Zari
ohodnotit

Krakatit

Žánr:
Rok:
1948
Délka:
106 minut
Premiéra v ČR:
9.4.1948
„Karel Höger ve slavné filmové adaptaci románu Karla Čapka o nebezpečí zneužití geniálního vynálezu.“

Komentáře k filmu Krakatit

Řadit dle:  Bodů uživ.  |  Od nejnovějších  |  Hodnocení
Počet komentářů k filmu: 12
klasifikátor
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 8.11.2023
Vynikající filmové drama,   které podle mě patří k   vrcholům tvorby pana   režiséra Otakara Vávry.   Základem je skvělá   literární předloha Karla   Čapka, které dal režisér   na plátně strhující   atmosféru. Vše pak ozdobily   výborné herecké výkony   (kromě Karla Högera v   hlavní roli, excelovali i   František Smolík, Eduard   Linkers a někteří další).   Kdo může srovnávat s   novějším filmovým   zpracováním "Temné   slunce" z roku 1980,   nejspíš se mnou bude   souhlasit, že tenhle film je   ne o jeden, ale o několik   levelů výše!!!!
Pitryx
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 17.10.2016
Jako dítě jsem se toho filmu   místy bál. A nechápal ho.   Dnes zmizelo obojí, a já se   musím poklonit Vávrově   umění. Kamera, scény,   osvětlení, prostě skoro   dokonalý film. I po stránce   obsahové a ideové. Snad   stopáž mohla být kratší.   A některé scény kráceny.   Snad.
jarda53
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 29.6.2014
Je těžké se orientovat ve   filmech, které bych chtěl   vidět, podle komentářů   pisatelů, protože když se   jednomu líbí   "holky", druhému   naopak vdolky. Měl bych   takový návrh, aby každý   film měl značku, že film je   erotický, akční nebo film   je lahůdkou pro fajnšmekry.   Je mě líto diváka, že   čeká od filmu z roku 1948,   nějaké akční scény a   dočká se náročnějšího   děje, který zatěžuje   mozkové závity. Též nelze   čekat, když se budu dívat   na Čechovovy Tři sestry, že   vedle herecké konverzace, se   na scéně, zas tak toho moc   neudálo. Mezi oběma filmy   podle námětu Karla Čapka je   rozdíl 30 let a to též   něco hovoří. Při   sledování opery Prodaná   nevěsta se za celé   představení nic akčního   neděje, uteče jenom na pouti   medvěd, a dva bráchové si   namlouvají stejnou dívku.   Divák by si měl přečíst k   filmu, kdo je režizér, to   už něco napovídá, kdo tam   hraje, že třeba Pivec nebude   hrát v postelové scéně,   stručný děj ve které době   se pohybujeme. Přeci není   normální sfouknout celý   seriál a tvrdit, že se na to   nedalo koukat, protože tam   hraje nemožná herečka,   kterou nemá v lásce. Při   tom seriál je ze 70 let.   Když bych měl za sebe   zhodnotit který film je   lepší, zda Krakatit s   Högerem nebo Temné slunce s   Brzobohatým, já si myslím,   že Čapek se musel v hrobě   obracet, pan rejža Vávra si   měl uvědomit, že husiti   již byli vyvražděni a na   další akční filmy již   zestárl o 30 let, ale každý   máme právo na omyl...
thejduk
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 23.6.2014
Prostě je to film pro jiného   diváka, než jsem já. Na   jedné straně čapkovské   protiválečné těma (to   hodnotím pozitivně), na   straně druhé vávrovský   způsob zpracování mi   nesedí - raději mám jeho   husitské epopeje.
jmenuji.se.libor
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 11.8.2013
Herec Karel Höger vs Radoslav Brzobohatý
Zajímavé zpracování   tématu knihy Karla Čapka,   má svojí temnou atmosféru,   dá se na něj podívat. Je   spíš studiové, ne   interiérové. Dle mého   názoru celý fim stojí a   padá na herectví Karla   Högra a nabízí co se týká   vizuálna a atmosfry míň   než pozdější vávrovo   zpracování z r. 1980 -   Temné slunce, které je podle   mě lepší než Kraktit z r.   1948. Je víc akčnější a   podrobněji rozpracované a   má lepší hudbu, která víc   vypovídá o temné hmotě o   energii. Kdybych si moh   vybrat, které z těchhle   zpracování je lepší,   jestli Krakatit, nebo Temné   slunce, tak vítězí Temné   slunce.

Módní záležitost je   teď jiná, je třeba stádně   vyzvihovat co stádně módně   vyzdvihují jiní, takže film   Krakatit je např CSFD (tam se   to hemží stádností a   intelektuálností)   vyzdvihován do nebes zatímco   na Temné slunce je módní   zapomínat a nebo ho   zatracovat, pomlouvat./ :-))   Kdyby v současnosti někdo   začal chodit v zimě v   trenýrkách a začal tvrdit   že je to móda, dříve by ho   označili za cvoka, nyní ne,   nyní by se z toho udělalo in   móda. Jen si vzpomeňte, jak   před časem začal někdo   chodit v zimě v mrazech v   letní kšiltovce a mrzl, ale   hned pak se to stalo extra   módní a všichni chodili v   zimě v kšiltovkách, jen aby   byli in... A tak je to i s   hodnocením filmů - být in   stádní je prostě v módě.   :-))

Raděj   než Kraktit doporučuju   Temné slunce (ale nejdříve   se oprosťte od předsudků   stádnosti :-)
hlavsa5
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 19.8.2011
Dobře zpracované téma od   Čapka - Vávra to prostě   uměl a Hoger zahrál taky na   jedničku. Druhé zpracování   tohodle tématu je o 100 %   horší.
Zimmy871
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 7.1.2011
Na tu dobu, hodne propracovane   dilo. Inu Čapek je Čapek.   Jenom zo toho konce jsem měl   takové rozporuplné pocity.   Kniha je přece o něco   lepší.
MARi0
Hodnocení: 3 / 10
Přidáno: 30.9.2009
Krakatit
Karel Čapek a jeho   protifašistická tvorba   patří k mým velkým   oblíbencům. Není divu, že   byl první na seznamu gestapa.   Naštěstí pro něj, měl tu   smůlu, že zemřel pár   měsíců před jejich   příchodem a tak ho minul   osud jeho bratra, který   skončil v koncentračním   táboře.
Román   Krakatit jsem četl a velmi se   mi líbil, proto všechno   ostatní už musím hodnotit   kritičtěji (znáte to, když   se koukáte na Vaši   oblíbenou knihu, kterou   právě zfilmovali). Děj mi   zde přišel nezáživný,   hodně zmatený a hlavně nic   neříkající.
Všem,   kterým se líbil se tedy   omlouvám, ale i přesto   rozhodně doporučuji Krakatit   přečíst, budete mile   překvapeni:-)
MetelskuBlesku
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 19.6.2009
Úžasné
Fantastické spracování   ,snad náš úplně první   scifi téma spracované na   plátno,mě tenhle film od   Vávry i příběh od Čapka   prostě facinuje,navíc v něm   hrají opět neskuteční   herci !:o))
Petra.Barbie
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 21.12.2008
Skutečná klasika...
...je tento film natočený   podle stěžejního románu   Karla Čapka. Je to film   velmi, velmi zvláštní. Má   neskutečnou hodnotu   vypovídající o nebezpečí   různých vynálezů a   třaskavin, které mohou být   zneužity proti lidstvu. Jak   stále aktuální téma!   Vlastně nesmrtelné. Dva   bodíky strhávám jen kvůli   poněkud chaotickému ději,   jak už je v jednom   předchozím komentáři   naznačeno, chvilkami se   divák totiž ztrácí. Snad   mi tedy ty dva stržené body   pan spisovatel Čapek   odpustí:-) Jinak ale výhrady   nemám, naopak. Tento film by   si zasloužil častější   uvedení v televizi. Výborná   režie Otakara Vávry, dokonce   i Karel Höger, který není   až tak moc můj oblíbený   herec, mi zde ve své roli   velmi "sedne".   Doplňuje jej krásná   Florence Marly, herečka   českého původu, dnes již   neprávem téměř   zapomenutá. Snad by o ní   mohl někdo z návštěvníků   FDB vědět něco více...
smrkac
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 7.12.2008
Krakatit je nesmrtelný
Tento film se nemusí libít   každému to je fakt, je   takový temný a ponurý,   prakticky z něj není poznat   v jaké konkrétní době se   odehrává a všemožné   efekty p. Vávry v   interiérech i exteriérech   jsou fantastické. Je to ryze   čisté české filmové   profesionální dílo ( na   základě výborné předlohy   ) a nutno podotknout že s   poměrně delším časovým   odstupem se stejný režisér   tedy O. Vávra ujal i   "své" předělávky   ( remake ) v nové době a   vytvořil "Temné   slunce". Kvalita již   není ani zdaleka taková a o   pohlcení dějem určitě   mluvit nelze, ale i tak bych   rozhodně tento film   nezatracoval a doporučuji   shlédnout obě verze. K   naší "radosti"   snad jen dodat, že oba filmy   vyšly na VHS/DVD.
Dnes   si asi málokdo vzpomeneme na   oblíbeného R. Brzobohatého   v hlavní roli a je to škoda.   Recenzi k této verzi   naleznete zde na FDB ->   http://www.fdb.cz/filmy/20741-   temne-slunce.html
hvezdyn
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 17.11.2008
U tohoto snímku natočeného   podle předlohy Karla Čapka   musím předně ohodnotit   výtvarnou stránku. Na svoji   dobu - výtečné. Vždy se   např. těším na scénu   odehrávající se v obrovské   přednáškové aule školy,   či na scénu místa, odkud   odcházejí radiové paprsky,   které udávají impuls k   aktivaci třaskaviny.
Karel Čapek, nejen tímto   dílem, přispěl k propagaci   míru. Poukazoval na   nebezpečí válek.   Částečně předpověděl   něco, co stejně jednou   muselo přijít - vynález   atomové bomby.
Vědci   by se skutečně měli   zaměřit na něco, co by   mělo lidem pomáhat, na   něco, co by svítilo a   hřálo.
Film Krakatit   nebývá příliš častým   návštěvníkem televizních   obrazovek, proto jsem nyní   uvítal jeho opětovné   uvedení.

Poznámka: Komentáře jsou řazeny podle počtu dosažených bodů jednotlivých členů, kteří je psali. To znamená, že čím více bodů má člen, tím je jeho komentář výše.

10 filmů, které komentovali někteří uživatelé co tento film
minih9645minih9645Jezerní královna (1997) 
Jezerní královna n
minih18727minih18727Sexmise (1984) 
Seksmisja n
minih34015minih34015Halloween: Zmrtvýchvstání (2002) 
Halloween: Resurrection n
minih15530minih15530Páté oddělení (1960) 
Páté oddělení n
minih23478minih23478Hellraiser 6: Vyslanec pekla (2002) [Video] 
Hellraiser: Hellseeker n
minih4768minih4768Bugsy (1991) 
Bugsy n
minih183142minih183142Špunti na cestě (2022) [TV seriál] 
Špunti na cestě n
minih62724minih62724Spletenec (2009) 
Splice n
minih47382minih47382Zákon starého muže (1976) [TV inscenace] 
Zákon starého muže n
minih13225minih13225Muž, který se mi líbí (1969) 
Un homme qui me plaît n


Hodnocení:n12345678910
Reklama
Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Mani Haghighi

Haghighi Mani

Žu Čaj

Čaj Žu

Naposled navštívené:
Mani Haghighi

Haghighi Mani

Žu Čaj

Čaj Žu