jako voják Rudé armády osvobozoval Prahu. Do hlavní role filmu byl obsazen sovětský herec Vjačeslav Tichonov.

Febiofest 2010


Popis / Obsah / Info k filmu Píseň o stromu a růži
Družba mezi Československem a Sovětským svazem se metaforicky realizovala v ideologicky zabarveném milostném dramatu sovětského inženýra Vladimira Kuzněcova, který přijíždí do Prahy poradit kolegům s budováním tunelů metra. Před třiceti lety ovšem dnešní špičkový odborník město navštívil jako příslušník Rudé armády. Byl těžce raněn při osvobozování Prahy a prožil zde vášnivé milostné vzplanutí k učitelce Věře. Průvodkyni po místech plných vzpomínek dělá sympatickému Rusovi sekretářka z Metrostavu Lenka… Hlavní roli ve filmu Ladislava Rychmana z roku 1978 ztvárnil oblíbený sovětský herec Vjačeslav Tichonov (mj. Májové hvězdy /1959/, minisérie Vojna a mír /1965–7/ nebo seriál Sedmnáct zastavení jara /1976/). Lenku si zahrála Jelena Šebestová a v retrospektivách se partu Kuzněcovovy lásky ujala Jaroslava Schallerová.

Zdroj: NFA


Popis / Obsah / Info k filmu Píseň o stromu a růži
Ing. Kuzněcov Prahu navštívil dvakrát: voják osvobozenecké armády je nyní expertním poradcem na stavbě metra.
Poetický příběh o lásce, přátelství a pracovním hrdinství při budování pražského Metra. Sovětský inženýr řídící nasazení razicího štítu na ražbě prvního tunelu pod Vltavou a jeho mladičká česká průvodkyně Lenka.

Autor/Zdroj: /Popis


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

TV Program

ČT1 - Příběhy slavných (2000) [TV se...

01:20 - 02:15

16 minut již uběhlo
39 minut zbývá do konce

ČT2 - Šikmá věž v Pise

01:05 - 02:05

31 minut již uběhlo
29 minut zbývá do konce

NOVA - Mentalista (2008) [TV seriál]

01:10 - 02:10

26 minut již uběhlo
34 minut zbývá do konce

Prima - Policie Hamburk (2007) [TV ser...

01:30 - 02:35

6 minut již uběhlo
59 minut zbývá do konce

Reklama