Duben
ohodnotit

Obsah filmu Panelstory aneb Jak se rodí sídliště




 
Starý venkovan hledá na rozestavěném pražském sídlišti panelák, ve kterém má bydlet s rodinou své dcery. Lidé jsou už z valné části nastěhovaní, avšak ulice ani domy ještě nemají označení. Ani chodníky nejsou zbudovány, a tak se lidé musejí na obřím staveništi brodit blátem. Dobrácký děda je jen jedním ze stovek, ba tisíců lidí, kteří v tomto zmatku prožívají svá drobná či větší každodenní dramata: šestiletý Pepíček utekl ze školky, aby se poprvé setkal s tatínkem, členové kolaudační komise odmítají převzít nové byty se spoustou závad, mladá dívka Soňa se – aspoň po nějaký čas – těší na nastávající roli matky. A všechno pozoruje zpoza okna...
 
TIP: Nastavení pořadí obsazení si můžete nastavit zde >>
trailer
Oficiální stránka:
www.ceskatelevize.cz/p...
 
 
Distributor v ČR:
Ústřední půjčovna filmů, Česká televize
 
 
Barevný:
Ano
 
 
Jazyková verze:
česká
 
 
Distribuční verze:
česky
 
 
Zvuk:
mono
 
 
Přístupno:
od 15 let
 
 
Ohodnoťte
n12345
n678910
Zobrazit všechny herce a tvůrce filmu Panelstory aneb Jak se rodí sídliště >

Řadit dle:  Bodů uživatele  |  Od nejnovějších  |  Podle hodnocení

Nejnovější komentáře k filmu

jmenuji.se.libor
Hodnocení: 3 / 10
Přidáno: 7.10.2020
Zaplať pánbůh za paneláky
Nudný nekoukatelný film přitažený za vlasy,   ostatně chytilová točit filmy neuměla, její   filmy jsou jen Kopytem sem, kopytem tam, prostě k   nedívání, na tenhle film jsem s ekdysy   pokoušel dívat, jenže je tak hloupě   natočený, o ničem, herci přehrávají, sled   doslova blbých nezáživných epizod. V podstatě   jde ale oto, co tvůrkyně nepochopila, ono když   se postaví panelák, nebo jakýkoliv dům i teď   za kapitalismu, tak než se to v okolí zazelená,   než vyrostou sztromy tak to chvíli trvá, to   nějak Chytilivé nedošlo, asi jí ani nedošlo,   že dřív než se postavaly paneláky tak za   první republiky bydleli v tzv. chudinských   čtvrtích. Nyní za kapitalismu, jsou za   socialismu postavené panelové domy   zprivatizovány (jako všechno v republice) a lidi   jsou rádi, že můžou v panelácích bydlet,   když se byty v současním kapitalismu nestaví a   nebo když už ta se staví tak draze, že se   človk musí zadlužit do konce života, aby si na   některý mohl vzít tzv. hypotéku. Na závěr -   je to nekoukatelný film o fádních blbostech a   je ztráta času se na něj dívat. / vim o čem   píšu, moje starší sestra v paneláku bydlí od   roku 1976 dosud, jako malý kluk jsem si hrával   před panelákem, hrál kuličky, na schovku,   jezdil na kole, panelák je prostě bydlení jako   každé jiné, nic proti panelákům nemam, na   souseda blbce může čověk narazit i když   bydlí v domku. Na okraj tématu - dnes se staví   paneláky naležato - satelitním městečka, jak   už ve svém komentáři napsal Hvezdyn.
martin.stusak.9
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 4.10.2020
Snímky Věry Chytilové mají svou určitou   složitost k správnému uchopení podstaty, ale   to už je prostě taková její osobní tvůrčí   síla. Tento snímek o absurditě výstavby,   života a prostého syrového realismu   socialistické panelové džungle je pojat pro   uvěřitelnost vskutku nevšedně, avšak   skutečně pravdivě. Živá dokumentární   kamera, vedle zkušených herců i neherci, což   je u některých jednotlivců na intonaci hodně   znát, a různé epizodky ze života a   zkušeností obyvatel sídliště, které jsou   dnes hlavně pro mladou generaci k neuvěření.   Takhle to ale skutečně bylo a netýkalo se to   pouze Jižního města v Praze. Kdo tohle zažil,   má vzpomínky stejně šedivé, jako bylo celé   prostředí onoho místa. Snímek ve své   podstatě tak kritický, že měla režisérka   problém s povolením realizace. Nakonec ho   získala, ale i tak se snímek do kin dostal až   devět let od svého natočení a to vlivem   úspěchu na filmovém festivalu v Moskvě.Týden   po premiéře byl nemilosrdně zakázán. Ano, i k   takovým paradoxům docházelo. Za zmínku také   určitě stojí první filmová role Lukáše   Becha, kterého si režisérka sama vyhlédla a   kterého musela tvrdě prosadit, neboť jeho   účast nechtěl sekretariát schválit kvůli   protistátní politické angažovanosti svého   otce. A dobře udělala. Budoucnost ve své pozici   dětského herce tak měl Lukáš zajištěnou.   Snímek ´Panelstory... ´ nepatří k filmovým   dílům s dějovou linkou, dramatizací či   komediálností. Jedná se o úsměvnou   socialistickou výpověď své doby, která v   takovémto podání nemá konkurenci.
Mengele78
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 28.1.2019
Surový diamant
Paní Chytilová se s diváky nikdy zvlášť   nepárala a tenhle film je toho důkazem. Není to   příjemná podívaná ale tak nějak vás vtáhne   a pokud chcete vidět, jak se budoval socialismus,   poslouží vám Panel story věrněji než   uhlazený seriál Vyprávěj. Vybavilo se mi mnoho   zapomenutých vzpomínek...
Pitryx
Hodnocení: 2 / 10
Přidáno: 26.3.2016
Jen prvních deset a více minut bylo pro mne   utrpením. Chápu, pazvuky měly navozovat   atmosféru, ale muselo to být skutečně tak   dlouho? Film je snůškou drobných příhod, z   nichž některé stojí za zaznamenání, ale   jinak se mi celý snímek nelíbil. Dávám pár   plusů za některé scény, ale k lepšímu   hodnocení nevidím důvod.
blackjack31
Hodnocení: 1 / 10
Přidáno: 20.3.2015
Absolutně nezvládnutý film, a nejhorší je, ze   překrucuje i pravdu, jak to vlastně bylo. Ano   paneláky jsou nejhorší co kdy který architekt   vymyslel, ale kdyby to takhle vše bylo, vymřeli   by lidstvo do týdne. Jak tu někdo napsal,   nechápu co se na tom filmu může někomu líbit.
jarda53
Hodnocení: 3 / 10
Přidáno: 11.1.2014
Musím se přiznat, že režisérka Chytilová mě   svými filmy neuhranula a její filmy kromě   Bohúše Polívky vůbec nemusím.Chytilová   točila to, co se jí líbilo, a ne jestli přijde   milión diváků do kina, divák jí mohl být   ukraden. Ona zřejmě bydlela na sídlišti, kde   šlapala v blátě, sousedské hádky byly na   denním pořádku, soused i přes zeď chrápal.   Neznámé herecké tváře, příběh pravdivý,   ze života, ale koho to na víc ještě může   zajímat, jít se na ten blázinec, podívat na   sebe, do kina...
Scifista
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 16.9.2013
Ohavná leč pravdivá realita o budování   socialistických králikáren. Neschopní a   úplatní úředníci co si neumí ohlídat ani   pracoviště. Melouchy dělníků na denním   pořádku. Korupce, rozkrádání a svalování   viny na druhý. Všude humus a bordel,   nezabezpečený pracoviště, ale honem bydlet za   každou cenu i když to není ještě dodělaný.   Všechny necnosti tehdejší doby jako by   přežily až do dnes. Podobný filmy bych   povinně pouštěl komunistickým voličům, ať   vidí jaký zvěrstvo chcou opět vrátit. Jako by   to dnešní, minulou dobou zkažený, nestačilo.
rimeon
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 10.2.2013
panelstory (1979)
kruta realita za stareho socializmu, ale   pravdiva. Totez jsem jako dite zazil podobni   situace jako ve filmu ,,v rozostavanem   sidlisti.Vsude jamy, chdniku nikde,cesty pro auta   jenom strk a kameni, na sidlisti jenom jeden   obchodak, prvni panalaky pri nich ani   poplenici nebyli tak lidi vyhazovali odpadky   primo z oken ci balkonu, deti a lidi chodili po   jamaach a kanalech do skol do prace i nekteri si   natahovali ikelitove sacky na boty aby se tak moc   nezamazali, hruza.
Z toho bylo v zahranici velke   halo napr v Rakousku, jak se zije nansidlisti v   Ceskoslovensku, odvysilan dokument. no hruza   ktera tehdy byla jako na Ukrajine nebo v   Rumunsku.
Hortensie
Hodnocení: 5 / 10
Přidáno: 10.7.2009
Toto je velmi zvláštní film. V podstatě   člověka nebaví v pravém slova smyslu, v mnoha   ohledech působí zastarale, nicméně něco   zajímavého se v něm najít dá. Pominu vlastní   děj, ten sám o sobě v globálu je o ničem, ale   náhled do nitra některých figurek, resp.   obyvatel paneláku, tak špatný není. Vlastně   pro mě něco nového - nikdy jsem nežila v   paneláku, neznám problémy se zaseknutými   výtahy, papírovými stěnami apod. Malý Lukáš   Bech je ozdobou celého filmu, tento   "prostořeký" klučina patří k mým   oblíbeným dětským hercům. Panelstory   hodnotím jako průměr, kdyby maličko víc byly   dotažené hluché proluky mezi zajímavými   scénami, bylo by to za víc. Pro zajímavost a i   ze studijních důvodů české kinematografie   sklonku 70. let ale mohu doporučit.
hvezdyn
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 9.6.2008
Film, který ve své době pobavil více než   dnes. Mrazivý humor a kaleidoskop událostí   jednoho dne na jednom rozestavěném sídlišti.   Paneláky. Ty byly často terčem kritiky. Ale   poměrně úspěšně se pomocí nich řešila   bytová krize. Možná že se mnou někdo bude   souhlasit, možná bude nesouhlasit, ale to je   všechno, co proti tomu udělá. Stejnou depresi,   jakou pomocí paneláků na plátno přinesla   paní režisérka Chytilová by dnes dokázala i   satelitní městečka.
Nádherný herecký   výkon předvedl ten pětiletý chlapec (Lukáš   Bech). Byl pro film a seriál velkým objevem a   stal se dětskou hvězdou. Je třeba ocenit i   výkon mnohých dalších neherců. Vedle nich se   na plátně objevili i lidé, kteří herectví   měli a mají jako svoji hlavní profesi.   Pozoruhodná je z počátku záhadná postava   vytvořená Oldřichem Navrátilem.
 

10 filmů, které komentovali někteří uživatelé co tento film
minih41070minih41070Králíci nemají jména (1990) [TV inscenace] 
Králíci nemají jména n
minih10854minih10854Krvavá máma (1969) 
Bloody Mama n
minih123460minih123460Guľaté tajomstvo (1986) [TV film] 
Guľaté tajomstvo n
minih26825minih26825Blázinec v prvním poschodí (1969) [TV film] 
Blázinec v prvním poschodí n
minih164379minih164379Pan Tomšík (1972) [TV film] 
Pan Tomšík n
minih20389minih20389Ta naše písnička česká (1967) 
Ta naše písnička česká n
minih4881minih4881Byt (1960) 
The Apartment n
minih45436minih45436Možná přijde i kouzelník (1983) [TV pořad] 
Možná přijde i kouzelník n
minih130751minih130751Bezchybný plán (2015) 
Jönssonligan - Den perfekta stöten n
minih18291minih18291Řeka čaruje (1945) 
Řeka čaruje n


Hodnocení:n12345678910
Panelstory aneb Jak se rodí sídliště (1979)Panelstory aneb Jak se rodí sídliště (1979)Panelstory aneb Jak se rodí sídliště (1979)Panelstory aneb Jak se rodí sídliště (1979)
Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190571
Osobností: 697863
Fotografií: 763987
Plakátů: 376623
Obsahů a biografií: 178291

Poslední komentáře

Děvčátko (1978)

Děvčátko
Poněkud kontroverzní drama s   námětem nemálo podobným   filmu „Lolita“ (1962).   Příběh je údajně založen   na skutečných příbězích   více >

Autor: martin.stusak.9 | Hodnocení: 10 / 10

Ulovit miliardáře (2009)

Ulovit miliardáře
Tomáš Vorel je určitě   dobrý režisér a většina   jeho filmů se mi, pro jeho   docela osobitý přístup,   líbí, ale musím se   přiznat, že tohle více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 5 / 10

Satan přichází (1998) [TV epizod...

Satan přichází
Do kin míří horor a Eric a   Donna v tom vidí šanci se v   autě u filmu pomuchlovat, ale   Jackie a Kelso chtějí jet a   být s nima. Red Forman zas více >

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Učitelka tance (1998) [TV epizod...

Učitelka tance
Paní Formanová učí   "Hájda" tančit, protože   parta se chystá na   diskotéku. Výbornej je Blbso   a jeho taneční kreace,   pobavil i Fez. Celkově   zábavnej díl s dobrejma   frkama - 80%.

Autor: FLA | Hodnocení: 8 / 10

Jak chutná smrt (1995)

Jak chutná smrt
Pokus o psychologický   thriller v režii Milana   Cieslara nemohl dopadnout   jinak, než jako řádnej   průser. Bohužel jsem nečetl   předlohu více >

Autor: topipig | Hodnocení: 2 / 10