Duben
ohodnotit

Hobit: Bitva pěti armád [2k digital]

The Hobbit: The Battle of the Five Armies

Další název:
Der Hobbit 3 - Die Schlacht der fünf Heere; The Hobbit: There and Back Again; Hobit: Bitka piatich armád (SK)
Rok:
2014
Délka:
144 minut
Premiéra v ČR:
11.12.2014
„Vydej se na poslední cestu do Středozemě“
Popis / Obsah / Info k filmu Hobit: Bitva pěti armád
„Hobit: Bitva pěti armád" uzavírá epické dobrodružství Bilbo Pytlíka, Thorina Pavézy a skupiny trpaslíků. Boj proti draku Šmakovi za ně sice musí vyhrát jiní, ale přesto se trpaslíci cítí jako dobyvatelé a za každou cenu brání svou vlast, nejsou však jediní, kdo si na tuto obrovskou kořist dělá nárok.

Během chvíle se u bran Osamělé Hory setká "armáda" lidí skládající se z rybářů a obyvatel Jezerního města. Další je již slušnější (především designově) armáda Elfů z lesního království. Podpořit třetí "armádu" (tucet) trpaslíků bránící Horu přijíždí i početnější armáda (pár set mužů) Thorinova bratrance. Než však stihnou zažít válku proti sobě o poklad Hory, čirou náhodou se z kopce vynoří i Sauronova armáda skřetů a obrů. S tím, jak se stahují mračna skřetů, jsou Trpaslíci, Elfové a Lidé postaveni před volbu, zda se sjednotí, či budou zničeni. Budoucnost Středozemě visí na vlásku a v "epické" bitvě pěti armád bojuje Bilbo o život svůj i svých přátel.

Přestože jsou Lidé, Elfové i Trpaslíci kontinuálně masakrováni, vydrží tento nápor téměř polovinu filmu a ještě stíhají vzdorovat a dát prostor hlavním hrdinům pro jejich pětiminutové dechberoucí boje. Ve výsledku musí všechny zachránit orli, kteří sfouknou polovinu Sauronovy armády přicházející ze severu...


Autor: Pecik

Popis / Obsah / Info k filmu Hobit: Bitva pěti armád
Hobit na cestě tam a hlavně zpátky

Tak jsme se dočkali, dobrodružství je u konce. Hned zkraje (nebo z Kraje?) však říkám, že více než 60% prostě dát nemohu, ačkoliv jsem byl spokojený. Jenže – pokud má „Pán prstenů: Návrat krále“ ode mě 90-100%, Bilbo prostě víc dostat nemůže. Proč?

„Hobit: Bitva pěti armád“ oscarového režiséra Petera Jacksona je závěrečnou částí filmové trilogie natočené podle stále oblíbeného románu spisovatele J.R.R. Tolkiena Hobit. Epické dobrodružství Bilbo Pytlíka (Martin Freeman), Thorina Pavézy (Richard Armitage) a skupiny trpaslíků končí. Trpaslíkům z Ereboru se podařilo dobýt zpět bohatství své vlasti, ale nyní musí čelit následkům toho, že nevědomky vypustili na bezbranné ženy, muže a děti z Jezerního města hrozivou sílu, draka Šmaka. Když Thorin Pavéza, vládce Království pod Horou, podlehne dračí nemoci, obětuje při hledání legendárního drahokamu Arcikamu přátelství i čest. Když se Bilbovi nepodaří pomoci Thorinovi prozřít, je nucen učinit zoufalé a nebezpečné rozhodnutí, aniž by si uvědomoval, že všechny čeká ještě větší nebezpečí. Do Středozemě se vrátil dávný nepřítel. Sauron, Temný pán, tajně vyslal houfy skřetů, aby zaútočili na Osamělou horu. S tím, jak se stahují mračna stupňujícího se konfliktu, jsou trpaslíci, elfové a lidé postaveni před volbu, zda se sjednotí či budou zničeni. Pět velkých armád jde do války a Bilbo bojuje o život svůj i svých přátel.

Celosvětově vydělaly první dvě pokračování 1,975 miliardy dolarů, celá trilogie měla rozpočet 745 milionů. Za to už se dá něco natočit. Jenže – Peter Jackson sám sobě nasadil laťku zatraceně vysoko už svou první trilogií „Pán prstenů“ (2001 – 2003) a zejména epická bitva z „Návratu krále“ se s tou z „Hobita“ prostě srovnávat bude. A smutné je, že neobstojí. Jistě – máme tu efektů, co oči ráčí, spousta emocemi nabitých momentů, ale zároveň to všechno nějak splývá dohromady a právě ony emoce jsou skoro násilně ždímané… Chtělo by to nejspíš trochu ubrat a ne servírovat jedno dojemné úmrtí s ještě dojemnějším dalším. A protnout to romancí. Právě díky tomuhle finále zůstávám s hodnocením tak nízko. „Hobit: Bitva pěti armád“ se však dá hodnotit dvěma způsoby – jako samostatný film uzavírající Hobití trilogii, nebo jako třetí část vyprávění ze Středozemě, kdy to to nejlepší ještě přijde. V druhém případě jsem nadmíru spokojen, protože celá šestice, respektive její kvalita, má vzestupnou tendenci. Ovšem jako závěr Bilbova dobrodružství je „Bitva“ slabší, než první dva filmy.

Hned po začátku však ani nedýcháme, když se objeví Šmak v celé své kráse. Naneštěstí je jeho přítomnost brzy passé. Následuje vyprávění, ze kterého nám uvíznou v paměti momenty jako například záchrana Gandalfa (Ian McKellen) ze strany Galadriel (Cate Blanchett), což je chvíle precizně vyvážená. Nesklouzává k lacinému útoku na divákovy emoce, ale skutečně se ho dotýká. Samozřejmě si vychutnáme velkolepou výpravu, krásné záběry, na které jsme z Jacksonových filmů zvyklí. Za zmínku stojí i strana zla, kterou představuje především Azog (Manu Bennett) a jeho čeládka. Detaily, které propojují celý příběh se zmíněným „Pánem prstenů“ pak nás fanoušky těší. Upřímně – kdo z nás teď nemá chuť zase navázat a doplnit si zážitek o maraton všech tří částí „Pána prstenů“. To jsou věci, ve kterých Jacksonovi věříme a kde i on má pevnou půdu pod nohama. Thorinovi (Richard Armitage) zase vděčíme za to, že nám dokázal, že ani zdánlivě předem jasná postava nemusí být úplně černobílá. Pánové si užijí i Tauriel (Evangeline Lilly) a díky Bardovi s tváří Luka Evanse s námi půjdou do kina i dámy. Vlastně by to bylo moc pěkné, nebýt toho prokletého závěru… Protože třeba „zeměžrouti“ jsou už vážně moc – tohle už jsme někde viděli.

Zároveň je ale třeba přiznat, že z filmu stále dýchá Jacksonova upřímná chuť si hrát (byť je toho místy až příliš). Nakonec, nikdo jsme přece nečekali, že svou první trilogii překoná. To prostě nejde. Snímek je také, jak známo, nejkratší z celé série a díky tomu získal spád, který by býval prospěl i předchozímu dílu ságy. Každopádně – „Hobit: Bitva pěti armád“ je příjemný předvánoční dárek, který neurazí ani nevyvolá euforii. Jisté je, že ještě nikdo před Jacksonem nedokázal Tolkiena natočit tak skvěle, takže mu drobné zaváhání rádi odpustíme. Takže – ano, na film zajděte. Ale raději se odpoutejte od všeho očekávání, to vám i filmu rozhodně prospěje. Pořád věřím, že může překvapit prodloužená režisérská verze. Kdykoli rád body přidám. Protože se Středozemí se loučí těžko.

Ivan Hladík (www.ivanhladik.cz)

The Hobbit: The Battle of the Five Armies
Dobrodružný / Fantasy
USA / Nový Zéland, 2014, 144 min
Režie: Peter Jackson
Hrají: Martin Freeman, Evangeline Lilly, Luke Evans, Hugo Weaving,
Orlando Bloom, Cate Blanchett, Ian McKellen, Christopher Lee,
Richard Armitage, Benedict Cumberbatch, Manu Bennett, Billy Connolly…
ČR premiéra: 11. 12. 2014, Warner Bros CZ
www.thehobbit.com


Autor: ihladik

Popis / Obsah / Info k filmu Hobit: Bitva pěti armád
V tretej časti s názvom Hobit:Cesta tam a späť Bilbo, Gandalf a trpaslíci smeruju do domova Smauga. Dostanu svoje zlato späť a vrátia sa všetci bezpečne domov?


Autor: bobo336

Popis / Obsah / Info k filmu Hobit: Bitva pěti armád
Snímkem Hobit: Bitva pěti armád se uzavírá trojdílná sága Petera Jacksona podle knihy J.R.R. Tolkiena, která časově předchází Jacksonově trilogii Pán prstenů opět podle Tolkienovy předlohy. V nejkratším dílu (145 min.) se přesně v duchu názvu děj soustřeďuje na velkolepou bitvu, trvající pětačtyřicet minut a opírající se zejména o digitální efekty. Kromě uzavření příběhu o výpravě trpaslíků pod vedením Thorina Pavézy, jíž se zúčastní i hobit Bilbo Pytlík, do nitra Osamělé hory za pokladem, střeženým drakem Šmakem, se uzavírají i „pobočné“ epizody několika dalších postav (osud lučištníka Barda a jeho rodiny nebo vztah elfky Tauriel a trpaslíka Kiliho). Vyprávění začíná tam, kde skončil druhý díl… – Šmak po porážce v Hoře zničí Jezerní město, než se Bardovi s pomocí syna Baina podaří zabít jej obřím šípem. Přeživší obyvatelé se uchýlí do Dolu před branami Osamělé hory. V té se trpaslíci, vedení Thorinem, radují z vítězství nad drakem. Avšak toho zachvátí dračí nemoc a odmítne splnit slib a podělit se o zlato s lidmi. Nemíní také vydat bílé drahokamy, patřící elfům. Přikáže trpaslíkům zavalit vchod do Hory. Aby mohl naplno uchvátit moc, potřebuje ovšem Arcikam. Netuší, že vzácný kámen má Bilbo. – Gandalf, uvězněný Nekromantem, je osvobozen s pomocí Galadriel, Elronda a Sarumana. Vydá s k Hoře, kterou se chystají dobýt lidé pod vedením Barda a lesní elfové pod velením Thranduila. Na místě se objeví armáda trpaslíků, vedená Dáinem. Ta se střetne s elfy. Do boje pak zasáhne obří armáda skřetů, jíž velí Azog. Ta téměř dobyde Dol, kde umírají lidé. Thorin v Hoře zjistí, že Bilbo má Arcikam a na poslední chvíli se vyléčí z dračí nemoci. S ostatními trpaslíky se vydá na pomoc Dáinovi. Do boje účinně zasáhnou i Gandalf a Bilbo, který použije i Prsten, aby se stal na chvíli neviditelný. Legolas a Tauriel přinesou zprávu, že se blíží další skřetí vojsko pod velením Bolga. Oba elfové pomůžou v boji muže proti muži, kterou svedou s Azogem a Bolgem uzdravený Thorin, Kili a několik dalších trpaslíků. Skřeti jsou zabiti, ale zemře i Thorin a Kili. Bitvu nakonec ukončí přílet orlů… – Bilbo se rozloučí s trpaslíky. Na hranici ho doprovází Gandalf, který ví, že hobit má prsten. Půlčík dorazí do Dna Pytle, kde se právě koná aukce jeho věcí. Nalezne svůj domek zpustošený. Je však šťastný, že je doma. – Zestárlého Bilba navštíví Gandalf… – Předcházející díly trilogie: Hobit: Neočekávaná cesta (2012, The Hobbit: An Unexpected Journey; r. Peter Jackson) a Hobit: Šmakova dračí poušť (2013, The Hobbit: The Desolation of Smaug; r. Peter Jackson).
Tomáš Bartošek, Filmový přehled 2014


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910

Podobné filmy

Hobit: Šmakova dračí poušť (2013)

 Hobit: Šmakova dračí poušť (2013)
Hobit: Šmakova dračí poušť n
The Hobbit: The Desolation of Smaug
Žánr: dobrodružný / fantasy / adaptace
Země: Spojené státy americké / Nový Zéland
Režie: Peter Jackson

(pokračování)

Hobit: Neočekávaná cesta (2012)

 Hobit: Neočekávaná cesta (2012)
Hobit: Neočekávaná cesta n
The Hobbit: An Unexpected Journey
Žánr: fantasy / dobrodružný / adaptace
Země: Spojené státy americké / Nový Zéland
Režie: Peter Jackson

(pokračování)

Zrození naděje (2009)

 Zrození naděje (2009)
Zrození naděje n
Born of Hope
Žánr: akční / dobrodružný / fantasy / romantický
Země: Velká Británie
Režie: Kate Madison

(spin-off)

Lov na Gluma (2009)

 Lov na Gluma (2009)
Lov na Gluma n
The Hunt for Gollum
Žánr: akční / dobrodružný / fantasy
Země: Velká Británie
Režie: Chris Bouchard

(spin-off)

Pán prstenů: Návrat krále (2003)

 Pán prstenů: Návrat krále (2003)
Pán prstenů: Návrat krále n
The Lord of the Rings: The Return of the King
Žánr: akční / dobrodružný / fantasy
Země: Spojené státy americké / Nový Zéland / Spolková republika Německo
Režie: Peter Jackson

(pokračování)

Pán prstenů: Dvě věže (2002)

 Pán prstenů: Dvě věže (2002)
Pán prstenů: Dvě věže n
The Lord of the Rings: The Two Towers
Žánr: akční / dobrodružný / fantasy
Země: Spojené státy americké / Nový Zéland / Spolková republika Německo
Režie: Peter Jackson

(pokračování)

Pán prstenů: Společenstvo prstenu (2001)

 Pán prstenů: Společenstvo prstenu (2001)
Pán prstenů: Společenstvo prstenu n
The Lord of the Rings: The Fellowship of the Ring
Žánr: akční / dobrodružný / fantasy
Země: Spojené státy americké / Nový Zéland
Režie: Peter Jackson

(pokračování)

The Return of the King (1980) [TV film]

 The Return of the King (1980) [TV film]
The Return of the King n
 
Žánr: animovaný / akční / fantasy / dobrodružný
Země: Spojené státy americké
Režie: Jules Bass, Arthur Rankin

(spin-off)

Pán prstenů (1978)

 Pán prstenů (1978)
Pán prstenů n
The Lord of the Rings
Žánr: animovaný / fantasy
Země: Spojené státy americké / Velká Británie / Španělsko
Režie: Ralph Bakshi

(spin-off)

Hobbit (1977) [TV film]

 Hobbit (1977) [TV film]
Hobbit n
The Hobbit
Žánr: animovaný / dobrodružný / rodinný
Země: Spojené státy americké / Japonsko
Režie: Jules Bass, Arthur Rankin

(spin-off)

The Hobbit (1966)

 The Hobbit (1966)
The Hobbit n
 
Žánr: animovaný
Země: Československo / Spojené státy americké
Režie: Gene Deitch

(spin-off)

TV Program

ČT1 - O moudré Sorfarině (1995) [TV ...

08:45 - 09:55

25 minut již uběhlo
45 minut zbývá do konce

ČT2 - Tajemství života KHM

08:55 - 09:50

15 minut již uběhlo
40 minut zbývá do konce

NOVA - Lucie, postrach ulice (1983)

07:30 - 09:15

100 minut již uběhlo
5 minut zbývá do konce

Prima - Víla Zuběnka (2010)

07:40 - 09:45

90 minut již uběhlo
35 minut zbývá do konce

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190603
Osobností: 697936
Fotografií: 764352
Plakátů: 376796
Obsahů a biografií: 178339

Poslední komentáře

Fakjů pane učiteli 3 (2017) [DCP...

Fakjů pane učiteli 3
Jednoznačně nejslabší díl   a doufám, že je poslední.   Že to bude přehnaná   nereálná ptákovina člověk   čekal, ale že to bude až   takhle špatný, to jsem   nečekal....

Autor: Máša13 | Hodnocení: 3 / 10

Tři muži a nemluvně (1987)

Tři muži a nemluvně
Celkem příjemná rodinná   komedie, kde člověk nesmí   moc přemýšlet nad naivitou   a kýčovitostí, které   snímek doprovází od   začátku do konce.

Autor: Máša13 | Hodnocení: 6 / 10

První večeře (2018)

První večeře
Tedy, na to, že jde o   krátkometrážní studentskou   záležitost se stopáží   necelé čtvrthodinky, musím   smeknout před nápaditostí a   více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 8 / 10

Hlasy mrtvých (2023)

Hlasy mrtvých
Slečna so zdedenou   nehnuteľnosťou, čarodejnica   Vrecohlavová v suterénnych   priestoroch, a zopár   hereckých poskokov to majú   marné, keď více >

Autor: horribile_dictu | Hodnocení: 5 / 10

Pilulka (1999) [TV epizoda]

Pilulka
Kelso se dozví, že Jackie je   těhotná a je z toho hotovej,   Donna proto radši objednává   v lékárně antikoncepci, v   lékárně se sejdou Eric,   jeho ségra a Bob Piciotti a   dál docela švanda:-)

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10