Duben
ohodnotit

Šakal

The Jackal

Další název:
Der Schakal
Žánr:
Rok:
1997
Délka:
125 minut
Premiéra v ČR:
19.2.1998
„Irský terorista společně s agenty FBI na stopě nepolapitelného zabijáka Šakala, který chystá atentát ve Washingtonu.“

Komentáře k filmu Šakal

Řadit dle:  Bodů uživ.  |  Od nejnovějších  |  Podle hodnocení
Počet komentářů k filmu: 26
BinLADIN
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 7.8.2009
Dosti povedené   přepracování slavného   díla parádní je obsazení   tento film se v celku dost   povedl.Skvělá práce herců   dává tomu filmu pěkní   náboj
satyr
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 26.5.2010
To je jeden z mých   oblíbených filmů.Bruce   Willis ztvárnil roli   profesionálního vraha   naprosto dokonale.Nelze   opomenout ani Richarda Gere v   roli odsouzeného teroristy a   ani Sidneyho Poitiera v roli   šéfa FBI.Ten film je   skvělý!
DoubecekJan
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 2.11.2008
Vynikající herecké výkony   a působivý děj.Prostě film   který stojí za to se na něj   podívat.Prostě vynikající.
artcrime
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 15.2.2005
hersvec.spicka mezi timhle   zanrem
Federer
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 30.8.2014
Pro mě jednoznačně lepší,   než původní film s Edwardem   Foxem.
Bruce Willis je   tady fenomenální, je to   jedna z jeho nejlepších   rolí vůbec, opravdu se do   toho vžil a zahrál to   geniálně. Nic proti panu   Foxovi, ale na Bruce prostě   nemá.
Richarda Gerea   nemám zrovna v lásce a i   tady mi byl vrcholně   nesympatický, nemohl se   vyrovnat charismatu Bruce   Willise. Za zmínku stojí   dobrý Sidney Poitier.
Ani Gere mi však nemohl   pokazit skvělý zážitek z   tohoto filmu a dávám   zasloužených 10/10.
Zdenek88
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 19.8.2009
Tento film se mi moc líbyl,   je plný napětí a   nečekaných zvratů, dobrý   příběh a skvělé herecké   obsazení.
Bill_Goldberg
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 20.11.2007
Uděláme si rychlostní test !
Tak tenhle film už jsem   viděl stokrát a dodnes mě   neomrzel ... Proč to jen   každej Willisovi přál , aby   tu svou misi dokončil ??? Ta   jeho chladnost z něho dělá   docela sympaťáka a ty jeho   nezapomenutelný hlášky jako   - máš asi 20 minut života ,   když dáš ruku pryč tak 5   minut - nebo a teď si   uděláme rychlostní test ,,   co to znamená ??? ,, aby jsi   vyběhl !!! Oproti jiným   filmům které ke konci   většinou ztrácí dech , je   tady potřebná gradace a   napětí až do konce .   Prostě dobrej film !
JOWO
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 12.10.2008
Je to jeden s prvych filmou   krory som videl s Willisom a   ten sa mi v ulohe sakal velmi   pacil... vo filme boli velmi   dobre uvedene vztahi medzi   policou a mafiou tento film je   fakt velmi dobry ... mali by   ste si ho pozriet
enejčel
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 12.8.2015
Ikdyž Bruce Willise i   Richarda Gerea pokládám za   průměrné herce, zde   sestavili skvělou dvojici.   Willis v roli záporáka a   Gere naopak v roli klaďase.   Scénář je dobře   zpracovaný, každá postava   má svůj charakter, každou   si oblíbíte. Příjemný   akční film, velice mě   bavil.
roox
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 20.4.2018
Dnes už klasika
I když remake, za mě OK,   nemám problém. Kvalitní   knižní předloha, kvalitní   osazeni, hlavně skvělý   Bruce hrajíciho pěknýho   hajz.a, prostě fajn film co   neminu, když je v bedně,   jako teď ;-)
mildaaxe
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 8.8.2010
Šakal je nejlepší (a taky   nejdražší) muž ve svém   oboru, kde se pohybuje už   dvacet let. Jeho nejnovější   zakázka zní opravdu lákavě   – 70 000 000 dolarů (tyvole   to je nul:-) za odstranění   jedinýho cíle. Je jasný že   za ty prachy to nebude nic   snadnýho. Šakal je však   profesionál každym coulem a   práci má pěkně předem   promyšlenou, všude se jenom   mihne a je pryč, než vzbudí   nějaký podezření. K tomu   používá spoustu masek, pod   kterejma bych ho upřímně   opravdu nehledal a taky   vybavení za pěkných pár   stovek tisíc. Přeci jen, je   ten nejlepší… Na stopě mu   jsou však spojené síly   americký FBI, ruský, tušim   MVD a ještě jedné, docela   neobvyklé osoby – totiž   bývalého člena IRA   propuštěnýho na svobodu   právě jen kvůli týhle   akci. Šlapou sice Šakalovi   na paty docela fest, ale on je   přeci jenom pořád o krok   napřed a Den D se   nezadržitelně blíží…
Tvůrcům se povedlo   natočit napínavej thriller,   kde jsem si skutečně   užíval Šakalovi metody a   hlavně jeho dokonalý   převleky – a že jich je   docela dost, odhadem tak 6 –   7, což jeho vizáž dokonale   změní. Obsazení táhnou   tři velký jména – Bruce   Willis v neobvyklý roli   pořádnýho parchanta, Richar   Gere jako bejvalej   příslušník IRA a Sidney   Poitier jako agent FBI.
Filmu se samozřejmě   nevyhnuli jistý klišé, i   když jich tu není na   americký poměry zase tolik   – musim rozhodně vyčíst   takový ty pro Amíky typický   věci – pokud se ve   vyšetřovacím týmu objeví   zrádce, samozřejmě to není   Američan, pokud se mučí   vězeň, samozřejmě to nejni   v americký věznici, ale asi   si na takový věci budu muset   zvyknout, nejni to rozhodně   zase tak závažnej problém.   Mrzí mě taky lehce   překombinovanej konec (mrtvej   je snad mrtvej dohajzlu ne?!),   ale musim zase vyzdvihnout   závěrečnou přeměnu   ledově klidnýho Šakala ve   vypsychlýho, zraněnýho a   lehce béčkovýho gangstera,   kterážto má z hlediska   předchozího děje svoje   opodstatnění. A na závěr   jsem si nechal Jacka Blacka   – tenhle kluk je vážně   borec, všude se chová   víceméně stejně a téměř   všude jsem z něj nadšenej.   I tady:-)
killy
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 15.12.2007
Je to celkem působivý   snímek, žádná nuda.   Nejedná se sice o nějaké   veledílo, ale i tak je film   napínaví a kvalitně   obsazený.
tuwanakha
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 20.1.2005
Román Freda Forsytha   "Den pro Šakala"   byl kdysi výborně zfilmován   angličany. Byl jsem moc   zvědav co s námětem   provedou amíci. Bruce je   prostě super, je vidět, že   tu roli miluje a užívá si   ji s náruživostí   profesionálního hráče.   Škoda jen toho stupidního   konce - superprofík Šakal   má všechny na lopatě,   situace ve které se ocitl už   nejmíň stokrát a on jí   pohnojí jako začátečník?   Ale no tak, tohle přece není   pohádka, ve skutečnosti to s   tím dobrem a zlem není tak   jednoznačné jak si amíci   myslí. Pokud by Šakal   vyhrál stejně jako jeho   předobraz mohl být film   přelomový. Takhle jde pouze   o další akčnák, kde   diskutabilní klaďas,   kterého hraje slizoun Gere   nakonec přežije. A dětičky   mohou klidně spát a fanynky   šedivého Richarda roní slzy   štěstí...
jarda53
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 6.9.2013
Ve Francii přibývaly   atentáty na generála a vše   je podle skutečnosti, v   amerických podmínkách je   příběh akčnější s   hromadami mrtvol, které má   na svědomí, placený   zabiják Willis, který je   najat k zabití osoby z   vládních kruhů. Gere jde po   krví značené cestě,za   hvízdotu kulek, brodí se   krví, žije jenom tím, že   teroristu musí zastavit a   zneškodnit, nejradši na   věky. Nevím jestli takový   příběh je pravděpodobný v   reálném životě, v Americe   asi ano, tam jsou o padesát   let před námi. Film nemá s   francouzským Šakalem nic   společného ale oba filmy   mám rád. Zabijáka Willise   můžeme vidět v různých   převlečeních a skvělá je   finálová konfrontace v   metru. V Praze si to nedovedu   ani představit...
M.A.G.
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 12.1.2010
Konečně jsem to zhlédl   úplně celé :-)
Celkem dobrý akční   snímek.Celou dobu jsem fandil   Šakalovi,měl to pěkně   promyšlené a škoda,že mu   to nevyšlo.Dost dobré byly   ty jeho převleky.B.Willis v   roli Šakala byl výborný-no   prostě klasický Willis.
Kuvik
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 25.12.2009
Skvelý B. Willis tentoraz v   zápornej role nájomného   zabijaka. Willis nepatrí   príliš medzi mojich   obľúbených hercov, no v   tomto filme ma zaujal.   Smrtonosná pasca a dokonalý   akčný hrdina John McClane ma   príliš nebaví. naproti tomu   R. Gere v tomto filme tentoraz   herecky nič moc, navyše sa   mi ani nepáčila jeho rola   "premúdreného"   bývalého teroristu, ktorý   sa teraz hrá na nejakého   akčného agenta FBI. Samotný   film je veľmi dobre urobený,   výborné akčné scény,   dobrá hudba, ak by tam nebol   R. Gere a ak by nebol   napísaný taký blbý scénar   pre rolu Declana Mulqueena   hodnotil by som tento film   lepšie.
AcidBurn
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 12.10.2005
Není Jackal jako Šakal...
Remake Šakala z roku 1973 se   zpočátku vyvíjí slibně,   ale postupem času děj   skřípe čím dál víc.
Rozdíl oproti   "původní" verzi   tkví v tom, že zatímco v   původním filmu policie   dostane Šakala pomocí   logické dedukce a jen na   konci mají trochu štěstí   (uvidí otevřený okno a   DeGaulle se sehne, takže   Šakal mine), v remaku řeší   dvojka Gere a černošský   detektiv všechno doslova   "po haluzi".   např.Gere přijde do baráku   zavražděného výrobce   stojanu, uvidí plány asi tak   10 vteřin - jó, to je   podstavec na kulomet...a to,   jak přijdou na to, že   terčem je první dáma -   prostě děs. Korunu tomu   nasazuje konec filmu.
I pokud akceptujete to,   že Šakal musí umřít   (protože umřel i v původní   verzi), konec tohoto filmu je   naprostá pohroma.
Takže pokud si chcete   vychutnat remake, vypněte ho   tak 3 minuty před koncem.   Pokud se podíváte na   původního Šakala, budete   jen litovat toho, kolik   zpočátku dobrých nápadů   vyšlo v remaku vniveč.
Alix
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 6.6.2010
Není to špatné. Bruce   Willis, jako nelítostný a   velice inteligentní zabiják,   je skvělý, Richard Gere tam   má méně prostoru, ale jako   protivníci se dobře   doplňují. Willisovo charisma   je tady ovšem větší,   takže divák má asi tendenci   se víc přiklánět na jeho   stranu, což z etického   hlediska samozřejmě není   správné, ale co s tím   nadělám?
Agostino
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 19.12.2009
Nie je príliš veľa filmov,   kde by hral Bruce Willis   nájomného vraha. Dej je   dramatický a napínavý, sú   tu perfektné akčné scény o   predovšetkým veľmi   zaujímavé herecké   obsadenie.
wena
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 19.2.2020
Tak Bruce jak super   záporňák to se vážně   povedlo ale jako klaďas do   takového žánru se za mě   Richard Gere nehodí. Působí   na mě moc hodný ale to mám   asi spojený s jeho   obsazováním v romantických   filmrch.
halounak
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 25.11.2008
Zlatý knižní Šakal, který   si vystačil s jedním   výstřelem a nepotřeboval   hned takový dělo. Přijde mi   že by se bez něj Bruce   úplně obešel. Celý film je   takový moc americký. Richard   Gere byl nevýrazný. Jediný,   co se mi na filmu opravdu   líbilo, byla hudba...
xjert02
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 18.1.2005
Věčná škoda
Námět s ohromným   potenciálem se rozplynul v   niveč. Propuštěnej   terorista a přiblblej   americkej konec. Místo toho,   aby to tam Šakal pořádne   porovnal, jej zabijou.   "Chytrej terorista",   kterej skoncil v lochu,   zneškodní chlapa, kterej   "dělá 20 let v kšeftu,   kde se chyby   neodpouští". Jak se   teda chudák do toho lapáku   dostal. Trochu postavený na   hlavu. Nebo 8 let nestřílel   a "ukaž mi jak funguje   optika". Nebýt Bruce a   jeho převleků tak to   nestojí vůbec za nic.   Ještě je dobrej chlápek, co   mu staví otočný rameno na   kanon. Ale jsou tu i dobrý   hlášky. Původní film z   roku 73 je prý ohodně   lepší, tak se těším, že   mi to spraví náladu.
klasifikátor
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 1.4.2020
Docela dobrá adaptace   slavného románu Fredericka   Forsytha "Den pro   Šakala". Děj se   přesunul z Francie počátku   60.let do 90.let v USA změnil   se cíl politického atentátu   jeho motivy ale co se týká   metodiky činů a postupů   nájemného vraha i způsobu   pátrání po něm drží se   tvůrci literární předlohy   dost přesně. Film je opravdu   dobře natočený a   reprezentativně obsazený   hollywoodskou elitou na čele   s triem Willis Gere a Poitier   ale přesto se mi určitě   víc líbila   britsko-francouzská filmová   verze z roku 1973 s Edwardem   Foxem Derekem Jacobim a Mich.   Lonsdalem. Tenhle film mi   přišel trochu hollywoodsky   vyumělkovaný.
Duri86
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 8.7.2012
Jako thriller nijak oslnivý   film , pár slušných scén ,   Bruce Willis výborný,   nejpůsobivější scéna jak   rozstřílí Jacka Blacka.   jinak průměrný filmek
Chrustyn
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 30.10.2007
Poměrně slušný remake,   který se od originálu liší   skoro vším. Což je dobře   ne? Bohužel už není tak   působivý ani propracovaný.   Spíše průměrný akční   thriller na sobotní večer.
Shadow
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 17.1.2005
Při razii ruskými policisty   je zabit člen ruské mafie.   Jeho bratr se rozhodne najmout   za sedmdesát milionů dolarů   světoznámého Šakala. Super   nájemného vraha. Pracuje   sám. Ten, kdo ho viděl,   nepřežil. Fotografie nikdo   nemá. FBI přesto musí   roztáhnout své sítě, aby   ho našli. Má být údajně   najat na vraždu ředitele   FBI. Nikdo netuší, že cíl   je někdo úplně jiný.
Vznikne americko-ruský   tým. Sidney Portier a Diane   Venoraová. Přesto jsem za   celý film nepochopila k čemu   jim tam byla ona. Šakal bez   potíží zabil.
Šakal   cestuje z Ruska do USA přes   Kanadu. Má tucty falešných   pasů, převleků, paruk a   falešných vousů. Při   takové štvanici, jakou FBI   uspořádalo, jsou asi   potřeba, ale občas to trochu   přehání. A pak je tu   ještě jeden detail, který   mě nelaika uvádí v rozpaky:   Proč si koupil za ohromné   peníze dálkově řízený   kanón? Nestačila by mu   stará dobrá osvědčená   sniperka? Proč tak složitě   cestoval z Kanady do Ameriky -   plachetnicí přes jezera,   když má přeci své pasy?   Vždyť mu na tuhle cestu   stejně přišli.
Pak   je tu ještě něco, co   Hollywood přeci jen opravdu   hodně přehnal. Byl to   terorista, kterého FBI   vytáhla z vězení, kde byl   rozhodně zaslouženě, aby   jim pomohl, protože, jak on   tvrdí, je jediný, kdo ho   může identifikovat a   zastavit. Tak se v   americko-ruském týmu   objevuje i terorista, který   je podle mého názoru daleko   větší zlo, než Šakal,   který měl jít přeci na   odpočinek.
Po   složitém hledání Šakala,   kdy ho chvílemi nacházeli a   opět jim na jiný pas mizel,   zabil člověka, který mu   vyrobil onen kanón, ale   zapomněl tam plány, které   našla FBI, a zdlouhavých   úvahách konečně terorista   přijde na to, že cílem je   žena prezidenta USA. První   dámu zachrání v posledním   okamžiku. Šakal mizí v   podzemní dráze. Terorista ho   pronásleduje a nakonec i   zabije. Agent FBI nechá   teroristu zmizet a vy si jen   pomyslíte, že to snad není   ani pravda. Kde asi položí   svou další nálož?
Bruce Willis se své role   zhostil velmi dobře.   Rozhodně se to ale nedá   říct o ostatních hercích,   kteří byli ovlivněni velmi   špatným scénářem. Pokus o   remake staršího   britsko-francouzského filmu   se nepovedl. Kdo viděl starou   verzi, tak se jen otřepal na   tím, co z toho Hollywood   udělal za ptákovinu.   Pokouší se o akční drama   nebo je to jen nesmysl, který   se nedrží ani trochu toho,   jak to chodí v reálném   světě?

Poznámka: Komentáře jsou řazeny podle počtu dosažených bodů jednotlivých členů, kteří je psali. To znamená, že čím více bodů má člen, tím je jeho komentář výše.

10 filmů, které komentovali někteří uživatelé co tento film
minih17828minih17828Ricochet (1991) 
Ricochet n
minih29766minih29766Battle Royale (2000) 
Batoru Rowaiaru n
minih10791minih10791Maso a krev (1985) 
Flesh + Blood n
minih11490minih11490Lili Marleen (1980) 
Lili Marleen n
minih41259minih41259Síť 2.0 (2006) [Video] 
The Net 2.0 n
minih32688minih32688Baba na zabití (2003) 
Duplex n
minih3072minih3072Angelika a král (1965) 
Angélique et le roi n
minih21253minih21253Transformers (2007) 
Transformers n
minih12564minih12564Nezvěstní v boji 2 (1985) 
Missing in Action 2: The Beginning n
minih42817minih42817Trestný prapor (2004) [TV seriál] 
Štrafbat n


Hodnocení:n12345678910

TV Program

ČT1 - Reportéři ČT (2004) [TV cyklus...

14:35 - 15:25

9 minut již uběhlo
41 minut zbývá do konce

ČT2 - Zapomenuté příběhy 2. světové ...

14:30 - 15:25

14 minut již uběhlo
41 minut zbývá do konce

NOVA - Kriminálka Miami (2002) [TV se...

14:35 - 15:35

9 minut již uběhlo
51 minut zbývá do konce

Prima - Policie v akci (2017) [TV pořa...

14:30 - 15:35

14 minut již uběhlo
51 minut zbývá do konce

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190571
Osobností: 697862
Fotografií: 763987
Plakátů: 376623
Obsahů a biografií: 178294

Poslední komentáře

Díkůvzdání (1998) [TV epizoda]

Díkůvzdání
Zatím asi nejlepší díl, co   jsem viděl z 1. série.   Hláška střídá hlášku,   celej díl jede   neuvěřitelně kupředu, co   dokáže udělat takové   Díkůvzdání:-)

Autor: FLA | Hodnocení: 9 / 10

Děvčátko (1978)

Děvčátko
Poněkud kontroverzní drama s   námětem nemálo podobným   filmu „Lolita“ (1962).   Příběh je údajně založen   na skutečných příbězích   více >

Autor: martin.stusak.9 | Hodnocení: 10 / 10

Ulovit miliardáře (2009)

Ulovit miliardáře
Tomáš Vorel je určitě   dobrý režisér a většina   jeho filmů se mi, pro jeho   docela osobitý přístup,   líbí, ale musím se   přiznat, že tohle více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 5 / 10

Satan přichází (1998) [TV epizod...

Satan přichází
Do kin míří horor a Eric a   Donna v tom vidí šanci se v   autě u filmu pomuchlovat, ale   Jackie a Kelso chtějí jet a   být s nima. Red Forman zas více >

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Učitelka tance (1998) [TV epizod...

Učitelka tance
Paní Formanová učí   "Hájda" tančit, protože   parta se chystá na   diskotéku. Výbornej je Blbso   a jeho taneční kreace,   pobavil i Fez. Celkově   zábavnej díl s dobrejma   frkama - 80%.

Autor: FLA | Hodnocení: 8 / 10