Tři veteráni (1983)

Tři veteráni
83.4 %
 
 

Další název: Traja veteráni

    Žánr: pohádka
    Země: Československo
    Premiéra v ČR: 1.7.1984        
    Délka: 93 min.
„Komediálně laděný příběh, natočený na motivy stejnojmenné pohádky z knihy Jana Werich Fimfárum“
Ve svém posledním dokončeném filmu se Oldřich Lipský vrací k pohádkovému konceptu. V příběhu o třech válečných vysloužilcích, inspirovaném literární předlohou Jana Wericha, oslavuje populární tvůrce to, co bylo pro jeho snímky vždycky příznačné - uvolněnou hravost i radost ze života.
Od konce 60. let realizoval Oldřich Lipský prakticky každý rok jeden celovečerní film. Předposledním titulem v jeho filmografii se v roce 1983 stala volná adaptace stejnojmenné pohádky Jana Wericha Tři veteráni. Příběh o třech válečných vysloužilcích, kteří se musejí naučit správně nakládat s kouzelným darem života, je součástí Werichovy dětské knížky Fimfárum (1960). Lipský se scenáristou Zdeňkem Svěrákem (s ním spolupracoval už na filmech Jáchyme, hoď ho do stroje!, „Marečku, podejte mi pero!" a Ať žijí duchové!) ovšem hravou předlohu opatřili klasickým příběhem, který poskytl dostatek prostoru pro situační i slovní humor i silné morální ponaučení. Dělostřelec Pankrác, vojenský kuchař Servác a dragoun Bimbác se po propuštění z armády bezcílně toulají světem, dostanou však příležitost, jak si polepšit. Od skřítků (z nejasných důvodů stylizovaných jako bratři Marxové) obdrží tři zázračné předměty: cylindr schopný vyčarovat jakýkoliv předmět, bezedný váček na zlaťáky a harfičku, jejímž prostřednictvím je možné si „nabrnkat" libovolný počet sloužících. V královstvíčku Monte Albo padnou tři kamarádi do tenat krásné, leč proradné princezny Bosany a jejího ziskuchtivého královského otce. Přijdou sice o své drahocenné dary, ale skřítkové jim dají šanci potrestat zloděje a získat zpátky cylindr, váček i harfičku. V duchu příběhů, které má Zdeněk Svěrák v oblibě, se trojice přátel musí ke štěstí a radosti ze života přece jen dopracovat sama… Mezi klady nestárnoucího snímku patří herecké výkony. Oldřich Lipský svěřil titulní role Rudolfu Hrušínskému, Petru Čepkovi a Josefu Somrovi. I v menších partech se ve filmu objevuje řada režisérových oblíbených herců, kteří zazářili v jeho předchozích filmech (Július Satinský, Milan Lasica, Miloš Kopecký, Lubomír Lipský). Největší atrakcí zábavného vyprávění zůstává předlouhý nos, který za trest naroste Bosaně a který se prodlužuje tak mocně, že překročí hranice sousedních zemí a ohrožuje mezinárodní politickou situaci. Stejně jako v detektivní komedii Adéla ještě nevečeřela a dobrodružné komedii Tajemství hradu v Karpatech (1981) se o trikovou stránku projektu postaral výtvarník Jan Švankmajer.

Alena Prokopová, LFŠ 2014

režie:
Oldřich Lipský (spolupráce na scénáři)
 
 
hraje:
Rudolf Hrušínský (bývalý dělostřelec Pankrác), Petr Čepek (bývalý dragoun Bimbác), Josef Somr (bývalý vojenský kuchař Servác), Vida Neuwirthová (princezna Bosana), Július Satinský (král Pikola), Zdeněk Svěrák (ministr), Jiří Kaftan (skřítek), Miloš Kopecký (skřítek), Lubomír Lipský (skřítek), Milan Lasica (celník), Jiří Hálek (generál / učitel), Vladimír Hrubý (veterán s flašinetem), Ladislav Gerendáš (hoteliér Sup), Miloslav Štibich (rolník), Jaroslav Vozáb (kastelán), Dana Balounová (chůva), Tomáš Vacek (flyboy Eda), Ivan Pokorný (písař), Vlasta Jelínková (babička), Jiří Knot (velitel domobrany), Vladimír Hrabánek (velitel stráže), Mirko Musil (krčmář), Lena Birková (žena s hrncem horké vody), František Kubíček (opilý host), René Gabzdyl (zarostlý muž), Jiří Krytinář (čistič bot), Milan Riehs (starosta na mostě), Jan Kehár (dítě s babičkou), Juraj Grundza (Hudebník v hospodě), Jaroslav Páleník (kočí Hans), Olga Jungová (břišní tanečnice), Hasse Steube (Němec), Paul Jaster (Němec), Wolfgang Emmrich (Němec), Karel Smrž (role neuvedena)
 
 
námět:
Jan Werich (pohádka z knihy Filmfárum)
 
 
scénář:
Zdeněk Svěrák
 
 
kamera:
Jiří Macák
 
 
hudba:
Jaroslav Uhlíř
 
 
výprava-architekt:
Milan Nejedlý
 
 
kostýmy:
Irena Greifová
 
 
střih:
Dalibor Lipský
 
 
zvuk:
Jiří Lenoch
 
 
vedoucí produkce:
Karel Škop
 
 
II. kamera:
Jan Hanzal
 
 
animace:
Jan Švankmajer, Bedřich Glazer
 
 
masky:
Jaroslav Hruška
 
 
dramaturgie:
Kristián Suda
 
 
zástupce vedoucího výroby:
Ivo Pitrák, Juraj Zach, Vlasta Synkulová
 
 
asistent kamery:
František A. Brabec
 
 
pomocná režie:
Aleš Dospiva, Stanislava Hutková
 
 
fotograf:
Zdeněk Dukát
 
 
trikové snímky:
Vladimír Novotný, Adolf Hejzlar
 
 
loutkoherec:
Ivan Anthon, Ivana Kašparová
 
 
dirigent:
Mario Klemens
 
 
kaskadér:
Jaroslav Klenot, Antonín Kramerius
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.