Zari
ohodnotit

Veselá bída

Žánr:
Rok:
1939
Délka:
81 minut
Premiéra v ČR:
26.5.1939
Popis / Obsah / Info k filmu Veselá bída
"Veselá bída" je dobrý český hudební film, jenž snesl měřítko s evropským průměrem, a to tím spíš, mame-li na mysli tehdejší omezené výrobní poměry. Má zábavný děj s řadou komických situací, nijak usilovně vymyšlených, ale držících se v mezích vkusu, má líbivé až podbízivé melodie a písně Josefa Stelibského a především v hlavní roli Jarmilu Kšírovou. V obsazení ostatních úloh jí sekundují Hana Vítová jako kabaretní zpěvačka, která se přičiněním operetní divy dostane na velkou scénu. František Kreuzmann jako její manažér, jehož roztržitost ho přivádí do trapně komických styků s policií k rozčilování policejního komisaře v neodolatelném podání Václava Trégla.

Jiří Vondrovič a Antonín Novotný, dvojice kamarádů, kteří marně usilují o umístění své operety "Veselá bída". Až náhoda jim pomohla, když se jejich opereta záměnou dostala do rukou operetní pěvkyně, které se zalíbila. Z toho pak vznikají všechny ostatní zápletky, jež mají v zápětí i zamilované dobrodružství obou mladých přátel a oběma pěvkyněmi. Děj je zpestřen tanečními scénami baletu pražské Velké operety a film má zdařilé záběry kameramana Jana Rotha. Celkem nic velkého a průbojného, ale do dnešních dnů je film zábavný a dobře koukatelný.


Autor: Asmodej

Popis / Obsah / Info k filmu Veselá bída
POZOR SPOILER

Z úspěšného evropského turné se vrací zpět do vlasti operetní zpěvačka Marja Marjanovská. V té době přichází do jednoho z divadel opereta „Veselá bída“. Ale není o ni zájem. Je to dílo dvou mladých autorů Petra Hudce a Pavla Charváta. Oba obdrží obsílku na policii. Jde tam však jen Petr. Zde zrovna hlásí Marjin agent Vormovský ztrátu vozu a nechtěně zamění papíry s operetou s časopisy. A tak se opereta dostane až k Marji. Té se to líbí. Petr a Pavel navštíví bar „U Stonožky“. Zde se objeví i Marja s Vormovským. Ten předtím nenahlásil, že auto již má, a proto je jat žandarmem a odveden na stanici. Zde se to sice vysvětlí, ale ne moc rychle. A mezitím Pavel sbalí Marju. Ta mu dá adresu zpěvačky Josefíny, která zpívá ve Stonožce. On se totiž domnívá, že je dívka nevalné pověsti a ona o něm, že je z galerky. U tohoto domu se ocitá později i Petr, který se zde setká s Josefínou. Zatím se v divadle opereta líbí, ale nikdo nezná autory. Vormovský je sice hledá, ale samozřejmě je nenajde. I když se s nimi setká, kde jinde, než na policejní stanici. A hned zde operetu opět zapomene. Mládenci ji zde najdou a jsou rádi. Situace se zamotává stále více a více. Nakonec se Petr s Pavlem rozhodnou k razantnímu kroku. Když uslyší svou píseň v rádiu jako novinku, vpadnou do divadla jako velká voda…


Autor: Pitryx

Popis / Obsah / Info k filmu Veselá bída
Dva mladí skladatelé marně nabízejí svou operetu - je odmítána dříve, než si ji kdokoli přečte. Shodou náhod, kdy její text se ocitne v nesprávné aktovce, se k ní dostane populární zpěvačka Marja, které se naopak velice líbí, jenže netuší, kdo hru napsal. Pátrání po autorech, osobnostní záměna i začínající láska se stávají hlavními dějový prvky tohoto snímku, kde se vlastně pořád zpívá.

Na přelomu 30. a 40. let natočil režisér Miroslav Cikán hudební komedie Veselá bída a Štěstí pro dva. Zjevně se inspiroval podobnými díly, jež vznikala v té době v Německu a Rakousku. V obou filmech, odehrávajících se v prostředí operetního divadla, ztvárnila hlavní roli sopranistka Jarmila Kšírová. Byla to sólistka operetního souboru Slovenského národního divadla v Bratislavě, ale často úspěšně pohostinsky vystupovala i v Berlíně, Vídni, Káhiře a Curychu. Příběh dvou mladých autorů, kteří věhlasné operetní subretě nabídnou svou operetu a přes počáteční neúspěchy dosáhnou svého cíle, je záminkou k uplatnění líbivých melodií Josefa Stelibského a pěveckého umění hlavní představitelky.

ZDROJ: Febiofest 2010


Popis / Obsah / Info k filmu Veselá bída
Dva mladí autoři, Pavel Charvát a Petr Hudec, nabídnou svoji novou operetu Veselá bída subretě Marje Marjanovské. Její manažer Vormovský je odmítne s tím, že Marje opereta nevyhovuje. Ve skutečnosti ji však nikdo nečetl. Po čase se Pavel s Petrem sejdou na policii s Vormovským a omylem si vymění desky s dokumenty. Vormovský odnese Marje místo časopisů operetu, která ji nadchne. Nikdo však nezná autora, jedinou stopou je pozvánka do kabaretu, založená v partituře. V kabaretu se Marja seznámí s Pavlem, ale protože se jí toto prostředí nelíbí, představí se pod cizím jménem. Její pátráni po autorech tedy skončilo bezvýsledně. Marja proto zveřejní písničku z operety v rozhlase. Rozhořčení autoři se ihned přihlásí. Pavel pozná, že Marja je dívka, která se mu v kabaretu tak líbila, a všichni se dočkají svého úspěchu.

Autor/Zdroj: /Český hraný film II.


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama
Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Ric Roman

Roman Ric

Chobotnička (Octopussy)

Chobotnička
Octopussy

Naposled navštívené:
Ric Roman

Roman Ric

Chobotnička (Octopussy)

Chobotnička
Octopussy