Zari
ohodnotit

Archanděl [TV film]

Archangel

Další název:
Archanjel: Kliatba červeného tajomstva (SK)
Rok:
2005
Délka:
133 minut
Popis / Obsah / Info k filmu Archanděl
Za vlády J. V. Stalina přišlo údajně v Sovětském svazu 20 milionů lidí o život, 6 milionů bylo posláno do vyhnanství a dalších 18 milionů bylo posláno do gulagů. Je vůbec možné, že by mohl tento člověk někomu chybět?

Moskva.
Profesor dr. Kelso (Daniel Craig) vede přednášku ve vědeckém sympoziu o Stalinově (Avtandil Macharadze) životě a vládě v Sovětském Svazu. Večer po jejím ukončení ho v hotelu Ukrajina navštíví starý muž Papu Rapavu (Valerij Černjak). Ten mu následně vypráví příběh, jenž sám prožil. Je to o 2. březnu 1953, o večeru, kdy Stalin zemřel. Té noci Papu, to byl ještě mladík, vezl soudruha Beriu (Ervand Arzumanyan), šéfa tajné policie a Stalinovu sekyru, do Kremlu. Tam Beria otevřel Stalinův soukromý sejf a vzal z něj jeho osobní zápisník, který později zakopali v zahradě Beriovi rezidence.....

Po tomto rozhovoru Rapavu odejde z hotelu a zmizí ve víru velkoměsta. Další den se Kelso svěří se svou noční příhodou příteli Adelmanovi (Harry Ditson), který si však myslí, že je historka falešná. Kelso tedy začne pátrat sám. Setká se mimo jiné také s Vladimírem Mamantovem (Lev Prygunov), vůdcem politické strany Aurora, která hlásá návrat ke komunismu. Zeptá se jej na Stalinův zápisník, ale nepochodí. Také v Beriově bývalé rezidenci nic nezjistí. Jen to, že už tam někdo kopal a hledal. Začíná ho sledovat tajná služba FSB.

Večer před odletem zajde Kelso do baru, kde vyhledá Rapavovu dceru Zinaidu (Jekatěrina Rednikova), která se živí prostitucí. Seznámí se zde i s kontroverzním novinářem R. J. O´Brianem (Gabriel Macht). Potom se dohodne se Zinaidou a ona ho za úplatek odveze k domu svého otce, s nímž se už léta nestýká. Kelso tam přijde pozdě. Papu Rapavu je mrtev a navíc ho tam přepadnou mladí chuligáni. Na policii však mají za to, že Rapavu zabil on a tak je nucen tam strávit noc. Ráno ho vyzvedne agent Surovin (Alexej Djakov) z tajné služby a doporučí mu, aby své letadlo nezmeškal.

Těsně před odletem ho však vyhledá Zinaida, které její otec zanechal vzkaz. Spolu tedy odjedou do márnice a pak do Rapavovi dílničky, kde najdou jeho pistoli a vykopané Stalinovi věci. Ještě než je otevřou, překvapí je tam všudypřítomný novinář O´Brian. Ten, po dohodě s nimi, si začne všechno natáčet. Po otevření zápisníku zjistí, že ho Stalin nepsal.

Pak se přesunou do O´Brianovy kanceláře a začnou zápisník studovat. Patřil mladé dívce Anně (Anna Gerasimova), kterou si Stalin a jeho lékaři vybrali jako dokonalou matku pro jeho potomka. Pokud chtějí pátrat dál, musí jet do Archangelska. Kelso a Zinaida se rozhodnou odjet bez O´Briana, je to přece jen novinář a všechno by mohl zveřejnit dříve, než je třeba. "Půjčí" si tedy jeho džíp a vyrazí sami dva na dlouhou cestu. V Moskvě to však několika lidem neunikne.

O´Brian mezitím v televizi zveřejní všechno, co stačil vypátrat a jeho asistentka Luise (Claudia Harrison) mu domluví let do Archangelska. V Moskvě začíná být menší pozdvižení. Kelso a Zinaida jsou v Archangelsku a v místním ústředí Strany zjistí, že Annina matka Varvara (Ljudmila Golubeva) ještě stále žije. Jdou však po nich také dva policisté, které někdo neznámý zastřelí. Také O´Brian se k nim znovu přidá a všichni tři jedou za Varvarou. Od ní se dozvědí, že Anna dva dny po porodu zemřela, ale dítě chlapec, jenž se jí narodil, žije a řekne jim i kde mají hledat.

Ráno se rozdělí. Zinaida zůstane s Varvarou a Kelso s O´Brianem, jenž všechno stále natáčí, jedou hledat Stalinova syna. Uprostřed nehostinných lesů najdou malou opuštěnou osadu. Pokračují po sotva viditelné cestě dál do hlubokých lesů. Když vjedou do tzv. pasti na tanky. Nemůžou se z ní dostat ven. Objeví se ten koho hledali - Josef Stalin junior (Konstantin Lavroněnko).

Zinaidu mezitím zatkne policie a do Archangelska přijede agent Surovin a také tým od zvláštních jednotek pod vedením majora Kretova (Igor Filippov). Ti se i se Suvorinem vydají po stopách Kelsa a O´Briana. Ty dva zatím odvede mladý Stalin do svého srubu, kde jim dokáže, že je opravdu syn svého otce. Po jeho vzoru je večer při vodce dokonce donutí i tančit jako Stalin své soudruhy.

Ráno po "opici" Kelso a O´Brian odcházejí ze srubu a nikdo jim v tom nebrání. Hledají vhodné místo k odvysílání O´Brianova materiálu. Přijdou až k řece, kde kotví malý člun, odtud pak vysílají. Kelso začíná tušit, že to všechno není jen tak nějaká náhoda a že to celé musel někdo naplánovat.

Major Kretov se svými muži přišli až ke Stalinovu srubu, kde zabili jeho dva opatrovatele. Suvorin zuří, tohle nečekal. Není mu to ale nic platné, tady nemá žádnou pravomoc. Kelso s O´Brianem se vrátili ke srubu. Objeví se i mladý Stalin a začne přestřelka. Stalin sice zabije všechny vojáky i s majorem v čele, ale O´Brian a Suvorin, jenž jim chtěl nakonec pomoci, jsou mrtví. Kelso uniká v člunu po řece a mladý Stalin se chystá na své velkolepé vystoupení z anonymity.

Kelso vyplatí Zinaidu z vězení a vydají se spolu vlakem do Moskvy. V televizi běží O´Brianův přenos o nalezení Stalinova syna,který způsobí davové šílenství. Ve vlaku se Kelso setká s Mamantovem, který mu přizná, že to on vše dokonale naplánoval a jeho použil jako loutku. Ve Vologdi vlak zastavil. Na mladého Stalina zde čeká spousta lidí. Všichni tady vystoupí a mladý Stalin se chystá v nádražní hale učinit svůj první velký projev.
Kelso chce promluvit do médií, ale je umlčen Mamantovými lidmi. Osud Ruska bere do svých rukou Zinaida a z balkonu v nádražní hale zatřelí Stalina juniora otcovou zbraní.....


"On je mrtev,ale jeho stín nad námi stojí dál. Stále nám poroučí a my stále posloucháme."

Světlana Allilujeva, Stalinova dcera


Pozn. aut: Popisek vznikl za spolupráce Hortensie.


Autor: M.A.G.

Popis / Obsah / Info k filmu Archanděl
Profesor Kelso má v Moskvě přednášku o Stalinově éře. Za historikem přijde tajuplný stařec, který má na obličeji zvláštní znamení, a svěří se mu s nebezpečným tajemstvím: Stalinův zápisník opravdu existuje, není to pouhá fáma. Vědec začne pátrat, co je na zprávě, která by jistě mohla vyvolat velkou senzaci, vůbec pravdy. Jeho život je od té chvíle ohrožen. Do věci se navíc zaplete všetečný americký novinář a také informátorova dcera.

Zdroj: AMC Networks International


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Archanděl
Profesor Fluke Kelso (Daniel Craig) prednáša v Moskve o zverstvách Stalinovho režimu. Po prednáške ho osloví muž, ktorý o sebe tvrdí, že bol pomocníkom Lavrentija Berju a bol pri smrti Josifa Stalina. Berja sa údajne zmocnil Stalinových tajných spisov a pochoval ich pri svojom sídle. Kelsovi je jasné, že ak hovorí pravdu, pôjde o unikátny objav. Začnú sa však diať zvláštne veci, záhadný muž zmizne, profesora začne niekto sledovať a o informácie sa začnú zaujímať médiá. Zdá sa však, že odhalená pravda môže prepísať ruské dejiny. Kelso sa preto vyberie po jedinej stope - dcére záhadného muža (Jekatěrina Rednikova).

Zdroj: Markíza


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Archanděl
Oxfordský historik Kelso (Daniel Craig) je na návštěvě v Moskvě, kde přednáší na konferenci o nově otevřených sovětských archivech. Jedné noci jej kontaktuje záhadný muž, který tvrdí, že ví, kde jsou ukryty Stalinovy tajné spisy. Kelso je rozhodnut prověřit tuto záležitost, náhle se však začnou dít nečekané věci. To, co zprvu vypadalo jako nevinný průzkum, se začíná měnit ve vražednou honičku a Kelsovi zbývá jen pár dní, než opustí Rusko...

zdroj: DVD


oficiální text distributora

Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

TV Program

ČT1 - Vražedné šifry: San Francisco

23:10 - 23:55

37 minut již uběhlo
8 minut zbývá do konce

ČT2 - Návrat Casanovy

22:25 - 00:00

82 minut již uběhlo
13 minut zbývá do konce

NOVA - Kriminálka Vegas

23:10 - 00:05

37 minut již uběhlo
18 minut zbývá do konce

Prima - Ano, šéfe! (2009) [TV pořad]

23:30 - 00:35

17 minut již uběhlo
48 minut zbývá do konce

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Creepshow

Creepshow
Creepshow

Naposled navštívené:
Creepshow

Creepshow
Creepshow