Zari
ohodnotit

Nůž ve vodě

Nóz w wodzie/Nóź w wodzie

Další název:
The Knife in the Water
Země:
Rok:
1961
Délka:
94 minut
„Dva muži soupeří o pozornost ženy...“
Popis / Obsah / Info k filmu Nůž ve vodě
Filmový debut Romana Polanského je geniálním psychologickým thrillerem, který mnoho kritiků stále považuje za jeho největší úspěch. Jednoduchým příběhem otřásají hluboké důsledky emocí i činů postav. Poté, co se mladý stopař připojí k manželskému páru, který vyrazil strávit víkend na plachetnici, oba muži rozehrají psychologickou hru, v níž soupeří o ženinu pozornost. Když bouře zažene posádku do podpalubí, napětí vyústí v násilí.

Polanski vytvořil za použití palčivých dialogů a nelítostné kamery znepokojivou studii strachu, ponižování, sexuality a agrese. Tento pozoruhodný režisérský debut přinesl Polanskému celosvětové uznání, prostor na obálce časopisu Time a první Oscarovou nominaci.

Zdroj: HBO Europe
Vysílání: titulky
Premiéra: 16.01.2015 CX


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Nůž ve vodě
Andrzej (Leon Niemczyk)je úspešný muž v stredných rokoch. Spoločne so svojou mladou manželkou Krystynou (Jolanta Umecka) sa rozhodnú stráviť svoju dovolenku na malej jachte na jazere. Na ceste k jazeru si nevšimnú stojaceho mladého stopára (Zygmunt Malanowicz), ktorého autom takmer zrazia. Našťastie sa nestane nič vážne, napriek tomu sa Andrzej s Krystynou rozhodnú ako odškodné, pozvať preľaknutého stopárovi na plavbu na ich jachte.
Ten ich pozvanie príjme, napriek tomu, že ani nevie poriadne plávať. Plánovaná idylka sa však čoskoro začne meniť na nočnú moru, to keď mladý stopár začne prejavovať svoju prílišnú náklonnosť ku Krystyne. Addrzej však toto nechce nechať len tak. Podarí sa Andrzejovi ubrániť svoju manželku pred mladým maniakom ?


Autor: Kuvik

Popis / Obsah / Info k filmu Nůž ve vodě
Príbeh zvláštneho trojuholníka medzi úspešným športovým novinárom Andrzejom, jeho ženou Krystynou a mladým stopárom, ktorého dvojica zvezie a následne pozve na výlet jachtou. Súboj dvoch mužov o priazeň jednej ženy sa môže začať. Psychologickú drámu, ktorá je zároveň parabolou nielen poľskej spoločnosti, označil Andrzej Wajda za začiatok nového poľského filmu. Debut Romana Polanského získal cenu FIPRESCI na festivale v Benátkach a stal sa prvým poľským filmom, ktorý nominovali na Oscara v kategórii cudzojazyčných filmov. Súboj nakoniec prehral s Federicom Fellinim a jeho klasikou 8 a 1/2. ,,Nebol to až taký zlý pocit prehrať s Fellinim," povedal režisér.


Autor: pataamat

Popis / Obsah / Info k filmu Nůž ve vodě
Psychologické drama z prostředí Mazurských jezer, ve kterém se představí pouze tři postavy.
Příběh začíná v autě během cesty Andrzeje a Krystyny k jezeru, když náhle srazí muže, který šel uprostřed silnice. Andrzej mladíkovi navrhne, aby s nimi jel kus cesty. Později, místo rozloučení, ho pozve na společnou jednodenní projížďku plachetnicí. Mladý muž nabídku přijímá, přestože nemá žádné znalosti o plachtění...


Autor: ajaajena

Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama
Reklama