Zari
ohodnotit

Vynález zkázy

Rok:
1958
Délka:
81 minut
Premiéra v ČR:
22.8.1958
„Zlotřilý dobrodruh chce ovládnout svět!“
Popis / Obsah / Info k filmu Vynález zkázy



POZOR SPOILER!

Ze sanatoria je lumpy unesen profesor Roch. Ponorkou a lodí je dopraven na ostrov i se svým asistentem, inženýrem Simonem Hartem. Cestou potopí loď a naberou poklady. Na této lodi se plaví i dívka Jana. Ta je vylovena jako trosečnice a také dopravena na stejný ostrov. Simon pošle zprávu v nouzově vyrobeném horkovzdušném balonu a zpráva je nalezena. Velitel lumpů Artigas již ví, že jeho tajemství je prozrazeno a začne plánovat protitahy. Simon se dobrovolně hlásí k opravě podvodního kabelu. Zde dojde k boji s obřím hlavonožcem. Toho pak Simon využije k útěku. Jenže mu dojde vzduch, který měl jen na půl hodiny. Zachraňuje jej až jiná ponorka, která je však nepřáteli potopena. Simon se zachrání a vyšplhá se po skále k Janě do pokoje. Spolu se pokusí zachránit, co se dá, před útokem, který má nastat…


Autor: Pitryx

Popis / Obsah / Info k filmu Vynález zkázy



Zlotřilý dobrodruh Artigas, který zbohatl na loupežích podmořských pokladů, unesl profesora Rocha, který dokončuje pbjev účinné výbušniny. Profesorův asistent ing. Hart chce za každou cenu zabránit zneužití nebezpečného vynálezu... Fantastický film byl realizován nenapodobitelně originálním způsobem. Výtvarná složka vycházela z původních ilustrací verneovek, jejichž autory byla dvojice kreslířů Rion a Bennet. Záměrně naivizující triky se inspirovaly postupy francouzských snímků Georgese Méliése z počátku století. Režisér Karel Zeman a jeho film oprávněně nabyli velkou a trvalou proslulost.
Lexikon českého filmu

Fantasticko dobrodružný film na motivy románu Julese Vernea o vynálezu nejstrašlivější a nejničivější zbraně na světě. Jeden z nejznámějších filmů režiséra Karla Zemana. Film je kreslený, loutkový i hraný.
Kino AERO


Popis / Obsah / Info k filmu Vynález zkázy



Nejúspěšnější český film všech dob Vynález zkázy Karla Zemana z roku 1958 se v létě 2015 vrátil na plátna v digitalizované a restaurované podobě v rámci Projektu 100-2015. Po Cestě do pravěku (1955) se jedná o druhý Zemanův celovečerní trikový film, pro nějž tvůrce tentokrát našel inspiraci v knihách Julesa Vernea (1828-1905), konkrétně především v románu, který vyšel česky poprvé pod názvem Tváří v tvář praporu vlasti (1910). Podstatný však nebyl jen text, nýbrž také původní ilustrace Verneových knih v podobě dřevorytin Edouarda Rioua a Léona Benetta. Ty se staly kongeniálním východiskem pro výtvarné pojetí originálního trikového filmu. Postavy hrdinů jakoby z těchto rytin vystupovali a velká péče je věnována právě šrafovaným kulisám, v nichž se odehrává jednoduchý příběh, vyprávěný jeho protagonistou, inženýrem Šimonem Hartem. Ten je spolu s profesorem Rochem unesen zločinným hrabětem Artigasem a jeho piráty do nitra ostrova ve vyhaslém vulkánu. Padouch chce s přispěním Rochova vynálezu ovládnout svět. Hartovi pomáhá sličná trosečnice Jana. Když profesor pochopí, k čemu byl zneužit, způsobí explozi, při níž zmizí nejen on a zločinci, ale také celý ostrov, zatímco mladým lidem se podaří včas uniknout v balonu. – Verne psal svá díla v době euforie z vědecko-technického pokroku. A právě tento pocit, spojený navíc s vírou v lidstvo, Zeman, který zde naplno uplatnil svou tvůrčí fantazii, spojenou s bravurním řemeslem, kongeniálně zdůraznil. Snímek je přeplněn vtipnými nápady na nejrůznější létající, jezdící nebo pod vodou se pohybující stroje (např. potápěčské kolo, vybavené i zvonkem, malá ponorka s kachníma nohama apod.). Díky zvolené, jakoby naivistické poetice jeho dílo nestárne, protože není závislé na různých technických vymoženostech filmového média, ale jen na lidském umu. – Vynález zkázy je prvním digitalizovaným restaurovaným snímkem z projektu Čistíme svět fantazie, na němž se podílejí Nadace české bijáky, Muzeum Karla Zemana a Česká televize. V nové podobě byl uveden na několika mezinárodních akcích. Restaurovány a digitalizovány dále byly ještě Baron Prášil (1961) a legendární Cesta do pravěku. – Souběžně s obnovenou premiérou Vynálezu zkázy byl uváděn dokument Filmový dobrodruh Karel Zeman (2015; r. Tomáš Hodan).
-tbk-

Román Julesa Vernea z roku 1896 inpiroval Karla Zemana k natočení jednoho z mezinárodně nejoceňovanějších filmů československé historie. V roce 1958 oživla na filmovém plátně pacifistická myšlenka spojená s příběhem o geniálním francouzském vědci Rochovi, jehož vy nálezy chce mocichtivý dobrodruh Artigas zneužít k ovládnutí světa. Profesorův asistent Hart naštěstí napne všechny své síly a důvtip, aby zburcoval nicnetušící svět k obraně... Živý ohlas nevyvolala jen myšlenka mocností spojených ve jménu globálního míru, ale i ucelená výtvarná stránka vyprávění vycházející z dobových verneovských ilustrací. Zájem o Zemanovo unikátní dílo vzbudilo zvláště stylové technické řešení, založené na náročných trikových sekvencích kombinujících herce v ručně malovaných kulisách, a kreslené pasáže. Snímek získal mj. Velkou cenu EXPO 1958 a prodal se ve své době do sedmdesáti devíti zemí.
-ap-

Zdroj: Filmový přehled


Popis / Obsah / Info k filmu Vynález zkázy



Fantasticko-dobrodružný trikový film režiséra Karla Zemana vznikl podle stejnojmenného románu Julese Vernea. Vypráví o osudech profesora Rocha, objevitele neobyčejně silné výbušné látky, který byl unesen zlotřilým hrabětem Artigasem na tajuplný ostrov. Vynález má v Artigasových rukou sloužit ke zkáze lidstva, ale profesorovu asistentovi Hartovi se s nasazením vlastního života podaří protivníkovy plány překazit…

Film je po výtvarné stránce inspirován původními ilustracemi Verneových románů a záměrně naivními triky ve stylu francouzského filmového průkopníka Georgese Meliese. Získal řadu mezinárodních ocenění a stal se nejúspěšnějším českým filmem roku 1958.

Premiéra Vynálezu zkázy proběhla před 57 lety na Světovém filmovém festivalu při EXPO 58 v Bruselu. Snímek získal na festivalu Velkou cenu a následně obletěl doslova celý svět. V New Yorku byl dokonce v jeden večer uveden v 96 kinech současně!

Film, jehož krása ani po téměř šedesáti letech nevybledla, se znovu představí veřejnosti v digitálně restaurované podobě. Ve světové premiéře v pátek 10. července od 20:00 snímek znovu zazáří v rámci Světové výstavy EXPO 2015 v Národním muzeu filmu v Turíně, na jubilejním Mezinárodním filmovém festivalu Karlovy Vary a v Museum of the Moving Image v New Yorku. Unikátní premiéru budou moci diváci souběžně zhlédnout také díky České televizi na svých obrazovkách.

Film Vynález zkázy byl digitálně restaurován v rámci projektu Čistíme svět fantazie, společného projektu Nadace české bijáky, Muzea Karla Zemana a České televize. Jeho cílem je v průběhu tří let digitálně zrestaurovat vybrané filmy Karla Zemana do nejvyšší možné kvality, uvést je na velkých filmových plátnech a vdechnout jim tak znovu život.

Zdroj: ČT


Popis / Obsah / Info k filmu Vynález zkázy



Novátorská adaptace verneovky Vynález zkázy vychází ze základů původního vyprávění o objeviteli výbušniny, s jejíž pomocí chce podlý dobrodruh ovládnout svět. Varovný příběh o zneužití převratného vynálezu obsahově i výtvarně evokuje neopakovatelné kouzlo romanticko-dobrodružných románů Julese Verna.
Prorocká fantazie Vernových románových utopií okouzlovala průkopníka trikového filmu Karla Zemana již od raného mládí. Jeho unikátní adaptace románu Vynález zkázy (poprvé byl vydán v roce 1896, česky vyšel i pod názvem Tváří v tvář praporu vlasti) se stala senzací na světové výstavě EXPO 58 v Bruselu a zajistila režisérovi mezinárodní věhlas.
Varovný příběh o zneužití převratného vynálezu se drží původní dějové kostry o objeviteli ničivé výbušniny profesoru Rochovi. Podlý hrabě Artigas, který chce ovládnout svět, důvěřivého vědce unese a umožní mu pracovat ve svých tajných laboratořích a továrnách, postavených v kráteru vyhaslé sopky na ostrůvku Back Cup. Uvězněný profesorův asistent inženýr Hart se pokouší zburcovat ohrožené lidstvo dřív, než se vynález netušených možností stane vynálezem zkázy...
Snímek na pomezí upřímného obdivu a láskyplné karikatury je považován za nejvěrnější filmový přepis vědecko-fantastických románů Julese Verna. Jeho půvabně naivní dobový pohled na století páry a elektřiny totiž Zeman nejen jedinečně napodobil, ale navíc jej obohatil vlastní poetikou, která jako by v nových technických a trikových podmínkách rozvíjela odkaz jiného obdivovatele verneovek i průkopníka filmové magie Georgese Méli?se.
Výtvarné zpracování Zemanova vrcholného filmu důsledně vychází z dřevorytů původních ilustrátorů verneovek Léona Benetta, Édouarda Rioua nebo Alphonse de Neuvilla, jejichž kresby jsou nedílnou součástí romanticko-dobrodružných románů francouzského spisovatele. Černobílé šrafované ilustrace, které kongeniálně dotvářejí představivost čtenářů, ve filmu doslova ožívají v podobě pečlivě stylizovaných nereálných dekorací, s nimiž dokonale souzní identicky koncipované kostýmy i masky herců. Jejich projev i pohyb se stávají zcela přirozenou součástí kombinovaného obrazu, který evokuje starodávné rytiny a zároveň smazává předěly mezi filmem hraným, animovaným a loutkovým.
Vynález zkázy byl prodán do dvaasedmdesáti zemí světa a z tohoto pohledu se stal nejúspěšnějším českým filmem všech dob. Na verneovské „podivuhodné cesty" se režisér vrátil ještě dvakrát snímky Ukradená vzducholoď (1966) a Na kometě (1970). Oběma uzavřel nejen verneovskou trilogii, ale také výtvarně trikovou etapu své tvorby.

Tomáš Seidl, LFŠ 2014


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

TV Program

ČT1 - Místo činu: Drážďany - Parasom...

21:40 - 23:09

48 minut již uběhlo
41 minut zbývá do konce

ČT2 - Návrat Casanovy

22:25 - 00:00

3 minut již uběhlo
92 minut zbývá do konce

NOVA - Výměna manželek (2004) [TV poř...

21:45 - 23:10

43 minut již uběhlo
42 minut zbývá do konce

Prima - Show Jana Krause

21:40 - 22:40

48 minut již uběhlo
12 minut zbývá do konce

Reklama