Zari
ohodnotit

Kniha rekordů Šutky

Šutka grad šampiona

Další název:
Knjiga rekorda Sutke; Shutka Book of Records; Champions of Shutka; Sutkai bajnokok
Žánr:
Rok:
2005
Délka:
78 minut
Premiéra v ČR:
18.1.2007
„Není důležité zúčastnit se, ale zvítězit!“
Popis / Obsah / Info k filmu Kniha rekordů Šutky
Šutka je největší romská osada na Balkáně. Alespoň podle slov tamějšího rybáře, který je hlavním protagonistou dokumentu natočeného v koprodukci s Českou televizí a především průvodcem po šutských uličkách, kde v každé z nich najdeme minimálně jednoho místního, ne–li dokonce světového šampióna, lhostejno v čem. Důležité je, že ve svou výjimečnost věří a že je lidé uznávají.

Film je především zábavnou cestou za neuvěřitelnými disciplínami, osudy a hlavně rekordy, na které nenarazíte nikde jinde na světě. V rozbujelém společenství se najde místo pro vyznavače nejrůznějších náboženství, sportů nebo svérázných hudebních stylů. Najdete tu derviše, který se umí přemisťovat v prostoru, souboje cvičených hus, vymítače upírů, místní televizní stanici i hudební průmysl, kterému šlape na paty místní hudební pirát. Zlí duchové jsou vymýtáni ohněm nebo pouhou silou vůle a populární písně jsou skládány za méně než 15 minut. Bůh miluje Šutku, neboť zde je uctíván nejvíce na světě. Šutku nehledejte na mapě - je to stav mysli.

Kusturicovsky laděné příběhy a hudba z filmu 8 1/2 Federica Felliniho se slévají v energií nabitý zážitek připomínající jízdu na kolotoči.
Film získal Diváckou cenu festivalu Jeden svět 2006 a byl vybrán jako zahajovací film festivalu Finále Plzeň 2006. Dále získal cenu srbské kritiky jako nejlepší srbský film roku.


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Kniha rekordů Šutky
Dokumentární snímek Kniha rekordů Šutky je netradičně pojatým rozmarným portrétem největší romské osady na Balkáně, o níž režisér Aleksandar Manić tvrdí, že je v ní zakonzervována bujará fantazie bývalé Jugoslávie s optimismem a životní energií, již země po poslední válce ztratila. Průvodcem městem je romský herec Barjam Severdžan, známý z filmu Emira Kusturicy Černá kočka, bílý kocour (1998, FP 4/2006). – V Šutce jsou sice skoro všichni na podpoře, ale to nijak netlumí jejich vášeň stát se šampiony a získat obdiv ostatních. Je lhostejné, jste-li chovatel holubů, cvičitel hus či sběratel kazet s tureckou populární hudbou, důležité je být nejlepším. Film je kaleidoskopem možná až v příliš rychlém sledu sestříhaných záběrů chudého města, domů, ulic, domácností a hlavně miniportrétů, doprovázených romskou muzikou. K četným (hlavně diváckým) oceněním na festivalech přibyl filmu další rekord – v Makedonii vede v počtu pirátských kopií. – Snímek je věnován režisérově tragicky zesnulé manželce Juditě Křížové.
-kat-, Filmový přehled 2007/1


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

TV Program

ČT1 - Magnum (1980) [TV seriál]

09:00 - 09:45

9 minut již uběhlo
36 minut zbývá do konce

ČT2 - Zázračná planeta: Serengeti

08:30 - 09:25

39 minut již uběhlo
16 minut zbývá do konce

NOVA - Ulice (2005) [TV seriál]

08:35 - 09:35

34 minut již uběhlo
26 minut zbývá do konce

Prima - M.A.S.H. (1972) [TV seriál]

08:50 - 09:15

19 minut již uběhlo
6 minut zbývá do konce

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Navot Ben Barak

Ben Barak Navot

Pavel Hajný

Hajný Pavel

Sex instruktor (Speaking of Sex)

Sex instruktor
Speaking of Sex

Neměnnost (Rămânerea)

Neměnnost
Rămânerea

Naposled navštívené:
Navot Ben Barak

Ben Barak Navot

Pavel Hajný

Hajný Pavel

Sex instruktor (Speaking of Sex)

Sex instruktor
Speaking of Sex

Neměnnost (Rămânerea)

Neměnnost
Rămânerea