Duben
ohodnotit

Moucha

The Fly

Žánr:
Rok:
1986
Délka:
109 minut
Premiéra v ČR:
18.7.1991
„Člověk-moucha jako výsledek genového bádání.“

Komentáře k filmu Moucha

Řadit dle:  Bodů uživ.  |  Od nejnovějších  |  Hodnocení
Počet komentářů k filmu: 25
klasifikátor
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 27.3.2020
Na svou dobu byl tento remake   opravdu dobrý film ale dost   záhy "zastaral". Z   dnešního pohledu jsou jeho   triky hodné tak jenom   shovívavého úsměvu   příběh sám není nijak   mimořádný a tak zůstal jen   výborný výkon Jeffa   Goldbluma. Přesto bych tenhle   film rád doporučil jako   příklad toho jak se točilo   dobré sci-fi v době kdy   počítače filmařům ještě   mnoho nepomáhaly.
geojezek
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 11.12.2015
Klasika
Film volne natoceny podle   sci-fi povidky. Na svoji dobu   pomerne slusne triky a celkove   uveritely pribeh. Vzdyt kdo   vi, co vzejde z ruznych   klonovacich pokusu a   experimentovani s DNA?
Erkul
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 14.3.2014
Souhlasím s názorem, že   tehdejší film neměl takové   trikové možnosti, jaké jsi   k dispozici dnes. Pravdou je,   že si filmaři vypomáhali   různě, věnovali tomu mnoho   času a výsledek v řadě   případu překvapí.
martin.stusak.9
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 29.1.2014
Tento příběh, jež se   jedná o remake snímku z roku   1958, si zahrává s   myšlenkou, která je   skutečně nejen na vážnou   diskuzi, ale i ohromným   varováním. Vědec sestrojí   telepody, jejichž pomocí   dokáže teleportovat nejen   jakékoliv věci, ale i živé   organismy. Vše, co je   teleportováno, je rozloženo   na atomy, přemístěné a   znova složeny. Ale co když   se budou teleportovat dvě   věci najednou? Složí se   atomy opět do původních   objektů, anebo se spojí v   jedno? A právě ta druhá   možnost je hlavní dějová   linka tohoto hororového   příběhu. Do telepodů vleze   vědec osobně, ale nevšimne   si, že mu tam vlétla i   moucha. A tak po úspěšné   teleportaci pomalu začíná   proměna v monstrum, jehož   průběh snímek sleduje.   Vynikající maskérská   práce dává dílu   neskutečnou hrůzu a   politováníhodnou situaci,   kdy není východiska, ani   obrany. Nechybí ani   romantická linka a citové   ladění. Jeff Goldblum dal do   role všechno a tak je jeho   výkon naprosto uvěřitelný.   Na dnešní dobu je film už   krapet nudný, ale stále se   řadí mezi špičku. A to z   doby, kdy se ještě na triky   nepoužívali počítače,   což si dnes už filmaři ani   neumí představit.
261972
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 23.3.2013
Je to perfektní film. Je   neuvěřitelné jaké triky   existovaly v osmdesátých   letech. Ten pohled Setha v   zrcadle, když se pomalu   měnil. Brr! Každopádně ty   triky byly nejlepší. Sci -   fi, fantasy, drama a horor si   ještě nebyly nikdy tak   blízko. Skvělá kombinace   žánrů.
Karius
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 24.7.2012
Nikdy nezapomenu na výraz ve   tváři Setha Brundla,když mu   počítač sdělil,že   spojení jeho a mouchy   proběhlo na molekulární   genetické úrovni ...Jeden z   nejlepších hororů,co sem   kdy viděl...nebudu tady   rozepisovat,co se ve filmu   děje,když si popisku každej   přečte sám,jen podotknu   pár věcí, díky kterým,   tenhle spoustu let starej   horor, stojí za to   vidět...Brandloucha alias   Jeff Goldblum se na roli   člověka, měnícího se v   obří mouchu,hodí opravdu   neskutečně,ten dotyčnej,co   o tom rozhodl, by zasloužil   zvláštní prémii,protože   to byl TREFA do   černýho,dále tady máme   parádní námět v podobě   ctižádostivého   vědce,který udělá jednu   chybičku,která mu změní   život,napětí a drama, se   nám zde dostává taky měrou   vrchovatou ,parádní masky,   spolu s vynikající   atmosférou půdního bytu v   nějaké zapadlé   čtvrti,luxusní hudba a v   neposlední řadě parádně   vystihnutá a natočená   proměna člověka,jak po   fyzické tak duševní   stránce,která u slabších   jedinců,nejednou během   filmu, vyvolá chemické   reakce--->takže za mě?   90%
payo1555
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 29.6.2012
Jeden z mála dobrých   hororů. Fakt některé scény   jsou hrůzné, až je   člověku špatně od   žaludku. Líbilo se mi to   maskování, takové dobře   vysvětlené. Jeff Goldblum   jako šílený experimentátor   byl výborný. Byla to dobrá   hrůza.
prvosenka
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 8.9.2011
MOUCHA

Po   delší době jsem sáhla po   starším, ale osvědčeném   hororu Moucha. Když jsem ho   viděla prvně, udělal na   mně velký dojem,   zpracováním, maskami a   ztvárněním mouchy. Když   vezmete v úvahu tehdejší   technické možnosti, myslím,   že výsledek byl velmi   přesvědčivý. Dnes je   vidět, že hlavně na tom byl   postaven celý film .Samotný   příběh je prostý a   jednoduchý a sám o sobě by   na celovečerní film asi   nestačil, ale právě spolu s   unikátními záběry se   povedlo diváky zabavit po   celou dobu. V dnešní době   už tento snímek působí   trochu zastarale, ale co se   dá dělat, taky je mu už 20   let! S přihlédnutím k   době vzniku a s nostalgií   dávám možná vyšší   hodnocení, ale takové bych   byla bývala dala tehdy.
anetaaneta
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 31.3.2011
Klasika, na kterou se ráda   znovu podívám...Líbí se mi   herecké obsazení, triky a   vůbec myšlenka přeměny   člověka v mouchu..
SvoKar
Hodnocení: 5 / 10
Přidáno: 1.3.2011
Remake u nás prakticky   neznámého snímku z 50. let,   na svou dobu slušné triky;   ten paskvil, co z něj   vznikne, je fakt humus - i   dnes celkem působivý.
Akana
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 27.6.2010
Cronenberg komerčnější   neznamená nutně Cronenberg   méně kvalitní. Nebyl by to   on aby i do klasického   hororového modelu nevpašoval   zneklidňující otazníky na   svá oblíbená témata jako   jsou manipulace s živou   tkání, stvořitelské ambice   člověka nebo z nich   plynoucí odpovědnost. Triky   a efekty jsou na dobové   úrovni, ale ke Cronenbergovi   by mi nějaké digitální   kouzlení ani nepasovalo.   Takhle je to akorát tak   správně béčkově dávivé.   Hororová klasika.
BinLADIN
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 13.6.2010
Tak moucha je skvělí horor a   dobře jsou zde udělané   veškeré efekty a masky.Film   je skvěle obsazen a výkon   herců je na dobré úrovni.
Henry123
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 17.11.2009
Moucha je vynikající film s   dobrým obsazením -   zvláště Jeff Goldblum v   hlavní roli boduje. Moucha je   výborně natočená a vše co   vidíte se zdá skutečné.   Narozdíl od druhého dílu se   první liší v tom, že   dokonale popisuje promněnu   Setha v mouchu (viz.   padající zuby, plivání   slizu), ale tím trochu   zanedbává konečnou   promněnu ve zrůdu, a tato   zrůda, která je často na   fotkách se ve filmu ukáže   nejdéle 2 minuty. I tak si   vás ale moucha získá svou   skvělou atmosférou a   skvělím dějem. (Teď už   jen shlédnout mouchu z roku   1958...)
MARi0
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 10.11.2009
Moucha
Patří mezi 501 filmů,   které musíte vidět.
Na Mouše se mi nejvíce   líbil nápad, myšlenka. O   něco méně pak její   uchopení. Zvlášť na   začátku se děj velmi   vleče, je nezajímavý a   takový hodně podivný, až   nepřesvědčivý. Prostě   jsem postavám nemohl   uvěřit. A s tím jsem měl   problém celou dobu, nejvíce   mi asi vadila novinářka,   mušší milenka, která se mi   zdála tak moc umělá, že i   snad vosková figurýna by   byla věrohodnější.
Ale abych jenom   nekritizoval. Moucha je   klasika a kod ji neviděl,   měl by tak určitě co   nejdříve učinit, aby se   dozvěděl, kde vlastně   vznikl dnes tak hojně   využívaný námět...
P.S.
Víte o tom,   že se vědcům už podařila   teleportace? Zatím přenesli   jen laserový paprsek, ale i   to je, aspoň já si myslím,   dobrý začátek...
Charlie35
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 27.6.2009
Výborné Cronenbergovo   filmové zpracování povídky   George Langelaana. Povídku   mám doma a četl jsem ji   dávno před tím, než vznikl   tenhle film, proto jsem byl   velmi zvědav na výsledek.   Musím říct, že právě   díky Cronenbergovi je   výsledkem vynikající drama   (nepovažuji to za horror) s   hlubším poselstvím.   Někteří méně   vnímavější diváci mohou   tento snímek vnímat jako   bezduchý horror, to však   nemění nic na tom, že se   jedná o kvalitní filmové   dílo, které již dnes   patří ke klasice.
Lienocka22
Hodnocení: 1 / 10
Přidáno: 22.5.2009
Ach to je strach :D Jeden z   najodpornejších hororov,   aké kedy natočili.   Neznášam, keď sa vo filme   niekto premieňa na nechutné   monštrum, plné slizkého   humusu. Je to   "legenda" len preto,   že to bola novinka s dosť   presvedčivými efektami, ale   inak je to strašná bieda.
likantrop
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 12.5.2009
Super napad.
Pametam si dobu ked som bol na   tento film v kine a ludia   utekali od strachu domov.Pre   mna najlepši horor 80 rokov.
Agostino
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 20.3.2009
Veľmi dobre spracovanie   hororu s trocha smutným   koncom. Dej tohto filmu je   dosť dramatický a   napínavý.
JVSoolen
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 9.11.2008
Zajimave vymysleny film pro   par hercu, ktery ohromi a   zaroven mirne zhnusi   perfektnim umenim mistru   maskeru.
Markst
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 11.10.2008
Bohužel jsem od David   Cronenberga moc filmů   neviděl, ale stejně mezi   jeho nejlepší se řadí   právě moucha, a taky vím   proč.
Prasoid
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 14.6.2008
Klasický Cronenberg
Nejen vizuálně poctivá   Cronenbergova práce, ale   rovněž excelentní   rozvinutí jednoho z jeho   základních témat.   Technický pokrok, jehož   působením skrze krkolomné   experimenty dochází k   fyzickým a psychickým   mutacím. Nádhera. Na mouchu   se dá dívat jako na řadový   horor plný nechutností, ale   také jako na kritiku,   varování, pesimistickou   vizi.
Petra.Barbie
Hodnocení: 2 / 10
Přidáno: 23.5.2008
To už musí být, když mi nějaký horor padne do noty
...ale nebojte se, Moucha to   opravdu není. Teď se   fanoušci bouří a   argumentují protinázory. Ale   stojím si za svým. Filmy o   slizu, příšerách, které   se rodí těhotným ženám a   na svět vylézají opravdu   nechutným způsobem...to je   tak něco, na co se podíváte   v době, kdy je to aktuální   záležitost a odcházíte z   kina s pocitem: "Proč   já na to vůbec na to   lezl?" Jenže i tak je to   dobře, člověk si má   udělat svůj názor na   všechno a stupidita o ženě,   v níž klíčí muší larva,   je hodně slabá záležitost.
Justik66
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 11.1.2008
Seth Brundle je mladý   ambiciózní vědec, který se   zabývá teleportováním   lidí na dálku   prostřednictvím takzvaných   telepodů. Jako správný   vědec zkouší své objevy   sám na sobě. Vše jde dobře   až do okamžiku, kdy jeho   pozornosti unikne jen jediná   maličkost: do telepodu se   společně s ním dostane   moucha a při procesu   teleportování dojde ke   smíchání DNA obou   účastníků pokusu. A tak   začíná pomalý proces   Sethovy proměny v mouchu.   Seth hledá usilovně   protilék, bude mít však na   to dostatek času?
TSZ
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 10.4.2007
Na svou dobu jistě   převratný horror,prakticky   do dnešního dne vykrádán a   nechtěně parodován zástupy   následovníků.Moucha je   však jen jedna a i když   nikdy nepatřila k mým   nejoblíbenějším   filmům,vždy když ji   dávají v televizi,rád si   udělám čas:-)
Jirka.V
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 7.8.2004
Podle mě kvalitní a   napínaví horor s řadou   speciálních efektů,které   ve mně vzbuzovaly právě   takové pocity,jaké by   každý horor vzbuzovat   měl.Napínavé a v době   svého vniku revoluční jak   zvláštními efekty a   maskami,tak pojetím,které   vybočovalo od klasických   krváků.Napětí je zde po   celou dobu filmu a nechybí   ani pár scén,kdy se   pořádně leknete.

Poznámka: Komentáře jsou řazeny podle počtu dosažených bodů jednotlivých členů, kteří je psali. To znamená, že čím více bodů má člen, tím je jeho komentář výše.

10 filmů, které komentovali někteří uživatelé co tento film
minih13297minih13297Mzda strachu (1953) 
Le Salaire de la peur n
minih7493minih7493Extrémní předsudek (1987) 
Extreme Prejudice n
minih175658minih175658The Three Sisters (1966) 
The Three Sisters n
minih8490minih8490Hora odvahy (1989) 
Courage Mountain n
minih10422minih10422Komando (1985) 
Commando n
minih49899minih49899Ohňostroj v Aspern (1987) [TV inscenace] 
Ohňostroj v Aspern n
minih17459minih17459Případ Pelikán (1993) 
The Pelican Brief n
minih13026minih13026Můj bratranec Vinny (1992) 
My Cousin Vinny n
minih69238minih69238Trezor (1989) [TV inscenace] 
Trezor n
minih32474minih32474Mlhy Avalonu (2001) [TV film] 
The Mists of Avalon n


Hodnocení:n12345678910

Tagy

Podobné filmy

Moucha 2 (1989)

 Moucha 2 (1989)
Moucha 2 n
The Fly II
Žánr: sci-fi / horor / thriller
Země: Spojené státy americké
Režie: Chris Walas

(pokračování)

TV Program

ČT1 - Kde domov můj? (2016) [TV pořa...

18:25 - 18:55

29 minut již uběhlo
1 minut zbývá do konce

ČT2 - Zázraky techniky

18:25 - 19:15

29 minut již uběhlo
21 minut zbývá do konce

NOVA - Ulice (2005) [TV seriál]

18:30 - 19:30

24 minut již uběhlo
36 minut zbývá do konce

Prima - Počasí

18:52 - 18:55

2 minut již uběhlo
1 minut zbývá do konce

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190571
Osobností: 697862
Fotografií: 763989
Plakátů: 376623
Obsahů a biografií: 178296

Poslední komentáře

Piňero (2001)

Piňero
Pro mne byl tohle velmi   solidní a zajímavě   natočený životopisný film   s vynikajícím výkonem   Benjamina Bratra v titulní   roli i když více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 7 / 10

Mizerná neděle (1998) [TV epizod...

Mizerná neděle
K Formanům přijede babička   a moc se na ni nikdo   netěší. Red porád utíká   do dílny a sklepa, Kitty je z   ní taky hotová, Eric musí   více >

Autor: FLA | Hodnocení: 6 / 10

Díkůvzdání (1998) [TV epizoda]

Díkůvzdání
Zatím asi nejlepší díl, co   jsem viděl z 1. série.   Hláška střídá hlášku,   celej díl jede   neuvěřitelně kupředu, co   dokáže udělat takové   Díkůvzdání:-)

Autor: FLA | Hodnocení: 9 / 10

Děvčátko (1978)

Děvčátko
Poněkud kontroverzní drama s   námětem nemálo podobným   filmu „Lolita“ (1962).   Příběh je údajně založen   na skutečných příbězích   více >

Autor: martin.stusak.9 | Hodnocení: 10 / 10

Ulovit miliardáře (2009)

Ulovit miliardáře
Tomáš Vorel je určitě   dobrý režisér a většina   jeho filmů se mi, pro jeho   docela osobitý přístup,   líbí, ale musím se   přiznat, že tohle více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 5 / 10