P.F. 77 (2003)

P.F. 77
69 %
 
 

Další název: PF 77

    Žánr: drama
    Země: Česká republika
    Délka: 103 min.
„Dramatický příběh z doby vzniku Charty 77 o cti, morálce a lidské důstojnosti.“
Hlavní hrdinku televizního filmu, herečku Ludmilu Damiánovou, provází toto celoživotní trauma: její otec, prvorepublikový generál, zůstával se svými vojáky v pohraničních pevnostech tak dlouho, až sami okupující nacisté jeho odvahu ocenili. Nechali ho v klidu demobilizovat a penzionovat, ale za heydrichiády si na něj vzpomněli a chtěli, aby Heydrichovy vrahy odsoudil. Statečný generál to ovšem neudělal, a tak ho popravili. Jeho jediná malá dcerka přišla o otce.
V lednu 1977, kdy se příběh filmu odehrává, je Ludmila Damiánová jednou z předních českých hereček. Je to grande damme, která hraje v Národním divadle. Učí na divadelní fakultě, má lásku a respekt svých studentů. Není sice ve straně, ale už má i léta na to, aby jí i po osmašedesátém roce dávali pokoj. Stačí, když nedělá potíže. Nestýká se například se svými dávnými přáteli, kteří jsou nyní disidenty, a oficiálně se může rozumět samo sebou, že s komunistickým režimem souhlasí. Opak je sice pravdou, i to každý ví, ale herečka akceptovala celonárodní model chování.
Ovšem i ona si prožije okamžik, který se v nějaké podobě vyskytne v životě každého člověka: jak jednat v souladu se svým svědomím, když jsou tomu okolnosti krajně nepříznivé?
I Lída Damiánová má jediného syna. A musí volit mezi ním a svým přesvědčením. Zdá se sice, že v sedmdesátých létech minulého století už nemůže jít doopravdy o holé životy, ale i zápas o ten přenesený význam ve smyslu celistvosti lidské osobnosti, která jedná v souladu se svým myšlením, je těžko řešitelný. Nehledě na to, že sami nikdy nemůžeme dopředu odhadnout, jaké důsledky naše chování přinese pro jiné - a tak v konci příběhu se přece jen lidským životem platí.
Drama, které je konkrétně zasazeno do jednoho z pohnutých okamžiků naší země a které má, jako každé dobré dílo, obecnou platnost, napsali Jelena Mašínová a Pavel Kohout.
Jejich televizní tvorbu diváci léta pozitivně registrují: ať už je to známý seriál Konec velkých prázdnin či televizní hra Hodina pravdy anebo poslední v řadě, film Hodina tance a lásky.

Zdroj: ČT

režie:
Jaroslav Brabec
 
 
hraje:
Vlasta Chramostová (profesorka Damiánová), Jiří Langmajer (Michal Damián), Zdeněk Rohlíček (Petr, student DAMU), Stanislava Jachnická (Olga), Martin Stropnický (profesor Nádvorník), Michaela Maurerová (Hanka, studentka DAMU), Daniela Kolářová (děkanka), Josef Vinklář (psychiatr), Ilja Racek (Petrák), Lubomír Lipský (herec Viktor), Miroslav Krobot (II. profesor), Jan Unger (III. profesor), Jiří Štěpnička (otec Hanky), Petra Lustigová (sekretářka), Jan Vlasák (I. příslušník STB), František Dominik Staněk (II. příslušník STB), Marie Spurná (řeznice), Zuzana Fišárková (sousedka), Karel Dobrý (mladý příslušník VB), Karel Gult (starší příslušník VB), Bronislav Poloczek (ředitel ústavu), Jiří Klem (kádrovák), Jana Drbohlavová (účetní ND), Růžena Merunková (garderobiérka ND), Martin Hofmann (Tomáš, student DAMU), Jindřich Bonaventura (vrátný DAMU), Michal Pěchouček (pacient psychiatrie), Dora Kršková (studentka DAMU), Filip Huml (student DAMU), Miroslav Hrabě (student DAMU), Jiřina Macáková (studentka DAMU), Irena Máchová (studentka DAMU), Petr Vršek (student DAMU), Jiří Laštovka (student DAMU), Michal Kern (student DAMU), David Černý (student DAMU), Kateřina Šildová (studentka DAMU), Kateřina Pospíšilová (studentka DAMU), Anna Fixová (studentka DAMU), Markéta Coufalová (studentka DAMU), Monika Zoubková (studentka DAMU), Petr Pastrňák (technikář divadla DAMU), Jakub Špaňhel (technikář divadla DAMU), František Kincl (zřízenec krematoria)
 
 
scénář:
Jelena Kohoutová, Pavel Kohout, Jaroslav Brabec (spolupráce na scénáři)
 
 
kamera:
Tomáš Sysel
 
 
hudba:
Jan Jirásek
 
 
výprava-architekt:
Václav Vohlídal
 
 
kostýmy:
Jarmila Konečná (výtvarník kostýmů), Hana Káclová, Helena Sirotková
 
 
střih:
Filip Issa, Jiří Lukášek (střih záznamu)
 
 
zvuk:
Václav Vondráček
 
 
vedoucí produkce:
Ilona Jirásková
 
 
II. kamera:
Jiří Lívanec
 
 
masky:
Dana Kleňhová, Tomáš Richter
 
 
dramaturgie:
Helena Slavíková, Jan Štern (vedoucí dramaturg), Petr Zikmund (šéfdramaturg)
 
 
asistent režie:
Marek Kališ
 
 
asistent kamery:
Zdeněk Rudol, Karel Kaliban (ostřič)
 
 
pomocná režie:
Magdalena Čechová
 
 
spolupráce:
Pavla Černá, Romana Brožková, Michal Pína, Karel Havlíček, Václav Šafránek, Roman Vorel, Zdeněk Dlouhý, Petr Lavička
 
 
asistent architekta:
David Bazika
 
 
výprava:
Miloš Vávra, Antonín Polák, Zdeněk Haller, Ladislav Rauvolf
 
 
osvětlovač:
Dan Bukovský, Josef Váňa, Jan Šindler
 
 
producent:
Jaroslav Kučera (šéfproducent)
 
 
asistent produkce:
Gabriela Hájková, Zuzana Vrbová, Jana Ašenbrennerová
 
 
skript:
Olga Hanzlíková
 
 
asistent zvuku:
Petr Stuchlík
 
 
vrchní osvětlovač:
Petr Pauer
 
 
asistent střihu:
Dana Klempířová
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.