Zari
ohodnotit

Domov [DVD kinodistribuce]

Дом

Další název:
Home; Dom - A Russian Family
Země:
Rok:
2011
Délka:
109 minut
Premiéra v ČR:
5.9.2013
„V konfrontaci s vlastní minulostí je možné, že nás pohltí víc, než jsme si původně mysleli.“
Popis / Obsah / Info k filmu Domov
„V konfrontaci s vlastní minulostí je možné, že nás pohltí víc, než jsme si původně mysleli.”

Ruský režisér převážně žánrově čistých akčních filmů přináší ponurý filmový žalozpěv o vyrovnávání se s vlastní minulostí, který je určený náročnějšímu publiku.

V rozlehlém domě uprostřed ruských stepí se schází celá široká rodina. Když se po 25 letech náhle na prahu dveří objeví i nejstarší syn Viktor, na světlo začnou vyplavovat dosud nedořešené rodinné konflikty. Nikdo však nemá ani tušení, že Viktor utíká před svou temnou minulostí a že bezcitní nájemní zabijáci v černých oblecích neúnavně hledají jeho tajný úkryt. Skutečným ohrožením už tedy nejsou jen komplikované rodinné vztahy, ale nebezpečí, které na ně číhá venku.

Oleg Pogodin vytváří skličující, ale poetický film s podmanivou silou filmových obrazů, kde je cítit vliv nejen ruských filmových velikánů Andreje Tarkovského či Nikity Michalkova, ale i amerických westernů se silným motivem osudovosti a divoké přírody.

Sergej Garmaš, představitel pronásledovaného Viktora, získal za svůj přesvědčivý herecký výkon prestižní sošku Nika, ruskou obdobu amerických Oscarů, kterou uděluje Ruská filmová akademie.

Film Europe CZ


Popis / Obsah / Info k filmu Domov
Nezdárný syn Viktor se znovu shledává se svou početnou rodinou, s níž se pětadvacet let neviděl. Nyní se všichni setkávají v usedlosti uprostřed stepi. Začnou je ale obléhat muži v oblecích, které sem nevědomky přivedl právě Viktor. Pro rodinu tak přestávají být ohrožením jen vznětlivé povahy některých jejích členů. Nebezpečí nyní přichází i zvenčí. Místy rozšafný a poetický, většinou ale tíživý film zachycuje s elegickým nádechem peripetie rozvětveného rodu, jehož členové prošli mnohými protivenstvími. Když se snažíme čelit vlastní historii, je možné, že nás dostihne více, než jsme čekali. Ve snímku je patrný nádech bilancování a srovnávání se s minulostí, jak je známe i z filmů Otara Iosselianiho, popřít ale nelze ani jeho rozmáchlost a sílu obrazů, jakou ve východní kinematografii ztělesňuje Nikita Michalkov nebo Timur Bekmambetov. Režisér se při výrobě filmu inspiroval svým dětstvím ve stepích okolo řeky Don a také westerny, jejichž osudovost se do snímku rovněž promítla.

MFF Karlovy Vary 2012


Popis / Obsah / Info k filmu Domov
„V konfrontácii s vlastnou minulosťou je možné, že nás pohltí viac ako sme si pôvodne mysleli.”
Ruský režisér prevažne žánrovo čistých akčných filmov v roku 2012 prináša ponurý filmový žalospev o vyrovnávaní sa s vlastnou minulosťou, ktorý je určený náročnejšiemu publiku.

V rozľahlom dome uprostred ruských stepí sa schádza celá rodina Šamanovcov. Keď sa po 25 rokoch náhle na prahu dverí objaví aj najstarší syn Viktor, na svetlo sa začnú vyplavovať doteraz nedoriešené rodinné konflikty. Nikto však nemá ani tušenie, že Viktor uteká pred svojou temnou minulosťou a že bezcitní nájomní zabijaci v čiernych oblekoch neúnavne hľadajú jeho tajný úkryt. Naozajstným ohrozením už teda nie sú len komplikované rodinné vzťahy, ale nebezpečenstvo, ktoré na nich číha vonku.

Oleg Pogodin vytvára skľučujúci, no poetický film s podmanivou silou filmových obrazov, kde cítiť vplyv nielen ruských filmových velikánov Andreja Tarkovského či Nikitu Michalkova, ale aj amerických westernov so silným motívom osudovosti a divokej prírody.

Sergej Garmaš, predstaviteľ prenasledovaného Viktora, získal za svoj presvedčivý herecký výkon prestížnu sošku Nika, ruskú obdobu amerických Oscarov, ktorú udeľuje Ruská filmová akadémia.

Film Europe SK


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

TV Program

ČT1 - Události (1993) [TV pořad]

19:00 - 19:52

26 minut již uběhlo
26 minut zbývá do konce

ČT2 - SP v boulderingu 2024

18:30 - 20:30

56 minut již uběhlo
64 minut zbývá do konce

NOVA - Na lovu (2021) [TV pořad]

18:00 - 19:30

86 minut již uběhlo
4 minut zbývá do konce

Prima - Hlavní zprávy (2020) [TV pořad...

18:55 - 19:40

31 minut již uběhlo
14 minut zbývá do konce

Reklama