Duben
ohodnotit

Spalovač mrtvol

Další název:
The Cremator
Rok:
1968
Délka:
96 minut
Premiéra v ČR:
14.3.1969
„Hrůzná tragikomedie podle stejnojmenné novely Ladislava Fukse.“

Obsah filmu Spalovač mrtvol




 
V roce 1967 vyšel spisovateli Ladislavu Fuksovi román s morbidním názvem Spalovač mrtvol. Marketingově chytlavý titul zaujal pozornost začínajícího režiséra Juraje Herze, který se okamžitě nadchnul pro jeho zfilmování, aniž by knihu vůbec přečetl. Když to vzápětí udělal, byl rozčarován z jejího monologického charakteru. I tak zůstal u původního plánu adaptovat ji do filmové podoby a ve spolupráci se samotným Fuksem napsal scénář ke stejnojmennému snímku.

Spalovač mrtvol vypráví příběh pana Kopfrkingla, úslužného pracovníka krematoria a navenek spořádaného otce od evidentně spokojené, ideální rodiny. Svou židovskou manželku Marii nazývá...
 
Související odkaz
 
Spalovač mrtvol

Hitchcock v českém vydání je jednoduše skvělý. Rudolf Hrušínský má na svém hereckém kontě řadu ikonických postav a podivínský zaměstnanec krematoria patří k těm nejděsivějším. číst dál

 
 
TIP: Nastavení pořadí obsazení si můžete nastavit zde >>
dvd obal trailer
Distributor v ČR:
Ústřední půjčovna filmů, Bontonfilm Česká republika, NFA - Národní filmový archiv
 
 
Jazyková verze:
česká
 
 
Distribuční verze:
česky
 
 
Zvuk:
mono
 
 
Obnovená premiéra v ČR:
11.7.2019
 
 
Přístupno:
od 18 let
 
 
Ohodnoťte
n12345
n678910
Zobrazit všechny herce a tvůrce filmu Spalovač mrtvol >
Film je součástí: Project 100

Řadit dle:  Bodů uživatele  |  Od nejnovějších  |  Podle hodnocení

Nejnovější komentáře k filmu

martin.stusak.9
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 29.4.2022
Mistrovské filmové dílo Juraje Herze dle   literárního počinu autora Ladislava Fuksy s   mistrovským hereckým koncertem Rudolfa   Hrušínského, který postavu ředitele   krematoria Karla Kopfrkingla zvěčnil tak   dokonale, že je, stejně jako jeho pojetí   Švejka, chtě nechtě, naprosto nepřekonatelný.   Jedná se o epickou prózu s grotesktními až   hororovými prvky, čemuž dal Juraj Herz   režijním umem sobě vlastním ohromnou sílu,   čemuž také pomohla kamera Stanislava Miloty.   Černobílý obraz byl využit ve vší své   dokonalosti a to i s použitím nejrůznějších   úhlů obrazu a tzv. rybího oka. Z vnitřního   myšlenkového přednesu Kopfrkingla při   hlubším vnímání skutečně až zamrazí. Smrt   je pojem a žeh osvobozením. Spojení se   šílenstvím války důmyslně překonává   veškerou absurditu doby právě v rámci psychiky   a konání. Likvidace vlastní rodiny a spálení   těl je plně v souběhu s nacistickou židovskou   otázkou. Tělem a duší je Kopfrkingl hodný   člověk a starostlivý otec od rodiny,   odmítající násilí ze strachu z války.   Jenomže propaganda udělá své a tak podlehne   nátlaku, uvěří nadřazenosti a nutnosti   zbavení se méněcenných lidí. Matka od rodiny   židovka, syn charakterově změkčilý. Dle   Tibetské filozofie navíc svůj čin osvětlí   jako pomoc pro vyšší zájmy. Do tohoto díla je   skutečně nutné se plně ponořit a vnímat   každičké vyřčené slovo. Co věta, to   myšlenka. Skutečně jde v takovém   atmosférickém marasmu své doby o spásu   lidstva? Sám Juraj Herz v koncentračním   táboře nějaký čas pobyl, takže do snímku   určitě přidal i něco svého. Pokud Kopfrkingl   či snímek jako celek působí odtažitě,   depresivně a zhnuseně, čímž nutí diváka od   toho odejít, paradoxně splňuje svůj účel.   Atmosféru nacistické doby, právě v kontextu se   židovskou otázkou, už asi silněji vytvořit   nejde. Reálný svět s iluzemi halucinogenních   snů v souběhu s realitou a fikcí. V rámci své   metaforické symbolicky docela složité filmové   dílo, ale kdo se tomu poddá a nechá se unášet   celým vyprávěním, plně se ocitne v duševním   strachu židů, co bude dál. Snímek, který by   měl být vlivem své výpovědi ceněn zlatem.
Puppet-Master
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 27.3.2021
Nadčasový film, vynikající kvality, od hudby   po herecké výkony, také režiséra, kostýmy a   další, aby se na nezapomnělo. Psychologický   průřez o morálce. Film by se měl povinně   dávat k studijním účelům - studentům.
jarda53
Hodnocení: 5 / 10
Přidáno: 26.2.2017
Film je tak na jedno shlédnutí a už se k němu   nevracet. Ani Chramostová ani Hrušínský nejsou   mojím šálkem kávy. Chramostová, do doby,   než, kdy se stáhla do domácího divadla těch   rolí moc nenahrála, snad stojí za zmínku   Past, Bílá paní, Tarzanova smrt. Hrušínský   toho prostoru měl přesto dosti, patří k   vrcholným hercům, co naše země nosila, ale   není důvodů z něj dělat modlu. Měl výhodu,   vlastnil charismatický hlas a k tomu stačí   talent a fištron. Děje ve Spalovači na film je   málo, možná by stačilo na divadle a to by asi   bylo hukot...
PavelNef
Hodnocení:
Přidáno: 13.2.2017
Nuda
Hrušínský se bez monologů prostě nemohl   obejít v 60 letech.Zbytečně to otravuje celý   film a máte pocit, že jste na rozhlasové   stanici recitačních básní a neskonalé nudy.   Nechápu když film plakáty lákal hlavně na   Vlastu Chramostovou se divák dočkal v podstatě   podvodu.
FLA
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 18.11.2016
Kdysi jsem viděl asi posledních 30 - 40 min.   snímku a teď viděl celý film. Ano má své   kvality je v lesčems originální, zajímavý,   temný, zlověstný atd. Ale nezaujal mě natolik   abych hodnotil větším počtem hvězdiček.   Herecké výkony všech herců velmi slušné,   pana Hrušínského netřeba zmiňovat zahrál to   výborně, ale i tak dávám 60%.
Krupe
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 17.11.2016
Tak PAN herec Rudolf Hrušínský trochu jinak,   aneb takový dost syrový a morbidní film, až se   ani nechce věřit, že vznikl u nás. Taky jej   minulý režim na dlouhou dobu uzamkl do svého   nepochopitelného trezoru.
Frolíček
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 12.6.2015
Schizoidní záležitost s ponurou atmosférou,   které vévodí Rudolf Hrušínský v hlavní   roli. Musím souhlasit s některými komentáři,   které zmiňují, že je role paní Chramostové   upozaděná. Pokud to tak režisér chtěl, tak   ano, ale zrovna jí je na pasivní roli docela   škoda. Zajímavé menší roličky tehdejší   omladiny - Vízner, Šulcová, Kraus a pro mne   neznámá herecká dvojice, která ztvárnila   děti hlavního hrdiny. Scény z bordelu...pardon,   masážního salonu, prolínající se s   rodinnými, zajímavé a vtipné. Konec s vizí,   kdy jde hlavní hrdina všechny osvobodit, mráz   běhal po zádech.
dobes.pavel
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 24.11.2014
Spalovač mrtvol
Nejprve ze všeho bych chtěl podotknout, že jsem   četl i knižní předlohu od Ladislava Fukse a   právě ta na mě zapůsobila o něco více než   samotný film. Navzdory tomu se filmu rozhodně   nedají upřit kvality v podobě povedené   psychologie postav (zejména výborný Rudolf   Hrušinský jako Karel Kopfrkingl) a občas   mrazivé astmosféry, která dle mého názoru je   v knížce ztvárněna ještě lépe. Z   prostředí spalovny o pohřební síně jsem tak   na větvi nebyl, což je asi způsobeno asi tím,   že této branže tak trochu dělám.
Máša13
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 31.7.2014
Nejprve
bych chtěl napsat,že ve dvou dnech jsem shlédl   tento film a Rozmarné léto a musím sklonit   hlubokou poklonu panu Hrušínskému.Je   neuvěřitelné,jak rozdílné postavy dokázal   fantasticky zahrát.Co se týká filmu   samotného,tak se mi velmi líbil.Výborná režie   a kamera,parádní herecké výkony,ponurá   atmosféra,na svou dobu odvážné náznaky.Jinak   prostě o bláznovi,kterému ještě více   hráblo:-)
Battisti
Hodnocení: 1 / 10
Přidáno: 1.7.2014
Na tento film jsem se chtěl dívat především   kvůli paní Vlastě Chramostové a velmi mě   zklamal. Roli manželky spalovače mohla paní   Chramostová o mnoho vyzvednout, kdyby dostala   prostor a divím se, že film byl psaný na   Hrušínského, který celou atmosféru unudil k   smrti a vlastně tam nic divákovi nedává.   Paradox je,že právě hlavní dobové upoutávky   tisku a novin lákaly právě na Vlastu   Chramostovou co by ženy spalovače a lze vidět,   že Vlasta Chramostová byla hlavní postavou a   ikonou filmu, na kterou tehdejší noviny lákaly   veřejnost. V tisku, jsou až A4 formátové   fotografie paní Chramostové. Rovněž jsem   očekával, že Chramostová bude hlavní   postavou, která bude děj táhnout a také mě   zklamalo, že režisér nepoužil tradiční   Wamp-styling,ve kterém by jistě působila   fenomenálně. Když tento styling mohla   podstoupit Nina Divíšková proč nemohla   Chramostová ?? Film byl od základu ochuzen o tak   velkou herečku, která v tomto filmu mohla mít   stěžejní hodnotu, kdyby jí byla dána šance   svou roli ženy spalovače rozvinout.
 

10 filmů, které komentovali někteří uživatelé co tento film
minih3073minih3073Angelika a sultán (1968) 
Angélique et le sultan n
minih37450minih37450Na dvoře je kůň, šéfe! (1988) [TV film] 
Na dvoře je kůň, šéfe! n
minih4622minih4622Bravados (1958) 
The Bravados n
minih43489minih43489Démon pomsty (1989) 
Pumpkinhead n
minih50683minih50683Rajónové blues (2005) [TV film] 
n
minih44777minih44777Pach krve 2: Cesta nikam (2007) [Video] 
Wrong Turn 2: Dead End n
minih52138minih52138Odpočívadlo (2006) [Video] 
Rest Stop n
minih40807minih40807Invaze světů (2005) 
H.G. Wells' War of the Worlds n
minih75250minih75250Bitva o Los Angeles (2011) [Video] 
Battle of Los Angeles n
minih40434minih40434Montana (1950) 
n


Hodnocení:n12345678910
Spalovač mrtvol (1968)Spalovač mrtvol (1968)Spalovač mrtvol (1968)Spalovač mrtvol (1968)
Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190571
Osobností: 697862
Fotografií: 763987
Plakátů: 376623
Obsahů a biografií: 178294

Poslední komentáře

Díkůvzdání (1998) [TV epizoda]

Díkůvzdání
Zatím asi nejlepší díl, co   jsem viděl z 1. série.   Hláška střídá hlášku,   celej díl jede   neuvěřitelně kupředu, co   dokáže udělat takové   Díkůvzdání:-)

Autor: FLA | Hodnocení: 9 / 10

Děvčátko (1978)

Děvčátko
Poněkud kontroverzní drama s   námětem nemálo podobným   filmu „Lolita“ (1962).   Příběh je údajně založen   na skutečných příbězích   více >

Autor: martin.stusak.9 | Hodnocení: 10 / 10

Ulovit miliardáře (2009)

Ulovit miliardáře
Tomáš Vorel je určitě   dobrý režisér a většina   jeho filmů se mi, pro jeho   docela osobitý přístup,   líbí, ale musím se   přiznat, že tohle více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 5 / 10

Satan přichází (1998) [TV epizod...

Satan přichází
Do kin míří horor a Eric a   Donna v tom vidí šanci se v   autě u filmu pomuchlovat, ale   Jackie a Kelso chtějí jet a   být s nima. Red Forman zas více >

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Učitelka tance (1998) [TV epizod...

Učitelka tance
Paní Formanová učí   "Hájda" tančit, protože   parta se chystá na   diskotéku. Výbornej je Blbso   a jeho taneční kreace,   pobavil i Fez. Celkově   zábavnej díl s dobrejma   frkama - 80%.

Autor: FLA | Hodnocení: 8 / 10