Zari
ohodnotit

Na kometě

Další název:
Archa pana Servadaca
Rok:
1970
Délka:
74 minut
Premiéra v ČR:
9.10.1970
„Fantastický příběh lidí, kteří byli odtrženi s kouskem pevniny od Země. Český film podle románu Julese Vernea.“
Popis / Obsah / Info k filmu Na kometě
V roce 1888 poručík Servadac přepadne přes okraj skaliska. Po pádu do moře vyplave a setkává se s dívkou Angelikou, která utekla pirátům. Popisuje svůj útěk a právě při tom se na obzoru objevuje kometa. Piráti pašují zbraně. Chystá se povstání a útok na panovníka. Má mu být podstrčen pekelný stroj, který mu přináší španělský konzul. Zrovna když exploduje, dojde ke „srážce“ komety s planetou Země. Několik lidí zůstává na kometě. Ovšem nic to nezmění na jejich charakterech. Změnilo se však prostředí. A proto je například zastřelena moucha veliká jako menší orel. Angelika musí opět prchnout a ukryje se u židovského prodavače s plechovým nádobí Silbermana, který je později jat. Mezitím ji hledají na lodi její tři bratři. A pak začnou útočit veleještěři. Armáda nic nezmůže a na útěk je zažene řinkot plechového nádobí. Proto se armáda „přezbrojí" a místo střelby vyrábějí „plechový hřmot“. Kometa se řítí kolem Marsu a všichni jsou přesvědčeni, že bude konec světa. Rozbroje a povstání jsou ukončeny, nepřátelé se mají rádi, když se Mars začne vzdalovat. Nu, a vše jde do starých kolejí. Bratři konečně naleznou Angeliku a unášejí ji proti její vůli neznámo kam. Servadac se je vydá pronásledovat. Při tom narazí na velkého vodního hada a později uvidí na ostrově další prehistorická zvířata. Konečně jsou únosci dostiženi, ale k záchraně milované bytosti je ještě hodně daleko...


Autor: Pitryx

Popis / Obsah / Info k filmu Na kometě
Český fantastický film natočil režisér Karel Zeman svou nenapodobitelnou technikou kombinace trikového a hraného filmu podle románu Julese Vernea. Vypráví v něm fantastický příběh lidí, kteří byli na sklonku předminulého století odtrženi s kouskem pevniny od Země a kometou strženi do vesmíru. Je to neskutečný příběh z neskutečného světa, příběh, v němž se autoři snažili humornou formou vyjádřit neutuchající touhu člověka po ideálu spravedlnosti. Po výtvarné stránce je film postaven - podobně jako dřívější Zemanovy filmy - na dobové rytině, která je však tentokrát kombinována s barvou.

Česká televize


Popis / Obsah / Info k filmu Na kometě
Poslední z trikových hraných filmů Karla Zemana, které vizuálně vycházely ze starobylých rytin provázejících romány Julese Verna. Po srážce s kometou se malé území, které bylo francouzskou kolonií v severní Africe, odtrhlo od Země a řítí se vesmírem. Přesto zde pokračují malicherné spory, řevnivost i přípravy k povstání... Vize vytvořit na nové půdě novou společnost zůstala pro všechny směšné lidské vlastnosti utopií. Při druhém přiblížení k Zemi kometa své pasažéry vyklopí zpět nezměněné až na jeden zamilovaný pár. Režisér ve filmu dospěl k výrazné komediální nadsázce, ke karikatuře nejrůznějších úředníků a vojáků, když již odmítal ve svých filmech rozvíjet jakákoliv nadčasová témata. Jde o poslední snímek, v jehož titulcích směl být jako scenárista uveden Jan Procházka.

(50. MFF Zlín)


Popis / Obsah / Info k filmu Na kometě
Po srážce s kometou se malé území, které bylo francouzskou kolonií v severní Africe, odtrhlo od Země a řítí se vesmírem. Povstání, válečný konflikt a další malicherné spory však pokračují. Fantastický příběh je podáván se sympaticky úsměvným nadhledem. Příjemná podívaná pro všechny generace.

Březina Václav/Lexikon českého filmu


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama
Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Dado Coletti

Coletti Dado

Naposled navštívené:
Dado Coletti

Coletti Dado