Zari
ohodnotit

Ve jménu otce

In the Name of the Father

Další název:
V mene otca
Žánr:
Rok:
1993
Délka:
132 minut
Premiéra v ČR:
31.3.1994
„Falešně obžalován a neprávem zatčen! Autentický příběh irského chlapce.“

Komentáře k filmu Ve jménu otce

Řadit dle:  Bodů uživ.  |  Od nejnovějších  |  Hodnocení
Počet komentářů k filmu: 9
MildaX
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 17.4.2019
Už je to dlouho co jsem ten   film viděl poprvé a stále   jsem nadšen nejen ze síly   příběhu a režijního   ztvárnění, ale i výkonu   Daniela Day-Lewise.   Doporučuji.
collen
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 24.4.2018
Film, který dokáže strhnout   diváka už úvodní hudbou a   pak následuje příběh, kde   spravedlnost je "sprosté   slovo." Silný a   emotivní snímek nic   nepostrádá, ale je to   osobní názor. Daniel Day -   Lewis opět podal oskarový   výkon a doslova mne přikoval   k obrazovce.
martin.stusak.9
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 7.4.2018
Jeden z několika   ohromujících snímků   zabývající se následky   teroristického činu IRA na   nevinných lidech ve smyslu   vyšetřování, které svým   smyslem ani dnes, byť za   jiných okolností, nic   neztratilo na své   aktuálnosti. Příběh je   založen na skutečném   případu, kdy zkorumpované   mocnosti svými donucovacími   schopnostmi dokázali udělat   teroristu naprosto z   každého, kdo se jim jen   znelíbil a výborně hodil do   profilu. Příběh o čtyřech   nevinných mladých lidech,   kteří dostali trest odnětí   svobody za něco, co   neudělali. Koho to však   zajímalo, když politická   atmosféra prostě vyžadovala   v rámci uklidnění   veřejnosti pachatele odsoudit   co nejdříve. Politické   drama velmi výrazně   zohledňující psychologii   jednotlivců ve smyslu   traumatu a utrpení. Místy se   však asi až moc tlačilo na   pilu, v zájmu vyvolat v   divákovy zděšení, ale   budiž. Krutost vězeňského   života vedoucí až k   rezignaci své neviny bere   hodně za své. Velice silný   příběh splňuje svůj cíl.   Skutečně šokuje a   zanechává neblahý pocit nad   tím, co všechno je na   světě mezi lidmi možné.
volam.sa.pistik
Hodnocení: 2 / 10
Přidáno: 16.1.2016
Reklama na britské súdnictvo
Tento film by nemal chýbať v   top 10 najpreceňovanejších   filmov všetkých čias.   Čakal som film o IRA, o ich   praktikách a pohnútkach a   nič. Jediné, čo tu bolo o   IRA, ten teroristický čin,   na základe ktorých ich   odsúdili, potom už nič   viac. Opäť to kultové   "na základe skutočnej   udalosti". Problém je,   že tá skutočná udalosť je   diskutabilná, keďže ide o   subjektívnu výpoveď v   podobe knihy Conlona, ako to v   skutočnosti bolo. Druhá   strana sa nemala šancu   vyjadriť, ale na to sme si v   demokracii už zvykli. Preto   mi nenaleží hodnotiť tú   "skutočnú   udalosť", keďže o nej   nič neviem, ale sústredím   sa čisto na film a beriem to   iba ako inšpiráciu   "skutočnou   udalosťou". Je   neuveriteľné ako sa dá   natočiť tak absurdný film a   vydávať to ako seriózne   umelecké dielo. Kritici   chválou nešetria, ale tu je   namieste povedať "kráľ   je nahý". Z Day-Lewisa   sú tu všetci paf, ale   neuveriteľne bilo do očí to   jeho prehrávanie, doslova tam   hral komedianta. A teraz k   absurdnostiam, iba tým   hlavným, lebo celý film je   jedna veľká absurdita.   Ťažko povedať, či by   dokázala banda sfetovaných   hipíkov skonštruovať taký   útok. Buď sú britskí   vyšetrovatelia fakt padlí na   hlavu, alebo druhá možnosť,   niekto si tu hodne   primýšľa. Ďalej súd.   Odsúdiť niekoho na   doživotie bez dôkazov, iba   na základe vynúteného   priznania bitkou, čo bolo   spomenuté na súde, buď sa   britské súdy snažia   silou-mocou priblížiť   saudskoarabskému justičnému   systému, alebo si tu opäť   niekto hodne vymýšľa.   Ďalej väzenie. Viem, že   napríklad v Nórsku je to   celkom slušný hotel, ale   žeby v tej dobe odsúdení na   doživotie bývali vo fajn   izbe a hulili hašiš s   jamajskými kolegami od vedľa   v izbe a viac-menej robili si   v base čo chceli, mi nepríde   dôveryhodné, ako oheň na   izbe či rôzne nebezpečné   predmety. Navyše jeden   väzeň hovorí, že on   spáchal tie útoky a naši   dozorcovia ho dajú do   väzenia k nášmu nevinnému,   aby mu to jednoducho povedal.   Buď sú britskí dozorcovia   padlí na hlavu, alebo si   niekto zasa hodne vymýšľa.   Ďalej oslobodenie.   Oslobodíme po dlhých rokoch   na základe jedného   papierika, ktorý bol   priložený pri jednom spise   "neukazovať   obhajobe". Nejde mi do   hlavy, prečo neskúmali vinu   a nevinu hlbšie, ťažko na   základe jedného lístka   prepustiť niekoho   odsúdeného za terorizmus.   Navyše musia byť tí   vyšetrovatelia neandrtálci,   keďže nie sú schopní jeden   papierik zo spisu za celých   15 rokov odstrániť. Buď sú   to nejakí tiperi, alebo si   niekto opäť primýšľa. Na   záver, neviem ako to bolo s   Conlonom naozaj, hodnotil a   komentoval som iba film. Ale   podľa filmu je buď britská   kriminálka úplne   degenerovaná a súdnictvo   zvrátené, alebo si tu naozaj   niekto hodne popustil uzdu   fantázii
Chrustyn
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 2.1.2011
V druhé půli trochu   zdlouhavé ale velice   zajímavé, skvěle zahrané a   natočené vězeňské drama o   nespravedlnosti, kvůli které   se dostanou do vězení   naprosto nevinní lidé.   Škoda, že film nemá po   celou dobu stejné tempo jako   jeho výborná první polovina   ale všechna hluchá místa   zachraňuje standardně   skvělý Day-Lewis.
dobes.pavel
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 15.8.2009
Ve jménu otce
Absolutně vynikající drama,   které zapůsobí o to víc,   že je natočeno podle   skutečné události. Film je   přímo nabitý emocemi,   které nenechají diváka   chladným. Film poukazuje   hlavně na zkorumpovaný   soudní a policejní systém,   kterému je lidský život   úplně lhostejný. Nejenže   křivě obviní Gerryho a jeho   kamaráda ze spáchání   teroristických útoků, ale   do celé aféry je zapletena   celá Gerryho rodina. Nevinní   lidé se tak stávají oběti   prohnilého systému. Po 15   letech však pravda vyjde   najevo, ale co to pomůže a   kdo těm lidem vrátí ty   roky? Hodně mě zaráží   fakt, že skuteční viníci   (mám na mysli ty z řad   policie a soudní moci) nebyli   potrestáni.
kali.4
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 10.8.2009
Trochu nevyvážená   atmosféra, což ale nijak   zvlášť nevadí. Film si se   mnou pohazoval ze strany na   stranu, místy mne dostával   neuvěřitelnou absurditou   vyprávěného příběhu   (obzvlášť záběry na   pokuřujícího Day-Lewise ve   vězeňské cele úžasně   ukazují člověka bez iluzí,   oběť systému ve zcela   absurdní situaci) a také   hudbou, která nejvíce   vynikne během závěrečných   titulků.
P.S. Soudobý   film nepoznal lepšího herce,   než je Daniel Day-Lewis.   Říkal jsem to již dříve,   říkám to nyní a klidně to   zopakuji i budoucnu ;-).
Cash89
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 30.3.2009
Nejlepší film Daniela Day   Lewise, ale musím přiznat   že je to poprvé co je   samotný herec až na druhé   „koleji“…Vždy to bylo   tak že Daniel vyčníval nad   vším ostatním, co dělalo z   filmu film…Ve jménu otce je   dokonalý příběh který se   zakládá na pravdě a ještě   lepší je styl samotného   natáčení…Vše je podáno   úplně jako na dlani ale   zároveň zakryté rouškou   pravdy, snímek má přes dvě   hodiny a za tu dobu vidíme   patnáct let života ve   vězení, ano další film s   vězeňskou tematikou, ale   přesto na mě působil jinak,   víc drsněji…Několikrát   se divák přistihne se slzami   v očích aniž by si to zprvu   vůbec   uvědomoval…Neuvěřitelný   a syrovými emocemi doslova   nabitý Daniel Day-Lewis a   ještě lepší Jim   Sheridan…Oba nominovaní na   Oscara a oba odešli s   prázdnou – bohužel…Je tu   i pro mě jedna neobyčejná   scéna, při které jsem měl   husí kůži po celém těle a   slzy v očích dokud scéna   neskončila a i po tom jsem   ještě pociťoval lehké   mrazení…Celkově musím   říci, že má film opravdu   hodně velkou sílu a   rozhodně stojí za   podívání!!!
Justik66
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 3.1.2008
Gerry Conlon (Daniel   Day-Lewis) sice je mladícky   výrastok, odporujúci v   Belfaste politickému   systému, no výbuch bomby, za   ktorý ho spolu s kamarátmi   usvedčili, na svedomí nemal.   K činu sa priznal pod tlakom   mučenia a vyhrážok zabitia   jeho otca (Pete Postlethwaite)   a vo väzení strávil 14   rokov. Snaha otca a advokátky   Gareth (Emma Thompson) o   dokázanie jeho neviny vyšla   nazmar. Podľa skutočnej   udalosti

Poznámka: Komentáře jsou řazeny podle počtu dosažených bodů jednotlivých členů, kteří je psali. To znamená, že čím více bodů má člen, tím je jeho komentář výše.

10 filmů, které komentovali někteří uživatelé co tento film
minih142653minih142653Kung-fu jóga (2017) 
Kung Fu Yoga n
minih98958minih98958Liga spravedlnosti (2017) 
Justice League n
minih24986minih24986Panství (1998) 
n
minih162140minih162140Hard Sun (2018) [TV seriál] 
Hard Sun n
minih67854minih67854Zkrat (2012) 
Haywire n
minih36650minih36650Agenti dementi (2003) 
La gran aventura de Mortadelo y Filemón n
minih41449minih41449Battle Royale II: Requiem (2003) 
Batoru rowaiaru II: Chinkonka n
minih158604minih158604Cold Skin (2017) 
Cold Skin n
minih35388minih35388Dvanáct do tuctu (2003) 
Cheaper by the Dozen n
minih93191minih93191Nezkrotná touha (1999) 
Dreaming of Joseph Lees n


Hodnocení:n12345678910
Reklama

TV Program

ČT1 - Povídka malostranská (1981) [T...

14:50 - 16:30

18 minut již uběhlo
82 minut zbývá do konce

ČT2 - Kruté moře (1953)

13:55 - 16:00

73 minut již uběhlo
52 minut zbývá do konce

NOVA - Volby 2024

13:45 - 18:00

83 minut již uběhlo
172 minut zbývá do konce

Prima - Zítra to roztočíme, drahoušku....

14:55 - 17:05

13 minut již uběhlo
117 minut zbývá do konce

Reklama