Zari
ohodnotit

Princezna se zlatou hvězdou

Další název:
Princezna se zlatou hvězdou na čele; Princezná so zlatou hviezdou
Žánr:
Rok:
1959
Délka:
80 minut
Premiéra v ČR:
18.12.1959
„Slavná česká pohádka o krásné Ladě, zlém králi Kazisvětovi a dobrém princi Radovanovi.“
Popis / Obsah / Info k filmu Princezna se zlatou hvězdou



Klasická česká pohádka, v níž nechybí nic z toho, co by správná pohádka měla mít. Je tu krásná princezna Lada, jejíž čelo zdobí zlatá hvězda, její otec, hodný, ale poněkud povolný vladař, zlý král Kazisvět, který vtrhne na hrad a žádá princeznu za ženu. Je tu hodná a moudrá chůva, která má nejen pana krále pod palcem, ale také pokaždé dobrou radu po ruce. Je tu pohádkový myší kožíšek, který skryje princezninu krásu při útěku z království, když není jiná možnost, jak zachránit sebe i svou zemi před zlým Kazisvětem. A je tu království prince Radovana s královskou kuchyní, v níž přestrojená Lada nalezne azyl mezi kuchtíky, pod přísným okem hlavního královského kuchaře, který má stejně dobré srdce jako jídla, jež s láskou připravuje svému princi. A samozřejmě je tu princ Radovan, který marně hledá tu pravou princeznu, kterou by mohl milovat, protože všude nachází jen sobectví, zlobu a hloupost.

Zdroj: Nova


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Princezna se zlatou hvězdou



Veršovaná pohádka nás zavede do říše krále Hostivíta, kterému dělá radost jeho krásná, moudrá a pracovitá dcera Lada. Poklidnou idylu naruší příchod mocichtivého krále Kazisvěta VI., kterému se princezna se zlatou hvězdou na čele tuze líbí a chce si ji okamžitě vzít za ženu. Zkušená chůva poradí nešťastné princezně, ať navrhne králi tři těžké úkoly - totiž ušít čarokrásné šaty, jaké ještě nikdo nespatřil.

Kazisvět úkoly splní, ovšem Lada, převlečená v myším kožíšku, raději uprchne, než by se stala jeho ženou či zkázou království. Doputuje až do země prince Radovana a v jeho kuchyni získá místo kuchtičky právě v době, kdy princ pořádá zásnubní bál. O mladého prince usiluje chladná princezna Florindela i rozmazlená vévodkyně Glórie, ale Radovan je zcela okouzlen nádhernou dívkou se zlatou hvězdou - ano, Lada si na cestu přibalila i překrásné šaty. Poté, co Radovan vyzná Ladě své city písničkou PRSTÝNEK NĚŽNÝ DALA MI..., mu šťastná, ale i nešťastná princezna zmizí.

Vzápětí Radovana vyzve na souboj král Kazisvět, který se o Ladě dověděl, ovšem v myším kožíšku ji nepozná a zřekne se jí. Vynucený souboj pochopitelně vyhraje mladý princ a Kazisvět odtáhne s ostudou - Radovan se žení s Ladou, kterou poznává i bez svého prstenu v polévce.


Autor: Angelika2808

Popis / Obsah / Info k filmu Princezna se zlatou hvězdou



Princezna se zlatou hvězdou je volnou adaptací lidové slovenské pohádky, jak ji zaznamenala Božena Němcová, obětavá sběratelka klenotů lidového vypravěčského umění. Motivy pohádky, která prvně vyšla roku 1846 ve sbírce "Národní báchorky a pověsti" použil po více jak sto letech básník, dramatik a filmař K. M. Walló. Napsal podle ní veršovanou divadelní hru pro děti, která měla premiéru na podzim roku 1955 v pražském Divadle Jiřího Wolkera. Tato hra se později stala podkladem filmového scénáře stejnojmenné pohádky, kterou natočil v roce 1959 Martin Frič. Klasická filmová pohádka nepostrádá nic z toho, co má každá správná pohádka mít. Je tu krásná princezna Lada, jejíž čelo zdobí zlatá hvězda, její otec, hodný, ale poněkud povolný vladař, zlý král Kazisvět, který vtrhne do království a žádá ruku princezny, moudrá chůva a moudrý princ Radovan. Ale také myší kožíšek, který skryje princezninu krásu při útěku z království.


Popis / Obsah / Info k filmu Princezna se zlatou hvězdou



Princezna Lada se skrývá v přestrojení do myšího kožíšku před válkychtivým králem Kazisvětem v zámecké kuchyni u prince Radovana. Příliš pestrobarevná a příliš udeklamovaná pohádka se silným mírotvorným posláním, na kterou se vydrželo dívat několik generací filmových diváků. Pobočník prince Radovana byl poslední filmovou rolí T. Pištěka.


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

Podobné filmy

Princezna Lada (1969) [TV inscenace]

 Princezna Lada (1969) [TV inscenace]
Princezna Lada n
 
Žánr: pohádka
Země: Československo
Režie: Věra Jordánová

(remake)

TV Program

ČT1 - Už vám není dvacet, paní Bláho...

14:50 - 15:25

23 minut již uběhlo
12 minut zbývá do konce

ČT2 - Zázraky techniky

15:00 - 15:45

13 minut již uběhlo
32 minut zbývá do konce

NOVA - Mentalista (2008) [TV seriál]

14:40 - 15:35

33 minut již uběhlo
22 minut zbývá do konce

Prima - Policie v akci (2017) [TV pořa...

14:25 - 15:25

48 minut již uběhlo
12 minut zbývá do konce

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Aféra (The Affair)

Aféra
The Affair

Naposled navštívené:
Aféra (The Affair)

Aféra
The Affair