Zari
ohodnotit

Princ Bajaja

Další název:
Prince Bayaya ; Prinz Bajaja
Žánr:
Rok:
1971
Délka:
80 minut
Premiéra v ČR:
17.12.1971
„O statečném princi, který za pomoci kouzelného koně získá princeznu“

Komentáře k filmu Princ Bajaja

Řadit dle:  Bodů uživatele  |  Od nejnovějších  |  Hodnocení
Počet komentářů k filmu: 16
klasifikátor
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 1.5.2020
Krásně natočená leč   poněkud tísnivá a místy   až dost depresivně   působící pohádka. Řada   slovenských a tudíž u nás   neokoukaných herců byla ku   prospěchu sugestivní   atmosféry ale mám pocit, že   cílová skupina (tedy děti)   tyto věci nedokáže   správně ocenit podobně jako   u krásného filmu "Panna   a netvor". Jako pohádku   to víc ocenit nemohu ale   jinak bych určitě jednu či   dvě hvězdičky přidal!
SvoKar
Hodnocení: 3 / 10
Přidáno: 6.1.2012
Dovolím si souhlasit s Petrou   Barbie. Aby se dítě   vydrželo na pohádku dívat,   měla by být aspoň   "uvolněná", ne tak   vážná až depresivní jako   třeba tato. M. Vášáryová   mi tu též moc nesedí; krom   hezkých exteriérů mě tu   nic nebere.
Pitryx
Hodnocení: 2 / 10
Přidáno: 20.2.2022
Tuhle pohádku jsem neměl   nikdy rád. Ani jako dítě,   už tehdy mi byl hlavní   hrdina protivný. Snad kvůli   té prdeli na bradě, snad pro   tu idiotskou čepici, kterou   mi stále připomínal   českého hloupého Honzu.   Vlastně jsem se chodíval   koukat jen na souboj s drakem,   protože to pro mne byl   filmový efekt, kteréžto   jsem už tehdy žral. A za   tento “efekt“ dávám tu   dvacítku. 
M.A.G.
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 17.8.2009
Jako neni to vubec spatne   natocena pohadka.
Ale   prece jenom na muj vkus je az   prilis moc takova jakoby   smutna...........mozna se to   zda jenom me,ale mam z ni   proste takovy pocit no.
jmenuji.se.libor
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 19.7.2010
Mystický příběh o princi
Jedna z našich nejhezčích   pohádek, princ který se   vydává do světa za láskou   a štěstím... Obrazy krajiny   kterou putuje, vypadají   pohádkově a nemají u nás v   žádné jiné pohádce   obdoby. Celkově film působí   jako příběh, který se stal   a který má v sobě   poselství o odvaze a lásce.  

/když jsem   byl malý kluk, tak jsem se   při sledování téhle   pohádky docelá bál -   mysteriozní hudba, a přílet   draka...Tvůrci filmu   nemohli(naštěstí) použít   počítačovou techniku,   protože tehdy nic takového   ještě nebylo, proto   ztvárnili přílet draka   tak, že při příletu draka   do království se v hodovní   síni ozývá kvílení dtaka,   která přilétá a Bajaja   předvádí přítomným v   hodovní sini pantomimou, co   vidí z okna - při téhle   scéně nám dětem, vstávaly   vlasy hrůzou na hlavě,   protože tušení draka, bylo   daleko účinnější ,než   kdyby ho tvůrci ukázali   přímo.
Jen na   okraj//Nevím proč napsala   Petra Barbie takoví   komentář k téhle   pohádce(viz. níže) Za sebe   mohu říct -všechny pohádky   nemůžou být rozchechtané   jako např Princezna ze   mlýna(nic proti této   pohádce). K životu patří   radost i smutek , tak je tomu   i v pohádkách - jsou   pohádky veselé, tajemné i   trochu smutné i ty které   člověka obohatí o krásné   pocity z objevení jiných   obzorů .
Petra.Barbie
Hodnocení: 2 / 10
Přidáno: 11.6.2008
Nepohádka
Unylá rádoby pohádka, s   množstvím depresívní hudby   a minimem dialogů, s poněkud   zvláštním   koncem...připomíná mi svou   přehnanou lyričností a   melodramatičností spíše   Andersenovy pohádky než   klasiku od Boženy Němcové.   Při vánočním vysílání   do schémat veselých a   energií čišících pohádek   typu Tři oříšky pro   Popelku absolutně nezapadá.   Navíc Magda Vašáryová   zahrála spoustu krásných   rolí a o jejím vynikajícím   hereckém talentu není   pochyb, bohužel ale jemný   princeznovský typ opravdu   nebyla...
topipig
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 25.12.2019
Neprávem nepříliš často   reprízovaná pohádka.   Vymyká se těm   klasičtějším, protože je   spíše temná a drsná   (svrhnutí Černého prince a   jeho kumpánů ze skály do   hluboké rokle je natočeno   opravdu až hororově a   brutálně). Drak a jeho   vizáž sice není   nejstrašidelnější, ale   oceňuji práci výtvarníka   Bohumila Bednáře, který   draka vytvaroval do celkové   velikosti 36 metrů! A to je   to pravé kouzlo, bez   počítače, bez efektů,   pouze obrovská rozpohybovaná   loutka. Navíc   namluvena/naskučena   odborníkem na zvířecí   hlasy Strýčkem Jedličkou.   Nadabováni byli i Bajaja   (Ivan Palúch) a jeho věrný   kůň Petrem Štěpánkem a   Černý princ (František   Velecký) Petrem Čepkem. Oko   potěší krása Magdy   Vášáryové (princezna   Slavěna) a exteriéry zámku   Hruba Skála, hradu Pirkštejn   a Valdštejn, Českého ráje   a jeho okolí. Uchu zase   polahodí dramatická hudba   Vladimíra Sommera.
davidek
Hodnocení: 4 / 10
Přidáno: 6.7.2008
Dnes bych dal tak dvě   hvězdičky, ale protože   když jsem byl malý, moc se   mi tato pohádka líbila a   měl jsem strach z toho   hrozného draka, dávám   čtyři*. :-)
rimmerova-motorka
Hodnocení: 1 / 10
Přidáno: 27.12.2018
Snad že tam hraje tolik   slováků, tak je ta pohádka   jakoby byla slovenská.   Divná, depresivní. Jako   dítě jsem jí viděl jednou   a stačilo mi to. Jako   dospěly jsem si to zopakoval   a nic se nezměnilo. Nelíbí   se mi.
wena
Hodnocení: 5 / 10
Přidáno: 23.12.2018
Taková ta pohádka s dosti   protivnou hudbou. Jinak pro   nás neprofláknuté tváře   dávají této pohádce v   trochu exotična.
Papaja73
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 6.8.2008
Tato pohádka je bohužel   nezáživná,nudná,dialogy   jsou těžkopádné a   nepřirozené...Myslím,že   dětského diváka pohádka   nemůže zaujmout a začne se   při ní postupem času   nudit.Snad jenom drak má u   mě plus.Tvůrci se obešli   bez jakýchkoli efektů a   vystačili si pouze s   loutkou.Přesto mi tento drak   v dětství naháněl hrůzu.
cynik
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 11.1.2008
Jedna z mých   nejoblíbenějších   pohádkových postav. Tenhle   film má všechno, co má   správná pohádka mít,   statečného rytíře,   princeznu a draka. Navíc   šermířské souboje jsou   vynikající, ne jako to   šolíchání v dnešních   pohádkách a zlí lapkové   jsou pobiti a shozeni z hradeb   na vysoké skále. To by   dneska asi neprošlo.
mrejca
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 27.12.2019
Pohádka
s bratry Štěpánky, ale   nevidíme ani jednoho, jen je   slyšíme. Martin mluví   koně, Petr Bajaju. Toho draka   jsem se jako dítě opravdu   bála.
Blasel
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 6.5.2014
Souhlasím s cynikem -   výtečná pohádka. Chápu,   že lidem, odchovaným   kýčovytýma přeplácanýma   řachandama může připadat   nudná. Bohužel - dneska se   za hodnoty uznává něco   jiného, než decentnost, vkus   a uměřenost. Ne všichni   princové jsou bohatí... Na   rozdíl o mnoha a mnoha   novějších pohádek má tato   precizně propracované   detaily, např. Bajaja je po   druhé skolené hlavě   věrohodně unavený-   -skvělý šerm, obdivuhodně   působivého draka. Dodnes   vydržím pohádku shlédnout   celou bez vypnutí - což se   mi už stává vzácně! Dle   mého názoru si zaslouží   plný počet hvězdiček.
pacoš
Hodnocení:
Přidáno: 17.4.2022
Mě se tato pohádka velice   líbí,taková   opravdová,hudba výborná,a   také humor,a některé   hlášky hodně   používám,např,když mě   někdo vyhrožuje ,nestraš   kmotře,já se bojím až   třetí den.Ale nikde jsem tam   nepostřehl Jiřího Krampola   jak je uveden v roli   halamy.Režisér Antonín   Kachlík bude mít příští   rok 100 let.
lukkas23
Hodnocení:
Přidáno: 20.6.2010
Super pohádka
Když jsme byl malý kluk tak   se mě pohádky moc   nelíbila.Dnes ale usuzuji že   je to opravdu klenot mezi   všemi filmovými   pohádkami.Nejvíce vyzdvihuju   skvělý výkon Magdy   Vašáryové a Ivana Pavlucha   a navíc i skvělá hudba   která umocnuje emotivní   zážitek obzvlášt v samém   závěru filmu kdy princ   nachází v lese svou spící   princeznu...

Poznámka: Komentáře jsou řazeny podle počtu dosažených bodů jednotlivých členů, kteří je psali. To znamená, že čím více bodů má člen, tím je jeho komentář výše.

10 filmů, které komentovali někteří uživatelé co tento film
minih65275minih65275Ženich uvízl (1976) [TV inscenace] 
Ženich uvízl n
minih58754minih58754Město zločinu (2009) 
Xin Su shi jian n
minih101400minih101400Definice lásky (2013) [TV film] 
Definice lásky n
minih98699minih98699Hašišbába (2012) [2k digital] 
Paulette n
minih35467minih354671984 (1984) 
Nineteen Eighty-Four n
minih161947minih161947Bourák (2020) 
Bourák n
minih35893minih35893Král a zloděj (1991) [TV inscenace] 
Král a zloděj n
minih155206minih155206Nikdys nebyl (2017) 
You Were Never Really Here n
minih59513minih59513The Collector (2009) 
The Collector n
minih59712minih59712Útok slepých mrtvol (1973) 
El ataque de los muertos sin ojos n


Hodnocení:n12345678910
Reklama

Podobné filmy

Bajaja (1963) [TV inscenace]

 Bajaja (1963) [TV inscenace]
Bajaja n
 
Žánr: pohádka
Země: Československo
Režie: Ludvík Ráža

(remake)

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Marc Chapiteau

Chapiteau Marc

Naposled navštívené:
Marc Chapiteau

Chapiteau Marc