Zari
Chyby ve formuláři:
» Nejste přihlášeni, pro přidání videa k filmu se musíte přihlásit nebo zaregistrovat.
» Nejste přihlášeni, pro přidání videa k filmu se musíte přihlásit nebo zaregistrovat.
» Nejste přihlášeni, pro přidání videa k filmu se musíte přihlásit nebo zaregistrovat.
 
ohodnotit

Velmi nebezpečné známosti

Cruel Intentions

Další název:
Nebezpečné známosti; Eiskalte Engel
Rok:
1999
Délka:
95 minut
Premiéra v ČR:
17.6.1999
„Hra na svádění má jediné pravidlo. nikdy se nesmíš zamilovat! Sex, vášeň, zrada a ďábelská sázka o panenskou nevinnost.“
Popis / Obsah / Info k filmu Velmi nebezpečné známosti
Pohledný, bohatý a cynický Sebastian Valmont bezohledně svedl a opustil řadu dívek. Jeho nevlastní sestra Kathryn Merteuilová není o nic lepší. Slíbí paní Caldwellové, že se postará o její nezkušenou dceru Cecile, ve skutečnosti se chce pomstít bývalému milenci Courtu Reynoldsovi, který ji kvůli ní opustil. Kathryn chce, aby Sebastian dívku svedl a zničil její pověst. Ten však hodlá svést sebevědomou a nepřístupnou Annette Hargreveovou, která v časopisu pro teenagery prohlásila, že si chce uchovat panenství pro toho pravého. Nakonec sourozenci uzavřou sázku. Pokud se Sebastianovi podaří svést Annette do začátku školního roku, bude mu Kathryn po vůli. Když se mu to nepovede, přijde o svého milovaného jaguára z roku 1956. Hned zpočátku Sebastian zjistí, že to nebude mít snadné, protože Annette někdo varoval. Cecile se zamiluje do učitele hry na cello, mladého černocha Ronalda Clifforda, a Kathryn jí slíbí, že jí pomůže lásku naplnit. Sebastian se rafinovaně pokusí svést Annette u bazénu, dívka mu však dá košem. Vyjde najevo, že ho u ní pomluvila matka Cecile. Když to mladík prozradí Kathryn, ta řekne paní Caldwellové o dopisech, které psal její dceři Ronald. Mladý muž je vykázán z domu Caldwellových, Sebastian a Kathryn se nabídnou, že dvojici pomohou. Naivní Cecile uteče v noci z domu, aby u Sebastiana napsala Ronaldovi dopis. Mladík ji opije a svede. V té době se mu nečekaně podaří vyvolat první sympatie u Annette. Později se ji pokusí znovu svést, když však dívka podlehne, nedokáže ji připravit o panenství. Kathryn pochopí, že se zamiloval. To se jí však nelíbí. Bez váhání bratra podrazí a způsobí tak tragédii.

Zdroj: Nova


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Velmi nebezpečné známosti
Kathryn (Sarah Michelle Gellarová) a Sebastian (Ryan Phillippe) jsou dva bohatí zhýčkaní teenageři z té nejluxusnější části Manhattanu. A také papíroví sourozenci, protože jejich nechutně bohatí rodiče spolu uzavřeli druhé manželství. Výraz „zlatá mládež“ se ani zdaleka nepřibližuje jejich dekadentnímu životnímu stylu. Sebastian poznal všechny krásné dívky z Manhattanu a také Kathryn je na svůj věk neodolatelně zhýralá. O to víc ji rozzuří, když dostane kopačky od svého přítele, který vyměnil její rafinovaný půvab za panenskou nevinnost naivní Cecile (Selma Blairová). Kathryn proto s bratříčkem uzavře ďábelskou a náležitě pomstychtivou sázku. Pokud playboy Sebastian, kterému ještě nedokázala odolat žádná dívka, připraví Cecile o panenství a navíc dokáže svést další květ andělské nevinnosti Annette (Reese Witherspoonová), připraví mu nevlastní sestřička noc plnou nadpozemské rozkoše. Pokud Sebastian prohraje, přijde o svého milovaného Jaguara, ročník 56 …


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Velmi nebezpečné známosti
Příběh zhýralého Valmonta a nezkušené Cecilky je skutečně nadčasový. Tentokrát se odehrává v současném Manhattanu a je o to peprnější, o co jsou jeho hrdinové mladší.


Teenageři Sebastian Valmont a Kathryn Merteuilová jsou, i když by se to z jejich příjmení nezdálo, sourozenci. nevlastní sourozenci. Kromě toho jsou nechutně bohatí, protřelí a zvrhlí. Sebastian například v úvodu filmu svede dceru Dr. Greenbaumové a vystaví její nahé fotografie na Internetu. To vše s úsměvem a ledovým klidem. Proč? Protože mu účty za psychiatrická sezení u Dr. Greenbaumové připadaly nestydatě vysoké. Pak se Sebastian seznámí během cca. dvaceti sekund s pohledným kolemjdoucím děvčetem a odejde s ním něco pojíst a vyspat se s ním. Prostě den jako každý jiný...

Kathryn také rozhodně není žádný nezkušený svatoušek: Sex, pletichy, drogy, nuda... Svůj pověstný klid ovšem ztratí, když se dozví, že jeden z jejích šamstrů dal před ní přednost Cecile Caldwellové, která je - věřte nevěřte - dokonce ještě panna! Tohle se Kathryn ještě nikdy nestalo a Cecile musí pykat. Nejlepší by bylo, kdyby ji Valmont "odpanil" a pak odvrhl. Bratříček ale nemá zájem. Ne, že by mu snad tento nápad připadal nějak morálně závadný, kdepak, ale... Svést nějakou obyčejnou pannu, to je pod jeho důstojnost. Aby tedy byl úkol zajímavější, je promptně definován ještě cíl číslo dvě: půvabná Annette Hargroveová, která se v rozhovoru pro slavný časopis zapřísáhla, že počká se sexem až na svého manžela. To už je pro Sebastiana zajímavý úkol a může být uzavřena zajímavá sázka:

Kathryn: "Když to nedokážeš, to tvoje nádherné fáro bude moje."

Sebastian: "A když to dokážu?"

Kathryn: "Tak dostaneš to, po čem toužíš od chvíle, kdy se naši rodiče vzali." (významně poodhalí oděv)

Sebastian: "Ještě si to rozmyslím."

Kathryn: "Můžeš mi ho strčit kam chceš."

Sebastian: "Můžeme si plácnout, sestřičko!"

Ano. Je to nemravné, nechutné a zvrhlé. Ale kromě toho je to vtipně a inteligentně napsané a natočené se švihem. Mladičký režisér Roger Kumble napsal a natočil "updatovanou" verzi slavného románu "Nebezpečné známosti". I když zachoval jen nejzákladnější dějovou kostru, je jeho film nadčasový a aktuální i pro dnešního mladého diváka. Dosáhl toho pomocí několika zajímavých prostředků:

Za prvé: Většina hlavních teenagerských hrdinů je velmi bohatá. Nepředstavitelně a nechutně bohatá. Vlastní několikapatrové vily, luxusní auta, soukromé bazény a pořádají pikniky v rozlehlých zahradách. Přitom ale ve filmu nevystupují téměř žádní dospělí (rodiče hlavních hrdinů se například na plátně vůbec neobjeví!), což dává snímku zajímavou pohádkovost a patřičný odstup od "skutečného života".

Za druhé: I když hrdinové s naprostou samozřejmostí používají výrazy jako "buzerant", "píchat" nebo "kouřit" (nikoliv cigarety), jsou povětšinou výborně vzdělaní a jejich mluva je zajímavě aristokratická a květnatá.

Za třetí: Všichni hrdinové (a všimněte si, že jde většinou o ženy) jsou velmi pohlední, fantasticky oblečení, učesaní a vůbec bezchybně upravení. Přiznejme si, že nejeden mladý divák půjde do kina hlavně proto, aby uviděl ladné křivky Sarah Michelle Gellarové (Tajemství loňského léta) nebo Reese Witherspoonové (Pleasantville: Městečko zázraků). A dočká se v míře skutečně vrchovaté. Je nutno ocenit ďábelskou vynalézavost režiséra a kameramana, kteří zkomponovali morálně závadné scény tak šikovně, že jsou dostatečně vzrušující, ale přitom mohou být mládeži přístupné.

Velmi nebezpečné známosti jsou morálně závadné a jsou na to pyšné, což je nutno ocenit. Podobných stylových filmů, které jsou pyšné na to, že jsou "trash", a navíc jsou dobře natočené, je opravdu málo (např. oba Vřískoty). Pokud se naladíte brzy po začátku na správnou notu, čeká vás správná hříšná jízda, při které se rozhodně nebudete nudit a dobře se pobavíte. Ze stylové atmosféry poněkud vybočují pouze závěrečné minuty filmu, které jsou buď míněny zcela vážně, jako morální ponaučení (což nefunguje), nebo jsou naopak tou nejčernohumorovější závěrečnou tečkou (ale pouze pro opravdové zvrhlíky). To už si ale musíte přebrat sami...

I když vám výše citovaná slova mohou připadat přece jen příliš drsná pro mládeži přístupný film, buďte si jisti, že je drtivá většina dnešních dětí zná dlouho před ukončením základní školy. Jediné potenciální nebezpečí tohoto filmu by snad mohlo spočívat v tom, že by někteří mladí diváci mohli za jistých okolností nabýt dojmu, že jsou Velmi nebezpečné známosti návodem jak se chovat, pokud chci někoho rychle dostat do postele. Matně si vzpomínám, že jsem si kdysi něco podobného myslel o Angelice. Takže, mládeži: Ve skutečnosti to opravdu takhle nefunguje a když to budete zkoušet, skončíte v lepším případě sami v posteli, v horším případě s modřinou. (To je fakt podložený zkušenostmi.) Dokonce ani když máte vlastní palác a Jaguára. (To je opodstatněná domněnka.)

Ale zpět k tématu: Kolik filmů už vám slibovalo "nebezpečnou hru plnou divokých vášní, zrady a hříšné erotiky" a tak podobně? Radujte se, všichni úchyláci, dočkali jste se! Velmi nebezpečné známosti jsou vášnivé, zvrhlé i hříšně erotické. A navíc zábavné. Když se vám budou líbit, nestyďte se za to. Nejste v tom sami!

Autor/Zdroj: Fuka František/Propagační stránky tohoto filmu


Popis / Obsah / Info k filmu Velmi nebezpečné známosti
Snímek Velmi nebezpečné známosti je v pořadí čtvrtou adaptací slavného epistolárního románu Charloce de Laclose. Po Nebezpečných známostech (1959) režiséra Rogera Vadima s Jeanne Moreau a Gérardem Philipem, po zfilmované jevištní adaptaci Christophera Hamptona Nebezpečné známosti (1988) Stephena Frearse s Glenn Closeovou a Johnem Malkovichem, a po Valmontovi (1989) Miloše Formana s Annette Beningovou a Colinem Firthem se klasické látky ujal scénárista a režisér Roger Kumble. Ten zvolil podobný přístup jako Roger Vadim a přenesl děj z předrevoluční Francie do současnosti, na Manhattan. - Přitažlivý a cynický mladík z vyšší společnosti Sebastian Valmont spřádá milostné intriky se svou nevlastní sestrou Kathryn Merteuilovou. Proti své vůli se však zamiluje do sebevědomé a nepřístupné panny Annette Hargroveové. Kvůli žárlivé a pokrytecké sestře se však Sebastianův nadějný vztah komplikuje. Mladík se nakovec dostane do rvačky s černochem Ronaldem, jehož dívku Cecile dříve v rámci milostných pletek zbavil panenství, a nešťastnou náhodou při tom přijde o život. - Roger Kumble přibližuje klasický příběh dospívajícímu publiku devadesátých let prostřednictvím exkluzivního prostředí a také prostřednictvím humorné nadsázky. Zachoval přitom morální perspektivu románu, v němž je pravá původkyně tragédie po zásluze ve společnosti diskreditována. Autorovi se však nepodařilo adekvátně transponovat do současnosti motivace a jednání hrdinů. Platí to zejména pro Sebastianovy způsoby svádění. Akademičnost celého projektu je patrná ve srovnání s předchozími verzemi, ale zvláště také se zdrcující diagnózou amorálnosti v některých kruzích dnešní mládeže ve filmech jako např. Kids (1995) Larryho Clarka. - Swoosie Kurtzová, která hraje Valmontovu psychoterapeutku, představovala ve Frearsově verzi Cecilinu matku, paní de Volanges.

Autor/Zdroj: /Filmový přehled


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

Podobné filmy

Velmi nebezpečné známosti 3 (2003) [Video]

 Velmi nebezpečné známosti 3 (2003) [Video]
Velmi nebezpečné známosti 3 n
Cruel Intentions 3
Žánr: thriller / drama
Země: Spojené státy americké
Režie: Scott Ziehl

(pokračování)

Velmi nebezpečné známosti 2 (2000) [Video]

 Velmi nebezpečné známosti 2 (2000) [Video]
Velmi nebezpečné známosti 2 n
Cruel Intentions 2
Žánr: drama
Země: Spojené státy americké
Režie: Roger Kumble

(pokračování)

Reklama