Na kometě (1970)

Na kometě
80.3 %
 
 

Další název: Archa pana Servadaca

    Žánr: dobrodružný / sci-fi / fantasy
    Země: Československo
    Premiéra v ČR: 9.10.1970        
    Délka: 74 min.
„Fantastický příběh lidí, kteří byli odtrženi s kouskem pevniny od Země. Český film podle románu Julese Vernea.“
V roce 1888 poručík Servadac přepadne přes okraj skaliska. Po pádu do moře vyplave a setkává se s dívkou Angelikou, která utekla pirátům. Popisuje svůj útěk a právě při tom se na obzoru objevuje kometa. Piráti pašují zbraně. Chystá se povstání a útok na panovníka. Má mu být podstrčen pekelný stroj, který mu přináší španělský konzul. Zrovna když exploduje, dojde ke „srážce“ komety s planetou Země. Několik lidí zůstává na kometě. Ovšem nic to nezmění na jejich charakterech. Změnilo se však prostředí. A proto je například zastřelena moucha veliká jako menší orel. Angelika musí opět prchnout a ukryje se u židovského prodavače s plechovým nádobí Silbermana, který je později jat. Mezitím ji hledají na lodi její tři bratři. A pak začnou útočit veleještěři. Armáda nic nezmůže a na útěk je zažene řinkot plechového nádobí. Proto se armáda „přezbrojí" a místo střelby vyrábějí „plechový hřmot“. Kometa se řítí kolem Marsu a všichni jsou přesvědčeni, že bude konec světa. Rozbroje a povstání jsou ukončeny, nepřátelé se mají rádi, když se Mars začne vzdalovat. Nu, a vše jde do starých kolejí. Bratři konečně naleznou Angeliku a unášejí ji proti její vůli neznámo kam. Servadac se je vydá pronásledovat. Při tom narazí na velkého vodního hada a později uvidí na ostrově další prehistorická zvířata. Konečně jsou únosci dostiženi, ale k záchraně milované bytosti je ještě hodně daleko...  Autor: Pitryx

režie:
Karel Zeman
 
 
hraje:
Emil Horváth (geometr poručík Servadac), Magda Vášáryová (Angelika, dívka z Valencie), František Filipovský (plukovník Picard), Josef Větrovec (šejk), Čestmír Řanda (španělský konzul), Vladimír Menšík (židovský hrnčíř Silberman), Jiřina Jirásková (Ester, hrnčířova žena), Karel Effa (kaprál Ben), Jaroslav Mareš (kaprál Lafitte), Steva Maršálek (Muhdí), Josef Hlinomaz (kapitán Lacoste), Jaroslav Štercl (námořník s klíči), Eduard Kohout (Murphy), Karel Pavlík (Oliphant), Zdeňka Bronislavská (tanečnice v kavárně), Zdeněk Braunschläger (koloniální voják), Jiří Lír (dělostřelec Ali), Pavel Libovický (Antonio, bratr Angeliky), Jaroslav Klouda (Pepino, bratr Angeliky), Hanuš Bor (Luigi), Miloš Nesvadba (Husejn), Miloslav Holub (Hikmet), Vladimír Hrubý (turecký voják), Antonín Soukup (voják na stráži), Jaroslava Vošmiková (dívka), Václav Kaňkovský (kormidelník), Dimitrij Turčaninov (tanečník na lodi), Jiří Paclík (tanečník na lodi), František Doleček (tanečník na lodi), Zdeněk Formánek (tanečník na lodi), Ivan Chrz (unesený námořník), Bohumil Koška (důstojník na koni), Pavel Jiras (velitel děla), Teresia Elad (domorodkyně), M. L. Lukongo (domorodkyně), Jean Lifendi (domorodec), Stanislav Junek (Arab), Michael Kodais (Arab), Antoine Massouh (Arab), Josef Matar (Arab), Mušrik Rahbány (Arab), Willy Kuk-Znamínko (arabský číšník), Eva Rubínová (orientální tanečnice), Marta Richterová (orientální tanečnice), Lolka Šoupalová (orientální tanečnice), Taťána Unkurovová (orientální tanečnice), Blažena Kramešová (orientální tanečnice), Iva Šašková (krásná Arabka), Oldřich Velen (majitel harému), Ladislav Gzela (námořník), Miloš Vosmanský (námořník)
 
 
námět:
Jules Verne (román "Na kometě" někdy též "Světem slunečním" (Hector Servadac, 1877))
 
 
scénář:
Jan Procházka, Karel Zeman (+ technický scénář)
 
 
kamera:
Rudolf Stahl, Bohuslav Pikhart (triková část)
 
 
hudba:
Luboš Fišer
 
 
výprava-architekt:
Jiří Hlupý, Zdeněk Ostrčil
 
 
kostýmy:
Jan Kropáček (návrhy kostýmů), Naděžda Ptáčková
 
 
střih:
Josef Valušiak
 
 
zvuk:
František Strangmüller
 
 
vedoucí produkce:
Vladimír Vojta
 
 
produkce:
Erich Švabík
 
 
výtvarník:
Karel Zeman
 
 
mluví:
Jan Tříska (geometr poručík Servadac [za Emila Horvátha ml.]), Jana Drbohlavová (Angelika, dívka z Valencie [za Magdu Vašáryovou]), Mirko Musil (hlas Muhdího)
 
 
II. kamera:
Karel Dobřichovský
 
 
II. režie:
Milan Vácha
 
 
masky:
Vladimír Černý, František Pilný, Alena Šedová
 
 
zástupce vedoucího výroby:
Luděk Marold, Milana Melcerová
 
 
asistent režie:
Ivana Skabranská, Karel Smyczek
 
 
asistent kamery:
Jiří Pechar
 
 
odborný poradce:
František Michálek
 
 
fotograf:
Josef Vítek
 
 
trikové snímky:
Arnošt Kupčík (triky), František Krčmář (triky), Josef Zeman (triky), Jaroslav Bařinka (triky)
 
 
výprava:
Jan Petrů
 
 
nahrál:
Filmový symfonický orchestr
 
 
dirigent:
František Belfín
 
 
kaskadér:
Jaroslav Tomsa, Karel Engel, Miloslav Šindler (dubl za Josefa Větrovce), Vladimír Navrátil (dubl za Čestmíra Řandu)
 
 
vedoucí výroby:
Zdeněk Stibor (triková část)
 
 
skript:
Eliška Vojtová
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.