Přátelé na moři (1959)

Přátelé na moři (Potěrjannaja fotografia)
48.6 %
 
 

Potěrjannaja fotografia

Další název: Neobyčejné prázdniny; Друзья на море; Потерянная фотография

    Žánr: dětský
    Země: Československo / SSSR
    Premiéra v ČR: 30.5.1960        
    Délka: 76 min.
POZOR, SPOILER

Je rok osvobození. Ruský voják, který přijel tankem, se potřebuje napít a při tom mu vypadne do vody náprsní taška. Je v ní i fotka vojákova synka a on ji dá sušit na slunce. Tady ji najde maličký Vašek a vezme si ji.

Tohle vypráví Vašek, nyní již jako kluk, svým kamarádům a stále chce fotku vrátit. Má adresu, kde se fotka fotila. Je to v Oděse a tam má jet jako první vítěz soutěže „Jak znáš země našich přátel“.

Nu, ve zkratce. Vašek soutěž nevyhraje. Ale zato se spřátelí s vítězkou. A jí také předá fotku i adresu. Děvče se jmenuje Alena, a protože z každé části našeho státu je jeden vítěz, jsou s ní ještě Slovák Laco a Moravan Petr. A pochopitelně paní učitelka, která je hlídá. Zájezd jako výhra je dohromady i s dospělými osobami. Ti tři utečou hned v Oděse učitelce i průvodkyni a vydávají se hledat adresu z fotografie. Najdou, ale fotoateliér zde není. Takže jdou za Aleninou kamarádkou Marinou, se kterou si léta píše, ale nikdy se neviděly. Když se setkají, jejich radost nezná mezí. Následně je Marina do věci hledání zasvěcena a přidávají se další pomocníci. Děti.

Naše trojka je nyní na lodi a ruští pionýři přemýšlejí co dál. A neváhají do akce zapojit i denní tisk. Pátrání tak pokračuje všemi směry. Trojka se dostane mezi děti do tábora, kde se zrovna čte z novin článek o Aleně a fotografii. A čte ho samotný generál, aniž tuší, že Alena je krok od něj. Když se spolu seznámí, generál slibuje pomoc. Volá se i do Československa, do Tater, kde je Vašek na táboře. A Aleně i proto odpluje loď. Ona si pak přiletí tryskáčem za ostatními a zase hledá kamarády. Potřebuje se dostat do cirkusu. Zde totiž najde toho, kdo vojáka z fotky zná. Od něj se dozví, že hledaný je v Praze…  Autor: Pitryx

režie:
Lev Kulidžanov
 
 
hraje:
Helena Knapová (Alena), Jan Schier (Vašek), Peter Kollárik (Laco), Tomáš Sedláček (Petr), Vlastimil Brodský (Tureček), Stella Zázvorková (turistka), Dagmar Táborská (učitelka Jiřina Mačková), František Hanus (reportér), Jarmila Smejkalová (paní Kalabisová), Boris Čirkov (generál Safronov), Nikolaj Dovženko (Nikitin), Karel Effa (kytarista), Stanislav Fišer (role neurčena), Jan Pixa (konferenciér), František Miška (Kalabis, Vaškův otec), Leonid Topčijev (artista Vartan Margeljan), Vjačeslav Podvig (námořník Kosťa Petrov), Nataša Treťjačenková (Marina), Milka Balek-Brodská (starší žena v úkrytu), Hanuš Bor (Jirka Bor), Andrjuša Černoščekov (Saša), Žeňa Děmočkina (Káťa), V. Dichťarová (role neurčena), Lidija Dranovskaja (role neurčena), Alois Dvorský (stařík u krytu), Emmanuil Geller (důchodce), Emilie Urbanová (babička), V. Motrenko (role neurčena), J. Tůma (role neurčena), Alexandr Kekiš, Oleg Popov
 
 
námět:
Pavel Pásek, Jan Pixa, Sergej Michalkov, Anatolij Alexin
 
 
scénář:
Sergej Michalkov, Anatolij Alexin, Pavel Pásek, Jan Pixa
 
 
kamera:
Jaromír Holpuch
 
 
hudba:
Jurij Birjukov
 
 
výprava-architekt:
Jan Pacák, Alexandr Dichťar
 
 
kostýmy:
Jaroslav Holub, Karel Postřehovský, Karel Holub, Mariam Bychovskaja
 
 
střih:
Jevgenija Abdirkina
 
 
zvuk:
Pavel Jelínek, Dmitrij Belevič
 
 
vedoucí produkce:
Václav Rouha, Nikolaj Petrov
 
 
výtvarník:
Vladimír Mácha, Jan Vrňata
 
 
zpěv:
Hanuš Bor (Když se ten Tálínskej rybník nahání), Sbor (Píseň o táborovém ohni (ruská))
 
 
masky:
Oldřich Mach, Sofja Filonova
 
 
zástupce vedoucího výroby:
Jaroslav Vlk, Radij Muchin, Karel Hyka
 
 
asistent režie:
Vladimíra Vlková, Irina Safarova
 
 
asistent kamery:
Stanislav Milota, Kamil Kadeřábek
 
 
pomocná režie:
Stanislav Strnad
 
 
výprava:
Vladimír Mácha
 
 
nahrál:
Orchestr hlavní správy kinematografie SSSR
 
 
dirigent:
Grigorij Gamburg
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.