Duben
ohodnotit

Anna Karenina [DCP]

Rok:
2012
Délka:
130 minut
Premiéra v ČR:
6.12.2012
„Nesmrtelný příběh ženy, kterou zahubila láska.“

Obsah filmu Anna Karenina

 
Osud Anny Kareniny je díky románové předloze Lva NikolajevičeTolstého všeobecně známý, ale režisér Joe Wright z něj přesto dokázal vytvořit naprosto unikátní zážitek. Podařilo se mu to už v adaptacích dalších literárních klasik, Pýše a předsudku a Pokání, a v tandemu se scenáristou s českými kořeny Tomem Stoppardem (Zamilovaný Shakespeare (1999)) to vyšlo i tentokrát. Stvořili film, jehož obrazy jsou tak silné a působivé, jako emoce, jež zachycují.

 
Související odkazy
 
Recenze: Anna Karenina

Tahle verze s Keirou Knightley v hlavní roli a Joe Wrightem na režisérské židli je rozhodně jiná než všechny... číst dál

 
 
RECENZE: Anna Karenina je podívaná hravá, neotřelá, ale časem vyprchá

Zápletku neupravuje, ale její vypravěčské možnosti překvapivě obměňuje. Přitom by se řeklo, že na Anně Karenině už není co vymýšlet. Poprvé se předloha Lva Tolstého natočila roku 1910 a od té doby mnohokrát; krásku mezi dvěma muži hrály Greta Garbo i Sophie Marceau a není snad diváka, jenž by nevěděl, jak hrdinka skončí. číst dál

Hodnocení: 75 %

 
 
Anna Karenina: Nekonvenční podívaná o nekonvenční ženě

„Všechny šťastné rodiny jsou si podobné, každá nešťastná rodina je nešťastná po svém,“ zní slavná první věta obsáhlého románu Anna Karenina. I všechny její filmové adaptace jsou si podobné – a zároveň jsou originální po svém. Především ta poslední od Joe Wrighta. číst dál

 
 
TIP: Nastavení pořadí obsazení si můžete nastavit zde >>
režie:
Joe WrightJoe Wright  
hraje:
Keira KnightleyKeira Knightley.....Anna Karenina [27]   
Aaron JohnsonAaron Johnson.....Alexej Vronskij [21]   
Jude LawJude Law.....Alexej Karenin [39]   
Domhnall GleesonDomhnall Gleeson.....Konstantin Dmitrič Levin [28]   
Alicia VikanderAlicia Vikander.....princezna Kitty [23]   
Matthew MacfadyenMatthew Macfadyen.....Stiva Oblonskij [37]   
Kelly MacdonaldKelly Macdonald.....Dolly [36]   
Olivia WilliamsOlivia Williams.....hraběnka Vronská [43]   
Ruth WilsonRuth Wilson.....kněžna Betsy [30]   
Emily WatsonEmily Watson.....hraběnka Lydia Ivanovna [45]   
David WilmotDavid Wilmot.....Nikolaj Levin   
Antony ByrneAntony Byrne.....plk. Demin [42]   
Raphaël PersonnazRaphaël Personnaz.....Alexander Vronskij [30]   
Tannishtha ChatterjeeTannishtha Chatterjee.....Máša   
Michelle DockeryMichelle Dockery.....kněžna Mjahká [30]   
Shirley HendersonShirley Henderson.....žena v opeře [46]   
scénář:
Tom StoppardTom Stoppard  
námět:
Lev Nikolajevič TolstojLev Nikolajevič Tolstoj.....román "Anna Karenina" / "Anna Kareninová" (1873-1877)   
hudba:
Dario MarianelliDario Marianelli  
Maggie RodfordMaggie Rodford.....supervize   
kamera:
Seamus McGarveySeamus McGarvey  
střih:
Melanie OliverMelanie Oliver  
dvd obal trailer
Distributor v ČR:
Bontonfilm Česká republika
 
 
Typ:
[DCP]
 
 
Barevný:
Ano
 
 
Formát:
širokoúhlý
 
 
Jazyková verze:
anglická
 
 
Distribuční verze:
s titulky
 
 
Zvuk:
Dolby Digital Datasat
 
 
Přístupno:
od 12 let
 
 
Ohodnoťte
n12345
n678910
Zobrazit všechny herce a tvůrce filmu Anna Karenina >

Řadit dle:  Bodů uživatele  |  Od nejnovějších  |  Podle hodnocení

Nejnovější komentáře k filmu

beneva
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 30.10.2019
Theatrum mundi
neboli divadlo světa, to mne napadlo, když jsem   zjistila, že filmové kulisy představují ty   divadelní a to nejen na jevišti, ale i v   hledišti a dokonce i v provazišti, což   symbolizovalo ulice a i některé bytové   interiéry. Neotřelý nápad. Pohyby herců   připomínaly baletní choreografie a ten   valčík! Nádhera!! Sidi Larbi Cherkaoui vnesl do   klasického tance neobvyklé pohyby rukou a   nečekané otočky, kdy muž se dostává před   ženu. Mělo to něco symbolizovat? Snad to, že   žena, ať dělá, co dělá, bude vždy v   mužově pozadí?
Nebývá pravidlem, že   neslovanští filmaři natočí dobrý slovanský   film. Tady to však platí. Film hodnotím velmi   dobře.
collen
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 25.9.2016
Měla jsem dát plný počet hodnocení...
Asi proto, že jsem nečekala nic nového mne   tohle zpracování světoznámého románu hodně   překvapilo.Nadšeně jsem uvítala obsazení   filmových rolí, nádherné kostýmy a nápadité   zpracování.Například to jak se opakovaně   objevuje na scéně zachumelená parní   lokomotiva, která si razí cestu zmrzlou ruskou   krajinou, nebo momenty, kdy se ocitáme v   hledišti divadla, to bylo neotřelé a   zajímavé. A můj obdiv má i to, jak se   podařilo přesně a věrohodně vyjádřit   společenský život ruské smetánky.Ano, tohle   podání klasického milostného příběhu se   rozhodně povedlo.
Steawi
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 3.4.2015
Jsem nadšený. Pravděpodobně bych si měl   nafackovat, že jsem nedal šanci knize (a já   jsem vždycky chtěl!), která by měla zaplňovat   místo v každé knihovně. Tolstoj je klasika. Po   shlédnutí tohoto filmu čas najdu a napravím   to! Ne, že bych měl touhy porovnávat, co film   splnil a co nesplnil. Já jsem byl okouzlen.   Vyzdvihuji herecké obsazení. Aaron Johnson   fantastický, nemám mu co vytknout. Nejvíce ale   smekám před Domhnallem Gleesonem alias   Konstantin D. Levin. Jeho pasáže mě bavily   nejvíce - trochu k zamyšlení, filozofické   bádání, rozhodování zda ano či ne, no,   našel jsem v něm všechno. Nehledě na to, že   jsem mu to všechno perfektně sežral. To jsem   sežral i Vronskému, avšak Keira poněkud   zklamání. Viděl bych v této roli kteroukoli   jinou, jen ne ji. Já nevím, ona tohle prostě   moc neumí. Annu jsem v ní neviděl a proto jí   nechci dále hodnotit. Velké plus přidávám za   nápad s divadlem, ještě jsem to nikde neviděl   a musím říct, že mě to bavilo, dodalo to   filmu na zajímavosti. Jsem rád, že jsem to   viděl, shledávám to jako jeden z nejlepších   filmů za poslední dobu a lehké vzdání holdu   pro L.N.Tolstoje.
wena
Hodnocení: 5 / 10
Přidáno: 27.10.2013
Normálně mě to ničím nepřekvapilo spíš   naopak . Nudné a strašná hudba to je co mě   ničilo. .
zuzana.shilla.novak
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 1.4.2013
Aaron Johnson je sakra nadané mladé střevo
...kterému jsem skrze TV ve svém obýváku na   gauči a v teplácích podlehla... Být v situaci   Anny Kareniny...nevím nevím, jestli bych   dokázala či chtěla mladému panáčkovi odolat.   Film mne nějak nezaujal, některé scény byly   zbytečné, zdlouhavé, nebýt něco mála   milostných scén - tak ani nevím, že jde o   romantické drama. Jude Law mne dostal - takhle   ošklivej ještě v žádném filmu nebyl a já se   jen modlím, aby to, co mu ve filmu zbylo na   hlavě. byl jen dobrej počin maskérů :) Na   Keiru v roli "poslušné" dobové ženy   v kouzelných šatech jsem již zvyklá, ač její   ženskost se čím dál víc vytrácí a nebýt   dlouhých vlasů - pasuji ji do řádu nejvíc   sexy mužů... Role, nepatrně podobna "The   Dutchess", opět Keirou bravurně zahrána.   Co filmu schvaluji je "divadelní   okénko".
enejčel
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 24.2.2013
Čekal jsem rozhodně víc, jak od Keiry, tak od   filmařů. Knihu od tolstoje jsem nečet, o to   víc jsem byl zvědav, ale jak jsem si přečetl,   že na tom spolupracovali Britové, mohl jsem   tušit, že to nebude dobrý.
Ukecaný snímek,   ze kterého si filmaři dělají srandu, nudné   dialogy, výkon Keiry nestál za nic, jedině Jude   Law se mi ve filmu líbil. Jinak je to už od   začátku nudný a zdlouhavý. Nic moc.
Hortensie
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 17.2.2013
Výborné
Keira Kneightly jako Anna Karenina. Již jsem   měla obavy, že tato herečka kromě bezduché   loutky kamarádící se s karibskými piráty nic   jiného zahrát neumí. Díky bohu jsem se   spletla. Jako Anna Karenina své hrdince z   Tolstého románu ostudu určitě neudělala -   naopak, překvapila velmi příjemně narozdíl od   své kolegyně hrající princeznu Kitty, z   jejíhož výkonu jsem měla trošku uspávací   pocit. Nicméně Kitty naštěstí (narozdíl od   románu, kde má prostor srovnatelný s Kareninou)   je zde spíše v pozadí. Anna v podání Keiry je   půvabná, byť však milující matka, přesto   hlavně žena, které se ekluje manželství s   poněkud sucharským starším mužem, touží se   vzepřít konvencím a bojovat proti veškeré   přetvářce, je hrdá i ponižující se, je   naivní i realistka. Vronskij i Karenin stojí v   jejím stínu, byť výkony obou představitelů   jsou také na slušné úrovni. Krásná   kostýmní výprava a netradiční, poněkud   divadelní kulisové pojetí dekorací dodávají   filmu na originalitě a odlišnosti od jiných   zpracování tohoto románu na filmovém plátně.   Deset bodů si i přes drobná škobrtnutí   zaslouží.

PS: Nejlepší scény jsou   paradoxně ty nejvíc drastické - smrt   pracovníka dráhy u parních kol...a dále pak   sebevražda hlavní hrdinky.
mat.ilda
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 28.1.2013
S odstupem musím ocenit "jinakost"   zpracování, což je dost podstatné plus při   snaze adaptovat dílo už x-krát zfilmované, ale   zároveň přiznávám určité tápání při   spuštění kulisové a rekvizitní smrště,   jakož i v rozdílném uchopení hereckých   přednesů, ale jak šel filmový čas, zvykla   jsem si natolik, že delší odluka od   divadelních přeměn začala scházet, hlavně   pro jejich nápaditost a neotřelost. Kostýmy   bezchybné, stejně jako Keira s Judem i   nádherně stylově zamrzlý vlak, tím ovšem   výčet palců nahoru končí. Kdo nezná   předlohu nebo neviděl některou z předchozích   Karenin, nemohl dobře pochopit hloubku citů i   následnou bolest hrdinky díky bezemočnímu   zpracování, klouzajícímu po povrchu, kde   vítězí forma nad obsahem, a proto nemůže   plně zasáhnout, hned v závěsu se drží hrabě   Vronsky, jedna ze stěžejních postav, přesto   působí figurovitě, prázdně a do počtu   natolik, že jeho spojení s Annou nemohlo   dopadnout hůř, větší distanc mezi osudově   přitahovanými protějšky jsem už dlouho   neviděla, více vášně i chemie se zde   paradoxně dere na povrch při výměně dialogů   Anny a Karenina, kdoví proč? Nu a vedlejší   linie - Oblonští, Kitty a Levin byly tak   nezajímavě podány, že uvažuji o podání   žaloby za obtěžování. I přesto je pro mě   nová Anna Karenina (krásné jméno, mimochodem)   poutavá, velká škoda těch šlápot vedle, byl   by to býval zážitek.
petrusmev
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 9.12.2012
Pokud je někdo v podobné životní situaci, tak   velmi poučné! Pro rusofily nutné! Jinak   filmově zajímavé stylizované vyprávění,   obrazové orgie, krásná a dojemná Keira. Jen   ten samotný příběh si člověk lépe vychutná   v knize...

10 filmů, které komentovali někteří uživatelé co tento film
minih19382minih19382Soudný den (1949) 
n
minih142442minih142442Děda (2016) 
Děda n
minih22504minih22504Zapomenutá vražda (1987) [TV film] 
Sleeping Murder n
minih16227minih16227Pokus o vraždu (1973) 
Pokus o vraždu n
minih40045minih40045Pán domu (2005) 
Man of the House n
minih63865minih63865Om Shanti Om (2007) 
Om Shanti Om n
minih50855minih50855Pobřežní hlídka (1989) [TV seriál] 
Baywatch n
minih25117minih25117Jestliže je úterý, musíme být v Belgii (1969) 
If It's Tuesday, This Must Be Belgium n
minih126002minih126002Cell (2016) 
Cell n
minih113725minih113725Kandidát (2013) 
Kandidát n


Hodnocení:n12345678910
Anna Karenina (2012) [DCP]Anna Karenina (2012) [DCP]Anna Karenina (2012) [DCP]Anna Karenina (2012) [DCP]
Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190571
Osobností: 697862
Fotografií: 763987
Plakátů: 376623
Obsahů a biografií: 178294

Poslední komentáře

Díkůvzdání (1998) [TV epizoda]

Díkůvzdání
Zatím asi nejlepší díl, co   jsem viděl z 1. série.   Hláška střídá hlášku,   celej díl jede   neuvěřitelně kupředu, co   dokáže udělat takové   Díkůvzdání:-)

Autor: FLA | Hodnocení: 9 / 10

Děvčátko (1978)

Děvčátko
Poněkud kontroverzní drama s   námětem nemálo podobným   filmu „Lolita“ (1962).   Příběh je údajně založen   na skutečných příbězích   více >

Autor: martin.stusak.9 | Hodnocení: 10 / 10

Ulovit miliardáře (2009)

Ulovit miliardáře
Tomáš Vorel je určitě   dobrý režisér a většina   jeho filmů se mi, pro jeho   docela osobitý přístup,   líbí, ale musím se   přiznat, že tohle více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 5 / 10

Satan přichází (1998) [TV epizod...

Satan přichází
Do kin míří horor a Eric a   Donna v tom vidí šanci se v   autě u filmu pomuchlovat, ale   Jackie a Kelso chtějí jet a   být s nima. Red Forman zas více >

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Učitelka tance (1998) [TV epizod...

Učitelka tance
Paní Formanová učí   "Hájda" tančit, protože   parta se chystá na   diskotéku. Výbornej je Blbso   a jeho taneční kreace,   pobavil i Fez. Celkově   zábavnej díl s dobrejma   frkama - 80%.

Autor: FLA | Hodnocení: 8 / 10