Karamazovi (2008)

Karamazovi
78.4 %
 
 
    Žánr: psychologický / adaptace
    Země: Česká republika / Polsko
    Premiéra v ČR: 24.4.2008        
    Délka: 113 min.
„Až zanikne morálka, jako zanikají geologická období, a všechno bude dovoleno...“
Inspirací k natočení filmu Karamazovi se pro Petra Zelenku stala Schormova divadelní dramatizace Dostojevského Bratrů Karamazových. Nevznikla ale klasická adaptace - příběh hraní hry v kulisách krakovských hutí, které byly postaveny komunisty na vzdor Bohu, se prolíná s klasickým příběhem o koketování s peklem.

Ivan Trojan hraje civilní roli Ivana Trojana, který ztvárňuje postavu Fjodora Pavloviče Karamazova. Tichý, rezervovaný muž se mění v žluklého starce. Vzpomíná rozjařile na své prohřešky, chlastá a řevem i sípotem láká své syny za sebou do pekla, kam nakonec sám odchází. Zpátky se vrací jako tichý člověk a nakonec jedné z divaček daruje podepsané DVD Samotářů. Není to jediná rozdvojená osobnost filmu Karamazovi. Ten je totiž specificky pojatou adaptací adaptace, a to Dostojevského románu Bratři Karamazovi a jeho divadelní dramatizace Evalda Schorma.

Páteř filmového příběhu o hraní hry tvoří skutečná inscenace pražského Dejvického divadla a hlavní party byly obsazeny jejími skutečnými herci. Ti se účastní festivalu situovaného do hal sléváren v Nové Huti v polském Krakově. Generální zkouška začne po chvíli opouštět vymezené jeviště uprostřed tovární haly a herci občas znepokojivě a náhle změní identitu. Jeden z přihlížejících dělníků se nachází v krajní životní situaci a hrou je silně zasažen. Hranice mezi Dostojevského fikcí a filmovou metafikcí se stírají, divadelní hra je opravdovější, než by se zdálo.

Snímek se po divadelní inscenaci musel uchýlit k další redukci Dostojevského fabule. Ponechává jen několik postav, složité vztahy mezi nimi ovšem příliš nezjednodušuje a nebojí se vytvářet zhuštěné dramatické předivo s množstvím mezer.

ZDROJ: katalog 1. Festivalu nad řekou

režie:
Petr Zelenka
 
 
hraje:
Radek Holub (Smerďakov), Igor Chmela (Ivan), Ivan Trojan (starý Karamazov), Martin Myšička (Aljoša), David Novotný (Dmitrij), Lenka Krobotová (Grušenka), Michaela Badinková (Kateřina), Lucie Žáčková (Líza), Jan Kolařík (Sněgirov), Marek Matějka (soudce, Polák), Pavel Šimčík (hospodský pohůnek), Jerzy Michal Bozyk (klavírista), Małgorzata Gałkowska (žena údržbáře), Jurij Kolva (tanečník), Klára Lidová (tanečnice), Roman Luknár (režisér), Andrzej Mastalerz (údržbář), Adrianna Miara (Kasia), Jerzy Rogalski (bezpečnostní technik), Matija Solce (loutkář)
 
 
námět:
Fjodor Dostojevskij ((román Bratři Karamazovi, 1879-80; česky naposledy Academia, Praha 2004)), Evald Schorm (dramatizace; 1979)
 
 
scénář:
Petr Zelenka
 
 
kamera:
Alexandar Šurkala
 
 
hudba:
Jan A.P. Kaczmarek
 
 
kostýmy:
Martin Chocholoušek
 
 
střih:
Vladimír Barák
 
 
zvuk:
Michal Holubec, Jan Skála
 
 
dabing:
Jan Vondráček (režisér)
 
 
text písně:
Wlodzimierz Gilewski (Szwolezerowie)
 
 
koproducent:
Karolina Ochab, Roman Wikeł, Kasia Adamik, Jaroslav Kučera (šéfproducent ČT)
 
 
vizuální efekty:
Tomáš Kalhous (2D kompozitor)
 
 
asistent režie:
Michal Janošek, Joanna Nuckowska
 
 
pomocná režie:
Lukáš Viznar
 
 
výprava:
Barbara Ostapowicz
 
 
výkonný producent:
Barbora Kinkalová, Jan Kaczmarski
 
 
producent:
Čestmír Kopecký
 
 
asistent produkce:
Kasia Boryczka, Vojtěch Filčev, Barbora Šilhavá
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.