Zari
ohodnotit

Truman Show

The Truman Show

Žánr:
Rok:
1998
Délka:
102 minut
Premiéra v ČR:
19.11.1998
„Život jako nekonečný seriál.“

Komentáře k filmu Truman Show

Řadit dle:  Bodů uživatele  |  Od nejnovějších  |  Hodnocení
Počet komentářů k filmu: 16
martin.stusak.9
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 16.1.2022
Zvláštní filmová studie   poukazující na otázku, jak   moc se odlišuje všední   život od života   prezentující se v televizi.   A to nejen o prožívání   svého vlastního života, ale   také kolik lidí dokáže   onen život sledovat.   Dokážeme se masově dívat   na život jednotlivce stejně   tak v realitě, jako   prezentovaného na   televizních obrazovkách?   Když například jdeme po   ulici, je nějaký rozdíl v   tom, jestli nás přímo   sleduje desítky přítomných   očí a nebo skrytých kamer   přenášející obraz pro   tisíce a tisíce očí   dalších? Co je vlastně   skutečný život? A jak   vypadá? Takové odpovědi se   snímek snaží zodpovědět a   nejen to. Truman Burbank,   kterého výtečně ztvárnil   Jim Carrey, žije od narození   život jako každý jiný a   přesto odlišný. A   samozřejmě nemá o ničem   ani tušení. Jenomže jak se   říká, tak dlouho se chodí   se džbánem pro vodu, až se   ucho utrhne, což jinak   řečeno znamená, že nic   netrvá věčně a tak jednoho   dne dojde k prozření.   Vyrovná se s tím po   psychické stránce? On ten   život před kamerami není   takový, jak vypadá, a v   podstatě je vše jedna velká   lež. Vše je autentické,   vše je překrásné, jen   někteří lidé jsou najatí   komparsisté. Dokonalý svět,   jaký si všichni přejeme,   ale jen zdánlivý. Tedy nic   než klam. Naivní sen o   životní idyle se satirickou   dojemností a skrytým   dramatickým podtextem mezi   zábavnými momenty. Něco   jako mikrokosmos   vytlačující upřímná   fakta v předstírané   autenticitě. Je to snímek   nádherně natočený a plně   ukazuje stav věci přesně   tak, jaký skutečně je.   Ohromná fúze klamavé   zábavy ohraničené   mediální satirou v rámci   odhalování typické   životní idyly mezi zdmi   vykonstruovaných lží a   přetvářek. Svým stylem   poukazuje na voyeurismus   každého z nás v rámci   stále nekončícího trendu   nejrůznějších televizních   reality show. Nastavuje tak   zrcadlo k určité   společenské vrstvě, což je   správný směr a zcela   neopodstatněný. Tohle není   zábavný snímek s gumovými   obličeji, jak to Jim Carrey   umí, ale jde o skutečné   sociální téma k   zamyšlení.
M.A.G.
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 4.10.2012
Nechtěl bych zažít, to co   hlavní hrdina v tomto filmu -   kažodpádně dobrý nápad na   film.
I když si   myslím, že kdyby tady   nehrál Jim Carrey, kdoví jak   by to celé dopadlo.
Duri86
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 3.12.2011
Jim Carrey trochu jinak. není   to film na který jsme od něj   zvyklý, ale to neznamená že   by byl špatný
volam.sa.pistik
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 19.1.2014
Hra na Boha
Tak obskúrne a nereálne, až   sa desíte toho, aké   pravdivé a možné to   skutočne byť môže. Je to   morálne? Desivé? Zvrátené?   Je to hra na Boha? Je to   darovanie šťastia, pretože   ten svet za stenou by bol   oveľa krutejší? Takto je to   obchod, šťastie a pokoj za   stratu svojho rozhodovania a   stratu súkromia? Natočili to   vlastne tak, že fenomén   reality šou a jej tvorcovia   musia mať z toho filmu   zmiešané pocity. Ono sa tu   krásne ukazuje tá bizarnosť   a akoby voyerizmus, že ľudia   sú schopní neustále   pozorovať iných, ich   šťastie i nešťastie, aj   keď je to vlastne hrané. A   strácajú záujem o život   svoj. A tí najatí herci,   čoho sú všetkého schopní   a nikdy ich nenapadne,   nerobím skutočne niečo   zlé? Ono nemôžem sa ale   hrať na moralistu, keby mne   hodil pod nos niekto milión   dolárov, ktovie ako sa   zachovám, vtedy ide svedomie   a morálka bokom a peniaze   majú neskutočnú moc. Celý   film bol neskutočne   zvláštny a vôbec mi   neprišiel ako komédia, skôr   ma desil. Z postáv ma   fascinovali hlavne dve. Meryl   (Laura Lenney) ako jeho   fiktívna manželka, ktorá na   začiatku hovorí, že je to   vlastne jej život a tiež za   príplatok ponúka   gýčovitým spôsobom rôzne   výrobky, navyše ako   ovplyvňuje Trumana. Desilo ma   to. Druhá postava je Christof   (Ed Harris) a jeho zvrátená   hra na stvoriteľa. Ako to   všetko obhajoval. Ako že   môže hocikedy odísť. Ako   presviedčal, že je to pre   jeho dobro. Možno áno,   pretože aj teraz sme   manipulovaní, či už   médiami, politikmi, vodcami,   kazateľmi, autoritami,   spoločenskou doktrínou.   Zaujímavé by bolo sledovať,   ako pokračoval tam vonku, či   by sa adapotoval do   skutočného surového sveta   tam vonku, alebo by jednoducho   neuniesol tiahu rozhodovania   sa. Jedna vec je istá,   originálny námet a skutočne   skvelo spracovaný film, kde   sa mi nechce veriť, že by to   natočili vlastní tí,   ktorých kritizuje najviac. A   nakoniec, prečo som nedal   plný počet, ale ten koniec   ma troška zaskočil a   príliš som ho nepobral.   POZOR, NEČÍTAŤ KTO NEVIDEL!   SPOILER! Nerozumiem, prečo ho   na tej lodi naprv chcel takmer   zabiť, zdôvodnením, že   zahráme tú hru dokonca   ("videli jeho narodenie,   môžu uvidieť aj jeho   smrť") a potom ho nechá   tak, až dopláva na koniec   kulís. Navyše Truman to   zobral až príliš v pohode.   Z toho konca som bol troška   zmätený
PORTER
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 3.4.2013
Zajímavá a vážnější   komedie s J.Carreyem než   obvykle,není tam tolik   komických scén ve kterých   dělá Carrey ty své   grimasy.Komediální drama ve   kterém hraje J.Carrey hlavní   roli v reality show které   sleduje celý svět.Výborný   herecký výkon J.Carreyho.
Chrustyn
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 7.4.2007
Zajímavý a velice kvalitní   film s výborným Jimem   Carreym, který se zde úplně   obešel bez svých šklebů   apod. na které jsme u něj   byli zvyklý. Opravdu hodně   povedený snímek. Co byste   dělali když byste zjistili,   že celý váš život byl   řízen někým jiným??
dobes.pavel
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 14.4.2009
Truman Show
Velmi působivá komedie o   muži, který je celý život   řízen někým jiným.   Nechyběla tady sranda, film   nenudil a celou dobu jsem ho   sledoval s velkým zaujetím.   K tomu také hodně přidal   skvělý herecký výkon Jima   Carreyho. Největším plusem   je však bezpochyby velmi   originální námět a tím   pádem i děj. Truman   netuší, že celý jeho   život je pouze fikcí a   všichni okolo jsou jen pouzí   herci. Záhy však nalezá   stále nová a nová odhalení   a je působivé sledovat jak   je ze všeho zmatený a   nešťastný. Nakonec se mu   však podaří uprchnout ze   zajetí. Závěr, kdy   rozmlouvá s Trumanem sám   ředitel této reality show,   navíc umocňuje veškeré   emoce. Jen bych filmu vytkul   to, že není ukázáno, co se   stalo s Trumanem po jeho   úniku.
rimmerova-motorka
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 11.7.2016
Mrazivá "komedie".   Trošku mi to připomnělo   jednu sci-fi povídku o   městě, které sloužilo k   průzkumům věřejného   mínění, prodeje reklam atd.   Každé ráno začínal znovu   ten samý den. V noci   obyvatelům odstranili   poslední vzpomínku a jen   pár vědoucích jedinců   řídilo experimenty ve stále   dokola se opakujícím   světě. Ten začatek, kdy   hrdina zpozoruje chyby a   netuší co se vlastně   děje...perfektní.
lebowski
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 1.1.2005
Skvělý film.Carrey je   výborný herec a dokázal to   nejednou.
matej69
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 11.4.2011
Skvělý nápad a dobré   obsazení - zpracování mohlo   být lepší.
Nedokážu si představit,   jak by někdo dokázal žít v   takovéhle reality show a   tenhle film mě docela   pobavil...
mikee
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 30.8.2007
Naprosto skvělý herecký   koncert Jima Careyho v   neméně působivém a   originálním počinu , který   nabízí pohled na to jakou   moc mají média a jak jim   lidé lehce podlehnou a   stávájí se jejich otroky ,   ale hlavně kam až je   člověk schopen zajít kvůli   penězům , sledovanosti a   moci totálně ovlivňovat   něčí život. Film se pomalu   rozjíždí a trvalo mi   chvíli než jsem se   zorientoval , ale to i   hlavnímu hrdinovi Trumanovi.   :-) Skvělá gradace snímku   pokračovala dál a dál až   se trochu zadrhla o poslední   scénu která ubírá snímku   z nejvyššího hodnocení   několik bodů. 80%
JanaOss
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 11.4.2009
Jim Carrey- to je opravdu   komik. Je to neskutečný   umělec v různých grimasách   a trapasech. Jeho filmy jsou   trochu   "šokující", ale   přesto je to prima zábava a   chlap, co má pocit, že je   pořád středem pozornosti   všech, to už je jen kapka v   moři jeho umění
I   když vůbec nejlepší je ve   filmech s dětmi a pro děti.
callaghan
Hodnocení: 5 / 10
Přidáno: 29.9.2010
Skvělá myšlenka, která se   ale dala zpracovat mnohem   líp. Navíc jako komedie   spíš jen průměrné. I   když musím uznat, že mě   potěšilo, že tu Carry   nehraje zase jen nějakého   bláznivého šaška jako v   jiných filmech.
giggle
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 25.9.2010
Po prvním shlédnutí jsem si   sama poznamenala   "Dokonalý, úžasný,   skvělý". Platí dodnes.   Film, který mě naprosto   strhl, u kterého jsem   chvílemi ani nedýchala a u   kterého si můžete vychutnat   herecký talent Jima Carreyho.   Výborný námět, perfektně   zahráno i natočeno. Filmový   zážitek, který doporučuju   všem, nejen těm, kdo si   myslí, že se Jim Carrey   dokáže jen pitvořit.
salsaverde
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 4.3.2009
dobry den, dobre rano...
Skvely namet filmu, ktory   okorenil herckym vykonom Jim   Carrey. Konecne druhy film   (prvy je Majestic), v ktorm ma   potesil, ze nerobi grimasy.   Ved mu to vo vaznej role   naozaj pasuje! Aj ked je to   skor smutna komedia, ma   dojimavy podton. V niektorych   fazach filmu som az   zadrziavala dych a zatinala   päste :) to vtedy, ked sa   rozhodol v zufalstve opustit   svoj ostrov, aj za cenu svojho   zivota. V tomto filme je velmi   dobra muzika i kamera.   Odporucam vsetkym - film si   pozriete na jeden dych.
panKaplan
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 12.5.2007
Carrey? Film o reality show?   Po skončení filmu, po   závěrečné scéně kdy   ***zde by přišel spoiler***   a jeho Otec se na něj dívá   ze svého "kapitánského   můstku" a ví, že   ***zde by byl další***, jsem   nemohl ani dýchat. A se mnou   celé kino. Byla to jedna z   přirozeně nejdojemnějších   scén v americkém filmu,   kterou jsem viděl. Asi   podobně jako když Forrest   Gump doprovází svého synka   do školy. Truman Show je   film, který přinese hodně   otázek - třeba tu, co na   světě je fikce a co je   pravda. A pochopitelně jestli   fikce a iluze není lepší   než realita. Famózní výkon   Jima Carreyho a Eda Harrise   jen podtrhuje moje   stoprocentní hodnocení.

Poznámka: Komentáře jsou řazeny podle počtu dosažených bodů jednotlivých členů, kteří je psali. To znamená, že čím více bodů má člen, tím je jeho komentář výše.

10 filmů, které komentovali někteří uživatelé co tento film
minih61975minih61975Flying Tigers (1942) 
Flying Tigers n
minih36295minih36295Doktorská pohádka (1982) [TV inscenace] 
Doktorská pohádka n
minih15761minih15761Pevnost (1983) 
The Keep n
minih38555minih38555Netvor z Černé laguny (1954) 
Creature from the Black Lagoon n
minih28537minih28537Zdivočelá země (1997) [TV seriál] 
n
minih23199minih23199Vzpomínky na Hvězdný prach (1980) 
Stardust Memories n
minih43825minih43825Válečníci (1999) [TV film] 
Warriors n
minih57228minih57228Správci osudu (2011) 
The Adjustment Bureau n
minih26573minih26573Křižovatka smrti (1998) 
Rush Hour n
minih26837minih26837Hľadači svetla (1971) 
Hľadači svetla n


Hodnocení:n12345678910
Reklama
Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Rande měsíce (Employee of the Month)

Rande měsíce
Employee of the Month

Naposled navštívené:
Rande měsíce (Employee of the Month)

Rande měsíce
Employee of the Month