Duben
ohodnotit

Modrý samet

Blue Velvet

Další název:
Modrý zamat
Rok:
1986
Délka:
120 minut
Premiéra v ČR:
1.6.1991
„Šokující odhalení mysteriózní souvislosti zvrhlé lásky a zločinu.“

Komentáře k filmu Modrý samet

Řadit dle:  Bodů uživ.  |  Od nejnovějších  |  Hodnocení
Počet komentářů k filmu: 18
klasifikátor
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 31.1.2021
Tak tohle zcela určitě není   film pro široké masy. Je to   typická   "Lynchovina" se   vším co k tomu patří.   Tenhle biják nenechá asi   nikoho neutrálním. Někomu   se to bude moc líbit, někdo   tomu asi neporozumí, někdo   porozumí ale bude pohoršen a   najdou se i tací co jim to   přijde nudné. Je to ale   originální (a ne   samoúčelně), má to   výbornou kameru Freda Elmese   a hraje v tom spousta fakt   dobrých herců a hrají   výtečně! Koneckonců za   zkoušku nic nedáte (kromě   trochy času).
Pitryx
Hodnocení: 1 / 10
Přidáno: 3.8.2019
Tak já jsem film sice   pochopil, ale také se u něj   hodně nudil. Ano, některé   scény měly rozhodně něco   do sebe, ale celkově se to   táhlo a táhlo a stagnovalo a   stagnovalo. Když do té šedi   ještě začal zpívat chlap,   přeskočil jsem to. Tím byl   posudek filmu jasný. Pár   scén a několik zajímavých   minut ve dvou hodinách je pro   mne málo. Když připočtu   oba dva naprosto nesympatické   hlavní představitele, tak   není co řešit. To tam na   Sandy nemohli najít hezčí   herečku? Mimochodem, když   jsem film před spoustou let   viděl poprvé, tak si   pamatuji jen to, že jsem se   nudil stejně jako nyní.
rimmerova-motorka
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 1.10.2017
Dle mého soudu nejlepší   film od Lynche. Podivné   panoptikum postav se prolíná   v mistrovsky temném   příběhu. Přes happy end se   zdá, že na konci všichni   šťastní nejsou.
jarda53
Hodnocení: 3 / 10
Přidáno: 1.10.2017
Bláznivý příběh, slabé   herecké výkony a snůška   oplzlých slov, které na nás   vybalil dabingový král   Jiří Štěpnička. Až poté   jsem zjistil, že film   natočil Lynch, který točil   pro poloprázdná hlediště a   já bych se vůbec nenamáhal,   že děj nějaký přijde,   nepřišel...
mat.ilda
Hodnocení: 2 / 10
Přidáno: 21.6.2015
Právě jsem se rozhodla, že   si už žádný škaredý sen   od Lynche nenechám zdát...   bývá v něm Laura Dern a   jiné hrůzy. Víc nemám, co   bych dodala. Snad, že svět   je podivnej.
volam.sa.pistik
Hodnocení: 5 / 10
Přidáno: 25.11.2013
Auris
Nič sa nedá robiť, ale mám   pocit, že dosť preceňovaný   film. Od Maestra asi   najslabší, aspoň z tých   čo som videl. Očividne do   Twin Peaks ešte nebol   naladený na správnu vlnu,   lebo filmy potiaľ mi neprídu   ako nejako excelentné. Celkom   pochopiteľný film s   kriminálnou zápletkou a   potemnelou atmosférou. A ja   zas idem proti prúdu, lebo   inak sa nedá. Erotický?   Skôr antierotický. Ani   trocha sa nechytá na magickú   erotiku v Mulholland Drive.   Zvrhlý? Ale to nie, kde sa to   chytá na Lost Highway. Temný   a démonický? Čo je potom   BOB v Twin Peaks. Najlepšia   bola ústredná akoby naivná   dvojica Jeffrey a Sandy, na   druhej strane Rosselini mi   išla dosť na nervy, podobne   ako Hopper. Ja viem že   kritika je nadšená hlavne z   ich dvoch a nešetrí   superlatívmi, ale mne prišli   ako najslabší. Afektovaní a   doslova preháňali. Lynch mal   vo svojich filmoch dosť   démonov a dosť trosiek, ale   títo sa moc nepredviedli. Dej   strohý a vlastne   nezáživný. Dobre bolo   vykreslené malomesto, biely   plot, trávnik, prekvapivo až   príliš štastný a pokojný   koniec a drozd s chrobákom...   pretože nie všetko je také,   aké sa zdá byť... ...ale to   ešte len príde
frank_Dean
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 9.6.2013
Je to divny svět.... Drozdi.. smutkem nasakly samet, A Candy Colour Clown :3
jak krasny to je film....   Candy Colour Clown a Svět   noci ktery ma svou krasnou   atmosveru... A ten konec !   Vsechno se rozviti a po tme co   byla prakticky po cele stopazi   filmu je tatam....
a   vsichni uz jsou šťastní....   nesmirne hrejivy film nad   kterym se vsak clovek musi   poradne zamyslet...
FLA
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 21.11.2011
Tenhle snímek od Davida   Lynche řadím do mého Top a   mohu jen napsat, že zde se   vydařilo vše. Skvělej   audiovizuál, herci,   příběh, některé scény a   nechutně okouzlující Denda   Hopper!
Charlie35
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 20.1.2010
David Lynch je čítankovým   příkladem tvůrce. který   své soukromé démony   ventiluje tím, že je   dokáže přenést na filmové   plátno. I v případě   Modrého sametu je tomu   nejinak. Modrý samet   považuji za lepší než   Mullholand Drive, Twin Peaks a   pod., neboť si při své   tajemnosti a mystice stále   zachovává žánrovou   čistotu a dějovou   pochopitelnost klasického   kriminálního thrilleru s   vynikající hitchcockovskou   atmosférou. Výborný výkon   Laury Dern v roli zamilované   naivky působí v depresivní   temnotě celého příběhu   jako hřejivý sluneční   paprsek. Filmová cena za   mužský herecký výkon pro   Dennise Hoppera za roli   psychopatického slizouna je   naprosto zasloužená.
Zimmy871
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 27.12.2009
Kyslikova maska, modry samet   pri soulozi v ustech,drozdi a   brouci, co dodat vic. Naprosto   neuveritelne scene na hranici   obscenosti, ale zaroven silne   eroticke, krasa je vzdy   bizarni. Muzika podmanujici   dej.
Chrustyn
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 15.5.2009
Ještě než se Lynch vydal do   vod nepochopitelných   mysteriózních podívaných   natočil temnou podívanou, ve   které poprvé ukázal co umí   a čím si do teď získává   řadu obdivovatelů. Příběh   je na jeho vkus překvapivě   lineární a jednoduchý ale   temná atmosféra by se dala   krájet. Musím však uznat,   že jsem čekal o dost více.   Film se totiž nepříjemně   vleče a velkou část   stopáže tvoří nezáživné   dialogy, které nijak   neposouvají příběh   dopředu ale naopak ho   zbytečně brzdí. I tak film   stojí za vidění a to nejen   pro zaryté   "Lynchofily" ale i   pro normální diváky,   kterým není slovo temný   thriller cizí. Mimochodem to   co zde předvádí Dennis   Hopper se ani nedá vyjádřit   slovy, to se opravdu musí   vidět. Jeho psychopatický   cholerik je nezapomenutelný.
ELEONORA
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 2.6.2008
Hudba, resp. melodie Modrý samet,
ta mi zní i po dvaceti letech   stále krásně. Filmové   muziky je plno, ale Blue   velvet je opravdu klasa.   Hopper umí hnusáky jako   nikdo jiný. Lachlan,   kultovní herec pana Lynche,   ten je "k   sežrání". Jo, není   vždy dobré najít na zemi   lidské ucho... Film vřele   doporučuji i dnešní   generaci.
AndyKaufman
Hodnocení:
Přidáno: 19.7.2007
Jak už prohlásil Mick   Jagger, jedná se oprvdu o   "Americký mistrovský   kousek", který už David   zřejmě nikdy nepřekoná.   Film je doslova nasáknut   temnou atmosférou, plnou zla,   vyčkávajícího někde   hluboko pod zemí, zakopáno   pod červenými růžemi a   žlutými tulipány. Dennis   Hopper nádherně přehrává   a doplňuje film o další   originálně šílenou   postavu, kterými se to v   Lynchových filmech jenom   hemží. (Co si budeme   nalhávat, vždyť to na něm   tak zbožňujem.) Jednou   uvidíte záběr přímo   bijící do očí svou   zbytečností, což však   kladu za vinu nemilosrdným   producentským nůžkám.   Nebudu nijak přehánět,   když řeknu, že se jedná o   jeden z nejlepších filmů,   co jsem doposud viděl, ve   svém žánru (pokud jej jde s   určitostí identifikovat)   ovšem jasný vítěz.
Tatule
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 16.7.2007
I když nejsem příznivcem   nepolapitelné mystiky Davida   Lynche (nebo možná právě   proto), musím ocenit, že   tady má aspoň skoro všechno   hlavu a patu. Oproti (podle   mne zbytečně   glorifikovanému) Městečku   Twin Peaks nebo Mulholland   Drive se divák neztrácí v   obvyklých Lynchových   nevyjádřených duševních   pochodech, ale sleduje   kvalitní příběh včetně   přesvědčivého výkonu   osvědčeného   "Lynchova" Kyle   McLachlana.
Ačkoliv   mě za tenhle názor lynchovci   asi ukamenují, tenhle film je   snad z autorovy tvorby   jediným opravdu dotaženým   dílem, které není jen   plytkou sbírkou   mysteriózních epizod. Ale   jak se říká, Lynche lze   pouze buď milovat nebo   nesnášet :)
Pardal
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 25.9.2006
Tohleto je naprosto báječná   Lynchovy vlastní úchylárna,   Roselliny s Hopperem jsou   naprosto skvělý, bez nich by   film dostal o dva body méně,   já tu Lynchovu depresivitu   ponurost a hlavně tajemnost   prostě miluju, je to pan   tvůrce který se drží   svého...
Saara77
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 17.1.2006
Rozhodně jeden z nejlepších   Lynchových filmů.   Perfektní herecké obsazení,   ke kterému snad není třeba   cokoli dodávat.
Myslím, že by se měl   stát něčím ve stylu   povinné četby.
MartinKopr
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 20.8.2005
Jak jsem kdysi někde slyšel.   Každý si v tomto filmu najde   to svoje. Ať už detektivku,   melodrama nebo snad trochu   netradiční pohled na mysl   mladého muže.
V   každém případě je tento   film plný až dá se říci   kýčovitých protikladů,   které však dodávají   originální a nezaměnitelnou   atmosféru.

Fanouškům D.L. netřeba   doporučovat a pro ostatní -   v klidu se usaďte a   vychutnejte si opravdu   nevšední film 80´let.
nash
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 15.2.2005
Typické Lynchovo psycho, na   které jsme u něj zvyklí.   Podle mě je to jeho   nejlepší film. Ne že by ty   ostatní nebyly dobrý, ale   tenhle se dá aspoň pochopit   a zorientovat se v něm.   Navíc je to krásný snímek   o tom, v jak divném světě   to vlastně žijeme, o tom jak   jedině láska může ukončit   naše trápení. Jako   třešnička na dortu pak   působí herecká kreace   Dennise Hoppera.

Poznámka: Komentáře jsou řazeny podle počtu dosažených bodů jednotlivých členů, kteří je psali. To znamená, že čím více bodů má člen, tím je jeho komentář výše.

10 filmů, které komentovali někteří uživatelé co tento film
minih24845minih24845Zlá noc (1973) 
Zlá noc n
minih26815minih26815Waterloo (1967) [TV inscenace] 
Waterloo n
minih55889minih55889Barbizonovo pokušení (1946) 
La tentation de Barbizon n
minih7891minih7891Giordano Bruno (1973) 
Giordano Bruno n
minih154250minih154250Ready Player One: Hra začíná (2018) 
Ready Player One n
minih17624minih17624Pyramida hrůzy (1985) 
Young Sherlock Holmes n
minih75844minih75844Saigo no bansan (2005) 
Saigo no bansan n
minih33753minih33753Labyrint (1986) 
Labyrinth n
minih15949minih15949Creepshow: Plíživý děs (1987) 
Creepshow 2 n
minih107820minih107820Mimoni (2015) 
Minions n


Hodnocení:n12345678910

TV Program

ČT1 - Všechnopárty (2006) [TV pořad]

21:05 - 21:59

20 minut již uběhlo
34 minut zbývá do konce

ČT2 - Dobrodruh (1983)

20:00 - 21:50

85 minut již uběhlo
25 minut zbývá do konce

NOVA - 2012 (2009)

20:20 - 23:35

65 minut již uběhlo
130 minut zbývá do konce

Prima - Máme rádi Česko

20:15 - 22:00

70 minut již uběhlo
35 minut zbývá do konce

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190571
Osobností: 697863
Fotografií: 763990
Plakátů: 376627
Obsahů a biografií: 178296

Poslední komentáře

Piňero (2001)

Piňero
Pro mne byl tohle velmi   solidní a zajímavě   natočený životopisný film   s vynikajícím výkonem   Benjamina Bratra v titulní   roli i když více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 7 / 10

Mizerná neděle (1998) [TV epizod...

Mizerná neděle
K Formanům přijede babička   a moc se na ni nikdo   netěší. Red porád utíká   do dílny a sklepa, Kitty je z   ní taky hotová, Eric musí   více >

Autor: FLA | Hodnocení: 6 / 10

Díkůvzdání (1998) [TV epizoda]

Díkůvzdání
Zatím asi nejlepší díl, co   jsem viděl z 1. série.   Hláška střídá hlášku,   celej díl jede   neuvěřitelně kupředu, co   dokáže udělat takové   Díkůvzdání:-)

Autor: FLA | Hodnocení: 9 / 10

Děvčátko (1978)

Děvčátko
Poněkud kontroverzní drama s   námětem nemálo podobným   filmu „Lolita“ (1962).   Příběh je údajně založen   na skutečných příbězích   více >

Autor: martin.stusak.9 | Hodnocení: 10 / 10

Ulovit miliardáře (2009)

Ulovit miliardáře
Tomáš Vorel je určitě   dobrý režisér a většina   jeho filmů se mi, pro jeho   docela osobitý přístup,   líbí, ale musím se   přiznat, že tohle více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 5 / 10