Duben
ohodnotit

Katka [DVD kinodistribuce]

Žánr:
Rok:
2010
Délka:
90 minut
Premiéra v ČR:
25.2.2010
„14 let zápasu s drogovou závislostí v dokumentárním filmu Heleny Třeštíkové“

Obsah filmu Katka




 
Časosběrný dokumentární film o drogách, lásce, vězení a odpovědnosti. 13 let života několika drogově závislých, kteří žijí na ulici, shánějí drogy a kradou. S Katkou jsem se poprvé setkala v roce 1996 ve venkovské komunitě pro narkomany. Po půl roce z komunity utekla. Hledala jsem ji v pražských ulicích a nakonec ji našla ve společnosti přítele Ládi. Oba na heroinu. Je rok 2007. Láďa sedí ve vězení za pokus o vraždu. Katka, které je dnes 30 let, žije v pražském squatu s přítelem.“ Dozvídáme se, že je těhotná a nyní má před sebou nejtěžší zápas svého života. Musí dokázat, že je schopná přestat s drogami a postarat se...
 
Související odkaz
 
Recenze: Katka

Katka je dokument ze života mladé narkomanky. Velmi zoufalý, zapeklitý případ. Brát drogy začala v patnácti, dnes má 33, Kristovy roky. číst dál

 
 
TIP: Nastavení pořadí obsazení si můžete nastavit zde >>
trailer
Distributor v ČR:
Aerofilms s.r.o.
 
 
Typ:
[DVD kinodistribuce]
 
 
Barevný:
Ano
 
 
Jazyková verze:
česká
 
 
Distribuční verze:
česky
 
 
Přístupno:
od 12 let
 
 
Ohodnoťte
n12345
n678910
Zobrazit všechny herce a tvůrce filmu Katka >

Řadit dle:  Bodů uživatele  |  Od nejnovějších  |  Podle hodnocení

Nejnovější komentáře k filmu

Máša13
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 24.11.2023
Celkem zajímavý dokument, ale asi jsem čekal   víc...Taky škoda, že hlavní   "hrdinka" nebyla titulkována, protože   jí polovina nebyla rozumět
Ramilie
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 26.7.2020
Zajímavý dokument, v němž sledujeme postupný   úpadek krásné mladé holčiny v sešlou trosku,   která absolutně ztratila jakoukoliv vůli k   životu, jediným jejím smyslem jsou drogy.   Dokument přesto nijak nesoudí, jen máme   možnost přihlížet a obrázek si udělat sami.   Nejsilnější byl pro mě asi moment, kdy ten   Roman sprostě nadával do k*ned a p*č doktorkám   na gynekologii, fakt jsem se bála, proto obdivuji   štáb, že to s nimi vydrželi, já bych asi   buďto utekla hodně daleko v tu chvíli, nebo   bych si najmula tak 5 goril. :D I když zase mám   takový pocit, že nikdo z aktérů by si vůči   nim nic nedovolil... Co by mě nejvíc zajímalo   je, kde Katka a další brali peníze na drogy a   cigára, i když odpověď asi znám; také   případně jak žije dnes ta její holčička...   Co bych tedy dokumentu vytkla je to, že mohli   Katku a její partnery víc vyzpovídat, aby   vysvětlili jejich myšlenkové pochody. Taky jsem   občas měla problémy rozumět v některých   scénách, protože okolní zvuky byly   hlasitější.
mat.ilda
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 26.12.2012
Přesto, že takových já nelituju, jednalo se o   smutný příběh. Ani mě tak nevzala   "hrdinčina" postupná transformace z   krásné Rachel Weisz na Marylina Mansona, jako   naprosto zbytečně vynaložené prostředky   institucí i námaha lidí, kteří se těmito   ubožáky musí zabývat, ve většině případů   naprosto zbytečně. Chyběl mně dovětek, kolika   lidem kolem sebe, kromě Terezky, ještě tato   žena stačila zničit život.
Honey0105
Hodnocení: 4 / 10
Přidáno: 17.7.2011
Na tenhle film jsem se poměrně těšila,   protože o narkomanii ráda čtu a říkala jsem   si, že by film o tomto tématu mohl být také   zajímavý. Bohužel jsem poměrně zklamaná.   Příběh byl sice silný, ale.. Spíš mi   připadá, že se tam nic moc nedělo. Jen jsme   sledovali počiny jedné ženy. Neřekla bych, že   jde o dokument, ale spíše o narušování   soukromí.
To, že si narkomani píchají nebo   šňupou a tak, to ví každý. Víceméně se z   tohoto snímku člověk nic nového nedozví.   Jediné, co je takové poučující je to, že já   osobně bych třeba nechtěla vypadat jako Katka.   Byla to opravdu nádherná holka a drogy z ní   udělaly takovou ---..
Jsem ráda, že jsem   snímek viděla. Dost mě to od drog odradilo, ale   přeci jen.. Všude se píše o jaký jde   dokumentární snímek.. A.. Mě osobně tam   chybělo hodně věcí. Měla bych tolik otázek   na které bych znala ráda odpovědi, ale tenhle   snímek bohužel neodpoví.
Je velice smutné   sledovat osud této ženy. Vím, co to je chtít   se lišit, ale až takto se odlišovat. Musí to   být otřesné si tím procházet!
V tomto   "dokumentu" jde ale pouze o to, že se   hodinu a půl koukáte na to, jak se Katka ničí.   Není tam žádné přiblížení situace nebo   vysvětlení, co jí to dává, co znamená   absťák, co si o tom myslí rodiče, kde bere   peníze.. Nic takového se člověk nedozví, což   je pro mě velké mínus. Chtěla jsem film vidět   totiž hlavně proto, abych se také dozvěděla o   tom, jak co probíhá. Tady sleduji jen dojemný   příběh a přijde mi to až k pláči, když se   koukám celou tu dobu jen na Katčinu tvář a na   to, jak do sebe dopuje drogy.
Obdivuji   Třeštíkovou, že tento snímek tak dlouho   zpracovávala a že jí to muselo dát opravdu   zabrat, ale myslím si, že když na tom stavěla   tolik let, tak toho tam mohla vměstnat trochu   více.
zuzana.shilla.novak
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 2.7.2011
fdsfndsmdsfkds.fds,f.dsfmdsfds.fmdsfd,.fmdsfd.fdsm   .fdsfmdsf.,dfmdsfds,.fdmf,ds,mfds,fdsmfmdsf,dfmds,   .f,fds,fmdsf.,dmfdsmfdsfm.dsf
Lenka27
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 1.7.2011
Oceněn po zásluze
Dokumenty všeobecně jsou vždycky velmi   zajímavé, už proto, že mapují reálně naši   společnost. Katka je navíc vyjímečnou   zpovědí stylem natáčení a vypovídá také o   neuvěřitelné síle a talentu, kterým vládne   režisérka Třeštíková. Mám velkou radost,   že se dokumentárnímu filmu dostává stále   více pozornosti a myslím, že právě Katka si   právem zasloužila Českého lva. K samotnému   obsahu těžko něco dodávat: příběh byl již   mnohokrát popsán. Spíše mi je líto diváků   viz níže, kterým cituji: "nenabídnul   vůbec žádný překvapení" a "třeba   ňákej šokující vývoj celý situace" -   tak to snad není myšleno vážně?? Film je   vynikající, donutí člověka zamyslet se nad   svými postoji a možná i sám nad sebou.
Hortensie
Hodnocení: 5 / 10
Přidáno: 1.7.2011
Záměr paní Třeštíkové byl zřejmě jasný -   varovat před drogami a tím, co toto svinstvo z   člověka dokáže udělat. Bohužel celý   dokument působí spíše jako jeden velký   lítostivý pohled na "chuděru"   feťačku, jíž mi nejenže nebylo líto, ale   vyvolávala ve mně neuvěřitelný odpor. Nějak   jsem se nemohla zbavit pocitu, že se snímek   snaží nějakým způsobem ji očistit a   pochopit. U mě pochopení nenašla, bohužel pro   narkonamy empatii opravdu nemám. Čekala jsem   víc a byla jsem silně zklamaná. Tohle se paní   Třeštíkové opravdu nepovedlo.
green-tea
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 1.7.2011
Otřesný dokument, který jsem včera povinně   naordinovala svým sedmnáctiletým dvojčatům.   Kluci se zpočátku trošku ošívali, chichotali   a pošťuchovali, ale pak je téma nejspíš   zaujalo, protože film dokoukali už v tichu.   Žádné sáhodlouhé a mravoličné rozprávky   jsem k němu ale nepřidala. Stejně nebyly   potřeba, Katčin výraz mluvil za všechno.
Lynette
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 30.6.2011
Drsný životní příběh, ale dějová linka nepřekvapí
Toto téma mě vždy zajímalo, hodně jsem toho   shlédla, slyšela, setkala se na vlastní oči i   s narkomany, u všech je to ale v podstatě   stejné... Ti lidé nemají vůli žít tzv.   normálně, bojí se života, bojí se žít,   bojí se všeho, nemají motivaci i když se jim   příležitost či příležitosti naskytnou,   raději volí "snažší" cestu   "žít" ve špíně a drogách... Jsou   to v podstatě zbabělci a slaboši, když to   napíšu drsně. Já chápu, že hlavní aktérka   tohoto dokumentu neměla hezké dětství, ani   dospívání, ale kdo má vlastně hezký život,   my všichni bychom se museli ufetovat a přesto   většina z nás dokáže své problémy a   životní překážky řešit jinou cestou,   naštěstí. Napoprvé mi bylo Katky líto, ale   když jsem se dnes večer dívala podruhé na   tento časosběrný dokument, ledacos jsem si   přehodnotila. Katce držím každopádně moc a   moc pěsti, aby konečně sebrala odvahu žít a   vzala rozum do hrsti, dokud je ještě čas, než   jí ty její "útěky" před denní   realitou dovedou až na hřbitov, ale mám z ní   takový pocit, že jí je to stejně jedno...   Tento dokument rozhodně doporučuji na všechny   školy jako odstrašující případ, jak se z   poměrně hezké a inteligentní dívky stala   "díky" drogám zfetovaná mumie bez   vlastní vůle s rozumem dítěte předškolního   věku. Hodnotím 7/10.
Pecik
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 7.5.2011
Po shlédnutí několika podobných filmů s   podobnou tématikou mě tento příliš nezaujal a   spíše mě nudil. Jak již bylo napsáno dobrá   prevence, ale samo o sobě "normální"   narkomancie, která je kolem nás a ani o ní   nemůsíme vědět. Co mě však skoro až   pobuřuje, je jak může být dovoleno porodit   takovýmto lidem dítě, které je od narození   závislé a nakažené žloutenkou. Zda to má   být motivací, je to až nelidský hazard.
 

10 filmů, které komentovali někteří uživatelé co tento film
minih30732minih30732Telefonní budka (2002) 
Phone Booth n
minih34008minih34008Láska nebeská (2003) 
Love Actually n
minih18401minih18401Sám doma 2: Ztracen v New Yorku (1992) 
Home Alone 2: Lost in New York n
minih94556minih94556Záhadný ostrov (2011) [TV minisérie] 
L'ombra del destino n
minih19147minih19147Smrt stopařek (1979) 
Smrt stopařek n
minih31978minih31978Létající Čestmír (1983) [TV seriál] 
Létající Čestmír n
minih15361minih15361Pan Wolodyjowski (1968) 
n
minih20028minih20028Světlo jeho očí (1936) 
n
minih33379minih33379Constantine (2005) 
Constantine n
minih39486minih39486Karlík a továrna na čokoládu (2005) 
Charlie and the Chocolate Factory n


Hodnocení:n12345678910

Tagy

Katka (2010) [DVD kinodistribuce]křest DVD: Helena Třeštíkovákřest DVD: Helena Třeštíkovákřest DVD: Helena Třeštíková a Bára Basiková
Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190572
Osobností: 697863
Fotografií: 764000
Plakátů: 376644
Obsahů a biografií: 178297

Poslední komentáře

Piňero (2001)

Piňero
Pro mne byl tohle velmi   solidní a zajímavě   natočený životopisný film   s vynikajícím výkonem   Benjamina Bratra v titulní   roli i když více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 7 / 10

Mizerná neděle (1998) [TV epizod...

Mizerná neděle
K Formanům přijede babička   a moc se na ni nikdo   netěší. Red porád utíká   do dílny a sklepa, Kitty je z   ní taky hotová, Eric musí   více >

Autor: FLA | Hodnocení: 6 / 10

Díkůvzdání (1998) [TV epizoda]

Díkůvzdání
Zatím asi nejlepší díl, co   jsem viděl z 1. série.   Hláška střídá hlášku,   celej díl jede   neuvěřitelně kupředu, co   dokáže udělat takové   Díkůvzdání:-)

Autor: FLA | Hodnocení: 9 / 10

Děvčátko (1978)

Děvčátko
Poněkud kontroverzní drama s   námětem nemálo podobným   filmu „Lolita“ (1962).   Příběh je údajně založen   na skutečných příbězích   více >

Autor: martin.stusak.9 | Hodnocení: 10 / 10

Ulovit miliardáře (2009)

Ulovit miliardáře
Tomáš Vorel je určitě   dobrý režisér a většina   jeho filmů se mi, pro jeho   docela osobitý přístup,   líbí, ale musím se   přiznat, že tohle více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 5 / 10