Zari
ohodnotit

Truman Show

The Truman Show

Žánr:
Rok:
1998
Délka:
102 minut
Premiéra v ČR:
19.11.1998
„Život jako nekonečný seriál.“
Popis / Obsah / Info k filmu Truman Show
Mladý muž Truman Burbank žije v idylickém přímořském městečku Seahaven s manželkou Meryl. Pracuje jako pojišťovací úředník, sní o setkání s krásnou dívkou žijící na ostrově Fidži, ale trpí nepřekonatelnou fobií z hluboké vody. Touží cestovat, nemá však dost peněz, aby si to mohl dovolit. Poslední dobou si navíc začíná všímat podivných věcí, které se kolem něj dějí. Přímo před ním spadne z čisté oblohy reflektor, na pláži se ocitá uprostřed deště, který však dopadá pouze na něj a jeho nejbližší okolí, ve městě zahlédne žebráka, ve kterém pozná svého dávno mrtvého otce. Kdysi se na studiích zamiloval do Lauren Garlandové, která mu během schůzky na pláži tvrdila, že se jmenuje Sylvie a že vše kolem jsou jen kulisy a všichni kolem něj jsou jen herci. Schůzku však přerušil její otec s tím, že se stěhují na Fidži. A je to opravdu tak. Celý Trumanův život sledují miliony diváků po celém světě v nekonečném televizním seriálu, který se vysílá 24 hodin denně už od jeho narození. Celé městečko Seahaven je jen obrovská, dokonalá kulisa, kde je z centrálního řídícího střediska ovládáno vše, od jednání lidí až po počasí, a zaznamenáváno pěti tisíci tajnými kamerami. Přes všechna opatření si Truman stále jasněji uvědomuje, že něco není v pořádku.

Zdroj: Nova


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Truman Show
Na sklonku 20. století se v Hollywoodu objevilo několik snímků, které si s větší či menší přesností vzaly na mušku fenomén televize, stále více pronikající do běžných životů.

Prvním a patrně nejzdařilejším byla Truman Show (následovaly např. Pleasantville: Městečko zázraků a EdTV). Truman Burbank (Jim Carrey) žije spokojeně na malebném ostrově Seehaven. Má příjemnou ženu, úpravný dům, vzrušující práci v místní pojišťovně a vůbec nic mu neschází. Nebo ano? Stále neodbytněji se mu totiž do mozku vkrádají kacířské myšlenky na změnu. Jaké by to bylo žít někde jinde, za hranicemi ostrova, který nikdy neopustil. Jeho zprvu nesmělé pokusy o výlety se z nejrůznějších důvodů nemohou uskutečnit. Jako by mu někdo bránil ve svobodném rozhodování a určoval běh jeho života…

Satirická komedie Truman Show zkoumá hranice mezi reálným životem a fantazií, jež se dnes pro obyčejného člověka díky útočícím médiím nebezpečně rozmlžují.

Autorem scénáře byl Novozélanďan Andrew Niccol, který souběžně s natáčením Truman Show debutoval jako režisér pozoruhodnou autorskou sci-fi Gattaca.

Titulní postavu ztělesnil známý komik Jim Carrey, jehož nezvykle uměřený herecký projev přispívá k působivosti snímku.

Za zmínku stojí i další herečtí představitelé, zejména Ed Harris v úloze „Boha stvořitele“, režiséra a producenta Christofa, který Trumanův život řídí a ovládá, a Noaha Emmericha jako Trumanova nejlepšího přítele Marlona.
Režisérem byl australský tvůrce Peter Weir (nar. 1944), v jehož početně skromné filmografii najdeme řadu pozoruhodných titulů, jež vedle zábavy dokážou poskytnout i podnět k zamyšlení (např. Svědek, Společnost mrtvých básníků, Zelená karta, Beze strachu).

Zdroj: ČT


Popis / Obsah / Info k filmu Truman Show
Pojištovací agent Truman Burbank působí na první pohled docela normálně. Jenže on je přesvědčen, že je televizní hvězdou; kterou kamery snímají 24 hodin denně.

Autor/Zdroj: /reklamní materiály distributora


Truman Burbank si po léta myslel, že je jedním z řadových obyvatel úhledného amerického městečka, s příznačným názvem Seaheaven (Mořský ráj). Jenže pravda je zcela jiná a on ji zpočátku nechce uvěřit. Ve chvíli, kdy se narodil, stal se hrdinou a hvězdou přímého televizního přenosu. Každý jeho krok zaznamenávaly a až dosud zaznamenávají kamery. On sám je "neherec", ale všichni kolem - rodina, přátelé, sousedé, spolupracovníci - ti všichni přesně znají své role. Píše jim je na tělo režisér, jenž svému pořadu propadl jako droze. To, co Truman považoval za domov, je ve skutečnosti neuvěřitelně rozsáhlé televizní studio. V něm se odvíjí Trumanův pravdivý životní příběh, sledovaný
milióny diváků 24 hodin denně, 7 dnů v týdnu, celých 30 let. Vítejte na kanále Truman Show. Dívá se celý svět, protože tvůrce je mistrem ve svém oboru...

Tvůrčí setkání tak živelného komika, jakým je Jim Carrey, s Peterem Weirem, režisérem filmů Gallipoli, Svědek či Společnost mrtvých básníků, bylo přinejmenším překvapivé. Výsledek jejich spolupráce uspokojí nejen příznivce obou, ale potěší všechny ty, kteří mají chuť se smát, když je čemu a proč. V tomto případě velice originálnímu příběhu se zřetelným ironickým podtextem, skvělému hereckému výkonu hlavního představitele a promyšlené režii. Právě TRUMAN SHOW, která se stala událostí amerického filmového léta, přesvědčila Miloše Formana, aby i on obsadil Jima Carreye ve svém připravovaném snímku.

Autor/Zdroj: /reklamní materiály distributora


Film Truman Show prozkoumává moc médií a stále méně zřetelnou hranici mezi skutečností a jejím mediálním či virtuálním obrazem. Truman Burbank totiž až téměř do svých třiceti let netuší, že od narození žije v obrovských filmových ateliérech a že je hvězdou TV seriálu s celosvětovou popularitou a vysokou sledovaností…
Kino ART

Autor/Zdroj: /


Popis / Obsah / Info k filmu Truman Show
Americký film Truman Show patří ke snímkům. prozkoumávajícím v poslední době moc médií a stále méně zřetelnou hranici mezi skutečností a jejím mediálním či virtuálním obrazem (mj. Síť, Hra, Vrtěti psem). Scenárista Andrew Niccol a režisér Peter Weir přišli s velmi neobvyklým příběhem muže, který až do svých devětadvaceti let netulš, že od narození žije v obřích ateliérech a že je hvězdou televizního seriálu s celosvětovou sledovaností. - Nad životem Trumana Burbanka má absolutní kontrolu tvůrce seriálu, režisér a producent Christof. Díky nepředvídaným událostem však "hrdina" odhaluje šokující skutečnost a postupně si skládá své vzpomínky do správných souvislostí: je dvacet čtyři hodin denně sledován soustavou skrytých videokamer; všichni lidé kolem něj, včetně matky, manželky a nejbližšího kamaráda, jsou herci v perfektně organizované show. Vní je "opravdový" jen Truman sám (odtud jinotaj, skrytý v jeho jménu - truc man). Největším problémem ovšem nakonec není uvědomit si pravý stav věcí, nýbrž odhodlat se a opustit falešný, avšak zároveň bezpečný a dokonalý svět. - Snímek je inspirován četnými americkými
seriály, založenými na snímání reality, např. z policejních nebo ze záchranných akcí (mj. The Real World či Cops, jehož některé díly byly u nás uvedeny na videu pod názvem Policajti). Vyprávění v závěru nečekaně přerůstá v moderní alegorii biblického motivu. Paralela s vyhnáním z ráje (zde jde ovšem o dobrovolný) odchod, filozofické zavržení Boha-Stvořitele) se však jeví jako přiliš silná pro příběh, jenž je z větší části pojednán jako fantaskní, bizarní a spektakulární drama se satirickým podtextem. Nicméně nesporná působivost snímku je výsledkem promyšlené práce s postupným odhalováním skutečností
(i s přihlédnutím k předběžné informovanosti diváků o zápletce) a s ukázněným hereckým výkonem Jima Carreyho, jenž konečně (dokazuje, že jeho výrazový rejstřík přesahuje zběsilé komediální pitvoření.

Autor/Zdroj: /Filmový přehled


Zdá se mu, že prodávají jeho život. Má pocit, že ho sledují - a má pravdu! Budete se s ním smát i plakat, budete ho milovat jako Forresta Gumpa! Jim Carrey v existenciálním dramatu, mixovaném s bitter komedií o kolosální manipulaci století.


Píše se desetitisícídevítistýdevatý den jeho života v gigantickém nonstop přímém přenosu. Více než třicet let uplynulo od chvíle, kdy si ho Společnost vybrala k adopci z pěti nežádoucích těhotenství a ještě žádné nechtěné dítě to nevědomky nedotáhlo tak daleko. Pět tisíc skrytých televizních kamer ho od erární kolébky provází každý den, každou vteřinu jeho života (snad jen s výjimkou nutných time outů na reklamy, když si odskočí na malou) a dodává tak čerstvou potravu téměř dvěma miliardám čumilů, kterým nestačí jejich vlastní obnošené životy. Jeho svět je v jistém smyslu falešný a on je jeho jedinou opravdovou součástí. Nebo je to možná naopak?! Neboť všechno, co je v tomto podivném světě, může být pouhé zdání toho, co by mohlo být skutečností, kdyby to náhodou nebylo něco úplně jiného. Jak čiré, prosté a srozumitelné, že? Ale i ti, kteří to dosud nepochopili (a nedivil bych se, kdyby jich nebylo málo) by teď měli radostně zvolat: Ať žije globální manipulace a radostné vymývání mozků! Ať žije Truman Burbank! Rozsviťte slunce, seřaďte kompars - Welcome to the Truman Show!

VĚZEŇ MOŘSKÉHO RÁJE

Seaheaven je miloučké pobřežní městečko, nad jehož topografií by se urbanisté z Disneylandu zalykali nekontrolovatelnými orgasmy. Všechny úpravné ulice tu vedou k oceánu, milí lidé si tu činorodě přejí "dobrý den", "dobrou noc" a "dobré jitro", všichni poletují po Seaheavenu s optimistickými úsměvy, jakoby cítili, že to všechno by snad mohl někdo natáčet. A taky že ano! Ostatně to ví všechny děti a dospělí, i trafikant, u kterého si Truman Burbank pravidelně kupuje Elle i jeho žena Meryl a sousedi, se kterými se zdraví každé ráno cestou do práce. Všichni komparsisté dodržují pečlivě propracovaný scénář, všichni milují Trumana Burbanka, neboť on je v téhle megashow hlavní superhvězdou. Celý Seahaeven ví, že je vlastně jediným obrovským televizním studiem - jenom Truman dosud netuší, že žije na monumentálním jevišti, je jediný, kdo nezná svoji roli a neví, že hranici jeho světa tvoří iluzorní forbína. A nebýt jisté Lauren Garlandové (která pro něj měla slabost a tak mu řekla několik zásadních vět mimo scénář) a jeho touhy zajet si jednou na Fidži, možná by v téhle iluzorní mýdlové superbublině byl jednou pochován, za dojatého posmrkávání poloviny zeměkoule, truchlící nikoli nad jeho vetchými ostatky, ale protože jí skončila největší televizní seriálová show století. Jenomže Truman tenhle podfuk včas prohlédl a rozhodl se prozkoumat svět za kulisami. Mogul magalomanickéhon televizního entertainmentu Christof se ale nemíní jen tak lehce vzdát režie ani své hvězdy a použije nejtěžší kalibry virtuální reality, kterými chce prchajícího zoufalce Trumana zastavit.

PODRAZ NEBO BÁJEČNÝ TELEVIZNĺ SVĚT?

Čtvrtstoletí uplynulo od doby, kdy Paul Newman a Robert Redford připravovali svůj Podraz na křiváka Doylea Lonnegana. Byla to tehdy poctivá "rukodělná" práce, geniální mystifikace, jaká se dnes již hned tak nevidí. Namísto střihounů ve starém dobrém retro stylu totiž nastoupila televize, jako médium se stigmatem všehoschopného manipulátora, které hollywoodští scenáristé vycizelovali až do podoby modelového hollywoodského záporáka. V Hrdinovi proti své vůli měla tato mystifikace ještě komorní rozměr individuálně ujeté lidské existence, zatímco v poslední bondovce Zítřek nikdy neumírá již mediální terorista Elliot Carver připravuje třetí světovou válku, aby měl co vysílat ve své obří síti satelitních vysílačů. Starý dobrý Goldfinger vypadá proti tomuhle úchylovi jako neškodný pasáček vepřů, zato duchovní otec morbidní Trumanovy show Christof by s ním mohl klidne sedět na základce ve stejné lavici. Ve Městě šílenců dává lekce z manipulace veřejného mínění televizní reportér Dustin Hoffman, který vzápětí s Robertem De Nirem vymýšlí fiktivní válku, aby média (v čele s televizí) odvedla pozornost od zkompromitovaného prezidenta (Vrtěti psem). Může se pak v téhle situaci někdo divit šmírákovi Christofovi, že si z latentního monitorování Trumanova života udělal velkolepou živnost?

SHOW MUST GO ON!

Navzdory snadno predikovanému ději (Truman odhalí pravdu a bude se snažit uniknout), je jedním z nosných pilířů snímků právě originální námět a scénář. Existenciální téma si novozélandský scenárista Andrew Niccol (jenž v tomto případě údajně vycházel z vlastní paranoie) vyzkoušel již ve svém autorském sci-fi debutu Gattaca, a zdá se, že v těchto tóninách dokáže vybalancovat znepokojivé otázky napříč filmovými žánry. Kromě výchozího nápadu (za který si určitě zasloužil svůj honorář) je jeho scénář fascinující iluzí s řadou srozumitelně provokujících kontextů, inspirativních metafor, emocionálních výzev a ironických paralel. Truman Show je sofistikované komediální drama, které má komplikovanější srukturu a myšlenkový potenciál, nežli se na první pohled zdá. Problémy se tu neřeší kopanci a ranami pěstí, ale jsou nastolovány a pointují do otázek po smyslu a původu věcí, o kterých jste dosud možná tajně pochybovali, ale báli jste se to přiznat. Pohnutý příběh Trumana Burbanka zasadil Niccol původně do New Yorku, režisér Peter Weir (Gallipoli, Společnost mrtvých básníků) uvažoval o postavení fiktivního městečka Seaheaven v losangeleských ateliérech, ale pak specialisté na lokace projeli Kalifornii i Floridu a nedaleko Tampy konečně našli dokonalé rodné město Trumana Burbanka, neoviktoriánský "skansen" Seaside. Truman Show je pro sólového superklauna Jima Carreyho vyjímečnou příležitostí dokázat, že umí zkrotit své maniakální grimasy a od Ice Ventury, Masky a Blbého a blbějšího se posunul dál, směrem k charakternímu herectví. Trumana Burbanka dokázal zachytit v jeho chlapecké zranitelnosti i zarytém odhodlání raději zamřít, nežli "hrát" v dalších epizodách Christofova pošahaného seriálu. Roli temného televizního boha v démonické rádiovce (s příznačným jménem Christof) rutinně zvládl skvělý Ed Harris, jenž má natrénováno z řídícího centra kritického letu Apolla 13 a mezi stovkami televizních monitorů se evidentně cítí jako ryba ve vodě. Weirova alegorie ovšem není pouze o konstrukci virtuálního světa, ale především o skutečném životě a emocích, které ho naplňují. Na druhé straně mě ovšem napadá, jestli náš život není vlastně jen fikce. A jestliže ano, kdo asi vymýšlí zápletky? A jak ho přesvědčit, aby zařídil, aby mi zvedli gáži! Jestliže se perete s podobnými otazníky, nenechte si skvělou Trumanovu show uniknout - ale nečekejte, že vám na ně odpoví!

Autor/Zdroj: Šobr Michal/Cinema


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama
Reklama