Zari
ohodnotit

Nakonec zůstane ticho

Restul e tăcere

Další název:
The Rest Is Silence
Žánr:
Země:
Rok:
2007
Délka:
149 minut
Popis / Obsah / Info k filmu Nakonec zůstane ticho
S ironií, s četnými intermediálními odkazy a značnou dávkou filmařské sebereflexe se Nae Caranfil pokusil navázat na domácí tradici velkých podívaných, na jejímž počátku stojí právě velkofilm Nezávislost Rumunska, natočený k 35. výročí vítězství nad vojskem Osmana paši. Jedná se o dílo „klíčové", jehož fiktivní postavy a události byly inspirovány životy a činy skutečných lidí, jako byli herec a producent Grigore Brezeanu (1891-1919), mecenáš, finančník a divadelní impresário Leon Popescu, jenž zemřel roku 1918 po požáru svého Lyrického divadla, či herec a režisér Aristide Demetriade (1872-1930). Důležitá je evokace dobové atmosféry: obrazová koncepce se inspiruje impresionistickým malířstvím a pohlednicemi, pařížské sekvence režisér vtipně a úsporně nahradil kreslenými výjevy. Erotický živel je zastoupen motivem milostného vzplanutí nemotorného Griga vůči Emilii, jež je typickou „femme fatale". Titul je citátem z Shakespeara; jsou to poslední slova Hamleta, prince dánského (v českých překladech: „to poslední mé slovo" nebo „já už umlkám").
Film byl uveden v soutěži MFF v Locarnu a v rumunských kinech jej zhlédlo 22 tisíc diváků. Nae Caranfil (1960) má v rumunské kinematografii mezigenerační postavení: je nejvýznamnější z autorů, kteří debutovali mezi pádem Ceauşescova režimu a nástupem nové vlny. Jeho duchaplné komedie E pericoloso sporgersi (Nevyklánějte se z oken, 1993), Asfalt Tango (Asfaltové tango, 1995), Dolce far niente (1998), Filantropica (Lidumilství, 2002) vycházejí z vlastních, „hollywoodsky" perfektně připravených scénářů; bývá přirovnáván k Woodymu Allenovi či Billymu Wilderovi. Ve svém pátém celovečerním projektu Nakonec zůstane ticho realizoval dávný záměr, v němž se inspiroval historickým bádáním svého otce, známého filmového kritika a historika Martina Tudora Caranfila. Scénář získal prestižní ceny v Paříži (1995) a v Los Angeles (1999). Nejnovější projekt Naeho Caranfila Alice în ţara tovarăşilor (Alice v zemi soudruhů, 2011) se vrací ke kauze přepadení Národní banky šesticí bývalých nomenklaturních funkcionářů v roce 1959. Případ byl dokumentaristicky zpracován také ve filmu Alexandru Solomona Marele jaf comunist (Velká komunistická loupež, 2004).
Jaromír Blažejovský
Letní filmová škola 2011


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Nakonec zůstane ticho
Bukurešť, 1911. Mít bohatého a slavného otce není vždy procházka růžovou zahradou. Grig Ursaru je devatenáctiletý syn hvězdy místního Národního divadla. Sám toho ale zatím moc nedokázal. Na herce je příliš malý, před ženami se příliš stydí a jeho životní styl je příliš nákladný. A to se ještě chystá spáchat něco, co jeho otec považuje za největší zločin na světě: natočit film! Grig uchvácený příchodem kinematografu sní o nejgrandióznějším a nejdelším filmovém projektu, jaký byl kdy vytvořen. Rozhodne se stát se režisérem a natočit „Válku o nezávislost“, dokonalou rekonstrukci rusko-turecké války z roku 1877, díky které Rumunsko získalo nezávislost.
(Febiofest 2008)


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

TV Program

ČT1 - Vražda v zastoupení (1987) [TV...

07:05 - 08:20

9 minut již uběhlo
66 minut zbývá do konce

ČT2 - Souboj titánů

06:50 - 07:45

24 minut již uběhlo
31 minut zbývá do konce

NOVA - Chuggington - Veselé vláčky (2...

06:40 - 07:30

34 minut již uběhlo
16 minut zbývá do konce

Prima - M.A.S.H. (1972) [TV seriál]

06:50 - 07:20

24 minut již uběhlo
6 minut zbývá do konce

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Nathanial Hörnblowér

Hörnblowér Nathanial

Janet Shaw

Shaw Janet

Naposled navštívené:
Nathanial Hörnblowér

Hörnblowér Nathanial

Janet Shaw

Shaw Janet