Zari
ohodnotit

Paisà

Další název:
Paisan; Paisa
Žánr:
Země:
Rok:
1946
Délka:
125 minut
Popis / Obsah / Info k filmu Paisà
Ve filmu složeném ze šesti epizod, líčí Roberto Rossellini na osudech jednotlivců osvobození Itálie. Epizody jsou řazeny chronologicky a ukazují na jednotlivých osudech utrpení, smrt, neporozumění a zkázu.

Americký voják prožívá romanci s jednou sicilskou dívkou, oba je zastřelí Němci, z Neapole uteče americký voják, jelikož nesnese pohled na bídu tamních obyvatel. Prostitutka v Římě spatří znovu svého kdysi milovaného Američana, který ji nepozná, dále zdravotní sestra Harriet se vrací zpátky do Florencie, kde kdysi studovala a dostane zprávu o smrti své lásky z mládí, v Romagně jsou tři spojenčtí vojenští kazatelé odmítnuti katolickými mnichy, protože je mezi nimi protestant a Žid. Americký voják je zabit v deltě Pádu německými vojáky, protože chtěl zabránit zastřelení italských partyzánů.

Rossellini točí dokumentárním stylem film o zmatené situaci, která zavládla v Itálii během posledních měsíců druhé světové války. Obsazení amatérskými herci, natáčení na skutečných místech a jeho exaktní režijní styl dodávají filmu na autetičnosti.


Autor: curil

Popis / Obsah / Info k filmu Paisà
Paisá představuje jedno z vrcholných děl italského neorealismu, směru, který se postavil proti oficiální a lehce schematické podobě filmové tvorby válečného období. Rossellini opustil svět nablýskaných atelierů a filmových hvězd a přivedl na plátno neherce i skutečný svět ulice. Paisá v šesti obrazech zachycuje cestu amerických a britských vojáků od jejich vylodění na Sicílii až po závěrečné boje v Pádské nížině. Jednotlivé povídky - samostatné příběhy - spojuje kontrast staré a nové Itálie.


oficiální text distributora

Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

TV Program

ČT1 - Magnum (1980) [TV seriál]

16:25 - 17:15

49 minut již uběhlo
1 minut zbývá do konce

ČT2 - Tělo v mé hlavě

16:20 - 17:25

54 minut již uběhlo
11 minut zbývá do konce

NOVA - Odpolední Televizní noviny (20...

17:00 - 17:30

14 minut již uběhlo
16 minut zbývá do konce

Prima - Inkognito (2021) [TV pořad]

16:40 - 17:55

34 minut již uběhlo
41 minut zbývá do konce

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Dorota Chaniecka

Chaniecka Dorota

Naposled navštívené:
Dorota Chaniecka

Chaniecka Dorota