Zari
ohodnotit

Tři veteráni

Další název:
Traja veteráni
Žánr:
Rok:
1983
Délka:
93 minut
Premiéra v ČR:
1.7.1984
„Komediálně laděný příběh, natočený na motivy stejnojmenné pohádky z knihy Jana Wericha Fimfárum.“
Popis / Obsah / Info k filmu Tři veteráni



Tři vysloužilí vojáci – dělostřelec Pankrác, dragoun Bimbác a vojenský kuchař Servác – jsou po propuštění z armády bez peněz a toulají se světem. Od dobrosrdečných skřítků dostanou kouzelné dary a tak přemýšlejí, jak s nimi co nejlépe naložit. Nakonec se vypraví do království Monte Albo, kde se Bimbác zamiluje do princezny Bosany. Bosana je nejen krásná, ale navíc proradná, a postupně vojáky o všechny dary připraví a nechá je vyhnat. Zatímco se s králem radují, co všechno budou moci s kouzelnými věcmi podnikat, vojákům ještě dlouho trvá, než pochopí, co je pro ně na světě opravdu nejdůležitější…


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Tři veteráni



Předposledním titulem ve filmografii Oldřicha Lipského se v roce 1983 stala volná adaptace stejnojmenné pohádky Jana Wericha. Příběh o třech válečných vysloužilcích, kteří se musejí naučit správně nakládat s kouzelným darem života, je součástí Werichovy dětské knížky Fimfárum (1960). Lipský se scenáristou Zdeňkem Svěrákem (s nímž spolupracoval už na filmech Jáchyme, hoď ho do stroje!, „Marečku, podejte mi pero!“ a Ať žijí duchové!) ovšem hravou předlohu opatřil klasickým příběhem, využívajícím situační a slovní humor a poskytujícím silné morální ponaučení... Dělostřelec Pankrác, vojenský kuchař Servác a dragoun Bimbác se po propuštění z armády bezcílně toulají světem. Dostanou však příležitost si polepšit: trojice skřítků jim daruje tři zázračné předměty: cylindr, váček a harfičku. V královstvíčku Monte Albo však tři kamarádi padnou do tenat krásné, leč proradné princezny Bosany a jejího ziskuchtivého otce. Podlehnou pýše a přijdou tak o své drahocenné dary. Skřítci jim však dají možnost vznešené zloděje potrestat... Ke kladům Lipského nestárnoucího snímku patří vedle důvtipného scénáře i herecké výkony: titulní role Oldřich Lipský svěřil Rudolfu Hrušínskému (Pankrác), Petru Čepkovi (Bimbác) a Josefu Somrovi (Servác). I v menších partech se ve filmu objevuje řada režisérových oblíbených herců (Július Satinský, Milan Lasica, Miloš Kopecký, Lubomír Lipský). Největší atrakcí zábavného vyprávění však zůstává předlouhý nos, který za trest naroste Bosaně (Vida Skalská) a který se prodlužuje tak invazivně, že rychle překročí hranice sousedních zemí a povážlivě napíná mezinárodní politickou situaci. Stejně jako v Lipského detektivní komedii Adéla ještě nevečeřela (1977) a verneovském dobrodružství Tajemství hradu v Karpatech (1981) se o trikovou stránku projektu postaral výtvarník Jan Švankmajer.

Poznámka
Podle sdělení dramaturgyně Marcely Pittermannové měl scénář původně psát Jiří Brdečka. Po jeho náhlé smrti se práce ujal Zdeněk Svěrák.

Zdroj: Filmový přehled / NFA


Popis / Obsah / Info k filmu Tři veteráni



Ve svém posledním dokončeném filmu se Oldřich Lipský vrací k pohádkovému konceptu. V příběhu o třech válečných vysloužilcích, inspirovaném literární předlohou Jana Wericha, oslavuje populární tvůrce to, co bylo pro jeho snímky vždycky příznačné - uvolněnou hravost i radost ze života.
Od konce 60. let realizoval Oldřich Lipský prakticky každý rok jeden celovečerní film. Předposledním titulem v jeho filmografii se v roce 1983 stala volná adaptace stejnojmenné pohádky Jana Wericha Tři veteráni. Příběh o třech válečných vysloužilcích, kteří se musejí naučit správně nakládat s kouzelným darem života, je součástí Werichovy dětské knížky Fimfárum (1960). Lipský se scenáristou Zdeňkem Svěrákem (s ním spolupracoval už na filmech Jáchyme, hoď ho do stroje!, „Marečku, podejte mi pero!" a Ať žijí duchové!) ovšem hravou předlohu opatřili klasickým příběhem, který poskytl dostatek prostoru pro situační i slovní humor i silné morální ponaučení. Dělostřelec Pankrác, vojenský kuchař Servác a dragoun Bimbác se po propuštění z armády bezcílně toulají světem, dostanou však příležitost, jak si polepšit. Od skřítků (z nejasných důvodů stylizovaných jako bratři Marxové) obdrží tři zázračné předměty: cylindr schopný vyčarovat jakýkoliv předmět, bezedný váček na zlaťáky a harfičku, jejímž prostřednictvím je možné si „nabrnkat" libovolný počet sloužících. V královstvíčku Monte Albo padnou tři kamarádi do tenat krásné, leč proradné princezny Bosany a jejího ziskuchtivého královského otce. Přijdou sice o své drahocenné dary, ale skřítkové jim dají šanci potrestat zloděje a získat zpátky cylindr, váček i harfičku. V duchu příběhů, které má Zdeněk Svěrák v oblibě, se trojice přátel musí ke štěstí a radosti ze života přece jen dopracovat sama… Mezi klady nestárnoucího snímku patří herecké výkony. Oldřich Lipský svěřil titulní role Rudolfu Hrušínskému, Petru Čepkovi a Josefu Somrovi. I v menších partech se ve filmu objevuje řada režisérových oblíbených herců, kteří zazářili v jeho předchozích filmech (Július Satinský, Milan Lasica, Miloš Kopecký, Lubomír Lipský). Největší atrakcí zábavného vyprávění zůstává předlouhý nos, který za trest naroste Bosaně a který se prodlužuje tak mocně, že překročí hranice sousedních zemí a ohrožuje mezinárodní politickou situaci. Stejně jako v detektivní komedii Adéla ještě nevečeřela a dobrodružné komedii Tajemství hradu v Karpatech (1981) se o trikovou stránku projektu postaral výtvarník Jan Švankmajer.

Alena Prokopová, LFŠ 2014


Popis / Obsah / Info k filmu Tři veteráni



Potkali na své pouti tři pohádkové skřítky a dostali od nich tři kouzelné dary. Klobouk schopný vyčarovat jakýkoliv předmět, bezedný váček se zlaťáky a harfičku, přivolávající libovolný počet sloužících. O tom, jak s neobvyklými dary naložili, vypráví komediálně laděný příběh, natočený na motivy stejnojmenné pohádky z knihy Jana Werich Fimfárum.

Autor/Zdroj: /Popis


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

Podobné filmy

Tři veteráni (1963) [TV inscenace]

 Tři veteráni (1963) [TV inscenace]
Tři veteráni n
 
Žánr: pohádka / hudební
Země: Československo
Režie: Pavel Kraus

(remake)

TV Program

ČT1 - Pečení na neděli (2021) [TV po...

14:00 - 14:25

6 minut již uběhlo
19 minut zbývá do konce

ČT2 - Zázračná planeta: Serengeti

13:30 - 14:25

36 minut již uběhlo
19 minut zbývá do konce

NOVA - Mentalista (2008) [TV seriál]

13:35 - 14:35

31 minut již uběhlo
29 minut zbývá do konce

Prima - Návrat komisaře Rexe (2008) [T...

13:30 - 14:30

36 minut již uběhlo
24 minut zbývá do konce

Reklama