Duben
ohodnotit

Dech života

The Living Daylights

Další název:
James Bond 007: Dech života; Dych života; James Bond 007 - Der Hauch des Todes
Rok:
1987
Délka:
131 minut
Premiéra v ČR:
3.9.1992
„Slavný agent 007 v Bratislavě.“

Obsah filmu Dech života

 
KGB má nový ďábelský plán. Série atentátů se podle něj stává osudnou pro agenty nepřátelských tajných služeb. Jméno Jamese Bonda v tomto seznamu smrti samozřejmě nechybí. Agent 007 však zařídí v Bratislavě útěk generála KGB Koskova, který ve skutečnosti pracuje pro britskou tajnou službu. Koskov obviní z úkladů svého protivníka Puškina, ale vzápětí je unesen sovětskými agenty. Bond se nyní musí Puškina zbavit a Koskova zachránit.

Dalton je James Bond osmdesátých let. Nové příběhy agenta 007 díky němu získaly tempo akčních filmů. Bratislavu za totality musel John Glen natočit především ve Vídni.

 
TIP: Nastavení pořadí obsazení si můžete nastavit zde >>
režie:
John GlenJohn Glen  
hraje:
Timothy DaltonTimothy Dalton.....James Bond [43]   
Maryam d'AboMaryam d'Abo.....Kara Milovyová [26]   
Jeroen KrabbéJeroen Krabbé.....generál Georgij Koskov [42]   
Joe Don BakerJoe Don Baker.....Whitaker [51]   
John Rhys-DaviesJohn Rhys-Davies.....generál Leonid Puškin [42]   
Art MalikArt Malik.....Kamran Shah [34]   
Andreas WisniewskiAndreas Wisniewski.....Necros [27]   
Desmond LlewelynDesmond Llewelyn.....Q [73]   
Robert BrownRobert Brown.....M [65]   
Geoffrey KeenGeoffrey Keen.....ministr obrany [70]   
Walter GotellWalter Gotell.....generál Anatol Gogol [63]   
Caroline BlissCaroline Bliss.....slečna Monneypennyová [25]   
John TerryJohn Terry.....Felix Leiter [37]   
Virginia HeyVirginia Hey.....Rubavitch [34]   
Belle AveryBelle Avery.....Linda   
Catherine RabettCatherine Rabett.....Liz [26]   
scénář:
Richard MaibaumRichard Maibaum  
Michael G. WilsonMichael G. Wilson  
hudba:
John BarryJohn Barry  
Chrissie HyndeChrissie Hynde....."Where Has Every Body Gone?", "If There Was A Man" [35]   
kamera:
Alec MillsAlec Mills  
střih:
Peter DaviesPeter Davies  
John GroverJohn Grover  
dvd obal trailer
Distributor v ČR:
Lucernafilm - Alfa
 
 
Barevný:
Ano
 
 
Jazyková verze:
anglická
 
 
Zvuk:
Dolby Stereo
 
 
Ohodnoťte
n12345
n678910
Zobrazit všechny herce a tvůrce filmu Dech života >

Řadit dle:  Bodů uživatele  |  Od nejnovějších  |  Podle hodnocení

Nejnovější komentáře k filmu

charlie1612
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 26.4.2022
V pořadí patnáctá bondovka, zpracovávající   náměty románů „Chobotnička“ a „Dech   života“, a první s Timothy Daltonem. Ten se   měl objevit ve filmových zpracováních románů   Iana Fleminga již dříve, jako nástupce Seana   Conneryho ale byl v té době považovaný za   příliš mladého. Film je zpracován v   intencích série – plno akce, řada   zajímavých lokací (Anglie, Gibraltar, Maroko,   Rakousko, Spojené státy americké, Itálie),   velké množství postav. Předchozí nadhled,   sarkasmus a vtip byl však v řadě momentů   posunut spíše do komediální roviny. Nicméně   pobavil.
mikee007
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 26.11.2017
Další restart
A opět skvělý.
Po jednofilmové pauze se do   režisérského křesla vrátil osvědčený John   Glenn a do hlavní role obdržel od produkce   britského charakterního herce Timothy   Daltona.
Zatímco Connery měl ve své první   bondovce 32 let, Moore začínal v 45 letech,   Timothy Dalton byl v době Dechu života 43 let   stár a tak oproti přestárlému Moorovi vnesl do   příběhu opět mladistvější vzhled a   elán.
Režisér pochopil záměr produkce,   vrátit bondovkám opět více akce a přiblížit   se tak pojetí Seana Conneryho.
Děj bondovky The   Living Daylights se opět otírá o problém   Studené války a James Bond se v příběhu   dostane na obě dvě strany železné opony. Pro   našince je samozřejmě atraktivní, že část   děje se odehrává v tehdejším Československu,   konkrétně v Bratislavě.
Soudruzi sice měli   rádi hollywoodské dolary, ale neměli rádi   filmy o 007, už proto, že bojoval proti nim. A   tak se bratislavské scény natáčely ve Vídni.   I tak nás ale potěší žlutobílé Žigulíky   Veřejné bezpečnosti i výkřiky policistů v   naší mateřštině.
Nový Bond měl vyhlídky   zaujmout novou generaci, zajímavým hrdinou,   krásnými lokacemi i neutuchající akcí. Film   měl slušný úspěch a tak Timothy Dalton dostal   šanci i v dalším pokračování.
Titulní   píseň stvořila norská skupina Aha, která tou   dobou válcovala diskotéky celého světe   hitovkou Take on Me. Tou dobou už bylo zvykem,   že každý hudebník považoval za velkou čest,   když byl osloven pro takový prestižní úkol,   jako je zazpívat titulní song pro 007.
Pro mě   osobně je tato bondovka srdcovkou, i proto, že   jsem jí poprvé (byť se zpožděním) měl   možnost shlédnout v kině, jak se sluší a   patří.
A perličku na závěr. Lois Maxwell,   která už od první bondovky, DR.No hrála   sekretářku šéfa zpravodajské služby   "M", chtěla ve své práci pokračovat   i v tomto snímku s novým představitelem,   přestože už sfoukávala na narozeninovém dortu   šedesát svíček. Nabízela i to, že se kvůli   roli podrobí plastické operaci. Producenti jí   však slušně odmítli. Pochopili zcela   správně, že mezi čtyřicátníkem Daltonem a   šedesátiletou babičkou by nefungovalo to pravé   erotické pnutí a do role obsadili   šestadvacetiletou Caroline Bliss.
red.mann
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 14.4.2017
Bond č. 15, režie John Glen č. 4, Timothy   Dalton č.1. John Glen se odhodlal vyměnit   hlavní postavu a Timothy Dalton byl dobrou   volbou. Jak to Glen umí film plný akce. Film se   zčásti odehrává jako v Bratislavě (točeno ve   Vídni) a poté v Afganistánu. Pro mne to byla   jedna z lepších bondovek.
roox
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 27.4.2015
S novým hercem a v novém tempu
Timothy Dalton určitě není špatnej 007. Sice   jsem jej kdysi moc nemusel, ale postupem času mu   přicházím na chuť. Jeho Bond je prostě jinej,   né tolik jízlivej Moore, né tolik šarmantní   jako Connery, ani né takový "rváč"   jako Lazenby. Prostě je takovej normálnější,   nenápadnější, reálnější. Bondovka samotná   má dobrej spád i pestré lokace. Pro našince o   to zajímavější, že vidí sem tam   Československé reálie, z televize a rádia   slyší češtinu, vidí žigulíky VB a   náklaďáky ČSAD (byť si nemyslím, že by   jezdili v MANech). Dobrý hlášky, hračičky od   pana Q, krásné ženy a dobré jídlo = pro mne   2h v super společnosti.
thejduk
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 27.3.2014
Děj sice začíná v Bratislavě, ale Bond   zabrousí do luxusnějších lokalit. Ovšem nic   více než akčnost tu není a to mi na Bonda je   troch málo. Sympatický Bond nemůže vynahradit   ostatní méně sympatické a ne dobré herce v   roli darebáků - Pushkin, Koskov, Gogol a   další. Co by se stalo, kdyby hoši z VB Bonda   chytili.
martin.stusak.9
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 21.11.2013
Je druhá polovina 80. let a v pořadí 15.   bondovka je opět plná změn. V roli Jamese Bonda   se objevil Timothy Dalton. No konečně. Roger   Moore to opravdu už nemohl udýchat. Moneypenny   příjemně omládla, M, no, na to jsme si už   nějak zvykli. Jen Q je stále svůj a vesele si   stárne po svým. Tady se krapet více vyřádil a   jeho vynálezy dobře i pobaví. A s novým   představitelem Bonda nastává i jeho nové   pojetí. V duchu osmdesátek je snímek daleko   akčnější, je svěží, má tempo.   Potěšující změna. Případ začíná v   Bratislavě. A je příjemné v původním znění   slyšet češtinu a slovenštinu. Protože v době   totality to nebylo možné, točilo se ve Vídni,   proto ty odlišné tramvaje, ale na druhou stranu,   kromě nás, kdo to ve světě ještě ví? Kazí   to jen chybka na štítku, kterou Bond vezme v   kufru od čela. Bratislavia se skutečně   nepíše. Každopádně bondovská série nabrala   nový dech a je plná energie. Snad poprvé jsem s   plnou upřímností Bondovi fandil, když   likvidoval žlutobílé Lady s VB na dveřích.   Tam kde Moore mluvil, tam Dalton koná. Zkrátka   je opět určen nový směr, kterým se tvůrci   budou ubírat. A je to dobře.
PORTER
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 3.2.2013
Další bondovka tentokrát v podání nového   představitele Bonda T.Daltona.Opět nechybí   spousta propracovaných akčních scén   ,nejdříve ruský mlýkař s mléčnými bombami   pak honička se slovenskou policijí na horách a   jízda na ledě,bojová scéna v   Afgánistánu,volný pád letadlem a pak   fanatický prodejce zbraní s vlastním muzeem   světových bitev a figurín válečných   vojevůdců.Scéna Slovenských policajtů v   žigulíku jak honí Bonda byla dobře komická.
Akana
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 13.12.2011
Tak jsem se těšil, že si konečně na nějakém   Bondovu představiteli smlsnu jak je nemožný,   ale on i ten Timothy Dalton má svoje. Roger Moore   byl odvelen pět minut po dvanácté, takže by   asi jakákoliv změna byla k lepšímu, ale to   Daltonovu výkonu neubírá na lesku. Ani těch s   obavami očekávaných osmdesátkových akčních   stereotypů jsem se nějak nedočkal, Bond zůstal   Bondem i se svou elegancí a humorem. Slabší to   je s jeho protivníky a ani bondgirl nepatří do   zlatého fondu, ale příběh i akce mají šmrnc.   No a honička s "chlapcami z V.B." je   pro našince (kteří pamatují) samozřejmě   lahůdkou č.1.
Ondrus21
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 1.12.2011
Nemůžu si pomoct. Dalton se na tu roli prostě   hodí. Tohle je, řekl bych, jedna z   nejpovedenějších Bondovek. Sice mi tam trochu   neseděl ten až příliš milostný vztah.   Nicméně film je plný akčních i vtipných   scén. Hrozně se mi například líbilo, jak   rakouští pohraničníci koukali, když Bond a   jeho nová přítelkyně, utíkající z   Československa, podjížděli hraniční závoru   do Rakouska, přehodili přes ní cello a   oznámili, že nemají nic k proclení.
matej69
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 7.3.2011
Moora vystřídal Dalton a neni to vůbec   špatný...
Sympatickej vtipálek a zároven kus   chlapa - prostě Bond...
 

10 filmů, které komentovali někteří uživatelé co tento film
minih49338minih49338Keith (2008) 
n
minih83253minih83253Atrocious (2010) 
Atrocious n
minih47221minih47221Dobrodružství Sherlocka Holmese a doktora Watsona - Seznámení (1979) [TV film] 
Šerlok Cholms i doktor Vatson: Znakomstvo n
minih68341minih68341Namátková kontrola (1975) [TV inscenace] 
Namátková kontrola n
minih28210minih28210Astronautova žena (1999) 
The Astronaut's Wife n
minih151099minih151099Nitro Rush (2016) 
n
minih12436minih12436Milenci v roce jedna (1973) 
n
minih130400minih130400Admirál (2015) 
Michiel de Ruyter n
minih188486minih188486Rubikon (2022) 
Rubikon n
minih25709minih25709Street Fighter: Poslední boj (1994) 
Street Fighter: The Ultimate Battle n


Hodnocení:n12345678910

Podobné filmy

Spectre (2015)

 Spectre (2015)
Spectre n
 
Žánr: akční / dobrodružný / krimi
Země: Spojené státy americké / Velká Británie
Režie: Sam Mendes

(pokračování)

Skyfall (2012)

 Skyfall (2012)
Skyfall n
 
Žánr: akční / thriller
Země: Velká Británie / Spojené státy americké
Režie: Sam Mendes

(pokračování)

Quantum of Solace (2008)

 Quantum of Solace (2008)
Quantum of Solace n
 
Žánr: akční / dobrodružný / drama / thriller
Země: Spojené státy americké / Velká Británie
Režie: Marc Forster

(pokračování)

Casino Royale (2006)

 Casino Royale (2006)
Casino Royale n
 
Žánr: akční / dobrodružný / thriller / komedie
Země: Velká Británie / Česká republika / Spolková republika Německo / Spojené státy americké
Režie: Martin Campbell

(pokračování)

Dnes neumírej (2002)

 Dnes neumírej (2002)
Dnes neumírej n
Die Another Day
Žánr: akční / thriller / dobrodružný
Země: Velká Británie / Spojené státy americké
Režie: Lee Tamahori

(pokračování)

Jeden svět nestačí (1999)

 Jeden svět nestačí (1999)
Jeden svět nestačí n
The World Is Not Enough
Žánr: komedie / akční
Země: Spojené státy americké
Režie: Michael Apted

(pokračování)

Zítřek nikdy neumírá (1997)

 Zítřek nikdy neumírá (1997)
Zítřek nikdy neumírá n
Tomorrow Never Dies
Žánr: komedie
Země: Velká Británie / Spojené státy americké
Režie: Roger Spottiswoode

(pokračování)

Zlaté oko (1995)

 Zlaté oko (1995)
Zlaté oko n
GoldenEye
Žánr: špionážní / akční
Země: Velká Británie / Spojené státy americké
Režie: Martin Campbell

(pokračování)

Povolení zabíjet (1989)

 Povolení zabíjet (1989)
Povolení zabíjet n
Licence To Kill
Žánr: akční
Země: Spojené státy americké
Režie: John Glen

(pokračování)

Vyhlídka na vraždu (1985)

 Vyhlídka na vraždu (1985)
Vyhlídka na vraždu n
A View to a Kill
Žánr: špionážní / akční / dobrodružný
Země: Velká Británie


(pokračování)

Nikdy neříkej nikdy... (1983)

 Nikdy neříkej nikdy... (1983)
Nikdy neříkej nikdy... n
Never Say Never Again
Žánr: špionážní / akční
Země: Velká Británie
Režie: Irvin Kershner

(pokračování)

Chobotnička (1983)

 Chobotnička (1983)
Chobotnička n
Octopussy
Žánr: akční
Země: Velká Británie
Režie: John Glen

(pokračování)

Jen pro tvé oči (1981)

 Jen pro tvé oči (1981)
Jen pro tvé oči n
For Your Eyes Only
Žánr: špionážní / dobrodružný
Země: Velká Británie
Režie: John Glen

(pokračování)

Moonraker (1979)

 Moonraker (1979)
Moonraker n
 
Žánr: špionážní / akční
Země: Velká Británie / Francie
Režie: Lewis Gilbert

(pokračování)

Agent, který mne miloval (1977)

 Agent, který mne miloval (1977)
Agent, který mne miloval n
The Spy Who Loved Me
Žánr: akční / dobrodružný / špionážní
Země: Velká Británie
Režie: Lewis Gilbert

(pokračování)

Muž se zlatou zbraní (1974)

 Muž se zlatou zbraní (1974)
Muž se zlatou zbraní n
The Man With The Golden Gun
Žánr: špionážní / akční
Země: Velká Británie
Režie: Guy Hamilton

(pokračování)

Žít a nechat zemřít (1973)

 Žít a nechat zemřít (1973)
Žít a nechat zemřít n
Live and Let Die
Žánr: špionážní / dobrodružný
Země: Velká Británie
Režie: Guy Hamilton

(pokračování)

Diamanty jsou věčné (1971)

 Diamanty jsou věčné (1971)
Diamanty jsou věčné n
Diamonds Are Forever
Žánr: špionážní
Země: Velká Británie / Spojené státy americké
Režie: Guy Hamilton

(pokračování)

Ve službách Jejího Veličenstva (1969)

 Ve službách Jejího Veličenstva (1969)
Ve službách Jejího Veličenstva n
On Her Majesty's Secret Service
Žánr: dobrodružný / drama
Země: Spojené státy americké / Velká Británie
Režie: Peter R. Hunt

(pokračování)

Žiješ jenom dvakrát (1967)

 Žiješ jenom dvakrát (1967)
Žiješ jenom dvakrát n
You Only Live Twice
Žánr: drama
Země: Velká Británie / Spojené státy americké
Režie: Lewis Gilbert

(pokračování)

Thunderball (1965)

 Thunderball (1965)
Thunderball n
 
Žánr: dobrodružný / akční
Země: Velká Británie / Spojené státy americké
Režie: Terence Young

(pokračování)

Goldfinger (1964)

 Goldfinger (1964)
Goldfinger n
 
Žánr: akční / thriller
Země: Velká Británie
Režie: Guy Hamilton

(pokračování)

Srdečné pozdravy z Ruska (1963)

 Srdečné pozdravy z Ruska (1963)
Srdečné pozdravy z Ruska n
From Russia With Love
Žánr: dobrodružný / akční
Země: Velká Británie / Spojené státy americké
Režie: Terence Young

(pokračování)

Dr. No (1962)

 Dr. No (1962)
Dr. No n
 
Žánr: akční
Země: Velká Británie / Spojené státy americké
Režie: Terence Young

(---)

Dech života (1987)Dech života (1987)
Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190571
Osobností: 697863
Fotografií: 763987
Plakátů: 376623
Obsahů a biografií: 178291

Poslední komentáře

Děvčátko (1978)

Děvčátko
Poněkud kontroverzní drama s   námětem nemálo podobným   filmu „Lolita“ (1962).   Příběh je údajně založen   na skutečných příbězích   více >

Autor: martin.stusak.9 | Hodnocení: 10 / 10

Ulovit miliardáře (2009)

Ulovit miliardáře
Tomáš Vorel je určitě   dobrý režisér a většina   jeho filmů se mi, pro jeho   docela osobitý přístup,   líbí, ale musím se   přiznat, že tohle více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 5 / 10

Satan přichází (1998) [TV epizod...

Satan přichází
Do kin míří horor a Eric a   Donna v tom vidí šanci se v   autě u filmu pomuchlovat, ale   Jackie a Kelso chtějí jet a   být s nima. Red Forman zas více >

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Učitelka tance (1998) [TV epizod...

Učitelka tance
Paní Formanová učí   "Hájda" tančit, protože   parta se chystá na   diskotéku. Výbornej je Blbso   a jeho taneční kreace,   pobavil i Fez. Celkově   zábavnej díl s dobrejma   frkama - 80%.

Autor: FLA | Hodnocení: 8 / 10

Jak chutná smrt (1995)

Jak chutná smrt
Pokus o psychologický   thriller v režii Milana   Cieslara nemohl dopadnout   jinak, než jako řádnej   průser. Bohužel jsem nečetl   předlohu více >

Autor: topipig | Hodnocení: 2 / 10