Zari
ohodnotit

Ein Stück Himmel [TV minisérie]

Další název:
Kousek nebe (informativní překlad)
Země:
Rok:
1982
Délka:
60 minut, 8 dílů + 2 nové (1986) díly po 115 min
Popis / Obsah / Info k filmu Ein Stück Himmel
Německý seriál Ein Stück Himmel - Kousek nebe vznikal na počátku 80. let. Vypráví příběh polské dívky Janiny Dawidowicz s židovským původem.

Desetiletá dívka se narodila a žila ve Varšavě, kde prožívala šťastné dětství až do nástupu fašismu. Janina byla vyloučena ze školy a stejně jako ostatní, musela nosit označení žlutou židovskou hvězdou. Krásný život se mění ve svět plný strachu a hrůzy. Rodina se musí ukrývat před fašisty, kteří začínají židy nemilosrdně likvidovat, ať už přímo či v ghettech a koncentračních táborech. Janina s rodinou jsou také přesídleni do ghetta a Varšava je navíc vystavena bombovým útokům.

Pro židovskou dívenku bylo velmi nebezpečné utíkat z ghetta, ale nebylo to překážkou, když statečná Janina potřebovala sehnat něco k jídlu pro sebe i pro rodinu. Neměla jinou možnost než riskovat, že bude zastřelena přímo na ulici. Válka je však nemilosrdná a malá hrdinka přichází o rodiče. Sama se přes všechnu bolest a trápení dožila konce války a odchází ze své rodné země do Francie. Tam nezůstává a po čase odjíždí do australského Melbourne, kde vystuduje sociologii a stává se spisovatelkou.

Seriál byl natočen podle autobiografické knihy paní Jany David (Dawidowicz) narozené 19. března 1930 ve Varšavě. V současné době žije v Londýně jako autorka dětských knih a her.

Skvělý a procítěný výkon v roli Janiny podala tehdejší česká, dětská hvězda Dana Vávrová. Tak jak doma vystartovala vzhůru rolí nezapomenutelné Leontýnky v komedii Ať žijí duchové, tak role Janiny ji vynesla mezi hvězdy na mezinárodní úrovni. A byla to právě tato role, která znamenala úplný obrat v jejím krátkém, ale krásném životě.


Autor: Jarda.ftr

Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

TV Program

ČT1 - Povídka malostranská (1981) [T...

14:50 - 16:30

23 minut již uběhlo
77 minut zbývá do konce

ČT2 - Kruté moře (1953)

13:55 - 16:00

78 minut již uběhlo
47 minut zbývá do konce

NOVA - Volby 2024

13:45 - 18:00

88 minut již uběhlo
167 minut zbývá do konce

Prima - Zítra to roztočíme, drahoušku....

14:55 - 17:05

18 minut již uběhlo
112 minut zbývá do konce

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Alexandra Becker

Becker Alexandra

Naposled navštívené:
Alexandra Becker

Becker Alexandra