Zari
ohodnotit

Pahorek

The Hill

Žánr:
Rok:
1965
Délka:
120 minut
„Z toho pekla není úniku... Britský film ověnčený mnoha cenami“

Komentáře k filmu Pahorek

Řadit dle:  Bodů uživ.  |  Od nejnovějších  |  Hodnocení
Počet komentářů k filmu: 16
FLA
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 15.5.2022
Pokud se tohle dělo a takové   tábory byly, muselo to být   hrozné, ale dobrá ukázka   jak za kolikrát malé   přestupky se dá z člověka   udělat trosku a né   zoceleného vojáka. Film v   prvních cca asi 40 minutách   nepolevuje z tempa, porád se   vězni musí hýbat, běhat,   plnit rozkazy, pořád se na   ně chrlí rozkazy a a   zvyšuje hlas, toto je skvěle   nasnímané. Některé vztahy   a dění v táboře jsem   úplně nepochopil, ale ke   konci filmu myslím by   prospělo zkrácení. Celkově   zajímavý snímek, s   výborným dabingem, který   ukazuje nepříjemné věci.   Pochválím i herce a casting,   jen ta délka je poněkud   "ubíjející" za   mně 70%.
beneva
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 2.11.2020
Tento film se začal natáčet   měsíc před mým narozením.   Dnes jsem jej viděla poprvé.   Ačkoliv se již považuji za   značně otrlou, přimrazil   mě do sedačky...
Některé věci se prostě   nemění. Stále se   dostávají k moci lidé   neschopní, zakomplexovaní   či jinak morálně   deformovaní. A svými   masochistickými choutkami   působí jiným lidem   zoufalství a beznaděj.
Myslím, že herci si   sáhli na dno. Všimli jste   si, že ten záběr   pobíhání přes pahorek je   nesestříhaný? A určitě to   netočili na první dobrou...
klasifikátor
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 16.5.2020
Film je stejně silný a   strhující jako kniha a   patří podle mě k vůbec   nejlepším válečným   filmům. Všechno si tady   sedlo naprosto dokonale.   Perfektně napsaný scėnář   podle mimořádné literární   předlohy, precizní a velmi   citlivá režie S. Lumeta a   špičkové výkony herců.   Dobří byli prakticky   všichni ale nejvíc   zazářili vedle Seana   Conneryho asi Ossie Davis v   roli černého trestance Kinga   a Harry Andrews jako   sadistický major Wilson.   Musím se přiznat, že jen   málo filmů na mě při   sledování zapůsobilo tak   silně jako právě tento. Je   to snímek z kategorie   "filmy, které MUSÍTE   vidět".
Pitryx
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 25.12.2018
Kdysi moje nejoblíbenější   kniha. Překonal ji až její   druhý díl. Ten se mi líbil   ještě více, Nebudu   srovnávat knihu a film,   upřímně proto, že si knihu   již nepamatuji. Film ušel i   když jej mohli natočit   víceméně jako divadlo.   Přesto to tahali velmi   dobří herci a vytáhli tuhle   "uřvaninu" hodně   vysoko. Nevím proč jsem   měl pocit, že film   nevyjádřil nenávist všech   k Williamsovi, tak jako   kniha. Ale je to jen   domněnka, musel bych knihu   znova číst. Konec je   stejný, což je trošku ke   škodě. Kniha má   pokračování, pokud vím,   film ne.
martin.stusak.9
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 3.11.2013
Snímků o nelidských   podmínkách v jakékoliv   kárných zařízeních bylo   natočeno bezpočet. Tento   černobílý počin jisto   jistě patří k těm   nejlepším a zaslouží si   zařadit mezi klenoty   světové kinematografie.   Napnutá atmosféra   nažhavená horkem a nasáklá   potem doslova sálá každou   minutou. Není hluchého   místa. Scénář je   dokonalý, který výborně   zrealizoval režisér Sidney   Lumet. Herecké výkony jsou   uvěřitelné a poctivé. Sean   Connery ani tentokrát   nezklamal a to platí i pro   ostatní herce. Snímek ani   dnes nepřestává fascinovat   svou vypovědí o realitě   ponižování, bezmocnosti a   ztrátu lidskosti v zájmu   armády.
thejduk
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 17.9.2013
Zlomit a ovládnout jedince,   to je hlavním cílem majora   Wilsona a seržanta Williamse   v kárném táboře anglické   armády. I přesto se najdou   tací, kteří se jim postaví   (S.Connery) a dokáží   vzdorovat jejich metodám.
hvezdyn
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 2.6.2012
Ta válka je zde vlastně jen   okrajovou záležitostí. Jen   pro navození atmosféry.   Vysvětluje příčinu vzniku   a existenci vězeňského   zařízení, ve kterém se   příběh odehrává. Než   válečný film by se snímek   hodil do žánrového   označení psychologický a   válečné drama. Chuť po   moci jedince ovládat ostatní   je tak silná. Smutnými   hrdiny je skupina vojenských   vězňů. Jsou mezi nimi   skuteční gauneři, ale také   zběhové, nebo ti, co jen   neposlechli příkazy   nadřízených a tím hrubě   porušili vojenská pravidla.   Důstojnost vězňů je   ponižovaná skupinou   vojenských bachařů. Ti jsou   kryti v zázemí, kde jim   bezprostředně nehrozí   válečné zranění či smrt.   O to více si dovolí peskovat   ty, kteří se svoji kůží   do skutečné války šli. Je   tu celá řada vykreslených   postav. Z vězňů jsou   významní degradovaný   důstojník Joe Roberts,   George Stevens, Jacko King a   třeba z druhé strany   pomyslné barikády major   Wilson nebo totálně   pošahaný seržant Williams.   Williams si obvzláště   libuje v šikanování a   týrání uvězněných.
Filmové drama je   postaveno na dialozích,   které jsou plné osobních   konfliktů.
V dnešní   době je film spíše určen   pro pamětníky a skutečné   milovníky dobrého filmu.   Velké plus si zaslouží   původní český dabing.   Hlasy hercům propůjčovaly   naše herecké osobnosti –   Adamíra, Větrovec, Klapka,   Langmiler, Švarc, Holar,   Vala, Besser nebo Jelínek.
lucymat
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 5.2.2012
Pahorek od Rigbyho (knižní   předloha) dokázal čtenáře   skutečně mistrovsky   vtáhnout do děje a doslova   hltat stránku za stránkou.   Proto jsem si říkala, jak   asi Lumet přistoupil ke   scénáři, protože vězni v   kárném zařízení měli   každodenní stereotypní   režim a přehršel akce by tu   nikdo nenašel. Lumet se s   úkolem vypořádal na   výbornou. Pahorku zůstala   atmosféra a divák se do   filmu zabere tak hluboce, že   si ani nevšimne, jak rychle   ty dvě hodiny uběhly. A   obrovký podíl na úspěchu   mají samozřejmě herci.   Pominu Conneryho a vyzdvihnu   Hendryho (štábní Williams)   a Andrewse (vrchní štábní   Wilson), kteří dokonale   odpovídají charakterům   předlohy. A ještě   poznámka: na závěr tvůrci   mohli alespoň stručně   načrtnout, jak to vlastně   dopadlo... i když tím   víceméně dávají divákovi   jasný signál k přečtení   Pahorku z písku.
Erkul
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 26.4.2011
Skvělý film, výborné   herecké obsazení a přes   starší filmové postupy,   bylo vytvořeno něco, co má   nadčasovou hodnotu. Film jsem   viděl před mnoha roky,   prakticky šlo o závěr   šedesátých let. Už   tenkrát měl silnou   odezvu.Viděl jsem jej   nedávno a pochopil proč. Ten   film nelže, ale také   nepřehání.Dnes jde už o   klasiku.
clara.bow
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 2.1.2011
Jeden z prvních filmů,   které jsem se S.Connerym   shlédla v TV tehdy ještě na   ČST I. Pahorek patří mezi   filmy o válce bez války,   která však všudypřítomně   vykukuje a člověk ji cítí   v táboře plném zběhů,   podvodníků a zbabělců na   každém kroku...drastická   "drezura" velících   důstojníků je už jen   následek...
sakro
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 2.1.2011
zlatý fond světové kinematografie
Prostě skvělá válečná   klasika bez války. Drama bez   krvavých bojových scén, bez   gejzírů krve, a přesto   kruté a nahánějící husí   kůži. Pokaždé je strašné   a nepochopitelné, když se   proti sobě ocitnou se vší   nenávistí vojáci jedné   armády. Není třeba   nepřátel. Stačí jen zloba,   nenávist a pocit vlastní,   téměř neomezené, moci. Ne   vždy se podaří přinést na   filmové plátno dílo stejně   skvostné a dokonalé, jako   byla jeho knižní předloha.   V tomto případě se to   Sydney Lumetovi beze zbytku   podařilo a nezůstal Ray   Rigbymu nic dlužen. Skvěle a   do hloubky vykreslené   charaktery všech hlavních   postav, bezkonkurenční   prostředí, herecké výkony   na špičkové úrovni. V   celém filmu se mi nepodařilo   odhalit jedinou slabou, nebo   zbytečnou scénu. Vše je   dávkováno jako na   lékárnických vahách.   Napětí, strach, vzdor,   odhodlání, vnitřní liská   síla, bolest, bezmoc i odpor.   Všeho režisér poskytl tak   akorát, aby celkový   výsledek vyzněl pravdivě a   absolutně uvěřitelně.   Excelentní film, na který   není možno zapomenout. Celý   děj pomalu, ale jistě,   graduje ke špičkovému   závěru, který musí diváka   zasáhnout, i kdyby se to   předešlým scénám   nepovedlo. Je ale zbytečné   si o tomhle filmu číst, byť   by byla recenze jakkoliv   kladná. Ten film se musí   vidět. Takže doporučuji   každému, aby to zkusil.
BinLADIN
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 22.7.2009
velice dobré drama skvělé   obsazení  
ten to film je   velmi dobře natočen z   prostředí trestného   vojenského tábora vypráví   dramatický příběh vojáka   který se
nenechá   zlomit.
curil
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 12.7.2009
Film jsem viděl taky   několikrát a pokaždé se   dobře bavím nad výbornými   výkony všech hlavních   představitelů, ať kladných   nebo záporných. Některé   drastické scény tedy   příliš nemusím, ale   prožívám je vždy znovu s   hrdiny filmu.
Llewelyn
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 8.7.2008
Jeden z těch starých   válečných filmů, kde   režisér a scénáristé   dokázali udělat z ničeho(   bez filmových efektů,   vybuchující zeminy a   stříkání krve) úžasný   film. Stejně tak Pahorek.   Skvělý scénář, perfektní   záběry a reálné povahy   lidí se tu prolínají se   sluncem, pouští, nechutnými   blafy k jídlu, s   buzerováním a...a s   pahorkem. Excelující Sean   Connery a další výborné   výkony. I když to bylo   drama, zasmál jsem se více   než u leckteré komedie.   Vřele doporučuji ke   zhlédnutí..
jager
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 7.7.2008
Paradní film který jsem   viděl už mockrát. Pokaždé   na mě působí tak že   dostanu na velitele tábora   hrozný vstek jako když se   děj týká mé osoby.   Parádní herecké výkony   film jenom podtrhují.
tuwanakha
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 22.11.2006
Překonej Pahorek a jsi volný
Skvělý Sean Connery v   hlavní roli důstojníka,   který byl uvězněn v   trestaneckém táboře se svou   naléhavostí vyrovná   Motýlkovi. Scénář podle   knihy Rigbyho je velmi dobrý,   už aby konečně někdo film   vydal na DVD.

Poznámka: Komentáře jsou řazeny podle počtu dosažených bodů jednotlivých členů, kteří je psali. To znamená, že čím více bodů má člen, tím je jeho komentář výše.

10 filmů, které komentovali někteří uživatelé co tento film
minih27777minih27777Hranice zlomu (2003) 
Beyond Borders n
minih25733minih25733Nebezpečná síť (1995) 
Hackers n
minih50663minih50663Jezdci Apokalypsy (2009) 
The Horsemen n
minih82057minih82057Záblesky chladné neděle (2012) 
Záblesky chladné neděle n
minih38708minih38708Obchodník se smrtí (2005) 
Lord of War n
minih180863minih180863Všichni moji přátelé jsou mrtví (2020) 
Wszyscy moi przyjaciele nie zyja n
minih21266minih21266Veronika, prostě Nika (1980) [TV film] 
n
minih193196minih193196Stopy Járy Cimrmana (2023) [TV minisérie] 
n
minih64152minih64152Lakovka (1980) [TV inscenace] 
Lakovka n
minih34452minih34452Medvěd (1961) [TV inscenace] 
Medvěd n


Hodnocení:n12345678910
Reklama
Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Johann Gaugisch

Gaugisch Johann

Naposled navštívené:
Johann Gaugisch

Gaugisch Johann