Zari
ohodnotit

Marie Krøyer

Další název:
Out Of Bounds; Marie Kroyer
Rok:
2012
Délka:
103 minut
Premiéra v ČR:
18.4.2013
„Příběh Marie Krøyer, považované ve své době za nejkrásnější ženu Dánska.“
Popis / Obsah / Info k filmu Marie Krøyer
Na počátku 20. století je Marie provdána za jednoho z nejslavnějších dánských malířů, P. S. Kroyera. Společně patří mezi nejobdivovanější pár z celé země. Všichni velcí mužové té doby - politici, byznysmani, šlechtici, vědci, spisovatelé i královský majestát - si přejí být zvěčněni právě Kroyerem, ochotni zaplatit jakoukoli cenu. Mít portrét od Kroyera je velká čest a dodává to člověku obrovskou prestiž. Marie, jež zdobí několik Kroyerových obrazů, je považována za nejkrásnější ženu Evropy. Společně se svou dcerou Vibeke zažívají úžasné časy a užívají si všech krás, kterých se jim nabízí: večírky, šampaňské a luxus. Jenže to je jen naleštěná slupka. A pod ní je živoucí peklo. Kroyer totiž trpí maniodepresivní psychózou a syfilidou. Během okamžiku se může proměnit z veselé a pozitivní bytosti v navztekané šílené monstrum, které nezná žádné hranice a to včetně vztahu k Marii a Vibeke.

Zdroj: HBO Europe
Vysílání: dabing


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Marie Krøyer
Mezinárodně uznávaný filmový režisér Bille August se svým posledním snímkem Marie Krøyer vrací po 25 letech opět do rodného Dánska a divákům přináší intimní příběh ženy ze začátku 20. století, inspirovaný skutečnými událostmi.
Bille August se dostal do mezinárodního povědomí filmem Pelle Dobyvatel (1987), který získal na MFF Cannes Zlatou palmu, a v roce 1989 mu Americká filmová akademie udělila Oscara za nejlepší cizojazyčný film. Po obdržení dalších prestižních filmových cen za film S nejlepšími úmysly (1992) – scénář napsal Ingmar Bergman – odešel do zahraničí a režíroval několik mezinárodních koprodukčních projektů (Dům duchů, Stopy ve sněhu, Bídníci ad.). Za svou celoživotní práci filmového režiséra byl odměněn rytířským řádem Dánského a Švédského království.
Augustův nejnovější film vypráví příběh umělkyně Marie Krøyer, manželky mentálně postiženého dánského malíře P.S. Krøyera, která se zmítá mezi sociálními rolemi oddané manželky, starostlivé matky a kreativní umělkyně. Na dovolené ve Švédsku však pozná hudebního skladatele Huga Alfvéna, do kterého se vášnivě zamiluje.
Film byl nominován na cenu Zlatý Hugo na MFF v Chicagu.


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Marie Krøyer
Marie Krøyer byla provdána za významného, dánského malíře P. S. Krøyera. Na vrcholu jejich manželství, velmi poznamenaném lehkovážným životem a vysokým společenským postavením, se zhoršuje Krøyerova mentální nemoc a jejich sen o společném životě umělců se rozpadá a mění na frustraci a soužení.

Marii doslova ubíjí její rozpolcenost mezi rolemi manželky, matky a umělkyně. Nemá možnost vyjádřit sama sebe skrze své umění a dennodenně má před očima svého milovaného manžela, který se pomalu mění a stále více sklouzává k šílenství. Aby dosáhla klidu a obnovila svou sílu, matka s dcerou odjíždí na dovolenou, kde se Marie bezhlavě zamiluje do švédského skladatele Hugo Alfvéna. Marie odvážně opouští svého manžela pro novou lásku, i když jen málo ví o možnostech, které se před ní rozkládají.
Film Europe


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Marie Krøyer
Malíř Søren Krøyer (1851-1909) a jeho žena Marie (1867-1940) jsou na pohled šťastný pár. Patří do lepší společnosti, muž je uznávaný a Marie, která má také umělecké ambice, je považována za nejkrásnější ženu v Dánsku. Jenže jejich vztah neblaze ovlivňují Sørenovy paranoické záchvaty a maniodepresivní psychóza, při nichž je nebezpečný. Umělecký úspěch posiluje jeho marnivost a sebestřednost, a tak se pro Marii manželství stává vězením do té doby, než potká švédského hudebního skladatele Huga Alfvéna… - Komorní milostný příběh Marie Krøyer natočil režisér Bille August (nar. 1948), který se tak po pětadvaceti letech vrátil do rodného Dánska. Podařilo se mu vykreslit příběh citlivé odvážné ženy, která hledala lásku a zažila dočasné zklamání, ale přesto našla životní rovnováhu. Dobovou atmosféru dokreslují Krøyerovy obrazy a v jejich duchu prosvětlená kamera Dirka Brüela.
-kat-, Filmový přehled 2013/7


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama
Reklama