Zari
ohodnotit

Království [TV seriál]

Riget

Další název:
Riket; Geister; The Kingdom; L'Hôpital et ses fantômes; Kráľovstvo (SK)
Rok:
1994
Délka:
70 minut, 13 dílů (1994–2022)
Popis / Obsah / Info k filmu Království
Mrtvola malé Mary, která zemřela roku 1919 ve věku šesti let, byla konzervována v lihu a dodnes se nachází v budově Královské nemocnice.
Mystický film z nemocničního prostředí, jehož televizní seriálová verze dosahuje obliby kultovního Lynchova Twin Peaks, našlo fanoušky po celém světě a skandinávskému mágovi Larsi von Trierovi přineslo nečekanou popularitu.
*****
Přehled epizod:
1. Nenebeské zástupy
V první části se nám představí nesympatický samolibý švédský doktor Stig Helmer, který byl pověřen vedením oddělení. Z titulu své funkce obviní mladšího kolegu Krogshoje, že svévolně a zbytečně nařídil drahé vyšetření CT pro paní Drusse, která trpí záhadnými halucinacemi. V nemocnici probíhá Akce čistý vzduch, která má zlepšit vztahy mezi doktory i profesní přístup. Paní Drusse, obdařená spiritistickými schopnostmi, však cítí, že v nemocnici není něco v pořádku. Slyší hlas malé holčičky volající o pomoc. Slyší také dva mentálně postižené zaměstnance nemocnice. Stig Helmar je přijímán do elitní lékařské organizace, do Lékařské lóže, mezi ostatní bratry. Mladý lékař Krogshoj se začíná dvořit půvabné kolegyni Judith.
2. Přijď království tvé
"Tam, kde stojí Královská nemocnice, bývaly bažiny..." říkají úvodní věty seriálu. Teď v moderní budově vládne opravdu čilý ruch. A taky tu trochu straší. Jen některým je dovoleno slyšet tento tichý pláč nemocnice. Paní Drusse, starší pacientka nemocnice bez průkazné diagnózy, k nim patří. Patří k nim i malá pacientka Moda, jež díky nepodařené mozkové operaci, kterou vedl doktor Hilmer, ztratila kontakt s reálným světem. Doktor Krogshoj se naučil v tomto světě žít. V podzemí, kde i bydlí, má zařízený sklad nepotřebných věcí, se kterými čile obchoduje. Sejde se tu s Judith a dozvídá se o jejím těhotenství i o tom, že dítě je památkou na bývalého milence. Kamarádka paní Drusse umírá, ale než přejde na druhý břeh, stihne jí podat důležité informace o nemocničním strašidle. Paní Drusse se rozhodne záhadu vyřešit.
3. Naslouchejte, a uslyšíte
Paní Drusse konečně naváže přímý kontakt s duchem nebohé Mary. Helmer ji kvůli zvukům, jež neustále slyší, pošle na ušní vyšetření. Uřezaná hlava z patologie, kterou jistý student využil k nejapnému žertu, putuje podivnými cestami až do skladu dr. Krogshoje. Ten zde dále rozvíjí svůj důmyslný recyklační systém. Schází se dál i s půvabnou Judith, jejíž těhotenství je stále nápadnější. Nebohý student se bojí odhalení a zároveň se z lásky ke starší doktorce stane pokusným objektem v její spánkové laboratoři. Paní Drusse zaskočí odborníka na ušním vyšetření, když mu podaří izolovat ze zvukového boxu jistý výkřik. Nebývale rušno je v nemocničním archivu. Všichni se snaží získat kopii nemocniční zprávy Helmerovy operace Mony.
4. Cizí tělo
"Nikdo to ještě neví - ale brána Království se opět otevírá..." varuje autor tohoto děsivého nemocničního dramatu. Paní Drusse objevuje příčinu smrti nebohé Mary v roce 1919. Lékařská zpráva sice píše o TBC, nesrovnalosti ale poukazují na vraždu nebezpečnými výpary z kyseliny. Lékařská lože řeší problém transplantace nádorem postižených jater. Jeden z lékařů se totiž v zájmu vědy nabídne k nebezpečnému experimentu se svým tělem. Zatímco paní Drusse hledá hrob Mary a chce dopřát nebohé dušičce pokoje, doktor Helmer se intenzivně zabývá problematikou zombií, živých mrtvol.
5. Živé mrtvoly
Paní Drusse si je jista, že duše Mary nenajde pokoje, dokud nebude potrestán její vrah. Pak se Mary konečně setká v nebi s milovanou maminkou. Vzorovou nemocnici se chystá navštívit kontrola z ministerstva zdravotnictví. V tu dobu již Helmer prchá se svým černošským pomocníkem na Haiti, a zanechá tak inspekci na zcela paralyzovaném Moesgaardovi. V nemocnici s lehkým srdcem zanechá i svou milenku. Jede si pro jed, který dokáže udělat z lidské bytosti zombii. Drusse s pomocí svého syna, nemocničního zřízence, a dr. Kroghoje zaříkává ducha Mary. Judith zjišťuje, že na jejím těhotenství je cosi podivného. Na radu zjevené holčičky i paní Drusse se plodu zbavuje, dokud je ještě čas...
28. Letní filmová škola
Letní filmová škola

Tento film natočil v roce 1994 Lars von Trier původně jako televizní seriál. Po jeho nadšeném televizním přijetí bylo rozhodnuto o distribuci všech dílů do kin. Jedná se o duchařský horor na pokračování, ve kterém nechybí notná dávka černého humoru. Děj je situován do moderní dánské nemocnice postupně ovládané nadpřirozenými silami. Království bývá jedněmi označováno za evropskou variantu seriálu Twin Peaks, druhými jako kombinace seriálu Nemocnice na kraji města s duchařským hororem. I přes svou délku (280 minut) je Království snímkem, jenž vás vtáhne do děje a střídání humorných okamžiků s momenty strachu udržují neustálé napětí a pozornost diváka.

Po veliké úspěchu první série Království, natočil Lars von Trier o tři roky později dalších devět epizod, ve kterých se vracíme do duchy ovládané nemocnice. Děj začíná narozením „Malého bratra", syna ďábelského vraha Aage Kroegera a sestřičky Judith. Doktor Helmer se vrátil z Haiti s jakýmsi jedem a chystá se udělat z Krogshoje zombieho. Paní Drusseová je sražena duchařským taxíkem a dva umývači nádobí mají pocit, že ďábelské síly si hodlají vylít zlost zpustošením nemocnice…
Kino AERO


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama
Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Linda Lavin

Lavin Linda

Naposled navštívené:
Linda Lavin

Lavin Linda