Jeden svět
ohodnotit

Pahorek

The Hill

Žánr:
Rok:
1965
Délka:
120 minut
„Z toho pekla není úniku... Britský film ověnčený mnoha cenami“

Obsah filmu Pahorek

 
Disciplína je základ všeho, každého vzpurného ducha je třeba zlomit. A přeběhnout v plné polní pod palčivým africkým sluncem několikrát po sobě umělý písečný pahorek, to dokáže zlomit i ty nejsilnější. O tom je alespoň přesvědčen seržant Wilson, který je - díky svému slabošskému veliteli - de facto jediným pánem a vládcem anglického kárného tábora kdesi v libyjské poušti. Jeho úkolem je udělat z té vězeňské sebranky, z těch slabochů, zlodějíčků, ulejváků a dezertérů zase správné chlapy, vojáky tělem i duší. A on je z nich udělá, i kdyby je to mělo stát život. Ti, kdo tohle peklo opouštějí, vědí, že se sem už nikdy nechtějí vrátit. Ti, kdo...
 
TIP: Nastavení pořadí obsazení si můžete nastavit zde >>
režie:
Sidney LumetSidney Lumet  
hraje:
Sean ConnerySean Connery.....Joe Roberts [34]   
Harry AndrewsHarry Andrews.....major Wilson [53]   
Ian BannenIan Bannen.....Charlie Harris [36]   
Alfred LynchAlfred Lynch.....George Stevens [34]   
Ossie DavisOssie Davis.....Jacko King [47]   
Michael RedgraveMichael Redgrave.....lékař [56]   
Roy KinnearRoy Kinnear.....Monty Bartlett [31]   
Jack WatsonJack Watson.....Jock McGrath [49]   
Ian HendryIan Hendry.....seržant Williams [34]   
Norman BirdNorman Bird.....velitel [44]   
Neil McCarthyNeil McCarthy.....Burton [31]   
Howard GoorneyHoward Goorney.....Walters [43]   
Tony CaunterTony Caunter.....Martin [27]   
scénář:
Ray RigbyRay Rigby  
námět:
R.S. AllenR.S. Allen  
Ray RigbyRay Rigby.....hra   
hudba:
Art NoelArt Noel  
Don PelosiDon Pelosi  
kamera:
Oswald MorrisOswald Morris  
střih:
Thelma ConnellThelma Connell  
trailer
Distributor v ČR:
MGM, Seven Arts Productions
 
 
Jazyková verze:
anglická
 
 
Distribuční verze:
česky, dabováno
 
 
Zvuk:
mono
 
 
Ohodnoťte
n12345
n678910
Zobrazit všechny herce a tvůrce filmu Pahorek >

Řadit dle:  Bodů uživatele  |  Od nejnovějších  |  Podle hodnocení

Nejnovější komentáře k filmu

FLA
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 15.5.2022
Pokud se tohle dělo a takové tábory byly,   muselo to být hrozné, ale dobrá ukázka jak za   kolikrát malé přestupky se dá z člověka   udělat trosku a né zoceleného vojáka. Film v   prvních cca asi 40 minutách nepolevuje z tempa,   porád se vězni musí hýbat, běhat, plnit   rozkazy, pořád se na ně chrlí rozkazy a a   zvyšuje hlas, toto je skvěle nasnímané.   Některé vztahy a dění v táboře jsem úplně   nepochopil, ale ke konci filmu myslím by   prospělo zkrácení. Celkově zajímavý snímek,   s výborným dabingem, který ukazuje   nepříjemné věci. Pochválím i herce a   casting, jen ta délka je poněkud   "ubíjející" za mně 70%.
beneva
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 2.11.2020
Tento film se začal natáčet měsíc před mým   narozením. Dnes jsem jej viděla poprvé.   Ačkoliv se již považuji za značně otrlou,   přimrazil mě do sedačky...
Některé věci se   prostě nemění. Stále se dostávají k moci   lidé neschopní, zakomplexovaní či jinak   morálně deformovaní. A svými masochistickými   choutkami působí jiným lidem zoufalství a   beznaděj.
Myslím, že herci si sáhli na dno.   Všimli jste si, že ten záběr pobíhání přes   pahorek je nesestříhaný? A určitě to   netočili na první dobrou...
klasifikátor
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 16.5.2020
Film je stejně silný a strhující jako kniha a   patří podle mě k vůbec nejlepším válečným   filmům. Všechno si tady sedlo naprosto dokonale.   Perfektně napsaný scėnář podle mimořádné   literární předlohy, precizní a velmi citlivá   režie S. Lumeta a špičkové výkony herců.   Dobří byli prakticky všichni ale nejvíc   zazářili vedle Seana Conneryho asi Ossie Davis v   roli černého trestance Kinga a Harry Andrews   jako sadistický major Wilson. Musím se přiznat,   že jen málo filmů na mě při sledování   zapůsobilo tak silně jako právě tento. Je to   snímek z kategorie "filmy, které MUSÍTE   vidět".
Pitryx
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 25.12.2018
Kdysi moje nejoblíbenější kniha. Překonal ji   až její druhý díl. Ten se mi líbil ještě   více, Nebudu srovnávat knihu a film, upřímně   proto, že si knihu již nepamatuji. Film ušel i   když jej mohli natočit víceméně jako divadlo.   Přesto to tahali velmi dobří herci a vytáhli   tuhle "uřvaninu" hodně vysoko. Nevím   proč jsem měl pocit, že film nevyjádřil   nenávist všech k Williamsovi, tak jako kniha.   Ale je to jen domněnka, musel bych knihu znova   číst. Konec je stejný, což je trošku ke   škodě. Kniha má pokračování, pokud vím,   film ne.
martin.stusak.9
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 3.11.2013
Snímků o nelidských podmínkách v jakékoliv   kárných zařízeních bylo natočeno bezpočet.   Tento černobílý počin jisto jistě patří k   těm nejlepším a zaslouží si zařadit mezi   klenoty světové kinematografie. Napnutá   atmosféra nažhavená horkem a nasáklá potem   doslova sálá každou minutou. Není hluchého   místa. Scénář je dokonalý, který výborně   zrealizoval režisér Sidney Lumet. Herecké   výkony jsou uvěřitelné a poctivé. Sean   Connery ani tentokrát nezklamal a to platí i pro   ostatní herce. Snímek ani dnes nepřestává   fascinovat svou vypovědí o realitě   ponižování, bezmocnosti a ztrátu lidskosti v   zájmu armády.
thejduk
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 17.9.2013
Zlomit a ovládnout jedince, to je hlavním cílem   majora Wilsona a seržanta Williamse v kárném   táboře anglické armády. I přesto se najdou   tací, kteří se jim postaví (S.Connery) a   dokáží vzdorovat jejich metodám.
hvezdyn
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 2.6.2012
Ta válka je zde vlastně jen okrajovou   záležitostí. Jen pro navození atmosféry.   Vysvětluje příčinu vzniku a existenci   vězeňského zařízení, ve kterém se příběh   odehrává. Než válečný film by se snímek   hodil do žánrového označení psychologický a   válečné drama. Chuť po moci jedince ovládat   ostatní je tak silná. Smutnými hrdiny je   skupina vojenských vězňů. Jsou mezi nimi   skuteční gauneři, ale také zběhové, nebo ti,   co jen neposlechli příkazy nadřízených a tím   hrubě porušili vojenská pravidla. Důstojnost   vězňů je ponižovaná skupinou vojenských   bachařů. Ti jsou kryti v zázemí, kde jim   bezprostředně nehrozí válečné zranění či   smrt. O to více si dovolí peskovat ty, kteří   se svoji kůží do skutečné války šli. Je tu   celá řada vykreslených postav. Z vězňů jsou   významní degradovaný důstojník Joe Roberts,   George Stevens, Jacko King a třeba z druhé   strany pomyslné barikády major Wilson nebo   totálně pošahaný seržant Williams. Williams   si obvzláště libuje v šikanování a týrání   uvězněných.
Filmové drama je postaveno na   dialozích, které jsou plné osobních   konfliktů.
V dnešní době je film spíše   určen pro pamětníky a skutečné milovníky   dobrého filmu. Velké plus si zaslouží   původní český dabing. Hlasy hercům   propůjčovaly naše herecké osobnosti –   Adamíra, Větrovec, Klapka, Langmiler, Švarc,   Holar, Vala, Besser nebo Jelínek.
lucymat
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 5.2.2012
Pahorek od Rigbyho (knižní předloha) dokázal   čtenáře skutečně mistrovsky vtáhnout do   děje a doslova hltat stránku za stránkou. Proto   jsem si říkala, jak asi Lumet přistoupil ke   scénáři, protože vězni v kárném zařízení   měli každodenní stereotypní režim a   přehršel akce by tu nikdo nenašel. Lumet se s   úkolem vypořádal na výbornou. Pahorku zůstala   atmosféra a divák se do filmu zabere tak   hluboce, že si ani nevšimne, jak rychle ty dvě   hodiny uběhly. A obrovký podíl na úspěchu   mají samozřejmě herci. Pominu Conneryho a   vyzdvihnu Hendryho (štábní Williams) a Andrewse   (vrchní štábní Wilson), kteří dokonale   odpovídají charakterům předlohy. A ještě   poznámka: na závěr tvůrci mohli alespoň   stručně načrtnout, jak to vlastně dopadlo... i   když tím víceméně dávají divákovi jasný   signál k přečtení Pahorku z písku.
Erkul
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 26.4.2011
Skvělý film, výborné herecké obsazení a   přes starší filmové postupy, bylo vytvořeno   něco, co má nadčasovou hodnotu. Film jsem   viděl před mnoha roky, prakticky šlo o závěr   šedesátých let. Už tenkrát měl silnou   odezvu.Viděl jsem jej nedávno a pochopil proč.   Ten film nelže, ale také nepřehání.Dnes jde   už o klasiku.
clara.bow
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 2.1.2011
Jeden z prvních filmů, které jsem se S.Connerym   shlédla v TV tehdy ještě na ČST I. Pahorek   patří mezi filmy o válce bez války, která   však všudypřítomně vykukuje a člověk ji   cítí v táboře plném zběhů, podvodníků a   zbabělců na každém kroku...drastická   "drezura" velících důstojníků je   už jen následek...
 

10 filmů, které komentovali někteří uživatelé co tento film
minih53563minih53563O bojácném Floriánkovi (1999) [TV inscenace] 
O bojácném Floriánkovi n
minih45976minih45976Není kouře bez ohně (1973) 
Il n'y a pas de fumée sans feu n
minih64509minih64509Blood Tide (1982) 
Bloodtide n
minih26745minih26745Bohouš (1968) [TV film] 
n
minih36691minih36691Příběhy obyčejného šílenství (2005) 
Příběhy obyčejného šílenství n
minih122143minih122143Porotci (2013) [TV film] 
Summoned n
minih39672minih39672Hadí tanec (2005) [TV film] 
Hadí tanec n
minih24577minih24577Tam, kde hnízdí čápi (1975) 
Tam, kde hnízdí čápi n
minih43342minih43342Swingtime (2007) [TV film] 
Swingtime n
minih3977minih3977Bídníci (1982) [TV minisérie] 
Les Misérables n


Hodnocení:n12345678910
Pahorek (1965)Pahorek (1965)Pahorek (1965)Pahorek (1965)
Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190269
Osobností: 697369
Fotografií: 762965
Plakátů: 375673
Obsahů a biografií: 177910

Poslední komentáře

The Boondocks (2005) [TV seriál]

Ja nepráskam

The Boondocks
Je to úplne iný seriál,   aké poznáme a jeden z   najzvláštnejších. Ťažko   ho uchopiť, lebo je to aj   sociálna kritika, aj   komédia, aj více >

Autor: volam.sa.pistik | Hodnocení: 8 / 10

Amazing Spider-Man (2012)

Za mě lepší net ten první

Amazing Spider-Man
Já mám prostě tohohle   Spider-mana raději než toho   původního od Raimiho. To   jméno píšu skoro určitě   špatně, tak se omlouvám,   nechce se více >

Autor: majkronyk | Hodnocení: 8 / 10

Bylo to o nacistech (2008) [TV e...

Bylo to o nacistech
Solidní díl, s dobrejma   vtípkama a scénkama, ale   hlavně tam je můj oblíbenec   Herb a ten to svejma   hláškama zvedá vejš:-)

Autor: FLA | Hodnocení: 8 / 10

Jack Rozparovač (1988) [TV film]

Jack Rozparovač
Z mého pohledu je tahle více   než tříhodinová televizní   koprodukce opravdu   vynikající. Režisér a   scenárista v jedné osobě   David Wickes více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 8 / 10

Na místě činu: Zmizení v hotelu ...

Na místě činu: Zmizení v hotelu Cecil
Dokument plný otázek,   podezřelých a také lidí,   kteří se snaží přijít na   to, co se vlastně Elise   stalo. Případ, ze kterého   mrazí!

Autor: veverka-zrzka | Hodnocení: 7 / 10