Zari
ohodnotit

Princ Bajaja

Další název:
Prince Bayaya ; Prinz Bajaja
Žánr:
Rok:
1971
Délka:
80 minut
Premiéra v ČR:
17.12.1971
„O statečném princi, který za pomoci kouzelného koně získá princeznu“
Popis / Obsah / Info k filmu Princ Bajaja



Nebojácný a osamělý mládenec náhodně zachrání krásného, ušlechtilého koně před zlovůlí Černého prince a dozví se, že ve zdejším království se budou konat námluvy královské dcery, půvabné Slavěny. Ta byla před 18 lety zaslíbena drakovi, aby nevyplenil zemi. Čas se naplnil a královský otec proto svolává ženichy, aby mladičkou princeznu její vyvolený zachránil. Odvážný mladík, který Slavěnu potká v zahradě a hned se do ní zamiluje, se na radu moudrého bělouše přestrojí v hluchněmého sluhu Bajaju, kterého si princezna oblíbí. Na zásnubní slavnosti je uchazečů o Slavěnu i trůn dost, ale jakmile se ohlásí hrůzostrašný netvor, princ s loutnou i mladičké princátko vezmou do zaječích, tak pomoc nabídne pouze neurvalý Černý princ - jeho vydírání však Slavěna odmítne. Je tedy odvezena do dračí sluje, kde ji před krutým drakem v poslední chvíli zachrání Bajaja na bílém koni. Je však raněn, princezna mu ováže rány šátkem a on únavou a vyčerpáním omdlí. Toho využije Černý princ, který se přijel podívat, jak trpí Slavěna, která jeho vyděračskou pomoc odmítla a poté ji pod pohrúžkou donutí, aby ho prohlásila za svého zachránce. Teprve na svatební hostině se objeví princ Bajaja, pravý a neohrožený ženich a ztrestá nyní podruhé a definitivně troufalce v černém. Své vyvolené Slavěně se konečně přizná ke svému přestrojení, slaví se velkolepá svatba, ale Bajajovi odchází navždy jeho věrný druh - bílý kůň.


Autor: Angelika2808

Popis / Obsah / Info k filmu Princ Bajaja



Mladý princ se po smrti rodičů vydává do světa. Při svém putování se seznámí s kouzelným mluvícím koněm a zamiluje se do krásné princezny Slavěny. Na radu svého koně si zaváže jedno oko, předstírá němotu a vstoupí do služeb zámeckého zahradníka jako pomocník. Podle zvuků, které vydává, mu začnou přezdívat Bajaja. Když se však objeví drak a žádá princeznu, jinak zničí celé království, oblékne Bajaja zbroj a na svém koni ji zachrání. Splní však slib, který koni dal, a odjíždí z místa boje nepoznán. Toho využije podlý Černý rytíř a pod hrozbou smrti si vynutí na princezně přísahu, že řekne, že to byl on, kdo ji zachránil...

Statečného prince, který putuje světem, aniž smí promluvit, a pro záchranu krásné princezny se utká se strašlivým drakem, stvořila ve své pohádce Božena Němcová. V roce 1971 se látky chopil Antonín Kachlík (Já, truchlivý bůh; My ztracený holky; O zatoulané princezně) a převedl ji na filmové plátno. Do titulní role obsadil Ivana Palúcha, také další významné role svěřil režisér slovenským hercům – princeznu ztvárnila Magda Vášáryová, Černého prince představuje Fero Velecký. Všichni tito herci zazářili o čtyři roky dříve ve Vláčilově filmu Marketa Lazarová. Princ Bajaja se tak stal kuriozitou: je to snímek domácí produkce, v němž byl nezbytný dabing.

Zdroj: FTV Prima


Popis / Obsah / Info k filmu Princ Bajaja



Film Princ Bajaja byl natočen podle stejnojmenné pohádky B. Němcové, ale scénář se od původní pohádkové předlohy v mnoha podrobnostech liší. Pohádková baladičnost je nahrazena životní realitou a celý příběh vyznívá tak, jako by se opravdu někdy odehrál. Pohádkové postavy, jak kladné, tak záporné, tu žijí jako skuteční lidé s normálními lidskými vlastnostmi.

Film byl natočen především pro "dospělou mládež". Hlavním poselstvím je stará lidová moudrost, která praví, že záleží vždy na člověku samém, k jakému cíli ho cesta dovede.


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

Podobné filmy

Bajaja (1963) [TV inscenace]

 Bajaja (1963) [TV inscenace]
Bajaja n
 
Žánr: pohádka
Země: Československo
Režie: Ludvík Ráža

(remake)

TV Program

ČT1 - Zítra vstanu a opařím se čajem...

15:50 - 17:20

76 minut již uběhlo
14 minut zbývá do konce

ČT2 - Archivní tajemství

17:05 - 17:35

1 minut již uběhlo
29 minut zbývá do konce

NOVA - 3Bobule (2019)

15:50 - 18:00

76 minut již uběhlo
54 minut zbývá do konce

Prima - Ženy v běhu (2019)

16:50 - 18:52

16 minut již uběhlo
106 minut zbývá do konce

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Paví jaro

Paví jaro

Naposled navštívené:
Paví jaro

Paví jaro