Zari
ohodnotit

Karamazovi

Rok:
2008
Délka:
113 minut
Premiéra v ČR:
24.4.2008
„Až zanikne morálka, jako zanikají geologická období, a všechno bude dovoleno...“

Komentáře k filmu Karamazovi

Řadit dle:  Bodů uživ.  |  Od nejnovějších  |  Podle hodnocení
Počet komentářů k filmu: 24
Tom_Hardy
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 28.4.2008
Tleskám Zelenkovi za to, že   maže hranici mezi českým a   světovým filmem. Že dává   šanci zatraceným hercům,   nebojí se na omezeném   prostoru rozehrát velkolepou   hru a originálním způsobem   kombinuje divadlo, film a   skutečný život herců.   Herci jsou fantastičtí,   soundtrack také a ten   zvolený chladný prostor,   jenž je dokonalým kontrastem   k živočišnému podání   herců, to je něco, co se   bude (nejen) na domácím   rybníčku v adaptaci   divadelních her těžko   překonávat.   <i>"Bude jako Bůh,   a všechno mu bude   dovoleno!"</i>   Ještě cítím to mrazení…
Snape
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 20.5.2008
Fantazie!
Karamazovi jsou jedním z   nejlepších českých filmů.   Už jsem ho viděl třikrát   :) Herci jsou úžasní a   přesní. Naprosto úchvatný   je Igor Chmela. A ta hudba...
Abu
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 21.3.2009
Dokonale
Vykony hercu jsou strhujici a   naprosto dokonale. Rozhodne   shlednout tento snimek stoji   zato a jsem si jist ze pro   spoustu lidi to bude srdecni   zalezitost na dlouhou dobu.
Zelisko
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 29.1.2009
Naprosto úchvatný zážitek   pro každého filmového mola.   Užasné herecké výkony a   ponuré prostředí   dodávající ten správný   efekt zfilmovaného   Dostojevského románu.
pretty
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 14.5.2008
úžasný zážitek, skvělá   hudba, příběh je pestrý,   nádherně vyvážený,   prostředí velice   originální, filmu dokonce i   přes jeho vážnost nechybí   ani humorné   chvíle(mončičák v roli   dostojevského v houpacím   křesle, předvádějící   epileptický záchvat),   prostě je pořád na co se   dívat. určitě doporučuji   všem se na film jít   podívat, stojí to za to.
Ivana1701
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 9.12.2009
Zážitek
Tento film pro mě hodně   znamená. Kniha byla skvělá   a toto zpracování není o   nic horší. Hlavně skvělé   herecké obsazení mě   potěšilo. Vážně skvělý   film, ke kterému mě   nenapadá slovo kritiky.
Delltar
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 5.1.2009
Perfektní herecké obsazení   a mistrné zapracování   divadla do filmu tak, aby   zůstala zachována síla   jevištního projevu a přesto   měl film vlastní invenci, to   jsou Karamazovi. Působivé   dílo které patří na   výsluní už jen proto, že   je oproštěno od tradiční   "břečky" českého   filmu.
Pecik
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 20.7.2012
Skvělý zážitek a   neuvěřitelně zajímavé   propojení divadla a filmu.   Prostředí, hudba i   začlenění do reality   dodává divadelnímu   představení další rozměr   a gradace napětí a   očekávání mě přímo   upoutala v křesle. Opravdu   výborné dílo na které se   rád podívám znovu...možná   ale raději až po přečtení   knihy=)
Mlapiska
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 20.9.2008
Zcela nový rozměr prověřené klasiky
Díky iniciativě a   geniálním tvůrčím   dovednostem i ta největší   klasika může namísto pouhé   recyklace dostat zcela nový a   nečekaný rozměr, který   naprosto dokonale zapadá do   kontextu moderní doby.   Spojení vysokého   divadelního umění s šedou   realitou, perfektně zvoleným   prostředím a hlavně hodně   dobrými herci, zde vytváří   komplexně naprosto   jedinečné a osobité   dílo.
Bod navíc za   to, že něco takového jsem   od současného českého   filmu vůbec nečekala.
Akana
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 25.1.2011
Hledání útěchy uprostřed   našich mrzkých životů,   škrábání nehtů o zeď   naší nízkosti.   Jednoznačně   nejdotaženější Zelenkův   opus propojující divadlo a   film do sebejistého,   hotového tvaru. Prolínání   hry a reality je zdrojem   úžasného napětí, ještě   větším zážitkem jsou pak   jednotlivé herecké výkony v   čele s Trojanem, Novotným a   Holubem. Postupně jsem ale   zjišťoval, že se mi v tom   ztrácí samotný děj hry,   že nesleduju příběh, ale   jeho provedení. To je trochu   škoda, ale není nic   jednoduššího, než vzít do   ruky knihu a smáznout si tak   i jeden literární rest.   Jeden z nejvýraznějších a   nejosobitějších českých   filmů poslední doby.
JVSoolen
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 18.5.2008
I pres svoji divadelni   staticnost strhujici a v   probiranych tematech velmi   drsny film, jeste umocneny   temnym industrialnim   prostredim, ve ktrem se   odehrava. Existuje Buh nebo   ne?
Zdanny
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 17.11.2009
Po čase zase jedna premiéra - a stála za to!
Tento film jsem měl možnost   poprvé vidět až letos na   jeho britské premiéře,   které byla uvedena samotným   Petrem Zelenkou a britským   filmovým kritikem, autorem   knihy "The Czechoslovak   New Wave"   (Československá Nová vlna)   Peterem Hamesem. Film pod   anglickým titulkem "The   Karamazovs" zahájil   7.11.2009 kulturní program   "The Best of Czech Cinema   1989 - 2009"   propagující českou filmovou   tvorbu posledních dvaceti let   pod záštitou Českého   Centra v Anglii   (www.czechcentre.org.uk). Po   projekci jsem měl možnost se   zůčasnit živé diskuse s   režisérem a zároveň   autorem scénáře Petrem   Zelenkou.
Jelikož už   byl film natočen před více   než rokem a dostal mezitím   několik ocenění, moje   očekávání bylo s jistou   dávkou skepse (jako u   většiny různými porotami   oceněných filmů)   víceméně kladné. A musím   uznat že mu ocenění právem   patří - klobouk dolů.
Po trochu rozpačitém   začátku se film dostává do   dynamického tempa, opona jde   nahoru, drama začíná.   Musím říct že je to   opravdu "silný   kafe", herci opravdu   hrají - až běhá mráz po   zádech. Samotné   zakomponování divadelní   adaptace Dostojevského   románu do prostředí   ponurých železáren je   prostě geniální. Dějová   linie se rozvětví a poté   proplétá celým filmem.   Tenhle film rozhodně   nenabízí pohodlnou konzumaci   pojídačům popcornu.
Možná to bylo tím že   jsem seděl ve druhé řadě,   ale občas jsem měl dojem že   technická kvalita filmového   obrazu místy znatelně   kolísala - mám na mysli   zaostření. To je ale spíše   jen drobná výtka k jinak   kvalitnímu filmu   vybočujícímu ze záplavy   přeefektovaných, technicky   perfektních, ale jinak   prostoduchých a vlastně   zbytečných filmů dneška.
bojovnicka
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 15.5.2008
doporučuji
Nejsem zrovna fanda nových   českých filmů, ale tenhle   mě dostal. Zprvu jsem se   soustředila pouze na   divadelní představení   herců, postupně si člověk   začne všímat okolí   jeviště a děj jej rázem o   to více strhne. Je zde plno   vtipu a očekávánía po   filmu i debat. Můžu všem   doporučit.. A asi si od   Dostijevského něco   přečtu.. :)
Pjotra108
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 22.8.2010
Jeden z nejlepších českých   filmů, které jsem v   poslední době viděla - i   když je to hlavně tím, že   je to prostě adaptace   geniálního ruského románu.   Přes všechna ta morální   dilemata a tragické osudy   protagonistů, kteří se   přes všechnu snahu řítí k   nezvratnému konci, film   může nabídnout i něco   víc. Nahlédnutí do   reálného života herců a   uvědomění si rozdílu mezi   divadelním a filmovým   herectvím. No a ten Trojan to   je bez debaty. "Přes   šátek." "Přes   šátek!" "Přes   šátek!!!" Ukázal, že   s Třískou je jeden z   nejlepších současných   herců, nikdo jiný tak   uchvacující mě nenapadá. A   ostatní mu velice zdatně   sekundují, ať už Novotný,   Myšička nebo Holub, holky   taky hrajou skvěle, akorát   ten Chmela mi připadal   děsně apatický, nevím,   jestli schválně. Nechápu,   proč takhle skvělí herci   nemůžou točit další   dobrý filmy a plácaj se v   českých mainstreamových   kravinách. Tenhle snímek   dokázal, že i český film   může být dobrý, chce to   jen opravdu chtít! (a aby je   i české publikum chtělo)
"Ivane, je Bůh nebo   není?"   "Není," "Tak   kdo se to tam nahoře   člověku vysmívá?"   "Pravděpodobně   ďábel," "A ďábel   je?" "Ne, ani ten   není." ... Bůh je mrtev   a vše je dovoleno.
BinLADIN
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 3.10.2009
zdařilé dílko velice   slušně obsazeno i zahráno  
příběh   je rychlí a bez zbytečného   zdržování je nám přehrán   příběh života
Faye
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 21.4.2008
… „ Herec Ivan Trojan   plivnul na papeže.„ A v   Polsku :-))). Ovšem nenechte   se zmást ! Humorných   okamžiků ve filmu opravdu   mnoho není, i když ... na   předpremiéře se ozýval v   kině i sem tam sporadický   smích.
V každém   případě jsem dostala (   díky filmu) obrovskou chuť   si zase něco od   F.M.Dostojevského přečíst   ( a přitom zrovna jeho knihy   pro mě nikdy nepatřily k té   absolutní ruské špičce)   anebo si zajet do Dejvického   divadla anebo obojí ...
Rene1
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 11.6.2008
Proč na to jít? Kvůli   skvělým hereckým   výkonům,takové se v   českém filmu moc nevidí.   Trojan je perfektní   profesionál, vždycky   podává stoprocentní výkon,   ale tady je najednou   pětisetprocentní. Tady je   něčím víc. Tady dokazuje,   že je skutečný génius.   Takového jsem ho ještě   neviděl a už dlouho jsem v   žádném českém filmu   takový herecký výkon   neviděl. Ale všichni herci   jsou tady vynikající,   zvlášť ještě Igor Chmela.   Ale tady se o hercích vůbec   dá psát jenom v   superlativech.
libpod
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 17.3.2010
nevšední pojetí
Je až neuvěřitelné, jak   působivá může být klasika   v moderním pojetí. Rozhodně   stojí za to vidět, co vše   se dá předvést na malém   prostoru s velkým pozadím...
Pardal
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 23.2.2009
Film to byl celkem dobrej,   hlavně to prostředí je   třeba pochválit, výrazně   dolaďuje příběhovou   linku... Ale myslím si že   přímo v divadle s   neupravenou verzí hry bych se   bavil mnohem více, protože   nejlepšímy momenty snímku   byly právě neupravené   části přímo ze hry. A   Trojan ten byl vynikající,   pan herec, když se na scéně   objevil on všechny zastínil,   vyjma Holuba, ten se mu   dokázal vyrovnat.
Chrustyn
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 25.12.2008
Plejáda vynikajících   herců, skvělá hudba,   výborná kamera ale pokud   vám stejně jako mě vážná   divadelní tvorba nic   neříká budete se bezmezně   nudit a občas nevěřícně   zírat.
klasifikátor
Hodnocení: 5 / 10
Přidáno: 8.8.2021
Jako konzervativní divák   nedokážu ocenit   experimentální formy   zpracování literární či   divadelní klasiky ba možno   řict, že je vysloveně   nemám rád. Tady dokážu   ohodnotit pouze dobré   herectví a nic víc.   Takováto umělecká syntéza   mi jde vyloženě proti srsti.
jarda53
Hodnocení: 5 / 10
Přidáno: 12.6.2011
Nemám rád filmařské   experimenty, kdy se vymýšlí   něco, co je již vymyšleno.   Pak se může stát, že   půjdete do divadla a na   scéně budou ve vysněném   lese herci. Ale nikde není   žádný stromový pahýl ani   pařez. Jak vím, že jsme v   lese. Režisér vymyslel díky   dívákově gramotnosti a   pověsil cedulku ZDE JE LES.   Za takový počiny pěkně   děkuji...
hejtman
Hodnocení: 5 / 10
Přidáno: 19.5.2009
Bohužel velké   zklamání.Čekal jsem menší   zázrak, a přišlo jen něco   nudného co jsem asi zcela   nepochopil.Herecké výkony   byly bezchybné,a vždy ,když   se objevil na scéně Ivan   Trojan tak jsem   ožil.Nepochopil jsem   prostředí, ve kterém se   příběh odehrával,ani   nesmyslné prolínání   dějových linií.Jako   zfilmované divadelní   představení odehrávající   se v klidnějším prostředí   by to bylo jistě pro mě   něco skvělého,ale takhle   zatím nic moc,snad po druhém   shlédnutím ....
Pitryx
Hodnocení: 1 / 10
Přidáno: 13.2.2014
Tak opět film, který mne   absolutně nezaujal. Ani jsem   se to nesnažil pochopit.   Autor si asi hrál na umění.   Výsledkem je pro mně   polodivadelní šedivost. Ten   čas jsem ztratil zbytečně,   měl jsem je strávit   užitečněji.   150820119658/9945

Poznámka: Komentáře jsou řazeny podle počtu dosažených bodů jednotlivých členů, kteří je psali. To znamená, že čím více bodů má člen, tím je jeho komentář výše.

10 filmů, které komentovali někteří uživatelé co tento film
minih32046minih32046Miluji tě k sežrání (2001) 
Trouble Every Day n
minih5136minih5136Císařův pekař a pekařův císař (1951) 
Císařův pekař a pekařův císař n
minih39646minih39646Walk The Line (2005) 
Walk The Line n
minih41859minih41859Detonator (2006) [Video] 
The Detonator n
minih37482minih37482Vesnice (2004) 
The Village n
minih29253minih29253Příběh rytíře (2001) 
A Knight's Tale n
minih39324minih39324Revizoři (2003) 
Kontroll n
minih27548minih27548Útok z hlubin (1999) 
Deep Blue Sea n
minih21253minih21253Transformers (2007) 
Transformers n
minih44153minih4415310 000 př.n.l. (2008) 
10,000 B.C. n


Hodnocení:n12345678910
Reklama
Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Rozálie Kohoutová

Kohoutová Rozálie

Figarova svadba

Figarova svadba

Ian Fleming

Fleming Ian

Naposled navštívené:
Rozálie Kohoutová

Kohoutová Rozálie

Figarova svadba

Figarova svadba

Ian Fleming

Fleming Ian