Nad námi svítá (1952)

Nad námi svítá
48.8 %
 
 
    Žánr: drama
    Země: Československo
    Premiéra v ČR: 28.3.1953        
    Délka: 109 min.
POZOR, SPOILER

Jsme hluboko v podzemí mezi horníky. Jsou tu dvě party. Jedni pracují za dva, druzí dělají jen do normy. Hlavním tahounem těch prvních je Vondra. Ten prý chce normy zbourat.

Někteří havíři chtějí vyhodit šramačku. Rukama prý dávají více. I Vondra to tvrdí. Doma to však také nemá lehké. Jeho manželka mu vyčítá, že musí poslouchat babské řeči. Ženy Vondru nechválí, jde jim o jejich muže.

Na další šichtě dává Vondra přes všechny posměšky 26 vozíků. Jenže mu odchází kolega Šimek, který už nemůže. A ani již nechce jít proti celé šachtě. Vondra nadává, kudy chodí, i u trafiky. Zde je jakýsi muž, který jde s Vondrou a pak k sousedům. Je to jejich Jenda. Ten přichází na šachtu pomáhat. Jen politicky, nikoli prací. Ihned začne svou činnost. Také najde Vondru na nárazišti, kam byl přeřazen. Vondra si od něj přečte pár knih, tím se poučí, jak to dělají v Sovětském svazu. Je přeřazen zpět dolů. Dostává za parťáka kriminálníka Malinu, co seděl za krádež aut. Ale práce jim spolu jde a Vondra je opět nejlepší. Jeho syn se za něj pere, ale otec mu věc vysvětlí.

Na schůzi je rozhodnuto, že havíři budou dělat nad normu a všichni nadšeně souhlasí. Vondra dostává šramačku a dělá ještě více. Bohužel, tento stroj nechává „spodky“ a ty je třeba dodělávat ručně. Tím se ovšem práce zdržuje. Vondra to chce již hodit za hlavu, ale když si na nástěnce přečte slova soudruha Stalina, rozhodne se bojovat dál. Dostává nápad jak šramačku upravit, ale nesmí to dělat v pracovní době.

A mezitím co Vondrův bývalý parťák Šimek provádí s ostatními odstřel, Vondra s kamarády vyvezl šramačku do dílny. Zde na ní ve volném čase dělají, aby nakonec zjistili, že se stroj chvěje a ve sloji by nevydržel. Jenže to už přichází revírní s tím, že je třeba silnější materiál a že to již spočítal. I v dílnách to zařídil. A tak je jednoho dne šramačka hotová a všichni jsou zvědaví, zda bude fungovat...  Autor: Pitryx

režie:
Jiří Krejčík
 
 
hraje:
Adolf Král (havíř Karel Vondra), Soběslav Sejk (tajemník ZO KSČ Jan Diviš), Gustav Hilmar (závodní na Žofii ing. Mls), Bohuš Záhorský (děda Kubrycht), Jaroslav Vojta (havíř Mandaus), Vladimír Hlavatý (havíř Šimek, Vondrův parťák), Vlasta Chramostová (Božena, Vondrova žena), Jiřina Švorcová (údernice Marie, Kubrychtova vnučka), Andrej Bagar (předseda ZO KSČ Houra), František Filipovský (předseda závodní rady Mytiska), Eman Fiala (havíř Kotlaba), Jiří Dohnal (závodní na Fortuně ing. Kanta), Stanislav Neumann (havíř Sládek), Otto Lackovič (trestanec Malina), Anton Mrvečka (havíř Harmona), Karel Effa (havíř Kouba), Jaromír Spal (havíř Mašek), Bohumil Machník (havíř Jeroným), Vladimír Huber (strojmistr Kostka), Bohuš Hradil (havíř Říha, člen závodní rady), Ota Motyčka (dozorce na Žofii), Lída Vostrčilová (Šimková), Emil Bolek (havíř Souček), Jaroslav Huml (Karel, sny Vondrových), František Kovářík (řidič mašinky), Emil Kadeřávek (havíř), Václav Trégl (úředník Houžvička), Bohumil Bezouška (havíř), Antonín Klimša (havíř), Josef Najman (havíř), Jarmil Škrdlant (havíř)
 
 
námět:
Jiří Marek (sbírka povídek "Nad námi svítá")
 
 
scénář:
Jiří Marek, Jiří Krejčík
 
 
kamera:
Vladimír Novotný
 
 
hudba:
Jiří Šust
 
 
výprava-architekt:
Karel Škvor
 
 
kostýmy:
František Zapletal, Antonín Drvota
 
 
střih:
Josef Dobřichovský
 
 
zvuk:
Dobroslav Šrámek
 
 
výtvarník:
Ladislav Winkelhöfer
 
 
zpěv:
Jiřina Švorcová (Jak jsou krásné květy v máji)
 
 
masky:
Gustav Hrdlička
 
 
zástupce vedoucího výroby:
Ivo Pitrák
 
 
asistent režie:
Miroslav Svoboda
 
 
odborný poradce:
Radovan Hřivna
 
 
nahrál:
Filmový symfonický orchestr
 
 
dirigent:
Milivoj Uzelac
 
 
vedoucí výroby:
František Milič
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.