Duben
ohodnotit

Princezna se zlatou hvězdou

Další název:
Princezna se zlatou hvězdou na čele; Princezná so zlatou hviezdou
Žánr:
Rok:
1959
Délka:
80 minut
Premiéra v ČR:
18.12.1959
„Slavná česká pohádka o krásné Ladě, zlém králi Kazisvětovi a dobrém princi Radovanovi.“

Komentáře k filmu Princezna se zlatou hvězdou

Řadit dle:  Bodů uživatele  |  Od nejnovějších  |  Hodnocení
Počet komentářů k filmu: 37
SvoKar
Hodnocení: 2 / 10
Přidáno: 19.6.2011
19.6.2011 Ještě před   měsícem jsem pohádku   považoval za strašně   přeslazenou, ujetý kýč.   Vzhledem k tomu, že mám   hodně rád osobu, která má   hodně ráda tuhle pohádku,   jí něco přidám. Třeba mě   to časem zase přejde...
9.1.2012 A přešlo.   Vracím se k původnímu   názoru.
jarda53
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 19.6.2011
Film je u diváků oblíben,   ale já tyhle rýmovačky   nemám rád, herecky je to   výborné, Neumann, Růžek,   Já sám, já sám, a   Vinklář s Kyselkovou jsou   dobře vybraní. Chvílema to   je velice nudné, že klidně   i usnete ale Kazisvět VI, z   boží vůle král, zarachotí   mečem a všichni se bojí,   až princ Radovan se mu   postaví na odpor a pořádně   jej vypráská, že nestačí   počítat schody. Fešný   Josef Zíma,a krásná Marie   Kyselková v životních   rolích. Princeznu Ladu měla   hrát Myriam Hynková, ale pro   nemoc, jak sami víte, jí   nehrála.
Pitryx
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 31.12.2021
Mně jako malému vadily ty   veršíky, ale pak jsem si   nějak zvykl. Hezká pohádka,   ale přece jen ta mluva…   Letos nevím po kolika letech   jsem se na ni opět podíval a   to na celou. Je to hezký   zážitek, ale každý rok to   vidět nemusím.
green-tea
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 29.12.2010
"Děkuji vám, paní má   - teď budu mít řády   dva!"
Postarší   pohádka s vynikajícím   obsazením a hezkými   veršovánky, které se moc   pěkně poslouchají. Už   kvůli nim stojí za to, si ji   každoročně připomenout. A   k tomu ještě možnost vidět   dva mladičké Pepíčky: Zimu   a Vinkláře.
veverka-zrzka
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 13.1.2009
Pohádka, kde se princezna   Lada schovává v myším   kožíšku v kuchyni u prince   Radovana před princem   Kazisvětem, který je   válkychtivý. Nedopatřením   se dostane .... ale na to se   musíte podívat sami.   Klasická pohádka s nádechem   dobrodružna.
efCZa
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 31.12.2006
Pohádka, která je i po 50ti   letech kiukatelná. Její   verše přešli genercím   dětí do krve a úryvky,   kuchař dostává řády jsou   nyní již legendární.   Nevýhodou jsou však   taneční vystoupení a sóla,   které mne jako dítě opravdu   nudily, dnes mi naopak   většina přijde úsměnvá.   Přesto pohádka, která   neomrzela.
Frolíček
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 11.5.2018
Když je u nás tato pohádka   puštěná, v hlavě mi vždy   běží dialogy o vteřinu   dříve než je herci na   obrazovce vysloví. Tato   princezna s hvězdou na čele   je mi sympatičtější než   pyšná Krasomila, své   udělala i barva a tak   vyniknou šaty, které se pro   Ladu šijí, v černobílém   provedení si je nedovedu   představit. Vtip obstarává   namyšlený Kazisvět se svou   suitou a kuchtíci, výprava   nádherná, dojem kazí jen   sladký princ, i když   ohánět mečem se umí. Jen   ty jeho unylé pohledy.
hledaseniki
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 29.12.2010
Princezna se zlatou hvězdou
Pohádka kterou já považuju   za jednu z nejlepších.   Každé Vánoce se na ní   ráda podívám a nikdy nejsem   otrávená jako u jiných   pohádek nebo filmů, které   každoročně dávají   stokrát. Marie Kyselková v   roli princezny Lady byla   úžasná. Jak už tady bylo   zmíněno, taneční scény   mohli být trošku zkrácené,   ale s tím my už nic   nenaděláme.
MARi0
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 10.9.2009
Princezna se zlatou hvězdou na čele
Ke klasickým českým   "vánočním"   pohádkám snad netřeba se   vyjadřovat. Nedávno jsem byl   na výstavě 'Jak se   oblékají pohádky', kdy byly   vystaveny nejrůznější   kostými z našich skvostů.   Mimo jiné se tam nacházel i   myší kožíšek a Ladiny   troje šaty, které si nechala   od Kazisvěta ušít. Jsou   opravdu nádherné:-)
Jedinou nevíhodu bych   viděl v příliš dlouhých   tanečních scénách...
martin.stusak.9
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 27.10.2013
Právem zlatý klenot české   kinematografie. Jemný   jednoduchý příběh pro   pochopení dětí, protože   komu jinému, než právě jim   by měl být tento snímek   určen, je neobvykle dokonce   veršovaný, což se dá   považovat za dobrý nápad.   Krásná princezna Lada (na   padesátá léta nepřekvapí   použité jméno sovětského   auta), sympatický princ,   srandovní kuchař, nádherné   prostředí a neúměrně   hrozivý král Kazisvět, což   už podle jména je jasné, co   je zač. Tvůrci v něm   ideologicky poukázali na   hrozbu fašismu, což dětem a   už i mnohé mládeži,   stejně nic neřiká, ale   budiž. Příběh prezentuje   nádherný romantismus,   lásku, štěstí, cit a boj   ze zlem. Natočeno s citem,   načež je vidět, že tu   Martin Frič zanechal kus   poctivé filmové práce.   Mnohagenerační obliba je   nezpochybnitelná, což   potvrzuje kvalitu. A když je   kvalita, tak takový snímek   prostě nestárne a bude   těšit ještě mnoho dětí a   mnoho generací. A je to   dobře. Apropo, ví dnes   vůbec někdo, že tato   pohádka v původní verzi   zní jinak?
M.A.G.
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 17.8.2009
No tak zase jedna z nasich   skvelych pohadek,ktere neni   treba ani komentovat.
Vyborne   natocene...........dost dobre   herecke obsazeni.
A   Martin Ruzek v roli krale   Kazisveta byl proste   neprekonatelny.
Petra.Barbie
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 29.5.2008
Hezká pohádka, ale nikoliv nejlepší.
Pohádka o Myším kožíšku   je klasika a její   zpracování z roku 1959 není   špatné, je velmi dobré,   ale...v porovnání s   takovými "peckami",   jako jsou Pyšná princezna   či Tři oříšky pro   Popelku, je přece jen   slabší, chvilkami působí   unylé a také scénář ve   verších nevidím jako   úplně nejšťastnější.   Ale je to pořád pohádka na   úrovni, i když si dovolím   pár drobnůstek vytknout,   ráda se na ni podívám a   uznávám, že oproti   nějakým Troškovým Mlejnům   a Peklům je to prostě   krásná pohádka. Dávám 8   bodů, což je hodnocení   vysoké, ale nemohu dát 10,   nejoblíbenější pro mne   opravdu není. Je škoda, že   z rodinných důvodů se z   herecké kariéry stáhla   Marie Kyselková,   představitelka Lady. Později   se již k roli princezny   nechtěla vyjadřovat a   chránila si soukromí. To   chápu, asi si nepřála být   celý život jen bombardována   únavnými dotazy, jak se jí   hrála princezna Lada,   ale...na straně druhé   pohádka patří mezi naše   legendy, tudíž s tím musí   její představitelé tak   trošku počítat. Ale jde o   soukromé rozhodnutí bývalé   herečky, kdysi velmi   krásné, tak to respektujme a   o Vánocích si prožijme   její lásku ke krásnému   princi v podání výborného   Pepíčka Zímy.
volam.sa.pistik
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 4.6.2012
Muj tatínek vám vyhlási válku
V podstate klasika a   povinnosť. Výborný výber   hlavných predstaviteľov.   Akurát ten kuchár to niekedy   až moc preháňal. Tie ostré   farby mi dokonca i vyhovovali.   Má to takú svojskú   atmosféru. A nemožno si   nevšimnúť, akoby tvorcovia   si chceli pichnúť tak trocha   do Nemcov v podobe Kazisveta
Karius
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 30.8.2012
Pohádky mám hodně rád,ale   tahle mě prostě tolik   neoslovila. Josef Zíma a jeho   tragickej zpěv mi rval   uši,jako herec taky žádná   hitparáda,v té době byli   lepší princové,Marie   Kyselková alias Lada taky nic   moc. Druhá strana   mince?výborný Stanislav   Neumann a takřka dokonalý   král Kazisvět v podání   Martina Růžka...je to tak   50na50,ale ještě tu máme   nápad v podobě kožíšku z   myší,takže to zaokrouhlim   na 60%...je to fajn,ale jsou   lepší :)
thejduk
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 6.9.2013
Klasika
Jedna z nejlepších pohádek   - patří nerozlučně k   Vánocům. I ten netypický   jazyk je právě tím   kouzelný. Růžek,   Kyselková, Zíma, Neumann a   řada dalších se zapsali   nezapomenutelně mezi klasiky   českých pohádek, stejně   jako Šafránková a další   hvězdy naší kinematografie   - bohužel ne té současné.   Takovou pohádku vyrobit   prostě neumíme.
Pecik
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 27.12.2013
Naprostá česká pohádková   klasika, která vždy pobaví   a potěší při svátcích   vánočních či dnech   adventních.
payo1555
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 10.4.2012
Ba ne, tato princezna není   tou pravou, na kterou se rád   člověk podívá a   zavzpomíná.Je to výpravný   a kostýmy jsou hezký, ale   ten básnický jazyk to nějak   zpomaluje, je tam spousta   nudných míst, ten   balet.Jinak je to princezna   kurážná a milá.
Barney94
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 2.1.2021
Česká klasická pohádka,   bez které si Vánoce nedovedu   představit. Krásně   natočená a mluvená ve   verších. Jen mi tam vadí ty   zbytečně dlouhý baletní   scény.
Máša13
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 23.12.2019
Stará
česká klasická   pohádka,která již dnešní   generaci asi moc   neříká.Shlédl jsem jí po   desítkách let s dítkem a   přiznám se,že mě to moc   neoslovilo.Jediné, co mi   připadá nestárnoucí a   výborné, byl výkon   Stanislava Neumanna v roli   hlavního kuchaře.
Nasudr
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 26.12.2012
Myslím si, že rozhodne   patrí medzi päť   najkrajších rozprávok u   nás. Pravda je, že texty   boli rýmované, ale nebolo to   na škodu. Jednoduchá, ale   krásne spracovaná   rozprávka. Nádherne   zobrazené jednotlivé postavy   princa Radovana, princezny   Lady, chůvy, vrchného   kuchára, kuchtíka Janeka a v   neposlednom rade aj zlej   postavy, kráľa Kazisvěta.   Skrátka pohodová rozprávka.
JVSoolen
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 15.12.2007
Jedna z tech klasictejsich   ceskych pohadek. Po casu   trochu otravne versovane   dialogy ale styl natoceny vse   bohate vyvazuje.
wena
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 27.12.2020
Bez této pohádky si nedovedu   vánoce představit. Tuto   pohádku znají všichni   nazpaměť a stejně se námi   znovu koukají.
Papaja73
Hodnocení: 5 / 10
Přidáno: 22.8.2008
Pohádka,která mě nikdy   příliš nebavila.Je   příliš lyrická,upovídaná   a navíc děj ve verších   není příliš záživný.Ano   snímek má skvělé herecké   obsazení,úžasné kostýmy a   pěknou výpravu ale jako   celek to prostě nějak   nefunguje.Vím,že jsem   zřejmě proti většině ale   tak to na mě působí.
brnvl2105
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 22.2.2008
Jedna z mnoha pohádek na   kterou se dá vždy   podívat.Herceky a obsahově   zvládnuto k naší   spokojenosti i když u mých   dětí nenašla pochopení.
theremin
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 27.1.2005
Nie Pyšná Pé,ale toto je   najvianočnejšia vianočná   vec.Žlto-modro-zelená,oblož   ené stoly,šaty ako rosa   ranná,večer,orient a   indické korenie,kožíšek   šitý z myší ,řád zlaté   vařečky a řád šunky   zlaté...a tys´mi dával z   mísy lízat krém....a to že   je to veršované som si   všimol dobre po 20-ke.
diamant
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 29.12.2010
Jsem ještě z generace,   která musela na tyhle   pohádky chodit do kina a tak   vím jak reagovalo obecenstvo   na situace připomínající   nám, že i my žijeme pod   něčí nadvládou. Někdy to   asi ani nebyl záměr tvůrců   ale "lidi" byli   tehdy na hledání takových   dvojsmyslů a podobenství   velice vnímaví ač   "lid" budoval   socializmus. Schválně se   zkuste na naše pohádky z   50tých let někdy podívat z   téhle stránky.
Strength
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 13.5.2007
Princezna Lada, to je klasika   na Vánoce. Každý rok se na   ni všichni moc těšíme, i   když je to již dávno, co ji   natočili, pořád v sobě má   to kouzlo, které by měla   obsahovat každá pohádka.   Pyšný kuchař,   princezna...No,   nezapomenutelné a krásné,   určené pro všechny   generace, doporučovala bych   všem, kteří ještě   neviděli, ale pochybuji, že   tu někdo takový je... :-)
JanaOss
Hodnocení:
Přidáno: 25.12.2008
Klasická česká pohádka -   další z dlouhé řady   našich klenotů. Láska   vítězí nad vším zlem.   Nadutý rytíř si myslí, že   může mít vše na světě,   na co si pomyslí a na co   ukáže, Jenže to není   pravda a odvážná princezna   Lada spustí lavinu jeho   neúspěchů. Uteče do cizí   země, pozná prince,   zamilují se a když přijede   na princův hrad nadutý   rytíř pro svou vyvolenou,   odejde s nepořízenou a   slaví se velká svatba dvou   zamilovaných.
Princové, princezny,   králové, svatba- no co   dodat? Krásná pohádka
Imo
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 26.7.2015
Múdrosť, krása a víťazstvo dobra nad zlom.
Je to nádherná rozprávka,   kde dobro víťazí nad zlom,   ktorá ma sprevádza od   detstva. Vysoko hodnotím   spracovanie rýmovaných   textov, čo je veľmi   náročné a taktiež herecké   obsadenie vrátane kostýmov.   Rozprávka začína piesňou,   ktorú spieva krásna   princezná Lada: "Pověz   mi modrá obloho, proč   rozkvétají květy, pro koho   kvetou, pro koho a bílé   mraky letí..."
Bartson
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 17.1.2015
Marie Kyselková byla opravdu   překrásná, škoda její   zaříznuté kariéry. Jinak   sympatická pohádka, která   se dá vidět stále dokola a   pač dnes nic kloudného   nenatočí, tak ji i vidíme   stále dokola.
Dagfra3
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 24.12.2014
Nej ze všech pohadek
Od prvniho shlédnutí této   pohádky ji bezvýhradně   miluju a nikdy jsem si ji   nenechala ujít.Dokonce nnela   na mně výchovný účinek,od   té doby miluju balet,což   mně časem přivedlo k   vážné hudbě a operam.Kam   se hrabou dnešní rádoby   pohádky.
Tnegad
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 25.12.2011
naprosto úžasná pohádka!
Tenhle film nemá prostě   žádnou chybu,fenomenální   hudba a   zpěv,tanec,kostýmy,barvy,her   ci a rýmy.Natočeno králem   českých rejžů-Mac.Fričem.   1O bodů to jistí :)
dinuczka
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 9.6.2008
Krásná a vtipná pohádka se   spoustou písniček a veršů   a skvělý Stanislav Neumann v   roli kuchaře.
Král   Kazisvět a jeho hlava   pomazaná je nezapomenutelná   :-)
Marty999999
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 27.12.2020
Tohle je fakt klasika mezi   pohádkami, i když mi tam   vždy trochu vadily ty verše,   ale oproti tomu, co se točí   teď, tak to pořád byla   pohádka, na kterou se dá i   po šedesáti letech koukat.   Vrchní kuchař řádu zlaté   šunky v podání Neumanna   určitě zastíní všechny   ostatní výkony, parádní je   taky Růžek jako Kazisvět.   Princ Zíma měl asi hezkou   hubinku pro tehdejší dámy,   ale hrát zrovna neuměl.   Kyselková jako mladice byla   docela fešná ženská a   možná by to někam dotáhla,   kdyby se nerozhodla seknout s   kariérou a nevybrala si roli   domácí slépky. Viděl jsem   ji jednou na Strahově, kde na   stáří pracovala jako   vrátná, z toho skutečně   kyselého zatrpklého výrazu   v jejím obličeji bylo   patrné, že asi celý život   litovala, jak šlápla vedle,   že se na herectví   vykašlala. Mezi českýma   princeznama určitě patřila   k tomu lepšímu. Jen škoda,   že si princezna nevzala toho   přirozenýho kuchtíka v   podobě budoucího dr. Cvacha   než ospalého dabéra Ivánka   z Mrazíka   "hrajícího"   prince. Co bylo skutečně   parádní, tak výprava a   kostýmy, v tom je tahle   pohádka jedna z těch   nejlepších, kam se hrabe   ořechová Popelka.
WondynQa
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 29.8.2009
Další klasická   pohádka,která nemá   chybu...!mam tuto pohádku moc   rada a pouštím si ji   často,na ní se dá koukat   vždycky....!
vojtechova.kat
Hodnocení:
Přidáno: 5.1.2010
Tak tady v té pohádce sem se   beznadějně zamilovala do   Pepíčka Zími. děkuji za   takové pohádky a nechce te   je nikdo zase točit? :)
AmonTheFallen
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 28.12.2016
Podle mě nejlepší pohádka.   Lada je nádherná, kurážná   a chytrá. Princ je také   někdo o koho se vyplatí   bojovat. Je vidět, že se   nedívá jen na hruď a do   pokladny. Kuchtík je   naprostý zábavný klenot. V   celé pohádce se mi nelíbila   jediná věc. (Kuchtík   nepoznal její krásu pod   jejím myším kožíškem.   Ale jinak božská pohádka.

Poznámka: Komentáře jsou řazeny podle počtu dosažených bodů jednotlivých členů, kteří je psali. To znamená, že čím více bodů má člen, tím je jeho komentář výše.

10 filmů, které komentovali někteří uživatelé co tento film
minih16204minih16204Poklad na Stříbrném jezeře (1962) 
Der Schatz im Silbersee n
minih105941minih105941Modrý drak (2012) 
Modrý drak n
minih45622minih45622Mistr Pleticha a pastýř Jehňátko (1987) [TV inscenace] 
Mistr Pleticha a pastýř Jehňátko n
minih19721minih19721Stopaři (1956) 
The Searches n
minih17255minih17255Předvečer svátku Všech svatých (1978) 
Halloween n
minih10086minih10086Kdo hledá zlaté dno (1974) 
Kdo hledá zlaté dno n
minih3697minih3697Bažanti jdou do boje (1974) 
Les Bidasses s'en vont en guerre n
minih12662minih12662Mlčení jehňátek (1991) 
The Silence Of The Lambs n
minih141649minih141649Na vodě (2016) [TV seriál] 
Na vodě n
minih104642minih104642Ve vlaku je šerif (1987) [TV inscenace] 
Ve vlaku je šerif n


Hodnocení:n12345678910

Podobné filmy

Princezna Lada (1969) [TV inscenace]

 Princezna Lada (1969) [TV inscenace]
Princezna Lada n
 
Žánr: pohádka
Země: Československo
Režie: Věra Jordánová

(remake)

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190571
Osobností: 697863
Fotografií: 763987
Plakátů: 376623
Obsahů a biografií: 178291

Poslední komentáře

Děvčátko (1978)

Děvčátko
Poněkud kontroverzní drama s   námětem nemálo podobným   filmu „Lolita“ (1962).   Příběh je údajně založen   na skutečných příbězích   více >

Autor: martin.stusak.9 | Hodnocení: 10 / 10

Ulovit miliardáře (2009)

Ulovit miliardáře
Tomáš Vorel je určitě   dobrý režisér a většina   jeho filmů se mi, pro jeho   docela osobitý přístup,   líbí, ale musím se   přiznat, že tohle více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 5 / 10

Satan přichází (1998) [TV epizod...

Satan přichází
Do kin míří horor a Eric a   Donna v tom vidí šanci se v   autě u filmu pomuchlovat, ale   Jackie a Kelso chtějí jet a   být s nima. Red Forman zas více >

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Učitelka tance (1998) [TV epizod...

Učitelka tance
Paní Formanová učí   "Hájda" tančit, protože   parta se chystá na   diskotéku. Výbornej je Blbso   a jeho taneční kreace,   pobavil i Fez. Celkově   zábavnej díl s dobrejma   frkama - 80%.

Autor: FLA | Hodnocení: 8 / 10

Jak chutná smrt (1995)

Jak chutná smrt
Pokus o psychologický   thriller v režii Milana   Cieslara nemohl dopadnout   jinak, než jako řádnej   průser. Bohužel jsem nečetl   předlohu více >

Autor: topipig | Hodnocení: 2 / 10