Zari
ohodnotit

P.F. 77

Další název:
PF 77
Žánr:
Rok:
2003
Délka:
103 minut
„Dramatický příběh z doby vzniku Charty 77 o cti, morálce a lidské důstojnosti.“
Popis / Obsah / Info k filmu P.F. 77
Velká herecká příležitost pro Vlastu Chramostovou v její porevoluční filmografii. V hlavní roli Lídy Damiánové, profesorky herectví, je postavena před dilema v souvislosti se zveřejněním Charty 77. Nejen ona, ale i další hrdinové řeší své morální postoje, u mnohých dochází k vykrystalizování jejich skutečných charakterů. Na zajímavosti této televizní inscenaci dodává fakt, že zčásti byla nasnímána digitální kamerou. Vlasta Chramostová za svůj výkon získala televizní cenu Elsa za rok 2003.


Autor: argenson

Popis / Obsah / Info k filmu P.F. 77
Hlavní hrdinku televizního filmu, herečku Ludmilu Damiánovou, provází toto celoživotní trauma: její otec, prvorepublikový generál, zůstával se svými vojáky v pohraničních pevnostech tak dlouho, až sami okupující nacisté jeho odvahu ocenili. Nechali ho v klidu demobilizovat a penzionovat, ale za heydrichiády si na něj vzpomněli a chtěli, aby Heydrichovy vrahy odsoudil. Statečný generál to ovšem neudělal, a tak ho popravili. Jeho jediná malá dcerka přišla o otce.
V lednu 1977, kdy se příběh filmu odehrává, je Ludmila Damiánová jednou z předních českých hereček. Je to grande damme, která hraje v Národním divadle. Učí na divadelní fakultě, má lásku a respekt svých studentů. Není sice ve straně, ale už má i léta na to, aby jí i po osmašedesátém roce dávali pokoj. Stačí, když nedělá potíže. Nestýká se například se svými dávnými přáteli, kteří jsou nyní disidenty, a oficiálně se může rozumět samo sebou, že s komunistickým režimem souhlasí. Opak je sice pravdou, i to každý ví, ale herečka akceptovala celonárodní model chování.
Ovšem i ona si prožije okamžik, který se v nějaké podobě vyskytne v životě každého člověka: jak jednat v souladu se svým svědomím, když jsou tomu okolnosti krajně nepříznivé?
I Lída Damiánová má jediného syna. A musí volit mezi ním a svým přesvědčením. Zdá se sice, že v sedmdesátých létech minulého století už nemůže jít doopravdy o holé životy, ale i zápas o ten přenesený význam ve smyslu celistvosti lidské osobnosti, která jedná v souladu se svým myšlením, je těžko řešitelný. Nehledě na to, že sami nikdy nemůžeme dopředu odhadnout, jaké důsledky naše chování přinese pro jiné - a tak v konci příběhu se přece jen lidským životem platí.
Drama, které je konkrétně zasazeno do jednoho z pohnutých okamžiků naší země a které má, jako každé dobré dílo, obecnou platnost, napsali Jelena Mašínová a Pavel Kohout.
Jejich televizní tvorbu diváci léta pozitivně registrují: ať už je to známý seriál Konec velkých prázdnin či televizní hra Hodina pravdy anebo poslední v řadě, film Hodina tance a lásky.

Zdroj: ČT


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu P.F. 77
POZOR SPOILER

Herečka Ludmila Damiánová slaví v divadle se svými studenty konec roku. Všichni, co jsou s ní, chystají Shakespearovu tragédii Romeo a Julie. Lidka nezůstává do konce, má totiž rodinu. Ale ještě než odejde, svěří se jí studentka Hana se svým vztahem k Petrovi. Oba hrají hlavní role. Hana také hovoří o panu Petrákovi, který kdysi pro Lidku psal a snad spolu měli i vztah.

Cestou domů se Lidka zastane dvou svých žáků, které lustrují příslušníci VB.

Doma Ludmilu očekává dospělý syn Michal a jeho žena Olga. Michal má být „povýšen“, respektive „jmenován“.

Petr se Ludmile svěřuje, že se stýká s Petrákem. Ten už je oficiálně zakázaný.

Děkanka hovoří o Chartě 77 a chce, aby se všichni k tomu nějak postavili. Ale nikdo to nečetl. Hlavní aktéři jsou prý právě Petrák a Jáchym Studenovský. Tato věcička se dostává do rukou Lidce prostřednictvím Petra, který jí to přinesl v době představení. Ona to nečetla, ale ukryla a spěchala na pódium.

Michal se matky ptá, zda v tom nejede, protože právě proto se čeká na jeho jmenování.

V divadle se objevuje novinka, je nutno se podepsat na listinu. Ta bude později zneužita. To ovšem nikdo neví. A žáci na profesorku Damiánovou naléhají, aby jim Chartu přečetla. Ona zatím odmítá.

Pak se setká s Petrákem a předává mu peníze od sousedky, která však chce zůstat inkognito. Petrák je má předat Jáchymovi. A následně odmítá na schůzi ve škole souhlasit s podpisem něčeho, co nečetla.

Ohlas schůze se projeví i doma, kdy Olga a Michal odmítnou s matkou večeřet.

Při přebírání výplaty se Lída dozví, že se má zúčastnit společného protestu přímo ve zlaté kapličce, a aby nemusela, vyhledá svého kamaráda psychiatra. Ten její prosbě o hospitalizaci nevyhoví. A tak jí nezbude, než se přidat k ostatním kolegům. Z čehož má radost syn, neb ihned poté je oficiálně jmenován. Zato její žáci nejsou nadšeni a dají to patřičně najevo. Petr přichází pozdě a hned se přiznává k podpisu Charty, kterou přinesl s sebou. Ovšem udavač rychle zpraví paní děkanku a Petr nezapírá. Ihned je jeho studium přerušeno a ihned má za zadkem dva estébáky. Ti se s ním nijak nemažou a zatýkají jej, ačkoli oni tvrdí, že zatčen není. Hana spáchá sebevraždu. Jejího pohřbu se účastní i StB. Ale to paní Lídě nevadí a přednese zcela nezávadnou pohřební řeč…


Autor: Pitryx

Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama
Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Darren Star

Star Darren

Cuba Gooding

Gooding Cuba

Naposled navštívené:
Darren Star

Star Darren

Cuba Gooding

Gooding Cuba