Jeden svět
ohodnotit

Chlapci a chlapi [TV seriál]

Rok:
1988
Délka:
60 minut, 11 dílů
„Parta vojáků zažívá radosti i strasti vojenského života a rozhodně se nenudí! Osudy mladíků a jejich rodin.“

Obsah filmu Chlapci a chlapi

 
Seriál z vojenského prostředí vyrobila ČST v ČSSR - Hlavní redakce pořadů pro děti a mládež a Československá lidová armáda v roce 1988.

V 11 dílech můžeme sledovat osudy odvedenců na základní vojenskou službu, jejich velitelů a rodin u motostřelecké roty v Hrádku, a to od nástupu až do okamžiku, kdy se stávají mazáky.

1. díl: Povolanci
2. díl: Od budíčku do večerky
3. díl: Tak přísaháme
4. díl: Nový poručík
5. díl: Zelené Vánoce
6. díl: Supermazák
7. díl: Zimní zkoušky
8. díl: Samopal
9. díl: Trápení
10. díl: Řádná dovolená
11. díl: Prověrky

Autor: orec
 
TIP: Nastavení pořadí obsazení si můžete nastavit zde >>
režie:
Evžen SokolovskýEvžen Sokolovský (11 dílů) 
hraje:
Martin ZounarMartin Zounar.....Tomáš Soukup   (11 dílů)  
Jiří KoptaJiří Kopta.....Honza Bradáč zvaný Guláš   (11 dílů)  
Vladimír JavorskýVladimír Javorský.....Ctibor Voříšek zvaný Kyslík   (11 dílů)  
Boris SlivkaBoris Slivka.....Vlado Rutkaj   (11 dílů)  
Mário KubecMário Kubec.....Michal Hlaváček   (11 dílů)  
Marcel RošetzkýMarcel Rošetzký.....Julek   (11 dílů)  
Peter PilzPeter Pilz.....Palo Marušiak   (9 dílů)  
Eva VejmělkováEva Vejmělková.....Hanka Vosecká, přítelkyně Tomáše   (9 dílů)  
Milena DvorskáMilena Dvorská.....Marie Vosecká, matka Hanky   (9 dílů)  
Ivana AndrlováIvana Andrlová.....Marta Rážová   (8 dílů)  
František KreuzmannFrantišek Kreuzmann.....poručík Jiří Ráž   (8 dílů)  
Petr RychlýPetr Rychlý.....svobodník Klouček   (8 dílů)  
Svatopluk SchullerSvatopluk Schuller.....svobodník Bohumil Machálek   (8 dílů)  
Jiří ŠtěpničkaJiří Štěpnička.....podplukovník Mareš   (8 dílů)  
Kateřina LojdováKateřina Lojdová.....Edita, milenka Michala   (7 dílů)  
Jiří RumpíkJiří Rumpík.....poručík Petr Baláš   (7 dílů)  
scénář:
Karel ŠtorkánKarel Štorkán (11 dílů) 
Jiří BednářJiří Bednář (11 dílů) 
hudba:
Ladislav ŠtaidlLadislav Štaidl (11 dílů) 
Václav FialaVáclav Fiala.....hudební režie   (11 dílů)  
kamera:
Alois NožičkaAlois Nožička (11 dílů) 
střih:
Michael KořánMichael Kořán (11 dílů) 
trailer
Typ:
[TV seriál]
 
 
Barevný:
Ano
 
 
Jazyková verze:
česká
 
 
Distribuční verze:
česky
 
 
Ohodnoťte
n12345
n678910
Zobrazit všechny herce a tvůrce filmu Chlapci a chlapi >

Řadit dle:  Bodů uživatele  |  Od nejnovějších  |  Podle hodnocení

Nejnovější komentáře k filmu

New
Hodnocení: 5 / 10
Přidáno: 27.5.2020
Docela by mě zajímaly názory herců na jejich   role nyní po převratu ... co vím, tak Kyslík   má dodneška se svojí rolí problém. Rutkaj   radši po dotočení utek a v emigraci i zemřel.   Peter Pilz je nedohledatelný. Kreuzmana alias   angažovanýho Ráže už pak moc do filmů   neobsazujou. Halbich alias Bílek, alias Žloudek   taky aý tak moc není vidět. Záletnej Rumpík   zmizel úplně. Ale co největší exot Tomáš   Soukup, alias Martin Zounar? Jeho názor by byl   zajímavej. Od normálního kluka postupně   zelenající, až úplně zelenej mozek? Ten   seriál je ukázkou toho, jak se dá s lidma   manipulovat, jak se dají do hlav natlouct cizí   názory, jak se ze svéprávnýho člověka stane   nesvéprávnej voják ... Nemrzí mě, že jsem se   zelenýmu suknu nakonec vyhnul. A to tenhle   seriál je ještě zkreslenej, pravdu skrývá.
radegaster
Hodnocení: 1 / 10
Přidáno: 12.9.2019
Abi omylem
Propagandistický škvár plný blábolů a lží,   je tak odporně překroucený vůči tehdejší   realitě, že nemá ani fous dokumentární,   natož umělecké hodnoty. ČSLA opravdu fungovala   jinak, než je zde vykreslo, ještě k tomu v   tupém příběhu.Doporučuji promítat na sjezdu   Pirátské strany , pro debilní děti a jejich   voliče, jinak pochopitelně velkou oklikou od   téhle páchnoucí žumpy.
Jarda.ftr
Hodnocení: 1 / 10
Přidáno: 29.7.2019
Chlapci a chlapi_Asi jeden z   nejpropagandističtějších seriálů všech dob.   Tak neuvěřitelná a neskutečně hloupá   pohádka, že se až nechce věřit, že něco tak   falešného a prolhaného dokázali natočit naši   filmaři. Nikdy a nikde nevypadala vojna tak jak   je tu líčena a komentáře dalších co na   skutečné vojně byli to tu potvrzují. Byly to   dva roky v lágru bez lidských práv, bez lidské   důstojnosti, bez špetky zdravého rozumu.   Většina z nás vytěsnila spoustu otřesných   zážitků a nikdy nikdo z nás o nich nebude   mluvit, zbude jen takové to klasické povídání   těch zážitků co se vyprávět dají. Mnozí z   nás však dodnes pocítí svírávé pocity když   uslyší jména dnes už bývalých posádek   Sabinov, Sereď, Poprad atd. Dva zničené roky   mladého života. Nedávno byla zveřejněno   otřesné číslo kolik kluků vě věku 18-21 let   přišlo o život od roku 1964 do roku 1987. Byly   to skoro 4 tisíce kluků, kteří odešli na tu   skvělou seriálem vychválenou vojnu a už nikdy   je jejich rodiny neviděly živé. Prakticky   každý týden tři mrtvý kluci po celých těch   23 let!!! Příčinou smrti byly nehody při   výcviku, ale i sebevraždy kvůli psychickému i   fyzickému teroru, který leckde vládl. Vše   pečlivě zabaleno do vojenského tajemství a   tři rodiny týdně dostávali místo syna zpět   jen zapečetěnou zinkovou rakev bez slůvka   vysvětlení. Tenhle příšerný seriál je   urážkou všech, kteří na vojně byli a hlavně   těch, kteří se z ní už nevrátili.
Xpojntman
Hodnocení: 3 / 10
Přidáno: 12.10.2018
Komunistiský propagandistický seriál, který   má jen velmi slabý děj, Herecké výkony nic   moc. Sice občas se tam něco našlo.
rimmerova-motorka
Hodnocení: 3 / 10
Přidáno: 12.10.2018
Seriál jsme sledovali na vojně a už tenkrát   jsme se pobavili u naprostých hovadin, kterými   je celý seriál prošpikován. Koukat se tam dá   akorát na zadeček Sabiny Laurinové. Scénář   psali asi chlapi v hospodě a museli se u toho   trumfovat, kdo do filmu propašuje větší   blbinu, nebo kýč. Protože ten co to napsal,   vojnu neviděl ani z rychlíku! Za sebe se   pamatuju na desátníka Sobotku z naší roty. To   byl tak hrozný kokot (jinak napsat nelze), že   měl obrovskou kliku, že mě převeleli. Už   jsme byli dohodnuti, kde a jak dostane   nakládačku. A debil jako byl   Kyslík...neštěstí pro celý útvar.
Whiskyman
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 12.7.2018
Klaban a jeho parta
Já mám tenhle seriál rád. Sám jsem byl dva   roky na vojně 84-86 a tak vím jak to doopravdy   bylo , ale stejně říkám, že to není zas tak   špatný. Ovšem boží je pitomec číšník   Klaban který společně s kuchřem a servírkou   plánuje, jak se s jedním sapíkem a dvackou   nábojů prostřílí na západ a tam pak budou   všichni happy. Kyslík nemá chybu. Lojdovka   vybalí pěkný kozy a Vejmělková je po jednom   pichu zbouchnutá :-). Je to agitka, ale   odpočinková a člověk se zasměje a o to jde.
jarda53
Hodnocení: 4 / 10
Přidáno: 1.7.2017
Když seriál prvně běžel v televizi, kde byl   výběr ze dvou programů, běžely dva seriály   do roka, příběh ještě něco znamenal, ale   dnes po 30 letech, kdy většina mladých již   neví, co je dva roky vojny, seriál mě nezaujme   a přepínám. Strávit 730 dní mimo domov,   přijít o nejlepší roky života, běhat v   těžkých kanadách, proto nemám zájem se k   tomu temnému období vracet. Příběh je   stupidní, nereálný, jedině světlá stránka,   krásná herečka Eva Vejmělková, ty kluci co   hráli brance, zřejmě na vojně nebyli a měli   modré knížky...
mikee007
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 21.7.2016
Myslím
že na tenhle seriál můžou koukat jen dva druhy   lidí.
Jednak klasičtí seriáloví diváci,   což bylo mimochodem za "komárů" 99%   populace (teď už ne, teď už jen 89%). a jednak   ti, kteří měli to "štěstí", že se   téhle smutné anabáze zúčastnili...
Tou   anabází myslím povinnou vojenskou službu.   Není tady prostor polemizovat nad tím, jestli   současným chlapcům zelená slušela, nebo ne.   My, kteří jsme si jí "užili" se   můžeme dívat na tento seriál jako na zábavný   kabaret plný roztomilých fabulací.
Třeba to,   jak autoři hodili problém šikany jen na jednoho   jednotlivce, zatímco ostatní jí odsuzovali.   Velmi zábavné.
Nebo politruk (politický   pracovník) jako slušný člověk...
Prostě   vtip střídá vtip a zábava, ač nechtěná,   nebere konce.
Ve finále lze říci, že Chlapci   a chlapi nejsou až tak špatný seriál, jak se   tváří. Patří prostě k době, ve které   vznikli.
Nicméně bych rád věděl, nakolik je   výsledek ovlivněný autorskou naivitou a nakolik   vědomou fabulací...
Tnegad
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 18.1.2014
kyslík vstávat!osobní poplach pro bonzáky!
Jeden z mála či dokonce snad jediný seroš   který se odehrává na vojně.Pro mě osobně je   to dobrý seriál na který se rád podívám i   dnes i když některé postavy mě velmi   iritovali.např. ta "zelená guma" co ho   hrál Zounar s tou jeho sádrovou princeznou   Vejmělkovou,nebo ten žiarlivý slovačisko   nervák a psychouš Vlatko Rutkay nebo jak se   jmenoval.Ale na druhou stranu se mi líbily role   třeba toho fešného playboye toho boxera   kterého vydírá a nutí ke krádeži samopalu   největší gauner J.Krampol,šikanovatel Hassmann   který si vzal do parády V.Javorského kterému   už od těch dob přezdívku "kyslík"   nikdo neodpáře.
jmenuji.se.libor
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 12.8.2013
Seriál o ZVS službě, byla v ČSSR, v NSR i jinde
Tenhle seriál nepatří mezi mé oblíbené, ale   svoje kvality má, - minimálně v tom, že   ukazuje i civilům prostředí vojny, sice jen   zhruba ne do hloubky, ale přece. Ukazuje taky,   že na vojnu se dostávali kluci, kteří byli   různí - sportovci, "kyslíci",   srandisti, zádumčiví (ti to měli těžší)   atd atd. prostě průřez charakterů...Tenhle   seriál není propagandou, to by se mohla označit   za propagandu i např seriál Mash (výborný   seriál), který ukazuje práci a život doktorů   v korejské válce - taky idealizovaně a s   humorem a nadhledem. Nebo seriál Čtyři z tanku   a pes, který ukazuje život přímo ve válce.   Ano v seriálu Chlapci a chlapi je idealizovaná   vojna, nicméně řadu situací které seriál   ukazuje zažívalo destitisíce vojáků ČSSR ve   svém reálném životě. Při hodnocení seriálu   pamětníci vycházejí ze svých osobních   zkušeností - co tehdy sami zažili. Za mě - ano   byl bych raděj, kdybych na vojnu nemusel,   nicméně nemůžu si stěžovat na své   lampasáky, ano někteří z nich byli lidově   řečeno "gumy, zelené mozky", ale   většina z nich byli dobří nejen vojáci, ale i   lidé, obvzlášť jeden, toho jsme měli všici   na rotě rádi. Šikanu jsem nezažil, bufet a   saharu ano (pamětníci vědí, že to zn. jídlo   a pití pro služebně staršího   "mazáka". Taky rajóny...Asi v   některých kasárnách existovala šikana (prý   tím byli vyhlášený v Plzni). Co se týká   celkově vojny, nejhorší byl přijímač, to   byl náraz, když člověk musel vydržet zátěž   na kterou nebyl zvyklý. Seriál na mne působí   jako jakýsi průřez vojnou v ČR té doby. ZVS   ale nebyl výmysl komustické strany. ZVS   existovala v té době ve všech evropských   zemích. Měli jsme snad být v ČSSR bez ZVS? A   pak kdyby nepřítel překročil státní hranice,   měli mu snad lidi začít sprostě nadávat a on   by se nadávek lekl a dal na ústup? U nás byla   ZVS bohužel mooc dlouhá, dle mě by stačilo 12   měsíců, to stačí si osvojit obranu vlasti, 24   měsíců bylo moc dloouhých, pak někteří   vojáci začali dělat vylomeniny, a pak mohla   vznikat z toho někde šikana, ale morálně   pokřivit ZVS nemohla nikoho, neboť na ZVS už   šli dospělí kluci, které předtím   vychovávali doma, a tam je formovalo prostředí   ve kterém vyrůstali. Vojna ze slušnýho kluka   grázla nepředělala, ale ani z grázla   neudělala dobrého člověka. Vždy vše končí   a začíná u člověka samotného.

Ti, kteří   ZVS nezažili, těžko můžou posoudit tenhle   seriál komlexně, ti, co ZVS zažili a tenhle   seriál špiní a nadávají mu, měli patrně   špatnou osobní zkušenost, přes kterou se   nedokážou dosud přenést a dál na hřbětě   táhnou svůj bol, nemrazí mne z nich, jen je mi   (za ně líto), že tomu tak je, že nedošlo ke   smíření, odpuštění, zapomenutí. Ti, kteří   ZVS zažili a neutrálně nebo rádi na ni   vzpomínají, tak z nich je mi celkem dobře,   neboť se řadím mezi ty, kteří vzpomínají   neutrálě (i přes drobné zádrhely, které   každý záklaďák na vojně prožil). Seriál   Chlapci a chlapi doporučuji ke zhlédnutí, těm   co tu dobu nezažili k i těm co tu dobu zažili a   mají na ni svoje osobní vzpomínky, leckdy   smutné, leckdy humorné, takový byl život   vojenský.

/ pro informaci hodně stručný   přehled historie ZVS v Československu (Česku)   -
1920 - V samostatném Československu byl   vyhlášen branný zákon zahrnující všeobecnou   brannou povinnost. Délka služby byla stanovena   zpočátku na 14 měsíců, ovšem dočasně   prodloužena. Od roku 1924 se sloužilo 18   měsíců a od roku 1933 s ohledem na   mezinárodní situaci dva roky. Po ukončení   základní vojenské služby byl každý povinen   absolvovat čtyři cvičení v celkové délce 14   týdnů, důstojníci a rotmistři pět   měsíčních cvičení. Délka ZVS trvala až do   roku 1990 kdy byla snížena doba ZVS na 18   měsíců , r. 1993 na 12 měsíců a r. 2003   byla ZVS zrušena.
 

10 filmů, které komentovali někteří uživatelé co tento film
minih25578minih25578Velká červená jednička (1980) 
The Big Red One n
minih164454minih164454Správná coura (2018) 
Charlotte a du fun n
minih81623minih81623Kolo plné hvězd (2011) [TV pořad] 
Kolo plné hvězd n
minih48221minih48221Skrblík (2006) 
La Maison du bonheur n
minih148679minih148679Králův nesouhlas (2016) 
Kongens nei n
minih56806minih56806Román pro muže (2010) 
Román pro muže n
minih10933minih10933Křik černých vlků (1972) 
Der Schrei der schwarzen Wölfe n
minih10814minih10814Krok do tmy (1938) 
n
minih22628minih22628Vlaštovky a Amazonky (1974) 
Swallows and Amazons n
minih108194minih108194Vraždy v Lake City (2011) [TV film] 
Silent Witness n


Hodnocení:n12345678910
Chlapci a chlapi (1988) [TV seriál]Chlapci a chlapi (1988) [TV seriál]Chlapci a chlapi (1988) [TV seriál]Chlapci a chlapi (1988) [TV seriál]
Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190269
Osobností: 697369
Fotografií: 762965
Plakátů: 375673
Obsahů a biografií: 177910

Poslední komentáře

The Boondocks (2005) [TV seriál]

Ja nepráskam

The Boondocks
Je to úplne iný seriál,   aké poznáme a jeden z   najzvláštnejších. Ťažko   ho uchopiť, lebo je to aj   sociálna kritika, aj   komédia, aj více >

Autor: volam.sa.pistik | Hodnocení: 8 / 10

Amazing Spider-Man (2012)

Za mě lepší net ten první

Amazing Spider-Man
Já mám prostě tohohle   Spider-mana raději než toho   původního od Raimiho. To   jméno píšu skoro určitě   špatně, tak se omlouvám,   nechce se více >

Autor: majkronyk | Hodnocení: 8 / 10

Bylo to o nacistech (2008) [TV e...

Bylo to o nacistech
Solidní díl, s dobrejma   vtípkama a scénkama, ale   hlavně tam je můj oblíbenec   Herb a ten to svejma   hláškama zvedá vejš:-)

Autor: FLA | Hodnocení: 8 / 10

Jack Rozparovač (1988) [TV film]

Jack Rozparovač
Z mého pohledu je tahle více   než tříhodinová televizní   koprodukce opravdu   vynikající. Režisér a   scenárista v jedné osobě   David Wickes více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 8 / 10

Na místě činu: Zmizení v hotelu ...

Na místě činu: Zmizení v hotelu Cecil
Dokument plný otázek,   podezřelých a také lidí,   kteří se snaží přijít na   to, co se vlastně Elise   stalo. Případ, ze kterého   mrazí!

Autor: veverka-zrzka | Hodnocení: 7 / 10