Zari
ohodnotit

Nad námi svítá

Žánr:
Rok:
1952
Délka:
109 minut
Premiéra v ČR:
28.3.1953
Popis / Obsah / Info k filmu Nad námi svítá
POZOR, SPOILER

Jsme hluboko v podzemí mezi horníky. Jsou tu dvě party. Jedni pracují za dva, druzí dělají jen do normy. Hlavním tahounem těch prvních je Vondra. Ten prý chce normy zbourat.

Někteří havíři chtějí vyhodit šramačku. Rukama prý dávají více. I Vondra to tvrdí. Doma to však také nemá lehké. Jeho manželka mu vyčítá, že musí poslouchat babské řeči. Ženy Vondru nechválí, jde jim o jejich muže.

Na další šichtě dává Vondra přes všechny posměšky 26 vozíků. Jenže mu odchází kolega Šimek, který už nemůže. A ani již nechce jít proti celé šachtě. Vondra nadává, kudy chodí, i u trafiky. Zde je jakýsi muž, který jde s Vondrou a pak k sousedům. Je to jejich Jenda. Ten přichází na šachtu pomáhat. Jen politicky, nikoli prací. Ihned začne svou činnost. Také najde Vondru na nárazišti, kam byl přeřazen. Vondra si od něj přečte pár knih, tím se poučí, jak to dělají v Sovětském svazu. Je přeřazen zpět dolů. Dostává za parťáka kriminálníka Malinu, co seděl za krádež aut. Ale práce jim spolu jde a Vondra je opět nejlepší. Jeho syn se za něj pere, ale otec mu věc vysvětlí.

Na schůzi je rozhodnuto, že havíři budou dělat nad normu a všichni nadšeně souhlasí. Vondra dostává šramačku a dělá ještě více. Bohužel, tento stroj nechává „spodky“ a ty je třeba dodělávat ručně. Tím se ovšem práce zdržuje. Vondra to chce již hodit za hlavu, ale když si na nástěnce přečte slova soudruha Stalina, rozhodne se bojovat dál. Dostává nápad jak šramačku upravit, ale nesmí to dělat v pracovní době.

A mezitím co Vondrův bývalý parťák Šimek provádí s ostatními odstřel, Vondra s kamarády vyvezl šramačku do dílny. Zde na ní ve volném čase dělají, aby nakonec zjistili, že se stroj chvěje a ve sloji by nevydržel. Jenže to už přichází revírní s tím, že je třeba silnější materiál a že to již spočítal. I v dílnách to zařídil. A tak je jednoho dne šramačka hotová a všichni jsou zvědaví, zda bude fungovat...


Autor: Pitryx

Popis / Obsah / Info k filmu Nad námi svítá
Budovatelské drama.
Hornický úderník Vondra s pomocí politického tajemníka Diviše pochopí, že není hrdinstvím lámat tělesnou silou rekordy, a tím odrazovat ostatní havíře od překračování norem. Že pravým hrdinstvím je pracovat výkonně, ale bez vypětí sil, věnovat své práci mozek i duši, využívat sovětských zkušeností a hlavně - zvýšením těžby ke splnění plánu.
Autor/Zdroj: /Popis


Popis / Obsah / Info k filmu Nad námi svítá
Na Dole Žofie havíř Karel Vondra láme rekordy v těžbě uhlí. Chce osobně vyniknout a na své výkony je patřičně pyšný. Za své rekordy a povýšenectví sklidí od spolupracovníků nevraživost. Vondrův partner Šimek nevydrží jít s Vondrou proti všem a odejde na sesterský důl. S Vondrou nechce nikdo pracovat a musí proto přijmout podřadnou práci. V té době nastoupí na Žofii politický tajemník Diviš, který brzy odhalí kořeny nedostatků způsobující neschopnost dolu plnit plán. Diviš havířům vysvětluje, jak je nutné využívat mechanizaci a pracovat společně. Vondru vede ke kolektivnímu cítění. Půjčuje mu politickou literaturu a pomáhá mu při zlepšení tzv. šramačky - stroje, s jehož pomocí může být zvýšena těžba. Vondra postupně mění svůj přístup ke spolupracovníkům, kteří mu nakonec pomohou se šramačkou. Všichni pak nadšeně zvyšují výkonnost, až jednoho dne i nad Žofií zavlaje rudý prapor na znamení toho, že práce jede na plné obrátky.

Zdroj: NFA


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

TV Program

ČT1 - Na forbíně TM (2012) [TV pořad...

00:25 - 01:10

3 minut již uběhlo
42 minut zbývá do konce

ČT2 - Mořští vlci (1980)

00:20 - 02:15

8 minut již uběhlo
107 minut zbývá do konce

NOVA - Avengers: Infinity War (2018)

21:55 - 00:55

153 minut již uběhlo
27 minut zbývá do konce

Prima - Rambo 2 (1985)

22:50 - 00:30

98 minut již uběhlo
2 minut zbývá do konce

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Tři životy Sofie (Tres veces Sofia)

Tři životy Sofie
Tres veces Sofia

Příběh rytíře (A Knight's Tale)

Příběh rytíře
A Knight's Tale

Stanislav Litera

Litera Stanislav

Malcolm R. Harding

Harding Malcolm R.

Naposled navštívené:
Tři životy Sofie (Tres veces Sofia)

Tři životy Sofie
Tres veces Sofia

Příběh rytíře (A Knight's Tale)

Příběh rytíře
A Knight's Tale

Stanislav Litera

Litera Stanislav

Malcolm R. Harding

Harding Malcolm R.