Modrý samet (1986)

Modrý samet (Blue Velvet)
79.9 %
 
 

Blue Velvet

Další název: Modrý zamat

    Žánr: erotický / thriller
    Země: Spojené státy americké
    Premiéra v ČR: 1.6.1991        
    Délka: 120 min.
„Šokující odhalení mysteriózní souvislosti zvrhlé lásky a zločinu.“
POZOR, SPOILER

Jeffreyho otec pracuje na zahradě. Kropí trávník hadicí, ale ta se mu zauzluje o výhonek. Když s ní pak škube, je zle zasažen do tváře.

Jeffrey Beaumont jde navštívit svého otce do nemocnice. Otcův stav je totiž velmi špatný. Cestou zpět najde v trávě lidské ucho. Sebere je a zanese známému, detektivovi Williamsovi. Když pak jde večer od něj domů, potká jeho dceru Sandy. Ta mu řekne, že často od otce slýchává jméno zpěvačky Dorothy Valensové, která má byt nedaleko místa nálezu toho ucha. Jdou se k tomu domu hned podívat.

Druhý den se Jeffrey se Sandy sejde znovu a svěří jí svůj plán. Chce do bytu zpěvačky jít jako deratizér. Jeffrey si už stihl ukrást klíč a nyní, v noci, se tam dostane. Jenže zpěvačka se nečekaně vrací. Sandy Jeffreyho sice varuje troubením, ale on to neslyší. Takže je zaskočen a ukryje se do skříně. Jenže je objeven. Zpěvačka s ním laškuje a vyruší je až příchod Franka, muže, kterého ona musí poslouchat, a také to dělá. On se chová se jako úchyl, a když se ukojí, odchází. Jeffrey, který byl opět celou dobu ve skříni, ji zklidní a pak najde fotku jejího syna. Zjistí také, že je vdaná. Dá si dohromady, že jejího syna unesl onen Frank a ona za to musí poslouchat.

Další den Jeffrey vše řekne Sandy. Večer pak jde za Dorothy znovu. A potom s ní do baru. Zde uvidí Franka a sleduje ho až domů. Potlouká se kolem a zjistí další věci. Zajde zase za Sandy a vše jí vypoví. Také ji začne „balit“.

Když odchází zase od Dortohy po dávce sexu, je načapán Frankem. Ten jej bere s ní a svými kumpány do auta. Nejprve jsou u někoho v bytě a pak venku. Zde je Jeffrey zbit za to, že Frankovi dal pěstí. Ráno se probouzí někde mimo město. Opět vše řekne Sandy, a ta mu radí, aby vše řekl otci. On chce, ale když na stanici najde jednoho z gangsterů jako poldu, odchází. Vše řekne Williamsovi až doma. A zjistí, že ten gangster-polda je jeho kamarád.

Když se pak vrací se Sandy domů z nějakého plesu, jsou napadeni Mikem, což byl Sandin kluk. Ten však útoku zanechá, když vidí ztlučenou a nahou Dorothy, která se tu objevila. Jeffrey ji bere do auta. Přiveze ji k Williamsovým, odkud je ihned volána sanitka a policie.

Jeffrey jde pak zase k Dorothy do bytu, kde najde dvě mrtvoly. Později zjistí, že sem jde Frank s pistolí a on nemá jak utéci. Také sem spěchá Sandy...  Autor: Pitryx

režie:
David Lynch
 
 
hraje:
Kyle MacLachlan (Jeffrey Beaumont), Isabella Rossellini (Dorothy Vallensová), Dennis Hopper (Frank Booth), Laura Dern (Sandy Williamsová), Dean Stockwell (Ben), Priscilla Pointer (Beaumontová), Frances Bay (Barbara), Brad Dourif (Raymond), Jack Nance (Paul), Adolph Green (Don Vallens), Hope Lange (paní Williamsová), Jack Harvey (Beaumont), Ken Stovitz (Mike), George Dickerson (detektiv Williams), J. Michael Hunter (Hunter)
 
 
scénář:
David Lynch
 
 
kamera:
Frederick Elmes
 
 
hudba:
Angelo Badalamenti, Lee Morris (píseň Blue Velvet)
 
 
výprava-architekt:
Patricia Norris
 
 
kostýmy:
Gloria Laughride
 
 
střih:
Duwayne Dunham
 
 
zvuk:
Alan Splet
 
 
vedoucí produkce:
Richard Roth
 
 
produkce:
Gail M. Kearns
 
 
titulky-česká verze:
Robert Bartoš
 
 
zpěv:
Bobby Vinton (Blue Velvet), Isabella Rossellini (Blue Velvet)
 
 
text písně:
Bernie Wayne (Blue Velvet)
 
 
zvláštní efekty:
Greg Hull, George Hill
 
 
nahrál:
Filmový symfonický orchestr
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.