Duben
ohodnotit

Přátelé na moři

Potěrjannaja fotografia

Další název:
Neobyčejné prázdniny; Друзья на море; Потерянная фотография
Žánr:
Rok:
1959
Délka:
76 minut
Premiéra v ČR:
30.5.1960

Obsah filmu Přátelé na moři

 
POZOR, SPOILER

Je rok osvobození. Ruský voják, který přijel tankem, se potřebuje napít a při tom mu vypadne do vody náprsní taška. Je v ní i fotka vojákova synka a on ji dá sušit na slunce. Tady ji najde maličký Vašek a vezme si ji.

Tohle vypráví Vašek, nyní již jako kluk, svým kamarádům a stále chce fotku vrátit. Má adresu, kde se fotka fotila. Je to v Oděse a tam má jet jako první vítěz soutěže „Jak znáš země našich přátel“.

Nu, ve zkratce. Vašek soutěž nevyhraje. Ale zato se spřátelí s vítězkou. A jí také předá fotku i adresu. Děvče se jmenuje Alena, a protože z každé části našeho státu je jeden vítěz, jsou s ní ještě Slovák...
 
TIP: Nastavení pořadí obsazení si můžete nastavit zde >>
  Nahrát trailer k filmu
Distributor v ČR:
Ústřední půjčovna filmů
 
 
Barevný:
Ano
 
 
Jazyková verze:
česká
 
 
Distribuční verze:
česky
 
 
Zvuk:
mono
 
 
Ohodnoťte
n12345
n678910
Zobrazit všechny herce a tvůrce filmu Přátelé na moři >

Řadit dle:  Bodů uživatele  |  Od nejnovějších  |  Podle hodnocení

Nejnovější komentáře k filmu

Krikri
Hodnocení: 5 / 10
Přidáno: 18.9.2019
Oproti poněkud jednoduššímu a   rozjuchanějšímu o rok staršímu bratříčkovi   V šest ráno na letišti má tento film přece   jen něco víc do sebe. Především je o   poznání dramatičtější a dost se tu sází na   citovou strunu. Stejným problémem je ovšem   jazyková bariéra od poloviny filmu až do konce,   zvlášť pro ty z nás, kteří jsme neměli to   štěstí, aby nás ve škole učili rusky (i   když dost z dialogů se dá docela obstojně   porozumět nebo odvodit). Mimo ne příliš   optimistického, leč dojemného konce mě zaujal   zpěv malého Jirky, zvlášť Večery pod   Moskvou. Nikde se mi totiž nepodařilo vypátrat   verzi s textem, který zpíval ve filmu. Slabý   průměr 50%.
Pitryx
Hodnocení: 4 / 10
Přidáno: 3.9.2019
Abych neporušil tradici, mínus 20 za absenci   titulků. Zase na druhou stranu, dlužno uznat,   že týž snímek s ruským rychlodabingem jsem   vzdal po dvaceti minutách. Celý film pak patří   do velké kulturní rodiny poznej spřátelenou   zemi zábavnou formou. Jestli to byla tato forma,   musí posoudit jen děti. Za mne je to totiž   takový dost slabý průměr, kterému však   musím přiznat několik světlých okamžiků.   Nečekal jsem ve filmu pár hezkých písniček.  


e
hvezdyn
Hodnocení: 5 / 10
Přidáno: 7.12.2013
Dětský film z konce padesátých let je   příběhem těžko uvěřitelným. Hlavní   hrdina, coby malý chlapec ve věku, kdy sotva   stál na nohou, využije příležitoati a jednomu   ruskému tankistovi odcizí rodinnou fotografii.   To se stane v době osvobozování Prahy v květnu   roku 1945. A poskočíme do současnosti, kdy se   píše rok 1958. Náš hrdina je pionýrem a   účastní se znalostní soutěže, jak známe   naše přátelské státy. A on to nevyhraje.   První cenou byla totiž účast v zájezdu do   Sovětského svazu, do Oděsy. A tam snad by mohl   žít onen tankista z Prahy. Náš hrdina toužil   mu tu fotku vrátit, ale v té přihlouplé   soutěži vyhrála nějaká holčina. Ta ten   úkol, předat foto, za něj převezme. Je to   příkladný film o mládeži. Dneska děcka už   nemusejí znát informace o našich dnešních   přátelských zemích, stačí, když si tyto   informace vygooglují. Na filmu je znát, že ta   šedesátá léta byla přeci jenom ještě krapet   daleko.


Hodnocení:n12345678910
Přátelé na moři (1959)Přátelé na moři (1959)Přátelé na moři (1959)Přátelé na moři (1959)
Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190572
Osobností: 697863
Fotografií: 764000
Plakátů: 376644
Obsahů a biografií: 178297

Poslední komentáře

Neviditelné zlo (2024)

Neviditelné zlo
rozpočet - 13 milionů a   nikde to není vidět. Tak to   je vážně ubohý, něco   takovýho vůbec pustit ven

Autor: svitani | Hodnocení: 1 / 10

Piňero (2001)

Piňero
Pro mne byl tohle velmi   solidní a zajímavě   natočený životopisný film   s vynikajícím výkonem   Benjamina Bratra v titulní   roli i když více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 7 / 10

Mizerná neděle (1998) [TV epizod...

Mizerná neděle
K Formanům přijede babička   a moc se na ni nikdo   netěší. Red porád utíká   do dílny a sklepa, Kitty je z   ní taky hotová, Eric musí   více >

Autor: FLA | Hodnocení: 6 / 10

Díkůvzdání (1998) [TV epizoda]

Díkůvzdání
Zatím asi nejlepší díl, co   jsem viděl z 1. série.   Hláška střídá hlášku,   celej díl jede   neuvěřitelně kupředu, co   dokáže udělat takové   Díkůvzdání:-)

Autor: FLA | Hodnocení: 9 / 10

Děvčátko (1978)

Děvčátko
Poněkud kontroverzní drama s   námětem nemálo podobným   filmu „Lolita“ (1962).   Příběh je údajně založen   na skutečných příbězích   více >

Autor: martin.stusak.9 | Hodnocení: 10 / 10