Zari
ohodnotit

Žabákova dobrodružství

The Wind in the Willows

Žánr:
Rok:
1996
Délka:
84 minut
„Lehkomyslnost se nevyplácí. Ještě že má jeden pár oddaných přátel…“
Popis / Obsah / Info k filmu Žabákova dobrodružství
Klasická pohádka Kenetha Grahama dala Monty Pythonům příežitost sejít se k vážnější spolupráci poprvé od smrti Grahama Chapmana. V režii Terryho Jonese tak v roce 1996 vznikl příběh podle všech pohádkových pravidel, okořeněný Jonesovým moderním a pokřiveným viděním.

Jak poklidně plynul dosud život na louce na břehu řeky. Mladý Krtek pilně pracoval na provzdušňování půdy, pan Krysa pořádal na řece pikniky, zajíci kolem ní jezdili na kolech na výlety... Ale najednou je tohle všechno ohroženo. A to jen proto, že Žabák, sídlící na nedalekém Žabíně, se zhlédl v moderních a rychlých strojích do té míry, že ani jeho velké bohatství na tuhle zálibu nestačí a že musel začít prodávat. První padla Krtkova louka. Ale zákeřní lasičkovití byznysmani, kteří se stali jejími novými majiteli, a kteří tak bezohledně zničili Krtkův podzemní domeček, mají zřejmě dalekosáhlé a mnohem nebezpečnější budovatelské plány. A díky Žabákově lehkomyslnosti se bohužel zdá, že jim ani nedá moc velkou práci je uskutečnit...

Zdroj: HBO Europe
Vysílání: dabing
Premiéra: 20.10.1999 HBO


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Žabákova dobrodružství
Jak poklidně plynul dosud život na louce na břehu řeky!
Mladý Krtek pilně pracoval na provzdušňování půdy.
Pan Krysa pořádal na řece pikniky.
Zajíci kolem ní jezdili na kolech na výlety…
Ale najednou je tohle všechno ohroženo.
A to jen proto, že Žabák, sídlící na nedalekém Žabíně, se zhlédl v moderních a rychlých strojích do té míry, že ani jeho velké bohatství na tuhle zálibu nestačí a že musel začít prodávat.
První padla Krtkova louka.
Ale zákeřní Lišáci z Černého lesa, kteří se stali jejími novými majiteli a kteří tak bezohledně zničili Krtkův podzemní domeček, mají zřejmě dalekosáhlé, a mnohem nebezpečnější, budovatelské plány.
A díky Žabákově lehkomyslnosti se bohužel zdá, že jim ani nedá moc velkou práci je uskutečnit…

Terry Jones získal v r. 1998 na Mezinárodním festivalu dětských filmů v Chicagu cenu za nejlepší film.

Zdroj: ČT


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Žabákova dobrodružství
Klasická pohádka Kenetha Grahama dala Monty Pythonům příežitost sejít se k vážnější spolupráci poprvé od smrti Grahama Chapmana. V režii Terryho Jonese tak v roce 1996 vznikl příběh, jehož hlavními aktéry jsou lasičky - „thatcherovské děti" posedlé penězi a výstavbou továrny na psí konzervy, jejíž drtící stroje tolik děsí ostatní obyvatele zvířecí říše. Před divákem se odehrává příběh podle všech pohádkových pravidel, okořeněný Jonesovým moderním a pokřiveným viděním - dobro, ztělesněné nabručeným, ale dobráckým jezevcem, zde bojuje proti zlu, reprezentovaným vůdcem lasiček v perfektně padnoucím obleku, buřince a pronikavým pohledem očí schovaných za kulatými obroučkami brýlí á la John Lennon. Terry Jones si zjevně užívá svou roli Žabáka. Film připomíná klasické montypythonovské komedie zvláště v momentech, kdy se vychytralý Žabák střetává ve slovních soubojích s Krysou v podání Erica Idlea. V postavě vševědoucího Slunce, které shlíží na pozemské dění a rozdává rady typu „já-jsem-vám-to-říkal", se objevuje Michael Palin a John Cleese zase exceluje coby popudlivý advokát, který odsuzuje a posílá do vězení s takovou radostí a nadšením, že ačkoliv se na plátně objeví na pouhé dvě minuty, jeho výkon se obvykle nesmazatelně zapíše do paměti diváků. Svým výkonem zaujal i Steve Coogan v roli Krtka, jehož sám Terry Jones označil za nástupce geniálního Petera Sellerse.

Autor/Zdroj: /Kino AERO

Nevypočítatelné a bláznivé dobrodružství pana Toda jeho přátel baví děti na celém světě. Dělají všecko pro to, aby se oni dobře bavili, a tak si můžete být jisti, že když se s nimi vydáte na tuto bláznivou jízdu, jen tak rychle na ní nezapomenete.

Autor/Zdroj: /reklamní materiály videodistributora


Popis / Obsah / Info k filmu Žabákova dobrodružství
Originální adaptace klasického románu anglického prozaika Kennetha Grahama Žabákova dobrodružství je dílem člena legendární britdké humoristivké skupiny Monthy Python's Flying Circus, Terryho Jonese, jenž se na ní podílel jako scenárista, režisér, spoluautor hudby, interpret někteých písní a představitel hlavní role. - Příhody bohatého egoistického Žabáka a jeho přátel Krtka, Krysy a Jezevce, žijících na břehu řeky, upravil Jones do uceleného příběhu, ve kterém se hodná zvířata dostanou do střetu s proradnými Lišáky. (Ve skutečnosti jde o lasice - weasels: český překlad odpovídá nikoli zoologickému, nýbrž přenesenému významu slova - chytráci.) Zákeřní tvorové, vedení lstivým šéfem, začnou uskutečňovat plán expavze z Černého lesa na poklidný břeh řeky. Využijí Žabákovy slabosti pro moderní a rychlé stroje, a s pomocí rafinovaných transakcí jej připraví o veškerý majetek. Na získaných pozemcích chtějí postavit továrnu na výrobu psí potravy. Surovinou mají být mimo jiné zvířata za břehu řeky… Zvířata předsravují živí lidští herci, opatřeni pouze několika symbolickými zvířecími atributy. Tuto jemnou, v jádru divadelní stylizaci však Terry Jones nečekaně a "brutálně" narušuje naturalistickými trikovými efekty (Žabákův jazyk, ocas Krysy…) Příhody z říčního břehu, odehrávající se někdy počátkem století, jsou již v předloze neseny konfliktem bezproblémové starosvětské idylky s agresivním rozmachem techniky a průmyslu. Představitelé zla Lišáci jsou v Jonesově filmové verzi jednoznačnou karikaturou fašustuckých organizací, založených na vůdcovském principu- Právě v hravém zacházení s vizuálními a situačními možnostmi zvolené srylizace, a v groteskní hyperbolizaci Zla je patrná "montypythonská" škola humoru. - Film byl uveden na XXXIII. MFF v Karlových Varech 1998 pod doslovným překladem Vítr ve vrbách.

Autor/Zdroj: /Filmový přehled


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama
Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Leopold Schlosberg

Schlosberg Leopold

Jízda smrti slavné Sedmy

Jízda smrti slavné Sedmy

Naposled navštívené:
Leopold Schlosberg

Schlosberg Leopold

Jízda smrti slavné Sedmy

Jízda smrti slavné Sedmy